Opętanie - zderzenie realności z duchowością
Autor |
Wiadomość |
blacky
|
Vacarius napisał(a): blacky napisał(a): bo czekam na wasze naukowe wywody negujące opętania  Nie ma tu co za dużo mówić. Opętania dzielą się na dwie grupy. 1. Choroby psychiczne - od przemodlenia się ktoś w końcu sam sobie tworzy w umyśle urojenia. A jeśli do takiego chorego przyjdzie egzorcysta zamiast psychiatra to pacjentowi się tylko pogorszy. Bo nikt nie powinien chorego psychicznie utwierdzać w tym ze jego urojenia są prawdziwe. A powinno się robić odwrotnie. Odpowiadajc na to, zacytuję wypowiedź jednego z najbardziej znanych egzorcystów, Gabriela Amortha: Stale jesteśmy w kontakcie z psychiatrami, bowiem potrzebujemy także ich opinii. Osoby, które trafiają do nas, zazwyczaj odbyły już wiele konsultacji medycznych. Wtedy proszę, aby przekazały mi diagnozę lekarza. Jeśli ktoś wcześniej nie był u specjalisty, odmawiam mu egzorcyzmów. Robię tak, bo w wielu przypadkach ktoś cierpi z powodu określonego, naturalnego zaburzenia. Tylko wyjątkowo - i dzięki Bogu, że są to tylko wyjątki - cierpienie ma charakter demoniczny. Najpierw więc oglądam diagnozę lekarską, następnie, jeśli mam jakieś podejrzenia, odprawiam egzorcyzmy. Pierwsze egzorcyzmy służą również celom diagnostycznym. Vacarius napisał(a): 2. Udawanie opętania - kler robi to dla kasy aby mieć o czym w gazetkach pisać, bo ludzie lubią o tym czytać i kupują gazetki
No to już jest tak idiotyczne "wyjaśnienie", że komentowaniu mówię nie.
Co do waszych ""jaskółek", czy "wyjątków", to jest, mówiąc delikatnie, wasza niewiedza w tym temacie. Niejeden psychiatra miał z styczność z opętaniem. Na dzień dobry co najmniej 4 opinie można z netu wydobyć.
A Simone Morabito to lekarz nominowany przez instytut Naukowy w Paryżu do nagrody Nobla w dziedzinie medycyny, więc to nie jest pierwszy z brzegu studencik (nie obrażając studentów  ).
Ogólnie nic rzeczowo nie mówicie panowie. Zero.
A może się zastanówcie tak: czy są dowody, że świat poza-rzeczywisty nie istnieje?
_________________ Zabiegajcie o własne zbawienie z bojaźnią i drżeniem (Flp 2, 12).
|
Wt sty 06, 2009 2:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A może się zastanówcie tak: czy są dowody, że świat poza-rzeczywisty nie istnieje?
Takie same jak te świadczące o nieistnieniu:
- Potwora Spaghetti
- Czajniczka na orbicie marsa
- Potężnego konia na wrotkach
- Wampirów
- Sziwy
- Zmutowanych genetycznie żab mających realną władzę nad światem
|
Wt sty 06, 2009 2:42 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Nie może być dowodów, że taki świat NIE ISTNIEJE. Na pewno nie istnieje świat poza-rzeczywisty. Ten świat, który taki nazywasz, jest bardziej rzeczywisty niż Ci się wydaje.
|
Wt sty 06, 2009 7:04 |
|
|
|
 |
blacky
|
Eandil napisał(a): Cytuj: A może się zastanówcie tak: czy są dowody, że świat poza-rzeczywisty nie istnieje? Takie same jak te świadczące o nieistnieniu: - Potwora Spaghetti - Czajniczka na orbicie marsa - Potężnego konia na wrotkach - Wampirów - Sziwy - Zmutowanych genetycznie żab mających realną władzę nad światem
No przecież ja przedstawiam różne rzeczy, pokazujące że opętanie to fakt. Nawet nie umiesz się do tego odnieść. Piszesz na zasadzie "nie, bo nie"
