Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
majanovak
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
pilaster napisał(a): O tym, że kreacjonizm nie tylko egzystuje na marginesie chrześcijaństwa, ale że także jest z chrześcijaństwem diametralnie sprzeczny (no, nie ma się co dziwić, zważywszy na satanistyczne inspiracje kreacjonizmu) Naprawde?, a gdzie dowody na te pomowienia?
|
Wt cze 03, 2014 20:05 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
majanovak napisał(a): Jak wiec zycie moglo powstac przez przypadek? skoro nie mozna go bylo wyprodukowac celowo .... Askadtowiesz napisał(a): Badacze nie twierdzą, ze życie powstało przez przypadek w jednym akcie, tak jak na seansie iluzjonistycznym. Życie to jest to co potrafi sią replikować, nawet dosć proste cząsteczki chemiczne, a nie od razu gotowy tygrys. Przeciwnicy ewolucji tworza sobie własne wyobrazenia na jej temat czy na temat powstania życia, a potem te wyobrazenia kryrtykują. A co do wyprodukowania celowo, to prawdopodobnie niedługo się to stanie, gdyz dosć daleko są posunięte prace nad zaprojektowaniem sztucznego DNA. Jesli to zadziała, będzie można projektowac organizmy. majanovak napisał(a): Zeby jednak cos replikowalo musi najpierw miec co replikowac. A to wpierw KTOS musial stworzyc. A po co? Stworzyć mozna gotowego człowieka. DNA czy RNA to zwykłę cząsteczki chemiczne, nie ma w nich niczego zywego. Zdolnosc do replikacji wynika z budowy przestrzennej. Przypuszcza się (jako wariant), ze dały poczatek życiu. Jeszcze nie udowodniono, że mogły powstać w wyniku przemian chemicznych, ale przypuszcza sie, ze tak właśnie było. Oczywiscie nie udowodniono takze, ze ktos stworzył.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Wt cze 03, 2014 20:06 |
|
 |
Askadtowiesz
|
akruk napisał(a): Może by tak wydzielić kwestię rozwoju poglądów na kształt Ziemi w osobny wątek? Byłoby z pożytkiem dla tej dyskusji i dla późniejszych odesłań. Moim zdaniem nie ma sensu, gdyz pdobne dygresje szybko wygasają. Obserwowałem to w przypadku innych wątków.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Wt cze 03, 2014 20:08 |
|
|
|
 |
majanovak
|
JedenPost napisał(a): mensajero napisał(a): Jeżeli ktoś podważa sens wiary chrześcijańskiej, wierząc jednocześnie w teorię wielkiego wybuchu, to jest dla mnie hipokrytą. Pomyliłeś tematy. To ty JedenPost pomyliles tematy. Bo w tym jest dyskusja na temat czy mozna jednoczesnie wierzyc w Boga i ewolucje. Odpowiedz dla mensajero jest oczywista - NIE, nie mozna wierzyc. Ja sie oczywiscie pod tym podpisuje. Wrecz Nie ma mowy. Bo ewolucjonisci wykluczaja Boga, pragna pozbyc sie Boga z zycia ludzi. Dlatego wymyslili sobie innego boga - teorie czy raczej religie ewolucji. Czyli zamienili Boga na bozka.
|
Wt cze 03, 2014 20:11 |
|
 |
Askadtowiesz
|
majanovak napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Samo sklepienie uchowało się i w Biblii. Sklepienie nad kulą nie za bardzo da się zbudować, musiałaby to być kula zawnetrzna, majanovak napisał(a): ["Generalnie w j. hebrajskim nie ma osobnego słowa: KULA." Skoro nie ma, to mówienie o kulistości ziemi w tresci Biblii jest wielce ryzykowne:-). Natomiast sklepienie- mam nadzieję- jest w tym jezyku i jest w Biblii, a nie ma w rzeczywistości- ot cały problem.
|
Wt cze 03, 2014 20:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Słuchajcie, nie banujcie jej może, co? Nikt tu jeszcze tak świetnie nie kompromitował swoich poglądów. A są to poglądy dosyć niebezpieczne, biorąc pod uwagę, że mityczni "ewolucjoniści" Mai Nowak to są wszyscy ludzie, jacy kiedykolwiek dokonali jakiegokolwiek postępu. Maja Nowak po prostu chciałaby żyć po bożemu, to znaczy: latać nago po sawannie. Z przepaską z liści figowych co najwyżej...
|
Wt cze 03, 2014 20:19 |
|
 |
majanovak
|
pilaster napisał(a): mensajero napisał(a): No to w jaki sposób powstał wszechświat? Ze stanu wysokoenergetycznego o niskiej entropii. Jak widze taka odpowiedz to od razu automatycznie nasuwa mi sie to co powiedzial kieys Albert Einstein. Ze jak czlowiek nie potrafi napisac jasno i prosto na jakis temat, tak by byl on zrozumialy i czytelny w odbiorze - to swiadczy o tym, ze sam go do konca nie rozumie. Chce wiec sie dobrze 'zaprezentowac'.. Cytuj: Bum-bum-bum, czekamy milaird lat i nagle z chaosu powstaje IDEALNA harmonia, pilaster napisał(a): 1. Nie było żadnego chaosu. Przecież wyraźnie napisał pilaster, że to był stan o niskiej entropii Bylo boom i nie bylo chaosu ani destrukcji..? A to ciekawe, ciekawe. Opowiadaj dalej... pilaster napisał(a): 2. Na czym polega owa "idealna harmonia" Np. chocby warunki do samoistnego powstania czegos, czekogolwiek..? Cytuj: a co dopiero mówić o ekosystemie czy wzajemnym przyciąganiu się planet. pilaster napisał(a): A co mesajero chce powiedzieć o ekosystemie czy wzajemnym przyciąganiu się planet? Przyciaganie planet..? Oj to chyba juz bardzo zaawansowana ewolucja, ale skad te planety sie wziely jest ciekawsze. Ale tak wiem wiem, pamietam.. z niczego. Jak wszystko co widzimy.. 
|
Wt cze 03, 2014 20:19 |
|
 |
majanovak
|
Soul33 napisał(a): majanovak napisał(a): Co ciekawe to, ze pozniej KAZDE ostrzezenie znika z mojego PW.. Soul ostrzega i usuwa slady.. To wiele mowi. Prawda? Poprzednie ostrzeżenia zniknęły, ponieważ automatycznie wygasają po trzech miesiącach. Teraz masz tylko jedno aktywne. Ale w dziale Moderacja - w wątku "Ostrzeżenia" - wpisywane są wszystkie, więc są tam też informacje o tych dwóch, które już wygasły. Ale moje zniknely zaraz nastepnego dnia. Wiec to chyba nie zadzialal automat. Zgadza sie? majanovak napisał(a): 1 kazda pojedyncza czesc jest zywa i niezastapiona 2 wszystkie czesci musza byc obecne w tym samym czasie 3 wszystko musi dzialac od razu od poczatku I WSZYSTKO musi dzialac JEDNOCZESNIE.
Jesli te rzeczy musza zachodzic jednoczesnie to ewolucja odpowiedzi na to nie ma. I ten argument powala ewolucje. Soul33 napisał(a): Odpowiedziałem na to. Dwa razy. Był nawet link do bloga, na którym pilaster jasno tłumaczył, jak powstają układy nieredukowalnie złożone. ok, zobacze, choc nie wierze w to co mowisz. Soul33 napisał(a): Jezus opowiadał też przypowieści. Istotny jest sens nauki Chrystusa, a nie to, czy Noe upchnął pary wszystkich zwierząt na Arce. Tak Pan Jezus mowil o przypowiesciach takze. I co w zwiazku z tym? Wiesz, ze za kazdym razem padalo tam slowo PRZYPOWIESC bysmy wiedzieli o tym..? To raz. A po 2 z kontekstu wszystkich wypowiedzi 'niewygodnych' jasno wynika, ze ani Noe ani Jonasza, ani Abla nie nalezy tak traktowac czyli jako przypowiesc. Ale DOSLOWNIE. Nie mowiac juz, ze sam Pan Jezus wywodzi swoja genealogie od Adama. Wiec co powiesz na to Soulu? Wlasnie Chrystus sam powolywal sie w swoich naukach na przyklady Noego czy Jonasza. To jest czesc nauk