Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 17, 2025 13:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 czy neandertalczycy szli do nieba? 
Autor Wiadomość

Mojżesz miał wiele niegodziwości na sumieniu o żadnym z neandertalczyków tego nie wiemy - dlaczego więc mielibyśmy stawiać ich na równi?

Pn lut 04, 2008 14:36
Zobacz profil WWW

Mojżesz miał wiele niegodziwości na sumieniu o żadnym z neandertalczyków tego nie wiemy - dlaczego więc mielibyśmy stawiać ich na równi?
Nie zgadłeś o co mi chodzi,choć był klucz do rozwiązania tej zagadki.Nie dlatego Mojżesz nie poszedł do nieba ,że miał coś na sumieniu ,ale dlatego ,że nikt wówczas do nieba pójść nie mógł .Tym bardziej neandertalczycy ,którzy żyli jeszcze wcześniej.To jest odpowiedz na pytanie :Czy neandertalczycy szli do nieba?Słowo które podkresliłem wskazuje ,że chodzi oto czy oni zaraz po śmierci szli do nieba .A to czy oni teraz są w niebie to jest juz inny temat.

Wt lut 05, 2008 6:29

Wybacz Inny_punkt_widzenia, nie zgadłem przede wszystkim że to rodzaj zagadki.
W każdym razie sposób wyrażenia mnie na to nie naprowadził.

Mimo to podtrzymuję moje zdanie powyższe.

Wt lut 05, 2008 21:37
Zobacz profil WWW

Bo byli ludżmi.

Śr lut 06, 2008 6:38

A to nie jest tak, że przed ukrzyżowaniem Jezusa ludzie po śmierci "szli" do szeolu, a Jezus po śmierci zstąpił do tego szeolu i sądził tych, którzy umarli w dawniejszych czasach?

Śr lut 06, 2008 7:04

Bo byli ludżmi.

A co to jest człowiek?

Śr lut 06, 2008 10:52

A to nie jest tak, że przed ukrzyżowaniem Jezusa ludzie po śmierci "szli" do szeolu, a Jezus po śmierci zstąpił do tego szeolu i sądził tych, którzy umarli w dawniejszych czasach?
Dokładnie tak Filipiarz ,z tej racji neandertalczycy nie mogli pójsć do nieba ,tak jak i wszyscy przed Jezusem ,równiez i wymieniony przezemnie Mojżesz
IPW napisał(a):
.Bo byli ludżmi.

Wieczny_student napisał(a):
A co to jest człowiek?
Wieczny studencie "Bo byli ludzmi "to odpowiedz dla" Projekt Perun"który pytał mnie wczesniej co miał Mojżesz wspólnego z neadertalczykiem i dlaczego stawiam ich na równi.Wcześniej tłumaczył mi Projekt Perun ,że Mojżesz nie poszedł do nieba bo był grzeszny ,lecz nie dlatego nie poszedł do nieba ,że był grzeszny ,ale po prostu nie było takiej mozliwości ztad tez i neandertalczycy do nieba pójść niemogli.Wydaje mi sie jednak ,że autorowi tego tematu chodzi o cos zupełnie innego oto z czym sie i ja zgadzam ,że w czasach starożytnych nie znano jeszcze neandertalczyków ,ludzie mysleli sobie ,że są jedynymi ludżmi na ziemi ,że ani wczesniej ani póżniej człowiek był jeden .Nie znali prawdziwej histori świata i prawdziwej historii człowieka .I gdyby ją poznali tak jak my dzisiaj to nigdy by im nie przyszło do głowy ,że człowiek jest kims wyjatkowym i za dobre zycie Bog zabiera go do nieba.

Pt lut 08, 2008 6:46
myślę że neandertalczycy wszyscy jak jeden poszli do ziemi (poza tymi co poszli do wody i ich tera rozmrażają...

Pn lut 11, 2008 13:15

Wieczny studencie "Bo byli ludzmi "to odpowiedz dla" Projekt Perun"który pytał mnie wczesniej co miał Mojżesz wspólnego z neadertalczykiem i dlaczego stawiam ich na równi.Wcześniej tłumaczył mi Projekt Perun ,że Mojżesz nie poszedł do nieba bo był grzeszny ,lecz nie dlatego nie poszedł do nieba ,że był grzeszny ,ale po prostu nie było takiej mozliwości ztad tez i neandertalczycy do nieba pójść niemogli.Wydaje mi sie jednak ,że autorowi tego tematu chodzi o cos zupełnie innego oto z czym sie i ja zgadzam ,że w czasach starożytnych nie znano jeszcze neandertalczyków ,ludzie mysleli sobie ,że są jedynymi ludżmi na ziemi ,że ani wczesniej ani póżniej człowiek był jeden .Nie znali prawdziwej histori świata i prawdziwej historii człowieka .I gdyby ją poznali tak jak my dzisiaj to nigdy by im nie przyszło do głowy ,że człowiek jest kims wyjatkowym i za dobre zycie Bog zabiera go do nieba.

No tak ale co to jest "człowiek" jeśli istota samoświadoma to czy kosmitów którzy by nas kiedyś odwiedzili też określilibyśmy tym terminem ? Wielu naukowców uznaje Neandertalczyka za odrębny gatunek więc jeśli założyć, że ludzie mieli zamkniętą droge do nieba przez grzech pierworodny to warto zapytać czy Neandertalczycy też skoro Biblia o nich nie wspomina.

Pn lut 11, 2008 13:36

Nie możemy stawiać ich na równi z nami bo nie mieli pojęcia o Jezusie i o Bogu, mieli co prawda swoje jakieś wierzenia, w słońce a może coś innego, ale na pewno nie mieli takiej wiedzy jak ludzie współcześni.

Bóg jest sprawiedliwy i to jest najważniejsze i nie będzie ludzi niedoinformowanych na temat wiary traktował tak samo jak ludzi współczesnych.

Padło pytanie co to jest człowiek.

W Biblii pisze, o pierwszych ludziach (Adam = pierwszy) A oni nauczyli się rozróżniać dobro od zła.
Człowiek właśnie tym się różni od zwierząt, że rozróżnia dobro od zła i świadomie podejmuje każdą decyzję.

Gdy małpki jeszcze nie były ludźmi działały instynktownie, aż w końcu ewolucja zrobiła człowieczka, czyli istotę myślącą poprawnie.

Skoro więc byli neandertalczycy byli ludźmi i mieli swoich bożków umieli rozróżniać dobro od zła.

Więc byli dobrzy neandertalczycy i źli. Tu nie chodzi o to, czy żyli tak jak Jezus chciał. Tu chodzi o to czy żyli zgodnie z swoim sumieniem.

Myślę, że jak był jakiś neandertalczyk barbarzyńca to leciał do piekła a jak był jakiś neandertalczyk dbający o stado własnym kosztem czy choćby taki który był sprawiedliwy (Ludzie wtedy umieli myśleć, naprawdę) To mógł stanąć przed bramami nieba i poczekać na ich otwarcie.

Cz lut 14, 2008 18:32

nie było kogoś takiego jak neandertalczyk - pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa.

jestem przekonany że Ewa była najpiękniejszą kobietą na ziemi, a Adam najprzystojniejszym gosciem - Bóg ulepił ich swoimi rękoma, dlatego musieli być piekni, bez żadnych wad.

grzech zmienił wszystko - dlatego dziś tyle chorób itp

grzech rodzi śmierć

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N mar 23, 2008 15:24

Neardentlczycy wymarli ok. 28 tysięcy lat przed stworzeniem Boga w Trójcy przez pierwszych chrześcijań. Według obecnej wiedzy nie mieli zbyt rozbudowanego systemu wierzeń - ich religia naturalna była oparta na animizmie i fetyszyzmie.Ale to i tak nie ma znaczenia - wszyscy ludzie idą do ziemi,a więc oni również jak i ich przodkowie z rodzaju homo przed prawie 2 mln. lat.

N mar 23, 2008 18:49

wyjasnij mi jak to możliwe joten, jesli ziemia trwa kilka tysięcy lat?

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

Pt mar 28, 2008 22:55

Przypomnij mi masa jakiego jesteś wyznania...

So mar 29, 2008 0:03

nie jestem w żadnej denominacji, swoją wiarę opieram na Słowie Bozym, tylko i wyłącznie.

w Biblii nigdzie nie jest napisane że Bóg stworzył neandertalczyków.

nauka tylko potwierdza że cała teoria ewolucji nie miała miejsca mam książkę na ten temat, to jest po prostu niesamowite że ludzie wierzą w teorie ewolucji...

Wt kwi 22, 2008 11:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona