Przyczyna wszechświata według nauki , czy według religii?
Autor |
Wiadomość |
Radaromontis
|
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
Sewerynie, zrozum, że nauka jest PRZEKONANA CO DO TEGO, że jeśli jest pierwsza przyczyna, TO NIE MA ONA PRZYCZYNY!!! Nauka podlega zasadom logiki, a to bardzo logiczne, więc nie upieraj się przy swoim, że "dla nauki nie ma bez przyczynowości", ponieważ pierwsze ogniwo potwierdza regułę.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Pn kwi 14, 2008 21:59 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
Sewerynie, zrozum, że nauka jest PRZEKONANA CO DO TEGO, że jeśli jest pierwsza przyczyna, TO NIE MA ONA PRZYCZYNY!!! Nauka podlega zasadom logiki, a to bardzo logiczne, więc nie upieraj się przy swoim, że "dla nauki nie ma bez przyczynowości", ponieważ pierwsze ogniwo potwierdza regułę.
Przyczyna nie ma przyczyny  Masło maślane
No ale chętnie poczytam naukowy artykuł o tej pierwszej przyczynie bez przyczyny , więc podaj link?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn kwi 14, 2008 22:09 |
|
 |
Atei
|
Seweryn napisał(a): Przyczyna nie ma przyczyny  Masło maślane
Pragnę przypomnieć, że to masło maślane jest podstawą Twojej wiary 
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Wt kwi 15, 2008 13:07 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Seweryn napisał(a): Przyczyna nie ma przyczyny  Masło maślane Pragnę przypomnieć, że to masło maślane jest podstawą Twojej wiary  W Biblii nie ma nic na temat bezprzyczynowości ,natomiast Ateiści ciągle o tym mówią a,że udowodnić tego nie mogą , mogą w to tylko wierzyć .To dowód ,że to masło maślane jest podstawą Twojej wiary . Radaromontis napisał(a): Sewerynie, zrozum, że nauka jest PRZEKONANA CO DO TEGO, że jeśli jest pierwsza przyczyna, TO NIE MA ONA PRZYCZYNY
danbog napisał(a): Zdarzenie pierwsze [ pierwsza przyczyna ] musi być bezprzyczynowe . Atei napisał(a): Wiemy tyle: Pierwsze COŚ nie miało przyczyny.
Więc do wiary w naukę i rozum musisz jeszcze dodać to COŚ czyli masło maślane.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt kwi 15, 2008 18:40 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: W Biblii nie ma nic na temat bezprzyczynowości ,natomiast Ateiści ciągle o tym mówią a,że udowodnić tego nie mogą , mogą w to tylko wierzyć .To dowód ,że to masło maślane jest podstawą Twojej wiary .
Bóg bez przyczyny stworzył człowieka oraz świat.
Nie pisz mi, że: "bo był dobry", ponieważ jest to absurd.
Równie dobrze mogłoby być tak:
-Dlaczego Marysia z Warszawy upiekła ciasto?
-Bo Marcin z Wołomina miał ochotę na kiełbasę.
Po prostu nie ma w tym żadnej logiki. Po co tworzyć niedoskonały twój zdolny do czynienia zła oraz dobra(bardziej w stronę zła), jeśli jest się dobrym?
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt kwi 15, 2008 18:54 |
|
|
|
 |
Atei
|
Seweryn napisał(a): W Biblii nie ma nic na temat bezprzyczynowości
To w takim razie napisz mi co było przyczyną Boga. Ale chwila. On nie miał przyczyny
No chyba że podważasz dogmaty swojej wiary i twierdzisz, że jednak Bóg ma przyczynę.
Są trzy możliwości na temat łańcucha przyczynowo-skutkowego:
1. Ma poczatek:
Kod: @oooooooooooooooo..... 2. Nie ma początku: Kod: ...oooooooooooooooo........
3. Łańcuch tworzy zapętlone koło.
Tak więc w trzech przypadkach pierwsze ogniwo nie miało przyczyny.
W pierwszym przykładzie wyraźnie widać, że pierwsze ogniwo (@) nie ma przyczyny. W drugim nie istnieje pierwsze ogniwo, więc nie ma ono przyczyny. Łańcuch ciągnie się od nieskończoności.
