Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
romulus napisał(a):
Nie trzeba mi czytać tej książki

Faktycznie, Hovind, czy inny Pajewski zabronił czytać tą książkę, zatem romulusowi czytać jej nie wolno.

Grunt aby nie czytać. I nie myśleć. :(

Cytuj:
przeczytałem dyskusję twoją na innym forum protestanckim

I kolejne łgarstwo romulusa. Kreacjoniści łgać widać muszą, bo inaczej by chyba pomarli :(

Ale żeby te ich łgarstwa były choć odrobinkę subtelne, a nie takie siekierą ciosane. :(

Pilaster nigdy nie dyskutował na żadnym forum protestanckim na ten temat. Ani na żaden inny :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

N cze 01, 2014 17:06

pilaster napisał(a):
romulus napisał(a):
I kolejne łgarstwo romulusa. Kreacjoniści łgać widać muszą, bo inaczej by chyba pomarli :(

Ale żeby te ich łgarstwa były choć odrobinkę subtelne, a nie takie siekierą ciosane. :(

Pilaster nigdy nie dyskutował na żadnym forum protestanckim na ten temat. Ani na żaden inny :roll:

Nie łgarstwo , dyskusja trwała w 2012r na forum katolik a ja o niej przeczytałem na forum protestanckim.No chyba że jest inny pilaster.A jeśli chodzi o książkę to co jest mi potrzebne w dyskusji przeczytałem w recenzji.I przestań bredzić że nie ma opisów smierci w tej książce podczas ewolucji.Potrafisz jedynie oskarżać kogoś a nić na swoją obronę nie napiszesz.Ja również mogę cię odsyłać do książek.Ja jeśli coś opisuję to wklejam cytaty z pisma.Książka jest dostępna w internecie,jeśli masz zamiar dalej prowadzić dyskusję to wklej gdzie autor opisuje że ewolucja przebiegła bez śmierci.Jeśli nie wkleisz to znaczy że potrafisz tylko łgać.

N cze 01, 2014 18:28
Ale wicie-rozumicie, Romulus - taka ameba rozmnaża się przez podział. Jest to wiedza szkolna. Czy naprawdę potrzeba Wielkiego Lema, żeby wyciągnąć prosty wniosek, że ameba w związku z tym nie umiera ze starości...?

N cze 01, 2014 18:35

Z tego mi wiadomo, teorie ewolucji w dalszym ciągu pozostaje tylko teorią, a to oznacza, że nie mamy pewności w jaki sposób powstał człowiek. Nie mamy też pojęcia w jaki sposób powstałą Ziemia i wszechświat. Jeżeli ktoś podważa sens wiary chrześcijańskiej, wierząc jednocześnie w teorię wielkiego wybuchu, to jest dla mnie hipokrytą.

N cze 01, 2014 20:09

romulus napisał(a):
pilaster napisał(a):
romulus napisał(a):

Nie łgarstwo , dyskusja trwała w 2012r na forum katolik

Czy forum katolik jest protestanckie?

Cytuj:
a ja o niej przeczytałem na forum protestanckim.

Czyli romulus nie ma pojęcia o co w niej chodziło.

Cytuj:
A jeśli chodzi o książkę to co jest mi potrzebne w dyskusji przeczytałem w recenzji.

Otóż to. Grunt, aby nie czytać, grunt aby nie myśleć. Bo jeszcze Wielki Hovind gotów byłby się pogniewać. :(

Cytuj:
I przestań bredzić że nie ma opisów smierci w tej książce podczas ewolucji.

Owszem jest opisana jako adaptacja ewolucyjna właśnie. Pierwsze żywe istoty były, a i do dzisiaj wszystkie, które rozmnażają się przez podział są nieśmiertelne. :)

Po prostu tym co napędza ewolucje nie jest śmierć, (martwe organizmy nie ewoluują) tylko wręcz przeciwnie - życie.

Cytuj:
Potrafisz jedynie oskarżać kogoś a nić na swoją obronę nie napiszesz.

na obronę czego?

Cytuj:
potrafisz tylko łgać.

Nie, nie jestem kreacjonistą i w związku z tym nie mam takiego zwyczaju. :cry:

mensajero

Cytuj:
nie mamy pewności w jaki sposób powstał człowiek

A w jaki powstał np bóbr, mamy?

Cytuj:
Nie mamy też pojęcia w jaki sposób powstałą Ziemia i wszechświat.

Nie macie pojęcia? No cóż, to typowa sytuacja. jeszcze się nie spotkałem z kreacjonistą, który miałby jakiekolwiek pojęcie. :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

N cze 01, 2014 20:40

Cytuj:
Nie macie pojęcia? No cóż, to typowa sytuacja. jeszcze się nie spotkałem z kreacjonistą, który miałby jakiekolwiek pojęcie.

No to w jaki sposób powstał wszechświat? Bum-bum-bum, czekamy milaird lat i nagle z chaosu powstaje IDEALNA harmonia, gdzie wszystko się PERFEKCYJNIE zazębia? Wystarczy spojrzeć na budowę kolana żeby wiedzieć, że to nie może być przypadek, a co dopiero mówić o ekosystemie czy wzajemnym przyciąganiu się planet.

N cze 01, 2014 20:57
Coś niecoś o tym perfekcyjnym zazębianiu się i harmonii mogłyby opowiedzieć dinozaury. Obawiam się tylko, że nie nadawałoby się to do druku.

N cze 01, 2014 21:01
Faktycznie, trudno znaleźć odpowiednie onomatopeje... hmm... Grraihhz! Skkaaarrkaauuiiwwww? Aaaiggggh!

N cze 01, 2014 21:04
...gru-chuuu...

N cze 01, 2014 21:06
a to nie, to gołąb tylko, nie liczy się.

N cze 01, 2014 21:11
...kukuryku?

Generalnie ptaki to są dinozaury. Na ich przykładzie widać geniusz inteligentnego projektanta, który nie tylko nie zostawił im pazurów na skrzydłach, ale jeszcze nie zaimplementował przełykania z opuszczoną głową. Z wyjątkiem hoacynów i gołębi, odpowiednio.

N cze 01, 2014 21:17

Askadtowiesz napisał(a):

Nie dostrzegaja sprzeczności. Jak już mówiłem, większosc swiatopogladów jest niekonsekwentna.

Tam gdzie Ty widzisz sprzecznosci (niestety znowu ta logika binarna ;-) ) inni widzą drogę srodka.
A wiec to narzędzie którym się posługujesz determinuje niekonsekwentne wnioski.

Kto jakie ma założenia taki mu się obraz jawi (żelazna zasada ;) )
Kazde twierdzenie moze byc prawdziwe w ramach jego okreslonego rozumienia (Lakoff).

Podstaw te dwie koncepcje w ramy o których mówimy,a konsekwencja pojawi się.

Cytuj:
A dlaczego miałoby być napisane?

Dlatego że tylko wtedy mozna stwierdzić jednozancznie jak jest.

Cytuj:
Autor operuje językiem składającym się ze słow mających swe znaczenia i nie ma potrzeby objaśniania każdego słowa.

Jak widac ma znaczenie.

Cytuj:
A słyszałeś o czymś takim jak kontekst? Już samo słowo "naprawa" sugeruje, ze raczej nie chodzi o zamki takie jak budowle,
ale o mechanizmy do zamykania.

Ale ja nie miałem na mysli budowli!
Chodziło mi raczej o zamki do drzwi lub do spodni ;-)

Cytuj:
Potrzebny jest bardziej szczegółowy kontekst czy wręcz bezpośrednie objaśnienie,
abyśmy się dowiedzieli o jakie konkretnie zamki chodzi

To tak jak z tym dniem Biblijnym.
Autor nie objasnia jak rozumieć to pojęcie.A więc należy szukac innych możliwosci.

Cytuj:
Są też słowa na tyle jednoznaczne, ze nie potzreba kontekstów ani objaśnien.

Ale nie wpowyższym przypadku.Gdyby to było takie jasne,wszyscy chrzescijanie rozumieli by tak samo.A tak nie jest.

Cytuj:
To znaczy, ze jeśli zostanie przetłumaczona na polski, włoski i hiszpański, to Polak, Włoch i Hiszpan będą mogli dyskutować o tekście po angielsku, bez komplikacji.

