Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Alus napisał(a): Ale nie relatywistycznie odhumanizowane. Trudno się z tym się nie zgodzić. Alus napisał(a): Napastnik to nie słabe, niewinne dziecko. Ale człowiek, a o tym piszemy.
|
N lut 02, 2014 11:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziś w TVN24 z programu "Dzień po dniu" dowiedziałam się, że za śmierć bliźniąt w szpitalu we Włocławku nikt nie poniesie kary. Wedle polskiego ustawodawstwa dzieci nienarodzone, nie posiadają statusu człowieka.
|
Pn lut 03, 2014 21:56 |
|
 |
andej
|
W momencie zapłodnienia powstaje nowe życie. Potem jest już tylko płynny rozwój. Aż do naturalnej śmierci. Raz powstały kod genetyczny pozostaje ten sam. Od zygoty jest to ta sama istota ludzka.
|
Wt lut 04, 2014 12:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): W momencie zapłodnienia powstaje nowe życie. Potem jest już tylko płynny rozwój. Aż do naturalnej śmierci. Raz powstały kod genetyczny pozostaje ten sam. Od zygoty jest to ta sama istota ludzka. Ale w świetle prawa wielu państw - w tym polskiego - dziecko nie narodzone nie podlega prawom odnoszącym się do człowieka....czyli nie jest człowiekiem.
|
Wt lut 04, 2014 12:31 |
|
 |
olijula
|
To, że polskie prawo jest do du....to wszyscy wiemy 
|
Wt lut 04, 2014 12:50 |
|
|
|
 |
andej
|
W świetle polskiego prawa nienarodzone dziecko ma pełna prawo dziedziczenia. Choć prawo państwowe jest prawem świeckim.
|
Wt lut 04, 2014 12:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): W świetle polskiego prawa nienarodzone dziecko ma pełna prawo dziedziczenia. Choć prawo państwowe jest prawem świeckim. O ile zdoła żywy przyjść na świat, bo bezkarnie można temu przeszkodzić.
|
Wt lut 04, 2014 13:12 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): O ile zdoła żywy przyjść na świat, bo bezkarnie można temu przeszkodzić. Alus ochłoń - przeszkadzanie nienarodzonemu dziecku w przyjściu na świat nazywa się aborcją i jest w Polsce karalne (za wyjątkiem ściśle określonych przypadków).
|
Wt lut 04, 2014 23:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Alus napisał(a): O ile zdoła żywy przyjść na świat, bo bezkarnie można temu przeszkodzić. Alus ochłoń - przeszkadzanie nienarodzonemu dziecku w przyjściu na świat nazywa się aborcją i jest w Polsce karalne (za wyjątkiem ściśle określonych przypadków). Właśnie mówię o tym ściśle określonycm przypadku we Włocławku.
|
Śr lut 05, 2014 9:19 |
|
 |
kropeczka_ns
|
nie można mylić dwóch rzeczy. Śmierć dziecka przed urodzeniem może być śmiercią naturalną, której nie można mylić z aborcją. Człowiek może umrzeć na każdym etapie życia. W opisanym przypadku można jedynie dochodzić, czy nie doszło realnie do jakiegoś zaniedbania, czy nie zaniechano decyzji która powinna być podjęta w celu ratowania dzieci i jak sądzę takie postępowanie napewno się toczy i będzie toczyło, i wiedząc jak to długo trwa w praktyce, same przesłuchania osób biorących udział nawet, jest dla mnie śmieszne poprostu to co zacytowaliście z tvn, że dziennikarze już wiedzą doskonale jaki będzie efekt postępowania które się dopiero rozpoczęło! nie warto słuchać co mówią w tvn!!!!!! Odpowiedzialność w takiej sytuacji nie jest oczywiście "odpowiedzialnością za śmierć" bo przecież nikt nikogo nie zabił! Jest to tragedia, dzieci zmarły z powodu jakiejś patologii ciąży (nie znam szczegółów, nie wiem jakiej) , postawione jest pytanie czy decyzja o cięciu była odkładana w czasie zbyt długo i z jakiego powodu- i to jest do wyjaśnienia. Odpowiedzialność w takiej sytuacji można ponieść za niewłaściwie podjętą decyzję, nie za zabójstwo  więc tu zwolnijcie, tego nie można porównywać. Cytaty z tvn są chwytliwe, ale absurdalne. Gdyby ktoś bezpośrednio spowodował śmierć dziecka przed narodzeniem, np na skutek pobicia kobiety w ciąży po brzuchu dajmy na to- taką sytuację by trzeba rozpatrzeć prawnie, czy odpowiada tylko za pobicie, czy za pobicie ze skutkiem śmiertelnym. Nie wiem, ale może mamy jakiegoś prawnika który by na to znalazł przepisy kodeksu karnego.
_________________ Ania
|
Śr lut 05, 2014 11:24 |
|
 |
andej
|
Czyż aborcja to nie przerwanie życia? Czy słowo to określa sposób lub metodę przerwania życia? Jaka różnica dla nienarodzonego dziecka, czy zostało zabite ssawką, łyżeczką, chemią czy zaniechaniem?
|
Cz lut 06, 2014 9:42 |
|
 |
kropeczka_ns
|
ale piszesz to a propos czego? Tej tragedii o której mówimy? Czy ty naprawde uważasz że ktoś byłby takim potworem i takim idiotą żeby specjalnie, z pełną świadomością podejmował decyzję mającą w założeniu doprowadzić do śmierci dziecka (czy dzieci jak w tym przypadku)? Zastanów się zanim coś napiszesz. Ja abstrachuję w tej chwili od tej sytuacji opisywanej w mediach, bo nie powinno się komentować konkretnego zdarzenia nie znając go szczegółowo, ale dam wam inny przykład- choć podobny. Wyobraźmy sobie że przyjmujesz kobietę w ciąży jeszcze niedojrzałej, powiedzmy jest to 28-30 tydzień. Ma objawy jakiejś patologii ciąży. Musisz podjąć decyzję, czy spróbować obserwować, wdrożyć leczenie, wiedząc że może coś się stać dziecku (ale nie musi, może się nie stać, a każdy dzień na tym etapie jest ważny i oznacza większą dojrzałość noworodka), czy natychmiast rozwiązać ciąże, wiedząc z całą pewnością że oznacza to wcześniaka, najprawdopodobniej niewydolnego oddechowo i całą historię związaną z jego intensywną terapią i potem rehabilitacją, i wieloma problemami (mogą być trwałe). Podejmij dobra decyzję, powodzenia. A takie decyzje podejmuje się na oddziałach patologii ciąży często. I ktoś ją bierze na klatę, a ja mu nie zazdroszczę. Każda decyzja może okazać się zła. Wcześniak może nie przeżyć , może być trwale uszkodzony- przyjdzie wtedy myśl, że może gdyby się odczekało byłoby dobrze. Jeśli nie wykonamy cięcia i jednak stanie się coś złego, a dziecko w późnej ciąży może- i tak się często dzieje- umrzeć nagle, nie wykazując parę godzin wcześniej zaburzeń- wtedy pomyślisz że trzeba było jednak ryzykować ratowanie wcześniaka. Podejmij decyzję. A potem dopiero oskarżaj kogoś, kogo być może w tym przypadku nietrafna decyzja doprowadziła że jednak skutek był zły.
_________________ Ania
|
Cz lut 06, 2014 10:09 |
|
 |
andej
|
To odwrócenie tematu. Nota bene, bardzo wartościowe. Tu mowa o ratowaniu życia. O wyborze metody. Czy ratować, tak, czy inaczej z pełną świadomścią konsekwencji. Podajesz pozytywny przykład. I może liej, gdy dyskusja obracać sie zacznie wokól tego, jak czynić dobrze, a nie jak udowodnić ludziom ZŁEJ WOLI, że niszczenie życia jest ewidentnym ZŁEM.
|
Pt lut 07, 2014 11:37 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: , że niszczenie życia jest ewidentnym ZŁEM. Przeciez w tym temacie kazdy jest zgodny co do zla. Chodzi o zdefiniowanie wartosci. Za jajko placisz 50 gr., piec zlotych za kurczaka. Trzeba duzo czasu i trudu by z jednej komorki powstal obywatel. Jesli zycia ludzkiego nie mozna przeliczac na monety, powinniscie w pierwszej kolejnosci zajac sie dzieciakami juz narodzonymi i cierpiacymi. One posiadaja umysl rozwiniety.
|
Pt lut 07, 2014 23:57 |
|
 |
Johnny99
|
kropeczka_ns napisał(a): Gdyby ktoś bezpośrednio spowodował śmierć dziecka przed narodzeniem, np na skutek pobicia kobiety w ciąży po brzuchu dajmy na to- taką sytuację by trzeba rozpatrzeć prawnie, czy odpowiada tylko za pobicie, czy za pobicie ze skutkiem śmiertelnym. Nie wiem, ale może mamy jakiegoś prawnika który by na to znalazł przepisy kodeksu karnego. Obecnie odpowiadałby z art. 153 kk: Kto stosując przemoc wobec kobiety ciężarnej lub w inny sposób bez jej zgody przerywa ciążę albo przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza kobietę ciężarną do przerwania ciąży, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. W projekcie patronowanym przez prof. Zolla ma się znaleźć bardziej konkretny zapis: Kto powoduje śmierć dziecka poczętego niezdolnego do samodzielnego życia poza organizmem matki, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So lut 08, 2014 9:29 |
|
|
|