Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
JedenPost napisał(a):
Chłopie, wiesz-li Ty co to kryształ? To wszystko, co nam się tak podoba jest w środku, tylko tego nie widać.

A ja dążę/drążę do tego abyś zrozumiał co mam na myśli. Spójrz także na to co pisze MARIEL, zamysł jest w myśli artysty, bez tego marmur jest tylko blokiem kamienia, a diament bezkształtną masą. To co jest w środku musi zostać wydobyte i pokazane, a tylko artysta ma taką wizję lub wiedzę aby to uczynić.

Jubiler wie że może uksztaltować ten kamien w taki sposób aby uwydatnić jego rzeczywiste piękno, ale potrzeba jego myśli i ręki.

Pt cze 06, 2014 7:14

Ale piękno - uporządkowanie - jest tam niezależnie do tego, czy jubiler przyłoży do niego rękę, czy nie. Co więcej: jubiler nie może zmienić tej struktury, porządek będzie taki, jaki został ukształtowany prostymi siłami natury. Rzeźbę można wykonać tak lub inaczej, struktura diamentu jest określona i zamysł jubilera nic tu nie ma do rzeczy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano Pt cze 06, 2014 7:17 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 06, 2014 7:16
@equuleuss, jednak przykład z wydobyciem uporządkowanej struktury @JednegoPosta jest bardzo dobry, a mnie się tylko tak skojarzyło bo podobnie to ujął;)

Pt cze 06, 2014 7:17
equuleuss napisał(a):
akruk napisał(a):
No niby dlaczego nie może być inaczej? Niby czemu z nieporządku nie mógłby się wyłonić się porządek BEZ ingerencji bytu inteligentnego? Nie ma żadnej logicznej reguły, która by to uniemożliwiała. Prawa fizyczne, znane też jako "prawa natury" również tego nie uniemożliwiają. Skoro jest możliwe logicznie (nie jest wewnętrznie sprzeczne) oraz możliwe materialnie (reguły świata nie zabraniają), to może występować w naturze. Szach i mat.
Jest to niemożliwe moim zdaniem.
Tupnij nogą, to jeszcze silniejszy argument

equuleuss napisał(a):
Porządek zakłada istnienie jakiegoś planu.
Zakłada? Czyżby? Z CZEGO TO WYNIKA? Nie ma takiej konieczności ani logicznej ani materialnej. Porządek oznacza, że dostrzegamy pewien wzorzec, ale nie ma żadnego powodu, dla którego wzorzec musiałby wynikać z planu.

equuleuss napisał(a):
To absurd aby z chaosu wyłoniły się prawa panujące we wszechświecie, gdzie wszystko jest tak doskonale przemyślane jak precyzyjny mechanizm
Tya, nerw krtaniowy u żyrafy. Doskonale przemyślane rozwiązanie, żaden inżynier nie zaprojektowałby lepiej.

Cytuj:
Kto lub co jest przyczyną tego wszystkiego? Każde dzieło posiada swojego autora.
Oj, kiepsko z logiką w naszych szkołach, kiepsko. "Dziełem" nazywamy efekt czyjejś pracy twórczej. Tylko dlatego każde dzieło ma swojego autora, bo "dziełami" nazywamy rzeczy wykonane przez autorów.

Pt cze 06, 2014 7:18
Cytuj:
Ale piękno - uporządkowanie - jest tam niezależnie do tego, czy jubiler przyłoży do niego rękę, czy nie. Co więcej: jubiler nie może zmienić tej struktury, porządek będzie taki, jaki został ukształtowany prostymi siłami natury. Rzeźbę można wykonać tak lub inaczej, struktura diamentu jest określona i zamysł jubilera nic tu nie ma do rzeczy.

Myślę że jednak ma... gdyby nie jego wiedza i umiejętności, nigdy nie dowiedziałbyś się jak może wyglądać ten kamień.

Pt cze 06, 2014 7:22

No i ...? Cóż ma do rzeczy, czy ja bym się dowiedział? Kamień przestałby być przez to uporządkowany? Uporządkowanie powstaje dopiero gdy ktoś patrzy?

Pt cze 06, 2014 7:25
equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Ale piękno - uporządkowanie - jest tam niezależnie do tego, czy jubiler przyłoży do niego rękę, czy nie. Co więcej: jubiler nie może zmienić tej struktury, porządek będzie taki, jaki został ukształtowany prostymi siłami natury.
Myślę że jednak ma... gdyby nie jego wiedza i umiejętności, nigdy nie dowiedziałbyś się jak może wyglądać ten kamień.
Nie rozumiesz: diament ma w środku regularną strukturę krystaliczną, wszystko jedno, czy ty sam ją dostrzegasz i czy jubiler nadał mu zewnętrznie regularną formę.

