Kim wg. was jest człowiek - problem katolików i nie tylko...
Autor |
Wiadomość |
WIST
|
Sewerynie ja mam tylko jedno pytanie: bronisz się przed tak nic nie znaczącym zaklasyfikowaniem z powodów religijnych, złego wydzwięku słowa zwierzę, czy innych?
|
N sie 17, 2008 23:02 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
WIST napisał(a): Sewerynie ja mam tylko jedno pytanie: bronisz się przed tak nic nie znaczącym zaklasyfikowaniem z powodów religijnych, złego wydzwięku słowa zwierzę, czy innych? Wiście należenie do królestwa zwierząt jeszcze nie oznacza, że jesteś zwierzęciem jak raczyłeś o sobie powiedzieć . Człowiek należy również do nadgromady czworonogie . Czy więc uważasz że jesteś czworonogiem? movsd napisał(a): Człowiek - Systematyka Domena eukarioty Królestwo zwierzęta Podkrólestwo tkankowce Nadtyp wtórouste Typ strunowce Podtyp kręgowce Nadgromada czworonogie Gromada ssaki Podgromada ssaki właściwe Szczep łożyskowce Nadrząd euarchonta Rząd naczelne Podrząd Haplorrhini Infrarząd antropoidy Nadrodzina małpy wąskonose Rodzina człowiekowate Podrodzina Homininae Rodzaj człowiek
.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 17, 2008 23:09 |
|
 |
WIST
|
Czyli nie uznajesz tej klasyfikacji.
No to zależy, czy chodzi o ilośc kończyn, czy o coś innego. Ale niewątpliwie jak każdy zdrowy osobnik mam 4 kończyny
A skoro jest to element tej klasyfikacji, to dziwne że to podwazasz, ale może nie każdy ma 4 kończyny.
|
N sie 17, 2008 23:12 |
|
|
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): WIST napisał(a): Sewerynie ja mam tylko jedno pytanie: bronisz się przed tak nic nie znaczącym zaklasyfikowaniem z powodów religijnych, złego wydzwięku słowa zwierzę, czy innych? Wiście należenie do królestwa zwierząt jeszcze nie oznacza, że jesteś zwierzęciem jak raczyłeś o sobie powiedzieć . Człowiek należy również do nadgromady czworonogie . Czy więc uważasz że jesteś czworonogiem? movsd napisał(a): Człowiek - Systematyka Domena eukarioty Królestwo zwierzęta Podkrólestwo tkankowce Nadtyp wtórouste Typ strunowce Podtyp kręgowce Nadgromada czworonogie Gromada ssaki Podgromada ssaki właściwe Szczep łożyskowce Nadrząd euarchonta Rząd naczelne Podrząd Haplorrhini Infrarząd antropoidy Nadrodzina małpy wąskonose Rodzina człowiekowate Podrodzina Homininae Rodzaj człowiek
. Kolejny popis ignorancji, brawo. Czworonogie pochodzi od angielskiego sformułowania tetrapod. wikipedia napisał(a): Tetrapods (Greek τετραποδη tetrapoda, Latin quadruped, "four-footed") are vertebrate animals having four feet, legs or leglike appendages. W wolnym tłumaczeniu: wikipedi napisał(a): Tetrapods (Grecki τετραποδη tetrapoda, łacina quadruped, "cztero-nogi") są to kręgowce mające cztery nogi, odnóża albo nogo-podobne przydatki.
2 ręce + 2 nogi = 4 odnóża co pasuje do definicji.
|
N sie 17, 2008 23:18 |
|
 |
WIST
|
To miałem racje 
|
N sie 17, 2008 23:21 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
WIST napisał(a): To miałem racje 
Że jesteś zwierzeciem czy, że należysz do królestwa zwierząt?
Do czworonogów należą również płazy , gady i ptaki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czworonogie
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 17, 2008 23:30 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Że jesteś zwierzeciem czy, że należysz do królestwa zwierząt? To to samo.
Tak, brawo, nie takie trudne, prawda?
|
N sie 17, 2008 23:36 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): Że jesteś zwierzeciem czy, że należysz do królestwa zwierząt? To to samo. Jeżeli należenie do królestwa zwietrząt jest dla ciebie równoznaczne z byciem zwierzęciem, to należenie do nadrodziny małp wąskonosych jest dla ciebie równoznaczne z byciem małpą wąskonosą? Cytuj: Domena eukarioty Królestwo zwierzęta Podkrólestwo tkankowce Nadtyp wtórouste Typ strunowce Podtyp kręgowce Nadgromada czworonogie Gromada ssaki Podgromada ssaki właściwe Szczep łożyskowce Nadrząd euarchonta Rząd naczelne Podrząd Haplorrhini Infrarząd antropoidy Nadrodzina małpy wąskonose Rodzina człowiekowate Podrodzina Homininae Rodzaj człowiek
|
N sie 17, 2008 23:46 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Jeżeli należenie do królestwa zwietrząt jest dla ciebie równoznaczne z byciem zwierzęciem, to należenie do nadrodziny małp wąskonosych jest dla ciebie równoznaczne z byciem małpą wąskonosą?
Jakkolwiek humorystycznie może to brzmieć dla laika, faktem jest że człowiek należy do nadrodziny małp wąskonosych (czytaj: jest małpą wąskonosą).
Podobnie jest z sakami.
Pytanie: Co należy do gromady ssaki?
Odpowiedź: Ssaki
Proste i logiczne...
|
N sie 17, 2008 23:52 |
|
 |
WIST
|
Że jesteś zwierzeciem czy, że należysz do królestwa zwierząt?
No właśnie idąc za movsd wydaje mi sie że to jest to samo. Wszystkie osobniki spełniające te warunki są zwierzętami., potem jest juz tylko coraz dokładniejsze określanie pozostałych kwestii.
|
N sie 17, 2008 23:55 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): Jeżeli należenie do królestwa zwietrząt jest dla ciebie równoznaczne z byciem zwierzęciem, to należenie do nadrodziny małp wąskonosych jest dla ciebie równoznaczne z byciem małpą wąskonosą? Jakkolwiek humorystycznie może to brzmieć dla laika, faktem jest że człowiek należy do nadrodziny małp wąskonosych (czytaj: jest małpą wąskonosą). Podobnie jest z sakami. Pytanie: Co należy do gromady ssaki? Odpowiedź: Ssaki Proste i logiczne...
Jeśli uważasz się za małpę oczywiście możesz .Tylko że ludzie to nie małpy wąskonose ,Weź np. Afrykańczyka ,jego szeroki nos wyklucza go z grona małp wąskonosych gdyż małpy wąskonose chrakteryzuje wąski nos. Czy więc afrykańczyka nie zaliczysz do rodzju ludzkiego?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82py_w%C4%85skonose
|
Pn sie 18, 2008 0:13 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Weź np. Afrykańczyka ,jego szeroki nos wyklucza go z grona małp wąskonosych gdyż małpy wąskonose chrakteryzuje wąski nos. Afrykańczyk też ma wąski nos, nawet jeśli masz subiektywne odczucie że jest taaaaki wielki i szeroki. Seweryn napisał(a): Jeśli uważasz się za małpę
Siebie, ciebie i każdego człowieka. I nie "uważam", nie "sądzę", tylko taka jest oficjalna taksonomia.
|
Pn sie 18, 2008 0:19 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): Weź np. Afrykańczyka ,jego szeroki nos wyklucza go z grona małp wąskonosych gdyż małpy wąskonose chrakteryzuje wąski nos. Afrykańczyk też ma wąski nos, nawet jeśli masz subiektywne odczucie że jest taaaaki wielki i szeroki. Seweryn napisał(a): Jeśli uważasz się za małpę Siebie, ciebie i każdego człowieka. I nie "uważam", nie "sądzę", tylko taka jest oficjalna taksonomia.
Możesz się uważać za małpę, a mnie za słonia, ale według definicji naukowych jestem człowiekiem. Dobranoc 
|
Pn sie 18, 2008 0:29 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Możesz się uważać za małpę, a mnie za słonia, ale według definicji naukowych jestem człowiekiem.
Według definicji naukowych, należysz do rodzaju: człowiek, do rodziny:człowiekowate i do nadrodziny:małpy wąskonose. To że się obrazisz tego nie zmieni.
|
Pn sie 18, 2008 0:37 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): Możesz się uważać za małpę, a mnie za słonia, ale według definicji naukowych jestem człowiekiem. Według definicji naukowych, należysz do rodzaju: człowiek, do rodziny:człowiekowate i do nadrodziny:małpy wąskonose. To że się obrazisz tego nie zmieni.
Dlaczego miałbym się obrazić? Należenie do rodziny małp nie oznacza jeszcze, że jesteś małpą , bo gdyby tak było byłbyś teraz na drzewie, a nie przy komputerze. Poza tym małpy nie mają w naszym kraju praw obywatelskich , więc musisz mieć niezłe kłopoty. W każdym razie nikt nie może zabronić ci bycia małpą, napoleonem czy nosorożcem w końcu jesteś zbudowany z tych samych atomów co nosorożec .
|
Pn sie 18, 2008 9:10 |
|
|
|