O czym świadczą skamieliny? Czy ewolucja to mit?
Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 Re: O czym świadczą skamieliny? Czy ewolucja to mit?
tehoodor napisał(a): To musiałby być naprawdę bardzo liberalny kreacjonizm, jeśli miałby akceptować uznaną przez naukę teorię ewolucji. No takie już zaprzeczenie kreacjonizmu. Gubi Cię to, że Twój kreacjonizm jest tylko ideologią. Najpierw ustaliłeś jego definicję, a potem masz problem z uznaniem za kreacjonizm myślenia tych, którzy wierzą w Boga - Stworzyciela, a równocześnie wiedzą, że Bóg mógł stworzyć przyrodę i człowieka na drodze ustanowionego prawa przyrody czyli ewolucji.Musisz trochę rozluźnić swoją ideologiczną definicję stworzenia i będzie OK!
|
Cz maja 16, 2024 16:28 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): Dyskusja osób o skamieniałych poglądach nie prowadzi do niczego. Beton kontra beton. Efektem tego może być tylko zniszczenie skruszenie na pył jednego lub nawet obu. Skamieliny świadczą o zamknięciu w czasie przeszłym. Skamieliny świadczą o tym, że rozwój jest niemożliwy. Dlatego warto otworzyć skamieniałe umysły i wpuścić trochę świeżego powietrza. Może jeszcze możliwy jest jakiś rozwój. W tej dyskusji Przemek jest dość przekonujący. Bardzo rzetelnie podchodzi do tematów. Ale, niestety też, stara się wszystko podporządkowywać z góry przyjętej tezie. Zamiast szukać. Bo może są drogi alternatywne. Bo może najprostsza droga wcale nie prowadzi co Celu? I pamiętać stale, że błądzenie jest rzeczą ludzką. Natomiast theodor, jak mi sie wydaje, zupełnie nie wykazuje chęci zrozumienia adwersarza. Zamiast argumentów wykpinkowuje. Podam tu radę! Czytajcie coś nowego, bo nauka daleko poszła naprzód. Dziś żaden ewolucjonista nie odwołuje się do skamielin! Wiadomo, że skamieliny dostarczały tylko fragmentarycznych znalezisk, na podstawie których można było tylko snuć domysły i formułować ideologię, a nie naukę! Nauka ma teraz drzewo geno-genealogiczne, które nie znajduje dziór i szpar, jakie są między skamielinami. Nie musimy się niczego domyśleć, bo we mnie mogę widzieć całe drzewo przodków do Adama, do wspólnych przodków z neandertlczykiem (protoneandertalczyka), z szympansem, gorylem, wcześniejszymi prymatami,,,,zwierzętami łożyskowymi... kręgowcami... aż może do pierwszej bakterii. (oczywiście mówię o możliwościach nauki w ogóle, a nie moim osobistych).Osobiście mogę sobie policzyć przodków tylko do- powiedzmy - neandertalczyka (bo jego data jako tako już ustalona). Nasza ludzka migracja ewolucyjna zaczęła się jakieś blisko siedem milionów lat temu. Tyle miał Pan Bóg lat na "lepienie" człowieka. Dlatego to dzieło jest takie udane. Oczywiście tyle samo miał lat do dzisiejszego szympansa, ale ten poszedl do puszczy przespać się i ominęła go ewolucja; został jakby po staremu, blisko Saheantropa z brzegów jeziora Czad w Afryce [*]
|
Cz maja 16, 2024 16:49 |
|
 |
robaczek2
|
Chyba po raz setny powinienem się odwołać do wspaniałej intuicji w przedstawieniu Adama i Ewy w filmie Noe. Na you tube jest scena “Noah movie creation sequence”. Bo jak to możliwe że tak powszechne jest odbieranie Stwórcy możliwości dzialania w zakresach- wymiarach- możliwościach o których nam się nawet nie śni. A tu tak po chłopsku - cepami i młotkiem. A ta fizyczna strona ewolucji, skamielin, małp i czego tam jeszcze to tylko drobny ułamek tego co istnieje/istnialo w świecie IDEI. I nauka zajmuje się tylko ta fizyczna strona i chwala jej za to na pohybel tym którzy uważają że zrozumieli co pisze w Biblii.
|
Cz maja 16, 2024 18:46 |
|
|
|
 |
george45
|
robaczek2 napisał(a): I nauka zajmuje się tylko ta fizyczna strona i chwala jej za to na pohybel tym którzy uważają że zrozumieli co pisze w Biblii. Spotkałeś, bądź możesz wskazać kogoś, kto zrozumiał co jest zapisane w Biblii?
|
Pt maja 17, 2024 5:58 |
|
 |
Jerzy_67
|
Atimeres napisał(a): Nasza ludzka migracja ewolucyjna zaczęła się jakieś blisko siedem milionów lat temu. Tyle miał Pan Bóg lat na "lepienie" człowieka. Dlatego to dzieło jest takie udane. Pan Bóg-Stwórca, w jakiego wierzę, nie potrzebował miliardów lat, aby udanego procesu stworzenia ludzi dokonać... Zrobił to jednego dnia; był to dzień szósty w tygodniu stworzenia... 