Chrystusa. Soul33 napisał(a): Wyjaśniałem Ci już, na czym polega problem z Twoim sposobem prowadzenia rozmowy ale to ignorujesz. Potem uważasz, że ostrzeżenia są niesprawiedliwe. Ale uwagi ignorujesz nadal. Odpisuje na posty jak kazdy. Czy ty czytales w Biblii jakis werset Soulu, ze wypowiadasz sie o Jonaszu czy Noe twierdzac, ze to tylko przypowiesci..? Bo gdzie twoj dowod na to? Jakos nie dales ani jednego potwierdzenia. Ja przeciez oprocz slow daje tez linki, zachecam do filmikow, wklejam nazwiska naukowcow. Nie kazdy to robi. Np. pilaster pisze od siebie czesto. Niby to jest argument, a czesto nie podaje zadnego dowodu tylko wlasne slowa. Ty zrobiles dokladnie to samo powyzej. Soul33 napisał(a): Maju, czy rozumiesz, że nikt nie mógłby odpowiadać na tak długie potoki słów, które piszesz, ani na dziesiątki lub nawet setki argumentów z linków, które przerzucasz na forum? Że to co robisz nie jest rozmową, tylko zagadywaniem rozmówców na śmierć? Rozumiem, ze nie raz moje wypowiedzi sa dlugie. Ale czy ty myslisz, ze te posty tworze tylko ja sama? Ja cos napisze a to czesto moi rozmowcy rozkladaja wypowiedz na czynniki pierwsze i odpowiadaja na to na co chca odpowiedziec, a inne niewygodne rzeczy usuwaja. Tak sie wlasnie naturalnie tworzy dyskusja. Nie jestem tu chyba zadnym wyjatkiem wiesz. Kazdy wybiera sam na co chce odpowiadac i czy odpowiada na calosc czy moze dzieli na poszczegolne zdania. Soul33 napisał(a): W dodatku nie zdajesz sobie sprawy, że na te wszystkie argumenty, które zauważyłem, dosłownie wszystkie, już dawno w tych dyskusjach odpowiedziano. Na forum katolika, na forum ateista i tutaj. A skoro tak nas zarzucasz linkami, to można dla żartu powiedzieć Ci, żebyś np. najpierw przeczytała 58 stron tego wątku, a potem podawała już tylko te argumenty, których tam nie wyjaśniono: http://ateista.pl/showthread.php?t=10444W razie czego możesz poprawić jeszcze "Ewolucją" Futuymy. http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/16169/ewolucja.htmlTo po co powstal ten watek? Ktos go przeciez rozpoczal, i nie bylam to ja. I dlaczego nikt ani pilaster ani AKruk czy inni wierzacy nie dali odpowiedzi na to co jest najwazniejsze w tym temacie czyli, ze nie da sie pogodzic wiary w Boga z wiara w ewolucje. Bo za kazda wiara kryje sie inny Bóg wiesz. A czemu ty sie wypowiadasz w kwestii Boga skoro jestes niewierzacy?
|
Wt cze 03, 2014 20:43 |
|
 |
majanovak
|
MARIEL napisał(a): Soul33 napisał(a): equuleuss napisał(a): Dopiero po grzechu pierwszych ludzi zapanował inny porządek w świecie, wprowadzona została śmierć i zabijanie wzajemne w świecie zwierząt. Skoro koniecznie chcesz, aby ten grzech pierworodny popełnił konkretny człowiek, to można wyjaśnić kwestię, jak to jest, że wcześniej nie mogło być śmierci itd. Można też przyjąć taką interpretację, jaką przedstawił @HiobStrona nie istnieje.
|
Wt cze 03, 2014 20:46 |
|
 |
majanovak
|
JedenPost napisał(a): majanovak napisał(a): JedenPost napisał(a): Wyjaśnij najpierw proszę - co to ma wspólnego z ewolucją?