Łańcuch zapętlony też nie ma pierwszej przyczyny.
Sewerynie, czy może istnieć jeszcze jakiś inny model łańcucha przyczynowo-skutkowego?
Podaj taki niemaślany  Wszystkie są maślane według Twojego myślenia, włącznie z Twoim teistycznym 
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Wt kwi 15, 2008 19:42 |
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Bóg bez przyczyny stworzył człowieka oraz świat. Nie pisz mi, że: "bo był dobry", ponieważ jest to absurd. Równie dobrze mogłoby być tak: -Dlaczego Marysia z Warszawy upiekła ciasto? -Bo Marcin z Wołomina miał ochotę na kiełbasę. Po prostu nie ma w tym żadnej logiki. Po co tworzyć niedoskonały twój zdolny do czynienia zła oraz dobra(bardziej w stronę zła), jeśli jest się dobrym?
Bóg stworzył człowieka jak mówi Biblia dla wzbogacenia świata ,a to jest całkiem dobra przyczyna 
|
Cz kwi 17, 2008 9:06 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): 1)To w takim razie napisz mi co było przyczyną Boga. Ale chwila. On nie miał przyczyny  No chyba że podważasz dogmaty swojej wiary i twierdzisz, że jednak Bóg ma przyczynę. 2)Są trzy możliwości na temat łańcucha przyczynowo-skutkowego: 1. Ma poczatek: Kod: @oooooooooooooooo..... 2. Nie ma początku: Kod: ...oooooooooooooooo........ 3. Łańcuch tworzy zapętlone koło. Tak więc w trzech przypadkach pierwsze ogniwo nie miało przyczyny. W pierwszym przykładzie wyraźnie widać, że pierwsze ogniwo (@) nie ma przyczyny. W drugim nie istnieje pierwsze ogniwo, więc nie ma ono przyczyny. Łańcuch ciągnie się od nieskończoności. Łańcuch zapętlony też nie ma pierwszej przyczyny. 3) Sewerynie, czy może istnieć jeszcze jakiś inny model łańcucha przyczynowo-skutkowego?Podaj taki niemaślany  Wszystkie są maślane według Twojego myślenia, włącznie z Twoim teistycznym  1)Już to tłumaczyłem danbogowi ,cyt: Katolik nie musi się nad tym zastanawiać ,gdyż jest to z góry niepoznawalne . Bóg objawił się i należy postrzegać świat do momentu stworzenia go przez Boga . Bóg tym samym oszczędza nam miotania się w poszukiwaniu jakiegoś pierwszego bezprzyczynowego zdarzenia ,które z góry wiadomo że nie istnieje gdyż zawsze można poszukać zdarzenia 0,5 lub 0,3 ,które było przed zdarzeniem pierwszym. 2) Aby zobaczyś czy to co piszesz jest prawdą wystarczy zamiast wszechświata wziąść inny objekt ,dla lepszego zrozumienia weźmy Atei. Są trzy możliwości na temat czy Atei posiada przyczyne: 1. Ma poczatek: Kod: @oooooooooooooooo..... 2. Nie ma początku: Kod: ...oooooooooooooooo........
3. Łańcuch tworzy zapętlone koło.
Tak więc w trzech przypadkach Atei nie miało przyczyny.
W pierwszym przykładzie wyraźnie widać, że Atei (@) nie ma przyczyny. W drugim nie istnieje pierwsze ogniwo, więc Atei nie ma ono przyczyny. Łańcuch ciągnie się od nieskończoności.
Łańcuch zapętlony też nie ma pierwszej przyczyny.Więc widzisz, że takie rozumowanie jest nieracjonalne.
3)Oczywiscie że najbardziej logiczny jest model Stworzyciela wszechświata , gdyż oszczędza on ludziom miotania w się w czymś co jest z góry nie poznawalne z uwagi na ograniczoność rozumu w stosunku do "nieograniczoności "wszechświata. Pisząc nieograniczoność mam na mysli to że nie można sobie wyobrazić ani końca wszechświata ani braku końca . Wariant Stwórcy jest tym bardziej logiczny iż Stórca ludzkości się objawił .
|
Cz kwi 17, 2008 9:32 |
|
 |
danbog
|
Seweryn !