_________________ Zabiegajcie o własne zbawienie z bojaźnią i drżeniem (Flp 2, 12).
|
Wt sty 06, 2009 9:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
blacky napisał(a): Eandil napisał(a): Cytuj: A może się zastanówcie tak: czy są dowody, że świat poza-rzeczywisty nie istnieje? Takie same jak te świadczące o nieistnieniu: - Potwora Spaghetti - Czajniczka na orbicie marsa - Potężnego konia na wrotkach - Wampirów - Sziwy - Zmutowanych genetycznie żab mających realną władzę nad światem No przecież ja przedstawiam różne rzeczy, pokazujące że opętanie to fakt. Nawet nie umiesz się do tego odnieść. Piszesz na zasadzie "nie, bo nie"
Akurat ta wypowiedź była na temat dowodów na nieistnienie.
blacky jedno mnie ciekawi:
1. Opętania nie występują jedynie w kulturze europejskiej
2. Każdy szaman złego ducha wygonić potrafi
|
Wt sty 06, 2009 10:31 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@blacky
Na dzień dobry co najmniej 4 opinie można z netu wydobyć.
Z internetu można wiele wydobyć. Można na przykład wydobyć opinie, że w 2012 będzie koniec świata.  Czy wierzysz bezkrytycznie we wszystko co jest w internecie?
A Simone Morabito to lekarz nominowany przez instytut Naukowy w Paryżu do nagrody Nobla w dziedzinie medycyny
Nie neguję. Proszę jednak o wiarygodne potwierdzenie tego faktu. Możesz również podać listę publikacji naukowych tego profesora oraz jaki mają tzw. impact factor.
Zróbmy mały test. Ustawmy wyszukiwarkę google aby nie preferowała żadnego języka i wpiszmy: Simone Morabito Nobel.
Wyniki:
na pierwszych 10 stronach pokazują się wyniki stron o dziwo... Polskich I to w większości forów katolickich - takich jak to. Tylko jedna strona jest po włosku ale jest to strona włoskiego forum katolickiego www.cattoliciromani.com.
Dziwne, prawda? Tak renomowany profesor jest bardziej znany w Polsce niż w swoim kraju?
Zróbmy test nr 2:
Ustawmy tak samo wyszukiwarkę google i wpiszmy: Simone Morabito Psichiatra all’inferno (to tytuł jego książki - "Psychiatra w piekle").
Wyniki (pierwsze 10 stron):
* 8 stron po polsku (fora lub strony katolickie);
* 2 strony po włosku (księgarnie internetowe gdzie można ową publikację kupić).
Dziwią trochę te wyniki, prawda? Wygląda bowiem na to, że ów profesor jest najbardziej znany w... Polsce.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Wt sty 06, 2009 11:30 |
|
 |
blacky
|
greg(R) napisał(a): @blackyNa dzień dobry co najmniej 4 opinie można z netu wydobyć.Z internetu można wiele wydobyć. Można na przykład wydobyć opinie, że w 2012 będzie koniec świata.  Czy wierzysz bezkrytycznie we wszystko co jest w internecie? Nie chodzi o to, że to będą jakiś głupoty, bo są w sieci. Tylko że łatwo mogę je przedstawić. Troszkę zajmuję się tym tematem i coś niecoś wiem. greg(R) napisał(a): A Simone Morabito to lekarz nominowany przez instytut Naukowy w Paryżu do nagrody Nobla w dziedzinie medycynyNie neguję. Proszę jednak o wiarygodne potwierdzenie tego faktu. Możesz również podać listę publikacji naukowych tego profesora oraz jaki mają tzw. impact factor. Zróbmy mały test. Ustawmy wyszukiwarkę google aby nie preferowała żadnego języka i wpiszmy: Simone Morabito Nobel. Wyniki: na pierwszych 10 stronach pokazują się wyniki stron o dziwo... Polskich I to w większości forów katolickich - takich jak to. Tylko jedna strona jest po włosku ale jest to strona włoskiego forum katolickiego www.cattoliciromani.com. Dziwne, prawda? Tak renomowany profesor jest bardziej znany w Polsce niż w swoim kraju? Zróbmy test nr 2: Ustawmy tak samo wyszukiwarkę google i wpiszmy: Simone Morabito Psichiatra all’inferno (to tytuł jego książki - "Psychiatra w piekle"). Wyniki (pierwsze 10 stron): * 8 stron po polsku (fora lub strony katolickie); * 2 strony po włosku (księgarnie internetowe gdzie można ową publikację kupić). Dziwią trochę te wyniki, prawda? Wygląda bowiem na to, że ów profesor jest najbardziej znany w... Polsce.