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt maja 17, 2024 6:04 |
|
|
|
 |
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): Zrobił to jednego dnia; był to dzień szósty w tygodniu stworzenia... Możesz doprecyzować, masz na myśli 24 godzinny dzień, czyli dobę, czy może wierzysz że zrobił to w godzinach pracy, np od 7,00 do 15,00?
|
Pt maja 17, 2024 6:25 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Jerzy_67 napisał(a): Zrobił to jednego dnia; był to dzień szósty w tygodniu stworzenia... Możesz doprecyzować, masz na myśli 24 godzinny dzień, czyli dobę, czy może wierzysz że zrobił to w godzinach pracy, np od 7,00 do 15,00? Sam doprecyzuję. Redaktor biblijnego tekstu, występując w roli nauczyciela kultu i prawa religijnego, w tym poemacie o Bogu-Stwórcy wstawił dzieła stworzenia dowolnie w sześć dni tygodnia pracy, by zarazem uzasadnić sens świętowania szabatu dla Boga.
|
Pt maja 17, 2024 7:32 |
|
 |
Jerzy_67
|
george45 napisał(a): masz na myśli 24 godzinny dzień, czyli dobę Tak. Ilekroć w Biblii hebrajskie słowo "yom=dzień" jest połączony z liczebnikiem porządkowym: pierwszy, drugi... szósty... itp., to chodzi o dobę, o dzień rozumiany w sensie dosłownym. Tego uczy hebrajska gramatyka. PS. Odpowiedziałem Ci, bo pytasz, ale zignoruję już ewentualne dalsze Twoje filozofowanie w tym temacie, bo nie mam przyjemności się w tym grzebać, co wymyślasz, aby tylko uderzać w chrześcijan traktujących Biblię z należnym jej autorytetem. Atimeres - mam nieco inne spojrzenie, ale dobrze, że nie wciskasz miliardów lat do tygodnia stworzenia.
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt maja 17, 2024 7:34 |
|
 |
Atimeres
|
Jerzy_67 napisał(a): george45 napisał(a): masz na myśli 24 godzinny dzień, czyli dobę Tak. Ilekroć w Biblii hebrajskie słowo "yom=dzień" jest połączony z liczebnikiem porządkowym: pierwszy, drugi... szósty... itp., to chodzi o dobę, o dzień rozumiany w sensie dosłownym. Tego uczy hebrajska gramatyka. PS. Odpowiedziałem Ci, bo pytasz, ale zignoruję już ewentualne dalsze Twoje filozofowanie w tym temacie, bo nie mam przyjemności się w tym grzebać, co wymyślasz, aby tylko uderzać w chrześcijan traktujących Biblię z należnym jej autorytetem. Atimeres - mam nieco inne spojrzenie, ale dobrze, że nie wciskasz miliardów lat do tygodnia stworzenia. To niedobre spojrzenie, bo w pierwszych rozdziałach aż krzyczy nam forma poetycka, poemat. Widać tam sztuczny układ dzieł stworzenia, powtarzająca się formę wierszy, powtarzające się ich fragmenty i refren.Łatwo domyśleć się i przenośnego sensu wyrażeń i słów.
|
Pt maja 17, 2024 8:29 |
|
 |
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): george45 napisał(a): masz na myśli 24 godzinny dzień, czyli dobę Tak. Ilekroć w Biblii hebrajskie słowo "yom=dzień" jest połączony z liczebnikiem porządkowym: pierwszy, drugi... szósty... itp., to chodzi o dobę, o dzień rozumiany w sensie dosłownym. Jerzy_67, po przeliczeniu, wyszło mi, że Bóg tworzył świat przez równo 144 godziny, a po tych 144 godzinach nieprzerwanej pracy, 24 godziny nieprzerwanie odpoczywał. Czy me obliczenia uznasz za błędne? PS Prace rozpoczął o godz. 00:00:01, czy może jeszcze dokładniej należałoby podać ten czas? Atimeres napisał(a): To niedobre spojrzenie, bo w pierwszych rozdziałach aż krzyczy nam forma poetycka, poemat. Mam wrażenie, że ci którzy tego nie zrozumieli i nie rozumieją, obliczają z dokładnością do dnia przyjście Jezusa, koniec świata, jak również mają przed oczyma obraz piekła, nieba, oraz tworzą sobie obraz nie Boga, ale bożka.