Widzisz to pokazuje, ze ta cala 'wiedza' naukowcow to pisanie palcem po wodzie. To jedynie przypuszczenia, domniemania, pragnienia, hipotezy. Do tego jeszcze dochodzi matematyka, bo niejaki Hoyle astronom wyliczyl prawdopodobiestwo przypadkowego wyprodukowania tylko enzymow potrzebnych do powstania zycia i wynosza one 1 do 1 z 40 tysiacami zer... Chyba wiesz co to oznacza ...? Ze to po prostu Niemozliwe. Bzdura kompletna. Określone prawdopodobieństwo oznacza ni mniej ni więcej tylko to, że coś jest możliwe. To po pierwsze, Po drugie: prezentując typową dla kreacjonistów ignorancje mieszasz wszystko ze wszystkim - w tym temacie rozmawiamy o ewolucji, o abiogenezie są osobne wątki. Jedno i drugie oparte jest na tej samej wierze, wiec w czym problem? A prawdopodobienstwo owszem jest mozliwe, ale takie jak napisalam, co z naukowego pktu widzenia jest niemozliwe. Emile Borel sławny matematyk stwierdził, iż jeżeli prawdopodobieństwo wystąpienia jakiegoś zdarzenia jest mniejsze niż 1 na 10 do 50 to powinniśmy o tym zapomnieć, jeżeli chcemy naprawdę być 'poważnymi' naukowcami... George Wald (amerykański biochemik i fizjolog, Nagroda Nobla w 1967) "Myślę, że naukowiec nie ma innego wyboru, jak tylko podejść do problemu genezy życia poprzez hipotezę samoistnego wytworzenia się... Wystarczy jedynie rozważyć ogrom tego zadania wyewoluowania pierwotnego życia z materii nieorganicznej, by przyznać, że samoistne wytworzenie się żywego organizmu jest niemożliwe. Jednak, oto jesteśmy - w wyniku, jak wierzę, samoistnego wytworzenia się." "Torch", 7/75, str. 13
|
Wt cze 03, 2014 20:56 |
|
 |
ARHIZ
|
Askadtowiesz napisał(a): Jeszcze nie udowodniono, że mogły powstać w wyniku przemian chemicznych, ale przypuszcza sie, ze tak właśnie było. Badania na Tytanem pokazują, że najprawdopodobniej... spadły z nieba  Dokładniej: przy odpowiednich warunkach zasady mogą spontanicznie powstawać w atmosferze a później łączyć się w krótkie sekwencje RNA. Obecnie głównym problemem jest różnica temperatur pomiędzy optimum tych RNA (poniżej 100 stopni, 80 bodajże) i pierwszych "pustych" komórek z homeostazą (ponad 100 stopni). No i oczywiście działo się to bez wody. ErgoProxy napisał(a): Po czwarte, problem nie polega więc na tym, czy ewolucja cząsteczek chemicznych jest możliwa, tylko czy możliwa jest ewolucja tych konkretnych cząsteczek, jakie budują organizmy żywe na Ziemi. Nie śledzę tego tematu. ARHIZ powinien coś wiedzieć, ale oczywiście jego odpowiedź będzie zdawkowa, enigmatyczna i przez to bezużyteczna. : P Że co, że jak nie czytam wątku to się nie dowiem co? Dobra, wiem, że chodzi o manipulację... Mało precyzyjnie to napisałeś, ale niech będzie. Jeżeli chodzi o tzw. ewolucję chemiczną, to zachodzi ona w dużych gwiazdach i polega na powstawaniu pierwiastków o coraz cięższych jądrach, która są następnie wyrzucane w kosmos w akcie supernowej. To jakie będą tworzyć związki zależy głównie od warunków, w których się znajdą. Te same atomy w naszej utleniającej atmosferze obecnie nie będą układać się spontanicznie w zasady purynowe i pirymidynowe - ale na Tytanie mającym atmosferę redukcyjną już mogą. (o czym pisałem też powyżej) Cytuj: Bo ty chcesz, żeby nie wnosiło. Potup jeszcze nóżką, może Bóg cię posłucha i mnie trafi... Jeżeli nie trafi, to oznacza, że moje zaklęcia ochronne są silniejsze. WIST napisał(a): Sama w sobie jest absurdalna i jeśli jest prawdziwa to byłby jakiś ewenement na skalę światową. Ja raczej rozpatrywałbym to w taki sposób, że podczas planowania mogli zapoznać się, między innymi, z tą kroniką - jednak jej kluczowość jest wątpliwa.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Wt cze 03, 2014 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ej, nie mieszaj pierwiastków z cząsteczkami! Atomy pierwiastków powstają w gwiazdach (i w wybuchach gwiazd) podczas nukleosyntezy, a mnie chodziło o cząsteczki chemiczne zwane niekiedy molekułami. Czyli o to, cożeś o Tytanie napisał - a raczej o to, co się działo z tymi cząsteczkami jak już powstały...
|
Wt cze 03, 2014 21:08 |
|
 |
majanovak
|
akruk napisał(a): majanovak napisał(a): niejaki Hoyle astronom wyliczyl prawdopodobiestwo przypadkowego wyprodukowania tylko enzymow potrzebnych do powstania zycia i wynosza one 1 do 1 z 40 tysiacami zer... Chyba wiesz co to oznacza ...? Wiem. Chcesz nam powiedzieć, że astronom to specjalista od biologii. Z przykrością muszę cię uświadomić, że tak nie jest. Astronomowie badają wielkie ciała kosmiczne, a nie organizmy. Z pewnoscia masz racje, ale widzisz liczenia nie mozesz mu odmowic. A on zajal sie sprawa matematyki. On wyliczyl prawdopodobienstwo czyli zajal sie tym co bylo jego dzialka, na czym sie znal i potrafil to zrobic. akruk napisał(a): He-he-he! ten sam Behe, który pogrążył się swoimi zeznaniami w procesie "Kitzmiller przeciw Dover Area School District"  Osobiscie nie znam sprawy, ale to bardzo ciekawe, ze wyciaga sie rzeczy, ktore czesto nie maja nic wspolnego z tematem, zeby kogos pograzyc. Darwin teolog wielokrotnie sam sie swoimi wypowiedziami osmieszal i jakos nikt tu tego nie przedstawial. Jedynie same pozytywy. A przeciez sa tez wstydliwe tematy, ktore poruszal i nawet o nich mowilam, ale cisza jak dotad.. majanovak napisał(a): Michael Behe powiedzial, ze zlozonosc komorki calkowicie uniemozliwia jej stopniowa ewolucje. akruk napisał(a): Z orzeczenia sądu: Cytuj: Professor Behe has applied the concept of irreducible complexity to only a few select systems: (1) the bacterial flagellum; (2) the blood-clotting cascade; and (3) the immune system. Contrary to Professor Behe’s assertions with respect to these few biochemical systems among the myriad existing in nature, however, Dr. Miller presented evidence, based upon peer-reviewed studies, that they are not in fact irreducibly complex. Przetłumaczyć, czy jesteś w stanie samodzielnie zrozumieć? Behe plecie głupoty, a jak go się prosi o konkretne przykłady istnienia rzekomej "nieredukowalnej złożoności", to wszystkie okazują się już wcześniej opisane i objaśnione, żadne z nich nie są nieredukowalnie złożone. Behe jest znany szczególnie z tego, że klepie swoje do znudzenia i na bezczelnego idzie w zaparte: Cytuj: In fact, on cross-examination, Professor Behe was questioned concerning his 1996 claim that science would never find an evolutionary explanation for the immune system. He was presented with fifty-eight peer-reviewed publications, nine books, and several immunology textbook chapters about the evolution of the immune system; however, he simply insisted that this was still not sufficient evidence of evolution, and that it was not "good enough." Wszystkich naukowcow nie osmieszysz wiesz. Wiem, ze wklejalam juz kiedys ta liste, ale musze ponownie aby ci uswiadomic, ze jest masa naukowcow, ktorzy nie wierza w ewolucje. Scientists alive today* who accept the biblical account of creation Note: Individuals on this list must possess a doctorate in a science-related field. Dr Paul Ackerman, Psychologist Dr E. Theo Agard, Medical Physics Dr James Allan, Geneticist Dr Steve Austin, Geologist Dr S.E. Aw, Biochemist Dr Thomas Barnes, Physicist Dr Geoff Barnard, Immunologist Dr Don Batten, Plant physiologist, tropical fruit expert Dr John Baumgardner, Electrical Engineering, Space Physicist, Geophysicist, expert in supercomputer modeling of plate tectonics Dr Jerry Bergman, Psychologist Dr Kimberly Berrine, Microbiology & Immunology Prof. Vladimir Betina, Microbiology, Biochemistry & Biology Dr Raymond G. Bohlin, Biologist Dr Andrew Bosanquet, Biology, Microbiology Edward A. Boudreaux, Theoretical Chemistry Dr David R. Boylan, Chemical Engineer Prof. Linn E. Carothers, Associate Professor of Statistics Dr Robert W. Carter, Zoology (Marine Biology and Genetics) Dr David Catchpoole, Plant Physiologist (read his testimony) Prof. Sung-Do Cha, Physics Dr Eugene F. Chaffin, Professor of Physics Dr Choong-Kuk Chang, Genetic Engineering Prof. Jeun-Sik Chang, Aeronautical Engineering Dr Donald Chittick, Physical Chemist Prof. Chung-Il Cho, Biology Education Dr John M. Cimbala, Mechanical Engineering Dr Harold Coffin, Palaeontologist Dr Bob Compton, DVM Dr Ken Cumming, Biologist Dr Jack W. Cuozzo, Dentist Dr William M. Curtis III, Th.D., Th.M., M.S., Aeronautics & Nuclear Physics Dr Malcolm Cutchins, Aerospace Engineering Dr Lionel Dahmer, Analytical Chemist Dr Raymond V. Damadian, M.D., Pioneer of magnetic resonance imaging Dr Chris Darnbrough, Biochemist Dr Nancy M. Darrall, Botany Dr Bryan Dawson, Mathematics Dr Douglas Dean, Biological Chemistry Prof. Stephen W. Deckard, Assistant Professor of Education Dr David A. DeWitt, Biology, Biochemistry, Neuroscience Dr Don DeYoung, Astronomy, atmospheric physics, M.Div Dr Geoff Downes, Creationist Plant Physiologist Dr Ted Driggers, Operations research Robert H. Eckel, Medical Research Dr André Eggen, Geneticist Prof. Dennis L. Englin, Professor of Geophysics Prof. Danny Faulkner, Astronomy Prof. Carl B. Fliermans, Professor of Biology Prof. Dwain L. Ford, Organic Chemistry Prof. Robert H. Franks, Associate Professor of Biology Dr Alan Galbraith, Watershed Science Dr Paul Giem, Medical Research Dr Maciej Giertych, Geneticist Dr Duane Gish, Biochemist Dr Werner Gitt, Information Scientist Dr D.B. Gower, Biochemistry Dr Dianne Grocott, Psychiatrist Dr Stephen Grocott, Industrial Chemist Dr Donald Hamann, Food Scientist Dr Barry Harker, Philosopher Dr Charles W. Harrison, Applied Physicist, Electromagnetics Dr John Hartnett, Physicist and Cosmologist Dr Mark Harwood, Satellite Communications Dr Joe Havel, Botanist, Silviculturist, Ecophysiologist Dr George Hawke, Environmental Scientist Dr Margaret Helder, Science Editor, Botanist Dr Harold R. Henry, Engineer Dr Jonathan Henry, Astronomy Dr Joseph Henson, Entomologist Dr Robert A. Herrmann, Professor of Mathematics, US Naval Academy Dr Andrew Hodge, Head of the Cardiothoracic Surgical Service Dr Kelly Hollowell, Molecular and Cellular Pharmacologist Dr Ed Holroyd, III, Atmospheric Science Dr Bob Hosken, Biochemistry Dr George F. Howe, Botany Dr Neil Huber, Physical Anthropologist Dr Russell Humphreys, Physicist Dr James A. Huggins, Professor and Chair, Department of Biology Evan Jamieson, Hydrometallurgy George T. Javor, Biochemistry Dr Pierre Jerlström, Creationist Molecular Biologist Dr Arthur Jones, Biology Dr Jonathan W. Jones, Plastic Surgeon Dr Raymond Jones, Agricultural Scientist Dr Felix Konotey-Ahulu, Physician, leading expert on sickle-cell anemia Prof. Leonid Korochkin, Molecular Biology Dr Valery Karpounin, Mathematical Sciences, Logics, Formal Logics Dr Dean Kenyon, Biologist Prof. Gi-Tai Kim, Biology Prof. Harriet Kim, Biochemistry Prof. Jong-Bai Kim, Biochemistry Prof. Jung-Han Kim, Biochemistry Prof. Jung-Wook Kim, Environmental Science Prof. Kyoung-Rai Kim, Analytical Chemistry Prof. Kyoung-Tai Kim, Genetic Engineering Prof. Young-Gil Kim, Materials Science Prof. Young In Kim, Engineering Dr John W. Klotz, Biologist Dr Vladimir F. Kondalenko, Cytology/Cell Pathology Dr Leonid Korochkin, M.D., Genetics, Molecular Biology, Neurobiology Dr John K.G. Kramer, Biochemistry Prof. Jin-Hyouk Kwon, Physics Prof. Myung-Sang Kwon, Immunology Dr John G. Leslie, biochemistry, molecular biology, medicine, biblical archaeology Prof. Lane P. Lester, Biologist, Genetics Dr Jason Lisle, Astrophysicist Dr Alan Love, Chemist Dr Ian Macreadie, molecular biologist and microbiologist: Dr John Marcus, Molecular Biologist Dr George Marshall, Eye Disease Researcher Dr Ralph Matthews, Radiation Chemist Dr John McEwan, Chemist Prof. Andy McIntosh, Combustion theory, aerodynamics Dr David Menton, Anatomist Dr Angela Meyer, Creationist Plant Physiologist Dr John Meyer, Physiologist Dr Albert Mills, Reproductive Physiologist, Embryologist Colin W. Mitchell, Geography Dr John N. Moore, Science Educator Dr John W. Moreland, Mechanical engineer and Dentist Dr Henry M. Morris, Hydrologist Dr John D. Morris, Geologist Dr Len Morris, Physiologist Dr Graeme Mortimer, Geologist Stanley A. Mumma, Architectural Engineering Prof. Hee-Choon No, Nuclear Engineering Dr Eric Norman, Biomedical researcher Dr David Oderberg, Philosopher Prof. John Oller, Linguistics Prof. Chris D. Osborne, Assistant Professor of Biology Dr John Osgood, Medical Practitioner Dr Charles Pallaghy, Botanist Dr Gary E. Parker, Biologist, Cognate in Geology (Paleontology) Dr David Pennington, Plastic Surgeon Prof. Richard Porter Dr Georgia Purdom, Molecular Genetics Dr Albert E. Pye, invertebrate zoology, biotechnology, biological control (1945–2012) Dr John Rankin, Cosmologist Dr A.S. Reece, M.D. Prof. J. Rendle-Short, Pediatrics Dr Jung-Goo Roe, Biology Dr David Rosevear, Chemist Dr Ariel A. Roth, Biology Dr John Sanford, Geneticist Dr Jonathan D. Sarfati, Physical chemist / spectroscopist Dr Joachim Scheven Palaeontologist: Dr Ian Scott, Educator Dr Saami Shaibani, Forensic physicist Dr Young-Gi Shim, Chemistry Prof. Hyun-Kil Shin, Food Science Dr Mikhail Shulgin, Physics Dr Emil Silvestru, Geologist/karstologist Dr Roger Simpson, Engineer Dr Harold Slusher, Geophysicist Dr E. Norbert Smith, Zoologist Dr Andrew Snelling, Geologist Prof. Man-Suk Song, Computer Science Dr Timothy G. Standish, Biology Prof. James Stark, Assistant Professor of Science Education Prof. Brian Stone, Engineer Dr Esther Su, Biochemistry Dr Charles Taylor, Linguistics Dr Stephen Taylor, Electrical Engineering Dr Ker C. Thomson, Geophysics Dr Michael Todhunter, Forest Genetics Dr Lyudmila Tonkonog, Chemistry/Biochemistry Dr Royal Truman, Organic Chemist: Dr Larry Vardiman, Atmospheric Science Prof. Walter Veith, Zoologist Dr Joachim Vetter, Biologist Dr Tas Walker, Mechanical Engineer and Geologist Dr Jeremy Walter, Mechanical Engineer Dr Keith Wanser, Physicist Dr Noel Weeks, Ancient Historian (also has B.Sc. in Zoology) Dr A.J. Monty White, Chemistry/Gas Kinetics Dr John Whitmore, Geologist/Paleontologist Dr Carl Wieland, Medical doctor Dr Lara Wieland, Medical doctor Dr Clifford Wilson, Psycholinguist and archaeologist (1923–2012) Dr Kurt Wise, Palaeontologist Dr Bryant Wood, Creationist Archaeologist Prof. Seoung-Hoon Yang, Physics Dr Thomas (Tong Y.) Yi, Ph.D., Creationist Aerospace & Mechanical Engineer Dr Ick-Dong Yoo, Genetics Dr Sung-Hee Yoon, Biology Dr Patrick Young, Chemist and Materials Scientist Prof. Keun Bae Yu, Geography Dr Henry Zuill, Biology.Sir Fred Hoyle "Prawdopodobieństwo powstania choćby jednego z polimerów żywych organizmów przez przypadek jest takie samo jak prawdopodobieństwo, że całkowicie wypełniający przestrzeń Układu Słonecznego niewidomi, obracający w rękach kostkę Rubika, ułożą ją prawidłowo i równocześnie." "Nie ważne jak olbrzymie środowisko jest brane pod uwagę, życie nie mogło mieć przypadkowego początku. Stada małp bębniące na chybił trafił na maszynach do pisania nie mogłyby wyprodukować dzieł Szekspira z tej praktycznej przyczyny, że cały dostępny obserwacjom wszechświat nie jest wystarczająco olbrzymi by pomieścić niezbędne hordy małp, niezbędne maszyny do pisania i, z pewnością, niezbędne śmietniki, do których wyrzucanoby nieudane próby. Tak samo rzecz ma się z żywą materią."