Mały wykład z działania google. Aby mieć miarodajne wyniki ze świata, nie wystarczy nie zaznaczać wyników w PL. Bo google, jak może nie wiesz, ma i tak określoną lokalizację. Więc aby "wyjść" na świat, trzeba użyć google.com w wersji EN. No i proszę oto wyniki:
http://www.google.com/search?hl=en&q=Simone+Morabito&btnG=Google+Search&aq=f&oq=
Posłuchajcie sobie tych wypowiedzi, może to wam Coś pokaże:
http://pl.youtube.com/watch?v=tXkGR_nOcWE
|
Wt sty 06, 2009 12:22 |
|
 |
blacky
|
Eandil napisał(a): blacky jedno mnie ciekawi:
1. Opętania nie występują jedynie w kulturze europejskiej 2. Każdy szaman złego ducha wygonić potrafi
1. Wiesz co, z tego co czytałem, opętań w innych kulturach, czy też wierzeniach jest nawet więcej. U nas (europa) z wszystkich osób, które zgłaszają się do egzorcystów, ok. 2% to osoby opętane. Niektórzy nawet podają ok 1%.
2. Tego nie wiem czy każdy, ale wiem że niejeden potrafi się z demonem dogadać. Na filmie, do którego link podałem wyżej, jest chłopak babtysta poradził sobie z demonem.
|
Wt sty 06, 2009 12:47 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Blacky ja z kolei widzialem imama wypedzajacego diabla. Jak wytlumaczysz
mi to, ze im sie rowniez udaje? Przeciez oni nie wierza, w sensie wiary katolika?
|
Wt sty 06, 2009 13:04 |
|
 |
blacky
|
Dural napisał(a): Blacky ja z kolei widzialem imama wypedzajacego diabla. Jak wytlumaczysz mi to, ze im sie rowniez udaje? Przeciez oni nie wierza, w sensie wiary katolika?
Poza tym, że nie wiem kto to imam, to zdaje się że dałem odpowiedź na to pytanie.
|
Wt sty 06, 2009 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Poza tym, że nie wiem kto to imam, to zdaje się że dałem odpowiedź na to pytanie.
cudownie
NIE WIEM CO TO
ZDAJE MI SIĘ, ŻE DAŁEM ODPOWIEDŹ
Dyskusja wkracza na nowy poziom 
|
Wt sty 06, 2009 15:10 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Nie wiem czy zrozumialem ale chyba blackyiemu chodzi o wiare prawdziwa.
To bym zrozumial. Inne religie "dogaduja sie" z diablem a tylko katolicka
jest w stanie go zwalczyc.
No ale nie wiem.
|
Wt sty 06, 2009 15:25 |
|
 |
Vacarius
|
Wiecie co? Opętał mnie szatan. Ale ja wcale nie chce go ze swojego ciała wyganiać. Bardzo dobrze mi się z nim koegzystuje i świetnie się we wszystkim zgadzamy. A teraz macie porozmawiajcie z moim szatanem.
Nienawidzę kleru. Ale egzorcystów lobię bo są śmieszni. 
|
Wt sty 06, 2009 16:42 |
|
 |
Vacarius
|
Przepraszam za te durnoty które pisze ale pisze to pod wpływem marihuany. Ale pale legalnie bo jestem w Holandii. 
|
Wt sty 06, 2009 16:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stado jaskółek systematycznie sie powiększa, psychiatrzy coraz częściej współpracują z egzorcystami.
Kolejne jaskółki
http://www.milujciesie.org.pl/index.php ... Idemid=259
http://czytelnia.onet.pl/0,28549,0,1,nowosci.html
|
Wt sty 06, 2009 17:18 |
|
|
|