|
Pt maja 17, 2024 9:23 |
|
 |
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): Atimeres napisał(a): Nasza ludzka migracja ewolucyjna zaczęła się jakieś blisko siedem milionów lat temu. Tyle miał Pan Bóg lat na "lepienie" człowieka. Dlatego to dzieło jest takie udane. Pan Bóg-Stwórca, w jakiego wierzę, nie potrzebował miliardów lat, aby udanego procesu stworzenia ludzi dokonać... Zrobił to jednego dnia; był to dzień szósty w tygodniu stworzenia... Rzeczywiście, Bóg nie potrzebował miliardów lat. Ani też 24 godzin. Aby czegoś dokonać. Wystarczyło słowo, myśl. Bo Bóg nie podlega czasowi. Żadnej mierze czasu. Bóg nie potrzebował nawet ułamka sekundy. Ale Jego stwarzanie nie polegało na konkretnej pracy, przynajmniej w takim pojęciu, jak to rozumiemy. Bóg nie potrzebował też odpoczynku. Nie pracował po 8 godzin dziennie, ani po 24. Nie kładł się spać. Bóg nie ma ograniczeń ludzkich. Wiem, że niektórym trudno uwierzyć w to, że Bóg jest Osobą DOSKONAŁĄ. Stwarzanie świata było stworzeniem procesu jego powstawania. I nie ma znaczenia i ile milisekund, godzin lub miliardów lat trwał każdy z "dni" stwarzania. To uparte antropomorfizowanie Boga przyczynia się do przekonywania, że Bóg był=jest=będzie uzależniony od upływu czasu. Bóg ma jednakowy dostęp do tego co było, jest i będzie. Bardzo mnie boli to sprowadzanie Doskonałego Wszechmocnego do człowieka z jego ograniczeniami.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt maja 17, 2024 10:53 |
|
 |
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Bardzo mnie boli to sprowadzanie Doskonałego Wszechmocnego do człowieka z jego ograniczeniami. Skoro tak bolejesz, to wyjaśnij, czemu Bóg sam osobiście o swoich działaniach powiedział [i na tablicach dekalogu sam zapisał], że dlatego szabat twa jeden dzień, bo jest to na pamiątkę 6 dni stwarzania świata [wyróżniłem słowo: "dlatego" - rozważ je w kontekście i wnioski wyciągnij...]: Wj 20,8-11 PAU (8) Pamiętaj o dniu szabatu, aby należycie go świętować. (9) Przez sześć dni będziesz wykonywał wszystkie swoje prace, (10) lecz siódmy dzień jest szabatem dla PANA, twego Boga. W tym dniu nie podejmiesz żadnej pracy - ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani nawet bydło czy cudzoziemiec, który mieszka w twoim domu. (11) W ciągu sześciu dni bowiem PAN uczynił niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich istnieje, a siódmego dnia odpoczął. Dlatego PAN pobłogosławił dzień szabatu i wyróżnił go jako święty. Atimeres napisał(a): To niedobre spojrzenie, bo w pierwszych rozdziałach aż krzyczy nam forma poetycka, poemat. Widać tam sztuczny układ dzieł stworzenia, powtarzająca się formę wierszy, powtarzające się ich fragmenty i refren.Łatwo domyśleć się i przenośnego sensu wyrażeń i słów. Nie uciekniesz od tego, co napisałem: słowo "yom" z liczebnikiem nie daje wyboru - chodzi o dzień/dobę!
|
Pt maja 17, 2024 11:10 |
|
 |
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): czemu Bóg sam osobiście o swoich działaniach powiedział [i na tablicach dekalogu sam zapisał], że dlatego szabat twa jeden dzień, bo jest to na pamiątkę 6 dni stwarzania świata [wyróżniłem słowo: "dlatego" Wydaje mii się, że to oczywiste. Ale oczywiste jest to, że nie znam (i nikt nie zna dokładnych motywacji Boga), ale się domyślam na podstawie całego objawienia. Uczynił tak z miłości. Z miłości do człowieka. W ten sposób zasugerował właściwą miarę. I zaakcentował konieczność odpoczynku. Oczywiście temu co napisałem można zarzucic to, że niie wspomniał o 8-godzinnym dniu pracy. Zapewne uznał, że człowiek obdarzony rozumem kiedyś do tego dojdzie. Są jeszcze w Biblii słowa: I tak upłynął wieczór i poranek - dzień pierwszy. sugerujące, że powinniśmy pracować od zmierzchu do rana. --- Czy jesteś przekonany, że do roboty powinniśmy się zabierać wieczorem i kończyć pracę o poranku? --- Czy w zimie powinniśmy pracować po 16 godzin a w lecie po 8 (tyle, ile trwa noc)? Dosłownie czytając, tak powinno być. Ale Bóg przekazywał swoje objawienie ludziom myślącym. Niestety, za pośrednictwem słów i pojęć, które ludzie znają. Dlatego tyle jest do domyślnego rozumienia.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt maja 17, 2024 11:44 |
|
 |
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): a siódmego dnia odpoczął Jerzy_67, odpoczywa ten kto odczuwa zmęczenie. Czy zatem Bóg podobnie jak człowiek, zwierzę, odczuwa zmącenie, czy może, jak pisze Atimeres, jest to tylko forma poetycka? Ps Jeśli odpowiedź na to pytanie jaki i poprzednie sprawia kłopot, zaniechaj jej.
|
Pt maja 17, 2024 11:53 |
|
 |
robaczek2
|
Tak, tak - wystarczyło słowo, myśl. Czy najważniejsze jest zapisanie rozwiązania na tablicy czy pomysł jak do tego rozwiązania dojść? Czy praca na linii montażowej ma sens bez projektanta samochodu? I po co to rozpatrywanie dni i godzin? Żenada czy …. ?
|
Pt maja 17, 2024 12:11 |
|
|
|