|
Wt cze 03, 2014 21:20 |
|
 |
ARHIZ
|
ErgoProxy napisał(a): Ej, nie mieszaj pierwiastków z cząsteczkami! Atomy pierwiastków powstają w gwiazdach (i w wybuchach gwiazd) podczas nukleosyntezy, a mnie chodziło o cząsteczki chemiczne zwane niekiedy molekułami. Czyli o to, cożeś o Tytanie napisał - a raczej o to, co się działo z tymi cząsteczkami jak już powstały... Wiesz, już tyle razy słyszałem "cząsteczki" w odniesieniu do zarówno cząsteczek jak i atomów, że wolałem opisać jedno i drugie - wszak nie wiedziałem które "cząsteczki" miałeś na myśli. Co się z nimi działo jak powstały? No tutaj wchodzimy już teoretycznie w początki życia - ino w dwóch miejscach jednocześnie. 1. Niektóre minerały mogą działać na RNA jak katalizator, toteż umożliwiałoby to jego samo-replikację. Potrzebne komponenty mogło nasze RNA pobierać z otoczenia. Głównym problem jest tutaj powstanie samego mechanizmu - pomiędzy konkretnymi "nagimi" RNA musiała występować konkurencja, a więc i dobór. Możliwe więc, że możliwość replikacji była z początku sposobem na konkurencyjne RNA. Zasady są komplementarne, a więc dwa podobne jednoniciowe odcinki mogły się spontanicznie połączyć. Następnie mogło dojść do spontanicznego rozerwania, które z kolei doprowadziło do uzupełnienia wolnych nici komplementarnymi zasadami... no i właściwie to tyle. Później wystarczy konkurencja i mamy w cale wydajny replikatorek. 2. W tym samym czasie w porowatych (jak Lost City - to co znaleziono pod wodą w oceanie) skałach gromadzą się związki organiczne. W odpowiednich warunkach mogą powstawać delikatne organiczne bańki - podobne do błon komórkowych. Wystarczy, że usadowi się taka w "porze" i praktycznie ma odpowiednie warunki do utrzymania homeostazy i transferu energetycznego z zewnątrz do wewnątrz (jeden elektron bodajże). Tutaj powinienem rzucić szeregiem reakcji chemicznych związanych z ową homeostazą, ale za Chiny tego nie pamiętam. 3. Tak więc mamy samo-replikujące się RNA i puste "banieczki" z homeostazą. Nie wiem czy "banieczki" potrafiły się dzielić - ale jest to teoretycznie możliwe. RNA coraz bardziej konkurując, szukają zasobów do replikacji aż trafiają do "banieczek" pełnych energii i substancji organicznych. Część z nich mogły zostać w "banieczkach" i na stałe związać z nimi swoje losy, dając pierwszą żywą komórkę, która: jest zdolna do rozmnażania, ewolucji, zachodzi homeostaza, zachodzi transfer energii, oraz przekazuje cechy komórkom potomnym. Tylko jedno ale - to co pisałem. Poniżej 100 stopni banieczki się psują, powyżej 100 RNA denaturuje.
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Wt cze 03, 2014 21:39 |
|
 |
ARHIZ
|
"Nie ważne jak olbrzymie środowisko jest brane pod uwagę, życie nie mogło mieć przypadkowego początku. Stada małp bębniące na chybił trafił na maszynach do pisania nie mogłyby wyprodukować dzieł Szekspira z tej praktycznej przyczyny, że cały dostępny obserwacjom wszechświat nie jest wystarczająco olbrzymi by pomieścić niezbędne hordy małp, niezbędne maszyny do pisania i, z pewnością, niezbędne śmietniki, do których wyrzucanoby nieudane próby. Tak samo rzecz ma się z żywą materią." I tutaj widać podstawowe błędy rozumowania kreacjonistów: - zakładanie celowości - brak rozumienia pojęć "pierwotne", "proste"
W przypadku powstawania Szekspira powinniśmy rozpatrywać delikatne mutacje w literkach-genach, w których dobór faworyzowałby literki właściwe (zgodne z dziełem). W takim sposobie w niekrótkim czasie dzieło by powstało. Jednak nie możemy założyć, że celem ewolucji było powstanie dzieła - jego forma byłaby jedynie odpowiedzią na faworyzację danych mutacji przez środowisko.
|
Wt cze 03, 2014 21:48 |
|
|
|