Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 11:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy płód to też człowiek?
Nickel napisał(a):
Uważam że o człowieku można mówić w chwili zapłodnienia, gdy plemnik łączy się z komórką jajową. Plemnik przestaje być plemnikiem, komórka jajowa przestaje być komórką jajową. Od tego momentu łączą się w "jedno", zaczyna się podział komórek.
Zygota też przestaje być zygotą po pierwszym podziale. Więc?...

Pt sty 17, 2014 22:47

olijula napisał(a):
My to nie tylko ciało :-) Na NAS składa się jeszcze świadomość i dusza(tzn takie moje zdanie). Choć ciężko to udowodnić w 100 proc. Gdyby się dało nie byłoby wiary a wiedza :-) Aczkolwiek wieeeeele wskazuje na to, że jest tak jak ja uważam. Dlatego dla mnie poczęte dziecko żyje(niewątpliwie), posiada duszę i pewnego rodzaju świadomość i jest dla mnie w pełni człowiekiem. A jeśli żyje - to się nie zabija. Mozg kształtuje się u płodu stosunkowo szybkio (jeśli dla was wyznacznikiem jest mozg) a serce bije już od 3 tyg. Więc dla mnie nie ma żadnych dylematow....

Świadomość u zygoty?? Interesująca koncepcja...ale chyba totalnie błędna.

Pt sty 17, 2014 23:20

Hosi napisał(a):
Podam jeszcze definicję "osoby" według prof Krefta:

"Osoba" to ktoś kto ma naturalną zdolność do osobowych działań,takich jak myslenie i dokonywanie wyborów
(Aborcja?Trzy punkty widzenia str 177)

Embrion, płód zdecydowanie spełnia te kryteria.

:shock: Od czasu wątków o islamie dobrze znam Twoje relatywistyczne zdolności, ale widzę, że mimo to potrafisz mnie zaskoczyć :zdziwko:

Pt sty 17, 2014 23:36

Taaak, niektórzy uważają, że zygoty mają świadomość, inni że płody myślą i dokonują wyborów.... :whoeva:

Pt sty 17, 2014 23:37

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że Hosi mocno zrelatywizował powyższe stwierdzenie, pisząc w kolejnym poście:
Hosi napisał(a):
Płod czy embrion nie dokonuje wyboru, tylko ma naturlaną(potencjalną) zdolność do tego typu działań.Nie korzysta z takiej możliwosci "obecnie",podobie jak człowiek w spiączce.

Ten forumowicz kiedyś wykaże, że czarne to białe. :twisted:

Pt sty 17, 2014 23:56

No to powyższe mi umknęło. Ciekawe czy plemnik też ma taką naturalną (potencjalną) zdolność???

So sty 18, 2014 0:07

SweetChild napisał(a):
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że Hosi mocno zrelatywizował powyższe stwierdzenie, pisząc w kolejnym poście:
Hosi napisał(a):
Płod czy embrion nie dokonuje wyboru, tylko ma naturlaną(potencjalną) zdolność do tego typu działań.Nie korzysta z takiej możliwosci "obecnie",podobie jak człowiek w spiączce.

Ten forumowicz kiedyś wykaże, że czarne to białe. :twisted:

Jakbyś od początku czytał uważnie i ze zrozumieniem nie musiałbyś się teraz tak bardzo wysilać.

So sty 18, 2014 0:12

Hosi napisał(a):
Jakbyś od początku czytał uważnie i ze zrozumieniem nie musiałbyś się teraz tak bardzo wysilać.

Nie przesadzajmy, za bardzo się nie wysiliłem i dobrze o tym wiem. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że już kilka razy wysilałem się w tym temacie i niewiele to dało :-|

Natomiast z ciekawości czytam uważnie i ze zrozumieniem dyskusje "aborcyjne" na forum, bo a nuż ktoś coś odkrywczego napisze. I tak trafiłem na Twoje majstersztyki.

Ale dla równowagi przyznam, że w jakiś 90% się z Tobą zgadzam.

So sty 18, 2014 0:26

SweetChild napisał(a):

Ale dla równowagi przyznam, że w jakiś 90% się z Tobą zgadzam.

Tylko w 90%?
Co było nie tak? ;)

So sty 18, 2014 0:32

To co wcześniej cytowałem: embrion czy płód nie ma naturalnej zdolności do osobowych działań, takich jak myslenie i dokonywanie wyborów, więc zdecydowanie nie spełnia cytowanej przez Ciebie definicji osoby.