No ale weź mnie wreszcie oświeć :
Jaka jest przyczyna zaistnienia boga ?
Z czegoi powstał bóg ?
_________________ -p => [ p => q ]
|
Cz kwi 17, 2008 9:36 |
|
 |
Seweryn
|
danbog napisał(a): Seweryn !
No ale weź mnie wreszcie oświeć :
Jaka jest przyczyna zaistnienia boga ? Z czegoi powstał bóg ?
Bóg istnieje poza czasem , więc nie dotyczy go ciąg przyczynowo-skutkowy ,który jest rozciągnięty w czasie ,gdyż najpierw jest przyczyna ,a później skutek. Jeśli nie ma czasu nie zachodzi ciąg przyczynowo-skutkowy ,nie ma póżniej i wcześniej ,więc twoje pytanie jest nietrafione.
|
Cz kwi 17, 2008 10:00 |
|
 |
danbog
|
Seweryn !
Ja to wszystko doskonale rozumiem .
By jednak nie było niejasności proszę Cię o wyraźna, konkretną odpowiedź
Co jest przyczyną [ załużmy ] istnienia boga ?
Z czego powstał bóg ?
|
Cz kwi 17, 2008 10:06 |
|
 |
Atei
|
Seweryn napisał(a): Jeśli nie ma czasu nie zachodzi ciąg przyczynowo-skutkowy ,nie ma póżniej i wcześniej ,więc twoje pytanie jest nietrafione. Własnym oczom nie wierzę! Zrozumiał to! Kiedyś tyle czasu to tłumaczyłem i myślałem że nie ma sensu tego dalej ciągnąć  Tak! Ciąg przyczynowo-skutkowy jest silnie związany z czasem. To jedna z podstaw najbardziej prawdopodobnej teorii powstania Wszechświata. Seweryn napisał(a): 2) Aby zobaczyś czy to co piszesz jest prawdą wystarczy zamiast wszechświata wziąść inny objekt ,dla lepszego zrozumienia weźmy Atei.
Tyle się opisałeś, a to nie ma sensu.
Ja jestem małym elementem tego łańcucha gdzieś w środku. Ja pisałem o całym łańcuchu 
|
Cz kwi 17, 2008 16:18 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): 1)Własnym oczom nie wierzę! Zrozumiał to! Kiedyś tyle czasu to tłumaczyłem i myślałem że nie ma sensu tego dalej ciągnąć  Tak! Ciąg przyczynowo-skutkowy jest silnie związany z czasem. To jedna z podstaw najbardziej prawdopodobnej teorii powstania Wszechświata. 2)Tyle się opisałeś, a to nie ma sensu. Ja jestem małym elementem tego łańcucha gdzieś w środku. Ja pisałem o całym łańcuchu 
1)Dokładnie , ciąg przyczynowo-skutkowy jest związany z czasem ,ale to nie zmienia faktu , że wszechświat jest materialny , a materia nie bierze się z nikąd w co usilnie wierzą Ateiści.
2)Tak ale jeśli ty jesteś elementem łańcucha to nie znaczy, że jesteś skutkiem poprzedniego ogniwa . Wszystkie ogniwa są skutkiem , a przyczyny całego łańcucha i siebie nie znasz.
|
Pt kwi 18, 2008 8:12 |
|
 |
danbog
|
Seweryn !
Widzę , że należy rozszerzyć listę pytań o dodatkowe .
Zatem :
Co jest przyczyną [ załużmy ] istnienia boga ?
Z czego powstał bóg ?
Co to jest materia i z kąd się wzieła ?
|
Pt kwi 18, 2008 12:53 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Przyczyna wszechświata? A właściwie po co tego dociekać? Ubędzie przez to głodujących, prześladowanych na świecie? Pomniejszona będzie suma cierpienia? Wiącej będzie szczęścia?
Wiedza, po to tylko by wiedzieć jest zaspokajaniem próżnego samolubnego Ego.
Pt kwi 18, 2008 14:59 |
|
|
|