Nauka potwierdza :WSZECHŚWIAT POSIADA BOSKIE CECHY
Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
Leszek Jan napisał(a): (bo w religii tylko osobie oddaje się cześć, a nie przedmiotom). Zapomniałeś ,że są na świecie religie które oddają cześć przedmiotom .Na swiecie nie żyją tylko Katolicy.Katolicki pogląd na Boga jest nam znany ,ale my nieograniczamy sie tylko do tego poglądu.
|
Wt sie 14, 2007 15:01 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Fetyszyzm to najpierwotniejsza, najmniej rozwinięta forma "religii". Z tej przyczyny nie biorę tych zjawisk pod uwagę.
|
Wt sie 14, 2007 16:22 |
|
 |
Zencognito
|
Leszek, Jan napisał(a): Nieprawda. Przyroda nie jest osobowym Bogiem (bo w religii tylko osobie oddaje się cześć, a nie przedmiotom).
A tego, że tak jest w Kościele Rzymskokatolickim dowodzą:
- adoracja komunikantów eucharystycznych
- uroczyste witanie różnych świętych obrazów i figur w parafiach
- kult relikwii
- kłanianie się ołtarzowi
- uroczyste całowanie krucyfiksu w Wielki Piątek
- uroczyste zmienianie sukienek obrazowi Maryji w Częstochowie

|
Wt sie 14, 2007 17:39 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Pitolisz, koleś. Lepiej zamilknij, jeśli nie wiesz, co to religia monoteistyczna.
|
Wt sie 14, 2007 17:42 |
|
 |
Zencognito
|
Wiem, co to jest religia monoteistyczna, za to Twoja wypowiedź poddaje wątpliwości czy wiesz co to jest kultura wypowiedzi, więc może Ty zamilknij zamiast mnie?
|
Wt sie 14, 2007 17:45 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Jesteś tutaj, żeby prowokować i szydzić z katolicyzmu. A ponadto wiesz dobrze, że te "zarzuty", jakie wyżej przedstawiłeś, są całkowicie kłamliwe, bo katolicy nie oddają czci boskiej przedmiotom.
|
Wt sie 14, 2007 17:51 |
|
 |
Zencognito
|
Moje zarzuty są całkowicie na miejscu, a pretensję możesz mieć najwyżej do siebie za słowa jakich używasz. Napisałeś bowiem "Nieprawda. Przyroda nie jest osobowym Bogiem (bo w religii tylko osobie oddaje się cześć, a nie przedmiotom)."
Czy napisałeś "boską cześć"? Nie. Napisałeś o oddawaniu czci przedmiotom, ja dałem przykłady oddawania czci przedmiotom w katolicyzmie. Jad się sączy z Twojego postu, w którym zarzucasz mi złe intencje w bytności na tym forum, a Twoje niedowiedzione oskarżenie mnie o kłamstwo to zwykłe oszczerstwo.
|
Wt sie 14, 2007 18:02 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Zajrzyj do Katechizmu Kościoła Katolickiego, a przekonasz się, że twoje wywody to bredzenie oszołomionego głupotą i nienawiścią umysłu.
|
Wt sie 14, 2007 19:20 |
|
 |
Zencognito
|
Konkrety proszę i powstrzymaj się od takiej mowy. Ja jakoś potrafię nie używać w wypowiedzi inwektywów, a Ty nie dość że mnie odsyłasz żebym sobie poczytał kilkusetstronnicową książkę to jeszcze piszesz, że bredzę i jestem oszołomiony głupotą.
Nie wiem co Tobą kieruje, ale jak widać po Twoich wypowiedziach, musi to być coś negatywnego.
|
Wt sie 14, 2007 19:22 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Konkrety są łątwe do znalezienia w necie, ale nie rzuca się pereł przed wieprze.
|
Wt sie 14, 2007 19:29 |
|
 |
filippiarz
|
Zencognito napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Nieprawda. Przyroda nie jest osobowym Bogiem (bo w religii tylko osobie oddaje się cześć, a nie przedmiotom). A tego, że tak jest w Kościele Rzymskokatolickim dowodzą: - adoracja komunikantów eucharystycznych - uroczyste witanie różnych świętych obrazów i figur w parafiach - (...) - kłanianie się ołtarzowi - uroczyste całowanie krucyfiksu w Wielki Piątek - (...)
To są akurat adoracje Jezusa bezpośrednio (hostia), bądź pośrednio - przez symbole i wizerunki.
Aczkolwiek faktycznie, czasami niektóre osoby mylą symbolikę wizerunków z rzeczywistym sacrym i Jezusem.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt sie 14, 2007 19:36 |
|
 |
Zencognito
|
Filippiarzu, czy zmienia to fakt, że obiektem czci jest w tym momencie przedmiot? Nie można przecież powiedzieć, że sam fizyczny przedmiot jest w tych sytuacjach nieistotny.
Leszek, Jan napisał(a): Konkrety są łątwe do znalezienia w necie, ale nie rzuca się pereł przed wieprze.
Wystawiasz bardzo "ładne" świadectwo własnej religii maskując własną niewiedzę agresją i pogardą... Nie zapomnij wieczorem podziękować Bogu w modlitwie, że nie jesteś taki jak ja, Ty wyznawco religii pokoju i miłości bliźniego.
|
Wt sie 14, 2007 19:43 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Wiedzy o mojej religii chrześcijańskiej posiadam aż nadto wystarczająco. Rzecz jednak tkwi w tym, że z tą wiedzą mogę się dzielić z kimś, kto okazuje dobrą wolę (sam będąc niewierzącym czy wyznawcą innej religii) i szacunek. Jeśli jednak ktoś taki, jak zen ciągle prowokuje i obraża chrześcijan, to nie pozostaje mi nic innego, jak napisać mu słowa z Pisma świętego: perły nie dla wieprzów.
|
Wt sie 14, 2007 19:53 |
|
 |
Zencognito
|
No cóż... jak ktoś jest wrogo nastawiony do świata, to wszędzie będzie widzieć wrogów.
|
Wt sie 14, 2007 20:01 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Wielokrotnie dawałeś dowody na to, że szydzisz z chrześcijaństwa i swymi wypowiedziami świadczysz o dążeniu do poniżenia tych, którzy uwierzyli Jezusowi Chrystusowi. Dlatego nie ma pereł...
|
Wt sie 14, 2007 20:02 |
|
|
|