Inny przykład:
Kod:
dane A      dane B
13.26      6.39
5.44      6.39
6.11      6.39
4.93      6.39
5.55      6.39
5.60      6.39
6.89      6.39
6.34      6.39
5.55      6.39
4.25      6.39
Który z tych zestawów danych jest bliższy porządkowi, a który brakowi porządku?

Pt cze 06, 2014 7:29

Askadtowiesz napisał(a):
(pomimo formalnego jej uznanaia przez katolicyzm)

Czego? :| Nie było żadnego "formalnego uznania teorii ewolucji przez katolicyzm". Jak by zresztą takie "formalne uznanie" miało wyglądać?

Cytuj:
Oczywiscie teoria ewolucji obiektywnie jest sprzeczna z wszelkimi religijnymi tezami o stworzeniu

Oczywiście, nie jest.

Co to jest "obiektywna" sprzeczność?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 06, 2014 7:32
Johnny99 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
(pomimo formalnego jej uznanaia przez katolicyzm)
Czego? :| Nie było żadnego "formalnego uznania teorii ewolucji przez katolicyzm".
Oj tam, oj tam! Nie wiesz, jak powstają plotki? ;)

Pt cze 06, 2014 7:35
Askadtowiesz napisał(a):
akruk napisał(a):
Nie zakłada się, żeby istniała konkretna przyczyna, że dany atom akurat w danym momencie się rozpadł (bo przecież mógł się nie rozpaść).
Możliwe, ze przyczyna jest, ale my jej jeszcze nie znamy. Gdyby udało ją sie poznać, być moze ktos wyprowadzi wzór na rozpad. [...]
Całkiem mozliwe, ze takie określenia jak przypadek, determinizm i indeterminizm odejda niedługo do lamusa.
Wątpię, bo "poniżej" póki co leży mechanika kwantowa ze swoją "nieokreślonością" ...

Pt cze 06, 2014 7:47
Cytuj:
No i ...? Cóż ma do rzeczy, czy ja bym się dowiedział? Kamień przestałby być przez to uporządkowany? Uporządkowanie powstaje dopiero gdy ktoś patrzy?

Może wyjaśnię bliżej. Moja myśl wygląda mniej więcej tak że wszechświat przed wielkim wybuchem jest taką strukturą diamentu, nie oszlifowaną.

Pt cze 06, 2014 7:48

Czyli był uporządkowany, tak? OK.

Pt cze 06, 2014 7:55
JedenPost napisał(a):
Czyli był uporządkowany, tak? OK.

Temat wątku nawiązuje do tego czy możliwe jest pogodzenie wiary z naukowymi teoriami. Jeśli Bóg jest stworcą wszechświata to nauka odkrywa tylko to co jest stworzone.

Nie wiemy dokładnie co było na początku wszystkiego, przed wielkim wybuchem, nie możemy więc zakładać istnienia całkowitego chaosu.
Biblia nie mówi - na poczatku był chaos. Ale że był zamiar Boga.
W takim razie, w jego zamyśle istniały już wszystkie prawa wszechświata. Czyli struktura kryształu.

Pt cze 06, 2014 8:17

equuleuss napisał(a):
Temat wątku nawiązuje do tego czy możliwe jest pogodzenie wiary z naukowymi teoriami. Jeśli Bóg jest stworcą wszechświata to nauka odkrywa tylko to co jest stworzone.

Oczywiście. W przeciwieństwie do religii nauka nie ma mocy powoływania bytów niestworzonych. Tu się zgadzamy.

equuleuss napisał(a):
Biblia nie mówi - na poczatku był chaos.

Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem

equuleuss napisał(a):
W takim razie, w jego zamyśle istniały już wszystkie prawa wszechświata. Czyli struktura kryształu.

Naturalnie. Można powiedzieć, że wszelkie piękno wzrasta niczym diament w mózgu Boga, nieprawdaż?

Pt cze 06, 2014 8:20
JedenPost napisał(a):
equuleuss napisał(a):

Oczywiście. W przeciwieństwie do religii nauka nie ma mocy powoływania bytów niestworzonych. Tu się zgadzamy.

equuleuss napisał(a):
Biblia nie mówi - na poczatku był chaos.

Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem

Ale zaraz potem Bóg zaprowadza porządki. Wprowadza pewne prawa, na przykład oddzielając dzień od nocy. W sumie to zgadza się z nauką ponieważ tak podobno wyglądała Ziemia w swoich początkach istnienia.

equuleuss napisał(a):

Naturalnie. Można powiedzieć, że wszelkie piękno wzrasta niczym diament w mózgu Boga, nieprawdaż?

To już zależy od indywidualnego punktu spojrzenia.

Pt cze 06, 2014 8:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 215  Następna strona