Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona
 Wiara a nauka i inne sprzeczności 
Autor Wiadomość

Jasne. Bo jak udowodnisz wątpliwości wiary? Nawet gdyby ukazał się Allach, to i tak wiara dalej będzie mocna. Bo to jest wiara. I wiara to abstrakcja. Bo jej nie można zmierzyć, zbadać, poznać, ani pojąć. Nauka jest faktem.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sty 03, 2009 19:22

Jakim " faktem " ? Nauka to pewna działalność umysłowa człowieka. Faktem jest to, że człowiek w ten sposób działa. Wiara jest zatem dokładnie takim samym faktem, ponieważ człowiek działa także w taki sposób, że wierzy. Oczywiście, nie każdy człowiek wierzy - ale też nie każdy człowiek zajmuje się nauką.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sty 03, 2009 19:23

So sty 03, 2009 19:29

Widział ktoś kiedyś wiarę? Ale nie modlitwę tylko czystą wiarę?

Czyli żołądek działa z wątrobą, niczym naczynia połączone? A mózg jak wachadło? Serce jak 3 zasada dynamiki, a noga cały czas się utlenia i redukuje? Co za bzdury!!

Jak nazwiesz te wszystkie reakcje, siły i całą resztę zjawisk która nas otacza? Bo normalni ludzie nazywają to ogólnie nauką...

Wiara to taka sama działalność umysłowa człowieka jak nauka. Bo nie każdy człowiek wierzy...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sty 03, 2009 19:40

Jak nazwiesz te wszystkie reakcje, siły i całą resztę zjawisk która nas otacza? Bo normalni ludzie nazywają to ogólnie nauką...

Nazwę je reakcjami, siłami, i całą resztą zjawisk. To jakiś absurd nazywać to " nauką ". Atom jest częścią " nauki " ? Przecież to całkowite pomieszanie pojęć. Atom jest częścią materii, a nie jakiejś " nauki ".

Cytuj:
Widział ktoś kiedyś wiarę? Ale nie modlitwę tylko czystą wiarę?

A widział ktoś kiedyś naukę ? Ale nie probówki, wzory, wykresy, tylko czystą " naukę " ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sty 03, 2009 19:51

Nie. I oto czodzi. Nauka to tylko słowo.Podobnie jak wiara, miłość i karma (jak w Matrixie).

Czyli ty chodzisz do szkoły po co? Bo nie poto, aby się uczyć, skoro nauka nieistnieje...

So sty 03, 2009 19:53

Nie. I oto czodzi. Nauka to tylko słowo.Podobnie jak wiara, miłość i karma (jak w Matrixie).

Widzisz, właśnie nie. Wiara nie jest tylko słowem - wiara jest zwróceniem, otwarciem, powierzeniem się całego człowieka Tajemnicy, całego, a więc jego myśli, słów, czynów, uczuć, także jego poznania naukowego. To jest coś fundamentalnie innego, niż nauka - żaden człowiek nie " powierza się cały " teorii ewolucji, bo w sumie nie wiadomo, co to właściwie miałoby znaczyć " powierzenie się " jakiejś teorii. A jeżeli coś takiego następuje, to jest to już wiara właśnie, a nie nauka.

Cytuj:
Bo nie poto, aby się uczyć, skoro nauka nieistnieje...

A kto powiedział, że nauka nie istnieje ?

So sty 03, 2009 19:57

Widziałeś kiedyś wirę? dotknąłeś jej? Poczułeś? Rozmawiałeś z nią?

Cytuj:
Nauka to abstrakcja

So sty 03, 2009 20:00
Tak seranteh codziennie nawiązuje kontakt z wiara poprzez wszystkie dobre czyny wierzących ludzi i moje.Mam z nią kontakt na codzien.

So sty 03, 2009 20:12

poprzez wszystkie dobre czyny wierzących ludzi i moje
A utrzymujesz z nią kontakt, widzisz ją, ludz czujesz nic nie robiąc? Bo jeżeli nie, to nie odczuwasz wiary, a jedynie jej skutki. I można założyć (prawie jak w stosunku do magii) że wiara nie istnieje... I jest tylko słowem. A to co nazywasz wiarą, możesz nazywać jak chcesz...

So sty 03, 2009 20:19
Zauważ nauka a wiara .Nauka to abstrakcja a wiara nie ,często w nauce doszukujemy sie wątpliwości natomiast wiara to mówie wyznanie całym swym jestestwem że wierzę w Boga ,że chcę się zmieniać,że chcę wypełniać Jego wolę,że chcę tylko Jemu ufać i tylko w nim pokładać nadzieję.
W pewnym sensie masz rację. ALe nie do końca.
Na przykład - jesli masz wątpliwości to masz obowiązek je wyjasniać. Ja tak doszedłem do zaufania do KK - bo wszystkie wątpliwości co do Jego nauki starałem się wyjaśnić i zawsze miał rację On, nie ja :)

So sty 03, 2009 20:57
Dokładnie tak Marek Kościół zna wszystkie odpowiedzi poniewaz to Bóg je objawia przez Kosćół

So sty 03, 2009 21:04

Nauka to abstrakcja a wiara nie

Najwyraźniej się pomyliłeś. Pozwól, że sprostuję:

Wiara to abstrakcja a nauka nie.

So sty 03, 2009 22:41

Ja też uważam, że nauka to abstrakcja - nauka została w całości wymyślona przez człowieka i nie istnieje sama w sobie.

So sty 03, 2009 23:31
Tak Filippiarz a wiara jest żywa i przejawia się w naszych czynach a Ci co w to nie wierzą niech się wpiszą na listę ateistów i agnostyków.

N sty 04, 2009 11:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona