Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Dural napisał(a): 510 000 000 km2 powierzchnia Ziemi 5km wysokosci gor Ararat 2 550 000 000 km3 wody potopu m3 wody wazy 1000 kg km3 to 1 000 000 000 m3 km3 wody wazy 1 000 000 000 000 kg Ciezar wody potopu 2 550 000 000 000 000 000 000 kg Mam wiec pytanie. Czy jednoczesny nacisk 2550 eksalitrow wody na skorupe ziemska lub zwiekszenie masy Ziemi o 0.5 promila powinno spowodowac jakas fizyczna zmiane naszej planety czy nie? O wode nie pytam, cudem sie pojawila, cudem znikla, proste. Czlowiek prowadzi borowania lodu Antarktydy. Ostatnio klimatolog Margareta Hansson zaprezentowala wyniki badan z ktorych wynika, ze doborowalismy sie do lodu powstalego 740 000 lat temu(z lodu mozna czytac jak ze slojow drzewa). Ugryzcie to, wszystkie latwowierne dzieciaki sluchajace "profesorow" kreacjonistow. 
Arka osiadła na górze Ararat, znaczy to, że góra nie była zalana po sam szczyt , więc Twoje obliczenia nie są zby wiarygodne.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sty 18, 2009 19:44 |
|
|
|
 |
Tess
|
Witold napisał(a): Tess napisał(a): A co ty myslisz, ze sprawozdanie o potopie to bajeczka dla doroslych  Przeciez to fakt o ktorym sam Pan Jezus wspomnial podczas Swojej ziemskiej dzialalnosci. To nic ponad naiwny mit, którego prawdziwość jest zwyczajnie fizycznie niemożliwa i dojście do takiego wniosku nie powinno przekraczać możliwości intelektualnych dziesięciolatka. A tu dorośli ludzie w tą bajkę wierzą. To jest właśnie tragedia. Tragedia jest to, ze nie przyjmujesz slow samego Pana za prawdziwe.Ja wierze w to bo tak mowi Pismo Sw. Witold napisał(a): Raczej wątpliwe, żeby Pan Jezus o czymś takim wspominał. Być może w którejś ewangelii coś o tym jest (podasz cytat?), Oto cytat; Ew. Mateusza 24:36-39 gdzie czytamy; 36 Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec. 37 A jak było za dni Noego, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego. 38 Albowiem jak w czasie przed potopem jedli i pili, żenili się i za mąż wydawali aż do dnia, kiedy Noe wszedł do arki, 39 i nie spostrzegli się, aż przyszedł potop i pochłonął wszystkich, tak również będzie z przyjściem Syna Człowieczego.Witold napisał(a): ale po pierwsze: Jezus był żydem i 2000 lat temu mógł uznawać ten mit za prawdę, podobnie jak starożytni Grecy swoją mitologię traktowali poważnie. I druga sprawa: słowa Jezusa były spisywane wiele lat po jego śmierci i jest niemal pewne, że sporo historii zostało specjalnie dopasowanych i zmajstrowanych tak, żeby pasowały do treści Starego Testamentu.
Co z tego, ze byl Zydem  Byles swiadkiem dopasowania 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N sty 18, 2009 20:59 |
|
 |
Atryu
|
Tess była swiadkiem potopu  co zreszta merytorycznie widac.
|
N sty 18, 2009 21:34 |
|
|
|
 |
Witold
|
Jeszcze jedno pytanie do romulusa, w związku z jego poprzednią wypowiedzią:
romulus napisał(a): Gdzie sie podziała ziemia z wielkiego kanonu w Kolorado oraz tysiące kilometrów z ponad niego
A skąd się wzięła cała woda, która nagle zalała Ziemię i gdzie się podziała później?
|
N sty 18, 2009 23:25 |
|
 |
Witold
|
Tess napisał(a): Tragedia jest to, ze nie przyjmujesz slow samego Pana za prawdziwe.Ja wierze w to bo tak mowi Pismo Sw.
Tragedią jest to, że wierzycie starożytnym mitom przejętym od kultur pogańskich, a odrzucacie ustalenia naukowe geologii i archeologii.
Biblia to nie podręcznik, proszę państwa. Nawet Kościół miał na tyle przyzwoitości, żeby to otwarcie stwierdzić.
|
N sty 18, 2009 23:27 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Tragedią jest to, że wierzycie starożytnym mitom przejętym od kultur pogańskich, a odrzucacie ustalenia naukowe geologii i archeologii.
Biblia to nie podręcznik, proszę państwa. Nawet Kościół miał na tyle przyzwoitości, żeby to otwarcie stwierdzić.
Tragedią jest to, że człowiek, który nie wie kim tak na prawdę jest , myśli że posiadł mądrość o wszchświecie. Chcesz wyrokować o Świecie nie wiedząc nawet kogo widzisz w lustrze.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sty 18, 2009 23:41 |
|
 |
Witold
|
Sewerynie, mam do ciebie małą prośbę. Mnóstwo różnych bajek i wyssanych z palca teorii opowiadasz, ale te dwie już sobie daruj:
"człowiek który nie wie kim jest"
"ateizm opiera się na wierze, że wszystko powstało z niczego"
Zwłaszcza ta druga przekracza pewne granice tolerancji na wysłuchiwanie bzdur.
|
N sty 18, 2009 23:47 |
|
 |
Tess
|
Witold napisał(a): Tess napisał(a): Tragedia jest to, ze nie przyjmujesz slow samego Pana za prawdziwe.Ja wierze w to bo tak mowi Pismo Sw. Tragedią jest to, że wierzycie starożytnym mitom przejętym od kultur pogańskich, a odrzucacie ustalenia naukowe geologii i archeologii. A skad wiesz, ze sa to mity  ??????? Mam wierzyc w to bo tak Witold powiedzial, a Witold nie moze udowodnic nawet tego w co sam zdaje sie wierzyc. Witold napisał(a): Biblia to nie podręcznik, proszę państwa. Nawet Kościół miał na tyle przyzwoitości, żeby to otwarcie stwierdzić.
Pewnie, ze to nie podrecznik, ale Ksiega Boza a to jest roznica i t czy Witold w to wierzy czy nie.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N sty 18, 2009 23:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tess napisał(a): Tragedia jest to, ze nie przyjmujesz slow samego Pana za prawdziwe.Ja wierze w to bo tak mowi Pismo Sw.
To Prawda, Ale równą tragedią jest wykorzystywanie Biblii niezgodnie z jej przeznaczeniem (na przykład do czerpania z niej informacji o SPOSOBIE powstania Wszechświata i Ziemi).
I potem wychodza takie bzdury jak "młoda Ziemia" (młoda Ziemia to nauka tej samej mniej-więcej wiarygodności co Ziemia płaska).
Inna rzecz że teoria ewolucji w postaci darwinowskiej praktycznie została obalona. Dzisiejsza Teoria Ewolucji znacznie się od tamtej różni.
Co zresztą - w sensie wiary - ani mnie ziębi, ani grzeje 
|
Pn sty 19, 2009 0:07 |
|
 |
Witold
|
Tess napisał(a): A skad wiesz, ze sa to mity  ??????? Mam wierzyc w to bo tak Witold powiedzial, a Witold nie moze udowodnic nawet tego w co sam zdaje sie wierzyc. Bo tą są mity. Opowieści o początkach religii, kontaktach ludzi z bogami, cudach. Typowe mity. Każda religia ma takie i chrześcijaństwo tak samo. Cytuj: Pewnie, ze to nie podrecznik, ale Ksiega Boza a to jest roznica i t czy Witold w to wierzy czy nie.
A ja sobie moge powiedzieć, że program Samoobrony to Księga Boża i wówczas będziesz musiała traktować to poważnie, czy w to wierzysz czy nie.
|
Pn sty 19, 2009 0:07 |
|
 |
Witold
|
I jeszcze co do mitów: sporo z nich zostało zaczerpniętych z innych mitologii. Jak opowieść o pierwszych ludziach w raju i potopie i niektóre też. Synkretyzm religijny oczywiście też niczym nadzwyczajnym nie jest, ale to tylko potwierdza że judeochrześcijańska mitologia nie jest też absolutnie niczym nadzywczajnym na tle innych religii i innych mitologii.
|
Pn sty 19, 2009 0:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): I jeszcze co do mitów: sporo z nich zostało zaczerpniętych z innych mitologii. Jak opowieść o pierwszych ludziach w raju i potopie i niektóre też. Synkretyzm religijny oczywiście też niczym nadzwyczajnym nie jest, ale to tylko potwierdza że judeochrześcijańska mitologia nie jest też absolutnie niczym nadzywczajnym na tle innych religii i innych mitologii. Oczywiście.
To nie mitologia wyróżnia judaizm, lecz treści jakie dzięki niej zostały przedstawione.
|
Pn sty 19, 2009 0:32 |
|
 |
Tess
|
Witold napisał(a): Tess napisał(a): A skad wiesz, ze sa to mity  ??????? Mam wierzyc w to bo tak Witold powiedzial, a Witold nie moze udowodnic nawet tego w co sam zdaje sie wierzyc. Bo tą są mity. Opowieści o początkach religii, kontaktach ludzi z bogami, cudach. Typowe mity. Każda religia ma takie i chrześcijaństwo tak samo. Bo tak Witlod mowi, tak  I ja mam w to wierzyc  Witold napisał(a): Cytuj: Pewnie, ze to nie podrecznik, ale Ksiega Boza a to jest roznica i t czy Witold w to wierzy czy nie. A ja sobie moge powiedzieć, że program Samoobrony to Księga Boża i wówczas będziesz musiała traktować to poważnie, czy w to wierzysz czy nie.
Jest jedna Ksiega Boza tj. Biblia a program Samoobrony to tylko program.
Pozdrawiam
|
Pn sty 19, 2009 0:42 |
|
 |
On
|
Cała ziemia po hebrajsku znaczy tyle co cały kraj ( a nie kula ziemska). Dlatego ilość zwierząt na arce jest adekwatna do tych, które były w okolicy.
Naukowcy odkryli, że około 5500 roku przed Chrystusem w miejscu obecnego Morza czarnego znajdowało się leżące w głębokiej depresji jezioro. Możliwe, że trzęsienie ziemi sprawiło, że z obecnej cieśniny Bosfor popłynęła wielka fala wody, która podniosła o ponad 150 metrów tafle jeziora i spowodowała wielkiego rozmiaru powódź. Należy pamiętać, że w owych czasach geografia nie była rozwinięta i taki kataklizm odbierano jako zdarzenie ogólnoświatowe.
W wyniku ucieczki ludzi z tego rejonu w różne strony powstaly tożsame opowieści w różnych kulturach. Okres ich powstania to jedynie spekulacje.
Do poczytania przed snem:
http://nauka.wiara.pl/wydruk.php?grupa= ... 7580&katg=
Gdyby nie odkryto ruin Troji nadal uważano by ją za MIT.
Biblia nie opisuje powstania wszechświata od strony materialnej lecz od strony sensu stworzenia, od strony jego duchowego wymiaru. Jak ktoś tego nie rozumie to taki ‘inteligent’ jest po prostu głupcem, chociaż może mieć „prof.” przed nazwiskiem.
|
Pn sty 19, 2009 0:48 |
|
 |
Witold
|
Tess napisał(a): Bo tak Witlod mowi, tak  I ja mam w to wierzyc  [/quote[ A kiedy jakiś gość, którego tożsamości i intencji nawet nie znasz, parę tysięcy lat temu napisał pewną księgę, to wierzysz w każde jego słowo. Biblia, zwłaszcza stary testament, jest zbiorem mitów. Już z samej definicji. Podobnie jak choćby mity greckie, mity judeochrześcijańskie opisują powstanie świata, istoty nadprzyrodzone, powstanie człowieka i jego stusunku z bogami, początki wiary. Typowa mitologia, każda religia ma jakąś i chrześcijaństwo też. Biblia jest właśnie chrześcijańską mitologia. Nie ma sensu udowadnianie tego, a swoje teksty w stylu "bo Witold tak mówi" to sobie daruj. Równie dobrze mógłbym żadać od ciebie wykazania, dlaczego to co opisał Parandowski, uważamy za mity. Bo są równie prawdziwe jak mity starotestamentowe. Można by je spisać po prostu pod nazwą "Wierzenia Żydów i Chrześcijan", podobnie jak są "Wierzenia Greków i Rzymian". To po prostu inne mitologie, ale mające sporo cech wspólnych i ogólnie po prostu, to mitologie. Cytuj: Jest jedna Ksiega Boza tj. Biblia a program Samoobrony to tylko program.
Pudło. Biblia to nie jedyna Księga Boża. Muzułmanie też mają swoją - inną niż Biblia. Sprzeczną z Biblią. Starożytny grecy mieli swoje mity - też były dla nich święte. Nie ma czegoś takiego jak Księga Boża. Biblię napisali ludzie, w dodatku sporo czerpiąc przy tym z innych mitologii.
Nawet Kościół Latającego Potwora Spaghetti ma swoją Ewangelię.
|
Pn sty 19, 2009 0:58 |
|
|
|