Bez żartów.
Ludzie czytają to samo,a nieraz pewne kwestie inaczej interpretują.Bez jednoznacznej wykładni autora,niektóre słowa mozna rozumieć róznie.

Cytuj:
Kazda z nich jest jednoznaczna sama w sobie, ale tylko jedna może jednoznacznie rozwiązać problem

Kazda z nich jest prawdziwa w ramach okreslonego rozumienia.Jezeli jedno pojęcie rozumiesz inaczej niż Twój adwersarz,zamykasz swą koncepcje w okrelsonych ramach.Nie mówi się wtedy o sprzecznosci,tylko o róznosci :)

Cytuj:
Taki, ze nikt go nie używa (i nie używał) w innym znaczeniu.

Jak to, przecież cały czas ci tłumaczę jak rozumieją różni chrzescijanie.

Cytuj:
W językoznawstwie nie ma innych dowodów.

Definicje ze swieckich leksykonów obejmują wąskie spektrum semantyczne.Czyli nie odnoszą się do problematyki Biblijnej w tym zakresie.Tak wiec nie masz wyjscia,musisz przyjąc inne założenia ;-)

Cytuj:
Zawsze należy to brać pod uwagę ,a e tu akurat nie widzę przesłanek. Jest zbyt prosty i jasny.

Ta jasnosc i prostota jest konsekwencją przyjęcia przez Ciebie jednoznacznych założeń.Inaczej;dokonujesz redukcji na rzecz swojej i jedynej koncepcji.Jeszcze inaczej:dogmatyzm ;-)

Cytuj:
Czytasz definicję ale jej nie rozumiesz, znów mylisz interpretację z percepcją

W sensie scisłym; nie ma czegos takiego jak percepcja tesktu,tylko interpretacja tesktu.Tak trudno to zrozumieć?

Cytuj:
Objaśnienie, wykładnia itp.. są potrzebne gdy są niejasności, a nie zawsze.

I tutaj są.
Samo istnienie róznych koncepcji w tym temacie jest tego najlepszym dowodem.

Cytuj:
Usciśliłbym, ze niektótrzy czytają, a nawet nie czytaja tylko nachalnie interpretują.

Jak coś jest niezgodne z Twoimi założeniami,to autoamtcznie tworzysz kategorię przymiotnikową (nachalna).A przymiotniki,jak zapewne wiesz,należą raczej do koncepcji emocjonalnych,a nie merytorycznych.

Cytuj:
nie rozumiem co chcesz powiedziec. Co muszę brać pod uwagę?

Redukujesz pojecie dzień do jednego znaczenia,pomimo tego,że istnieją rózwnież inne mozliwosci.
Tego własnie nie bierzesz pod uwagę.Okopałeś się w spośób dogmatyczny na swojej pozycji,co moze swiadczyć (a własciwie swiadczy) o tym,że masz swidomośc tego,że inne warianty de facto obalają Twoją jedyną i prawdziwą koncepcję.

N cze 01, 2014 21:55

mensajero napisał(a):
Jeżeli ktoś podważa sens wiary chrześcijańskiej, wierząc jednocześnie w teorię wielkiego wybuchu, to jest dla mnie hipokrytą.

Pomyliłeś tematy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 02, 2014 4:08

ErgoProxy napisał(a):
...kukuryku?

Generalnie ptaki to są dinozaury.

Naturalnie, zauważyłeś zapewne, że nawet Biblia zupełnie jasno o tym donosi:

"Bądźcie płodne i mnóżcie się, abyście zapełniały wody morskie, a ptactwo niechaj się rozmnaża na ziemi". rzecz Bóg do rzeczywistości dnia piątego. Dopiero dnia szóstego powiedziane jest " Niechaj ziemia wyda istoty żywe różnego rodzaju:(...)" z czego wypływa wniosek, że wedle Genesis pierwszymi stworzeniami na lądzie były ptaki :idea: 8) :idea:

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 02, 2014 5:35
Cytuj:
z czego wypływa wniosek, że wedle Genesis pierwszymi stworzeniami na lądzie były ptak

No proszę, więc tutaj mamy te dinozaury których Doda nie mogła dopatrzeć się w Biblii.

Pn cze 02, 2014 5:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 215  Następna strona