Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Nickel napisał(a): Uważam że o człowieku można mówić w chwili zapłodnienia, gdy plemnik łączy się z komórką jajową. Plemnik przestaje być plemnikiem, komórka jajowa przestaje być komórką jajową. Od tego momentu łączą się w "jedno", zaczyna się podział komórek.
Zygota też przestaje być zygotą po pierwszym podziale. Więc?...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt sty 17, 2014 22:47 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
olijula napisał(a): My to nie tylko ciało  Na NAS składa się jeszcze świadomość i dusza(tzn takie moje zdanie). Choć ciężko to udowodnić w 100 proc. Gdyby się dało nie byłoby wiary a wiedza  Aczkolwiek wieeeeele wskazuje na to, że jest tak jak ja uważam. Dlatego dla mnie poczęte dziecko żyje(niewątpliwie), posiada duszę i pewnego rodzaju świadomość i jest dla mnie w pełni człowiekiem. A jeśli żyje - to się nie zabija. Mozg kształtuje się u płodu stosunkowo szybkio (jeśli dla was wyznacznikiem jest mozg) a serce bije już od 3 tyg. Więc dla mnie nie ma żadnych dylematow.... Świadomość u zygoty?? Interesująca koncepcja...ale chyba totalnie błędna.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt sty 17, 2014 23:20 |
|
 |
SweetChild
|
Hosi napisał(a): Podam jeszcze definicję "osoby" według prof Krefta:
"Osoba" to ktoś kto ma naturalną zdolność do osobowych działań,takich jak myslenie i dokonywanie wyborów (Aborcja?Trzy punkty widzenia str 177)
Embrion, płód zdecydowanie spełnia te kryteria.  Od czasu wątków o islamie dobrze znam Twoje relatywistyczne zdolności, ale widzę, że mimo to potrafisz mnie zaskoczyć 
|
Pt sty 17, 2014 23:36 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Taaak, niektórzy uważają, że zygoty mają świadomość, inni że płody myślą i dokonują wyborów.... 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt sty 17, 2014 23:37 |
|
 |
SweetChild
|
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że Hosi mocno zrelatywizował powyższe stwierdzenie, pisząc w kolejnym poście: Hosi napisał(a): Płod czy embrion nie dokonuje wyboru, tylko ma naturlaną(potencjalną) zdolność do tego typu działań.Nie korzysta z takiej możliwosci "obecnie",podobie jak człowiek w spiączce. Ten forumowicz kiedyś wykaże, że czarne to białe. 
|
Pt sty 17, 2014 23:56 |
|
|
|
 |
Jajko
|
No to powyższe mi umknęło. Ciekawe czy plemnik też ma taką naturalną (potencjalną) zdolność???
|
So sty 18, 2014 0:07 |
|
 |
Hosi
|
SweetChild napisał(a): Trzeba jednak uczciwie przyznać, że Hosi mocno zrelatywizował powyższe stwierdzenie, pisząc w kolejnym poście: Hosi napisał(a): Płod czy embrion nie dokonuje wyboru, tylko ma naturlaną(potencjalną) zdolność do tego typu działań.Nie korzysta z takiej możliwosci "obecnie",podobie jak człowiek w spiączce. Ten forumowicz kiedyś wykaże, że czarne to białe.  Jakbyś od początku czytał uważnie i ze zrozumieniem nie musiałbyś się teraz tak bardzo wysilać.
|
So sty 18, 2014 0:12 |
|
 |
SweetChild
|
Hosi napisał(a): Jakbyś od początku czytał uważnie i ze zrozumieniem nie musiałbyś się teraz tak bardzo wysilać. Nie przesadzajmy, za bardzo się nie wysiliłem i dobrze o tym wiem. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że już kilka razy wysilałem się w tym temacie i niewiele to dało  Natomiast z ciekawości czytam uważnie i ze zrozumieniem dyskusje "aborcyjne" na forum, bo a nuż ktoś coś odkrywczego napisze. I tak trafiłem na Twoje majstersztyki. Ale dla równowagi przyznam, że w jakiś 90% się z Tobą zgadzam.
|
So sty 18, 2014 0:26 |
|
 |
Hosi
|
SweetChild napisał(a): Ale dla równowagi przyznam, że w jakiś 90% się z Tobą zgadzam.
Tylko w 90%? Co było nie tak? 
|
So sty 18, 2014 0:32 |
|
 |
SweetChild
|
To co wcześniej cytowałem: embrion czy płód nie ma naturalnej zdolności do osobowych działań, takich jak myslenie i dokonywanie wyborów, więc zdecydowanie nie spełnia cytowanej przez Ciebie definicji osoby.
|
So sty 18, 2014 0:41 |
|
 |
Hosi
|
SweetChild napisał(a): To co wcześniej cytowałem: embrion czy płód nie ma naturalnej zdolności do osobowych działań, takich jak myslenie i dokonywanie wyborów, więc zdecydowanie nie spełnia cytowanej przez Ciebie definicji osoby. Brak uzasadnienia. ALe: Jezeli płód czy embrion ma z natury genetyczny potencjał do bycia dorosłą osobą,a ta jak wiadomo z definicji mozę mysleć i dokonywać wyborów, to w czym problem?Przeszkodą nie jest sama natura lecz stopień rozwoju danego osobnika.Natura się nie zmienia.
|
So sty 18, 2014 0:58 |
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Człowiek - organizm z gatunku homo sapiens, przynajmniej wg. wypowiadających się tu ostatnio katolików.
Osoba ludzka - autonomiczna jednostka rozumna oparta na materialnym fundamencie organizmu ludzkiego.
To co napisałeś o "człowieku" i o "osobie" powyżej,ma sens o tyle ,o ile istnieją katolicy na tym forum, którzy zgodzili by się na to, że definicja "człowieka" którą podałeś poqwyżej,obejmuje tylko organizm z gatunku homo sapiens.Nie przypuszczam aby którykolwiek z userów należących do KRK potwierdził to. Ponadto: Napewno zdajesz sobie sprawę z tego,że "człowiek" to też autonomiczna jednostka rozumna oparta na materialnym fundamencie organizmu ludzkiego. 
|
So sty 18, 2014 8:29 |
|
 |
SweetChild
|
Hosi napisał(a): Jezeli płód czy embrion ma z natury genetyczny potencjał do bycia dorosłą osobą,a ta jak wiadomo z definicji mozę mysleć i dokonywać wyborów, to w czym problem? Problem w tym, że różnica pomiędzy "jest osobą" a "nie jest osobą, ale ma z natury genetyczny potencjał do bycia osobą" jest zasadnicza. Hosi napisał(a): Przeszkodą nie jest sama natura lecz stopień rozwoju danego osobnika.Natura się nie zmienia. Zgadza się. Ale nie ma co czarować, że od chwili poczęcia mamy do czynienia z osobą. Przynajmniej nie taką, która spełnia definicję podaną przez Ciebie za prof. Kreftem. Hosi napisał(a): Napewno zdajesz sobie sprawę z tego,że "człowiek" to też autonomiczna jednostka rozumna oparta na materialnym fundamencie organizmu ludzkiego.  Bo każda osoba jest człowiekiem, ale nie każdy człowiek (rozumiany jako dowolny organizm z ludzkim DNA) jest osobą.
|
So sty 18, 2014 9:27 |
|
 |
Hosi
|
SweetChild napisał(a): Problem w tym, że różnica pomiędzy "jest osobą" a "nie jest osobą, ale ma z natury genetyczny potencjał do bycia osobą" jest zasadnicza.
I znowu nie czytasz uwaznie.Ja napisałem: ma z natury genetyczny potencjał do bycia dorosłą osobą,a nie:nie jest osobą, ale ma z natury genetyczny potencjał do bycia osobą". Widzisz róznicę? Dodałem "dorosła"specjalnie, azaeby zidentyfikować to pojęcie z mysleniem i dokonywaniem wyborów.Z tego tez względu termin "osoba"jest nienaruszony. I tak: Płód nie jest potencjalną osobą, tylko osobą z potencjałem. Nie nie można mylic istoty z funkcją. Cytuj: Zgadza się. Ale nie ma co czarować, że od chwili poczęcia mamy do czynienia z osobą. Przynajmniej nie taką, która spełnia definicję podaną przez Ciebie za prof. Kreftem. Twoje powyższe spostrzerzenia są konsekwencją niezrozumienia tego co napisałem. Osoba + stadium,albo człowiek+satduim. Nie mozesz tego pojąć poniewaz stwiasz arbitralną zerojedynkową granicę; osoba/nieosoba.Moja propozycja jest pozbawiona tego błędu. Cytuj: Bo każda osoba jest człowiekiem, ale nie każdy człowiek (rozumiany jako dowolny organizm z ludzkim DNA) jest osobą. Dobrze by było azebyś podał jakąś konkretną definicję "osoby" i "człowieka".Może być zródło z encyklopedi,słownika,etc.
|
So sty 18, 2014 10:19 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Napewno zdajesz sobie sprawę z tego,że "człowiek" to też autonomiczna jednostka rozumna oparta na materialnym fundamencie organizmu ludzkiego.  Niekoniecznie. Płód nie jest jednostką rozumną.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sty 18, 2014 10:35 |
|
|
|