So sty 18, 2014 0:41

SweetChild napisał(a):
To co wcześniej cytowałem: embrion czy płód nie ma naturalnej zdolności do osobowych działań, takich jak myslenie i dokonywanie wyborów, więc zdecydowanie nie spełnia cytowanej przez Ciebie definicji osoby.

Brak uzasadnienia.
ALe:
Jezeli płód czy embrion ma z natury genetyczny potencjał do bycia dorosłą osobą,a ta jak wiadomo z definicji mozę mysleć i dokonywać wyborów, to w czym problem?Przeszkodą nie jest sama natura lecz stopień rozwoju danego osobnika.Natura się nie zmienia.

So sty 18, 2014 0:58

JedenPost napisał(a):

Człowiek - organizm z gatunku homo sapiens, przynajmniej wg. wypowiadających się tu ostatnio katolików.

Osoba ludzka - autonomiczna jednostka rozumna oparta na materialnym fundamencie organizmu ludzkiego.

To co napisałeś o "człowieku" i o "osobie" powyżej,ma sens o tyle ,o ile istnieją katolicy na tym forum, którzy zgodzili by się na to, że definicja "człowieka" którą podałeś poqwyżej,obejmuje tylko organizm z gatunku homo sapiens.Nie przypuszczam aby którykolwiek z userów należących do KRK potwierdził to.

Ponadto:

Napewno zdajesz sobie sprawę z tego,że "człowiek" to też autonomiczna jednostka rozumna oparta na materialnym fundamencie organizmu ludzkiego. :)

So sty 18, 2014 8:29

Hosi napisał(a):
Jezeli płód czy embrion ma z natury genetyczny potencjał do bycia dorosłą osobą,a ta jak wiadomo z definicji mozę mysleć i dokonywać wyborów, to w czym problem?

Problem w tym, że różnica pomiędzy "jest osobą" a "nie jest osobą, ale ma z natury genetyczny potencjał do bycia osobą" jest zasadnicza.

Hosi napisał(a):
Przeszkodą nie jest sama natura lecz stopień rozwoju danego osobnika.Natura się nie zmienia.

Zgadza się. Ale nie ma co czarować, że od chwili poczęcia mamy do czynienia z osobą. Przynajmniej nie taką, która spełnia definicję podaną przez Ciebie za prof. Kreftem.

Hosi napisał(a):
Napewno zdajesz sobie sprawę z tego,że "człowiek" to też autonomiczna jednostka rozumna oparta na materialnym fundamencie organizmu ludzkiego. :)

Bo każda osoba jest człowiekiem, ale nie każdy człowiek (rozumiany jako dowolny organizm z ludzkim DNA) jest osobą.

So sty 18, 2014 9:27

SweetChild napisał(a):
Problem w tym, że różnica pomiędzy "jest osobą" a "nie jest osobą, ale ma z natury genetyczny potencjał do bycia osobą" jest zasadnicza.

I znowu nie czytasz uwaznie.
Ja napisałem:
ma z natury genetyczny potencjał do bycia dorosłą osobą,a nie:nie jest osobą, ale ma z natury genetyczny potencjał do bycia osobą".
Widzisz róznicę?
Dodałem "dorosła"specjalnie, azaeby zidentyfikować to pojęcie z mysleniem i dokonywaniem wyborów.Z tego tez względu termin "osoba"jest nienaruszony.

I tak:
Płód nie jest potencjalną osobą, tylko osobą z potencjałem.
Nie nie można mylic istoty z funkcją.

Cytuj:
Zgadza się. Ale nie ma co czarować, że od chwili poczęcia mamy do czynienia z osobą. Przynajmniej nie taką, która spełnia definicję podaną przez Ciebie za prof. Kreftem.

Twoje powyższe spostrzerzenia są konsekwencją niezrozumienia tego co napisałem.
Osoba + stadium,albo człowiek+satduim.
Nie mozesz tego pojąć poniewaz stwiasz arbitralną zerojedynkową granicę; osoba/nieosoba.Moja propozycja jest pozbawiona tego błędu.

Cytuj:
Bo każda osoba jest człowiekiem, ale nie każdy człowiek (rozumiany jako dowolny organizm z ludzkim DNA) jest osobą.

Dobrze by było azebyś podał jakąś konkretną definicję "osoby" i "człowieka".Może być zródło z encyklopedi,słownika,etc.

So sty 18, 2014 10:19

Hosi napisał(a):

Niekoniecznie. Płód nie jest jednostką rozumną.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So sty 18, 2014 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 178  Następna strona