Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 23:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Racjonalizm, a wiara w Boga 
Autor Wiadomość

To o ile dobrze widzę nie jest żadna "wojna ateistów z Wikipedią" tylko wojna Racjonalisty.pl z Wikipedią. Co kogo obchodzi wojna Agnosiewicza z Wikipedią?

Cytuj:
Nie wiem za bardzo o co kłótnia(?). Z błędnym logicznie teista w rozmowie z ateistą spotyka się non stop więc konieczne jest o tym pisać. Jak to odbierają ateiści mnie nie obchodzi. Stwierdzam fakty.

O to że wypisujesz stek głupot i nazywasz go "racjonalnym". Brednie takie jak te, które wypisałeś w swoim wywodzie o "błędach logicznych ateistów" to ja widziałem już nie raz. I to jest właśnie moment w którym widać to coś co łączy kreacjonistów i ateofobów. Użyte dużo ładnych słówek i fachowo brzmiących terminów, po to żeby wyprowadzić z nich kompletnie absurdalne wnioski :(

Weźmy przykład:

Racjonalizm.org napisał(a):
Argumentum ad populum

Błąd ten następuje wtedy, gdy staramy się udowodnić słuszność swego twierdzenia, odwołując się do tego, co myśli jakaś zbiorowość.

Biblia, to zbiór mitów i bredni, tak uważa większość naukowców. – większość naukowców tak nie uważa więc teiści nie martwcie się, podałem ten przykład bo często go spotykam, ale to zwyczajne kłamstwo.

Zacznijmy od tego że w ogóle nie wskazujesz tutaj błędu logicznego, tylko wylewasz swoją frustrację: "Biblia nie jest zbiorem mitów! Nie jest! Nie, nie nie nie nie nie nie nie Biblia nie jest zbiorem mitów, a ateiści są gupi gupi gupi!!!!"

Tymczasem Biblia z definicji jest zbiorem mitów - jest zbiorem religijnych opowieści o religii, bogach, powstaniu świata, człowieka, cudach, stosunkach bogów z ludźmi, wypisz wymaluj: mity. A jeśli chodzi o naukowców, to oni po prostu najlepiej wiedzą że te mity nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością (świat nie powstał w 6 dni, węże nie mówią etc. etc.). Mówienie tu o jakimś "błędzie logicznym popełnianym przez ateistów" to manipulacja.

Cytuj:
Argumentum ad numerum

Błąd polega na tym, że ktoś uznaje coś za prawdziwe bo jakaś większość tak uważa.

Boga nie ma, wystarczy zauważyć, że większość naukowców na świecie to ateiści.
Teoria ewolucji jest prawdą, bowiem większość naukowców zgadza się z nią.

Więc do tego jesteś kreacjonistą. Czemu mnie to nie dziwi :(
Akurat teoria ewolucji w przeciwieństwie do Boga nie jest kwestią wiary, a już na pewno nie dla naukowców. Z Bogiem zresztą podobnie. Osobiście sądzę, że wśród naukowców jest tylu ateistów właśnie dlatego, że zdają sobie sprawę że Bóg to "byt ponad potrzebę".

Ale tak w ogóle, to znowu nie wykazałeś błędu logicznego, tylko wchodzisz w polemikę z argumentem.

Cytuj:
Fallacy of division

Ten błąd jest odwrotnością błędu fallacy of composition. Popełnia się go zawsze wtedy, gdy argumentuje się o części na podstawie całości. U racjonalistów i ateistów bardzo często można spotkać ten błąd.

Na przestrzeni dziejów chrześcijanie popełnili wiele zła w imię nietolerancji. Wszyscy chrześcijanie mają dziś na sumieniu te winy Kościoła.

Wow. Ten argument naprawdę jest błędem logicznym, brawo. Szkoda tylko że znacznie częściej niż ateiści, popełniają go właśnie takie ateofoby jak ty :(

Cytuj:
False analogy (zwany również boolean).

Ten błąd powstaje wtedy, gdy argumentujemy za pomocą analogii, która jest nieadekwatna.

Jeśli wierzysz w Boga, to czemu nie wierzysz też w krasnoludki?

Można to błędne rozumowanie przedstawić też w punktach:

a) w Boga się wierzy,

b) w krasnoludki się wierzy,

c) zatem wiara w Boga jest taką samą wiarą jak wiara w krasnoludki.

Ten błąd z kolei ateofoby takie jak ty bardzo często przywołują, kiedy chcą wmówić ateistom "wiarę w nieistnienie Boga", kiedy to analogia do Świętego Mikołaja jest akurat stuprocentowo adekwatna.

Cytuj:
Jeśli dziś uwierzymy w Biblię, to czy jutro mamy wierzyć w to, że ziemia jest płaska?

Jeśli dziś uwierzymy w Biblię, to czy mamy też uwierzyć, że Bóg stworzył świat w 6 dni?

Jeśli dziś w szkołach wprowadzimy kreacjonizm, to jutro będziemy musieli zacząć w nich uczyć o płaskiej ziemi.

Argument ten jest błędny, ponieważ Biblia jedynie zdaje się nauczać o płaskości ziemi i o tym, że Bóg stworzył świat w 6 dni.

Jakim fachowym terminem opatrzył byś błąd, którym jest "Biblia tylko udaje, że naucza że świat został stworzony w 6 dni"?
Ja bym to nazwał analfabetyzmem :(
Ale to temat na inną dyskusję, czyż nie?

Cytuj:
Błąd ten powstaje wtedy, gdy ktoś twierdzi, że reprezentowana przez kogoś idea jest niewłaściwa, bowiem wyznawał ją ktoś moralnie skompromitowany. Ateiści bardzo często zarzucają chrześcijanom, że ich wiara jest skompromitowana właśnie dlatego, że ktoś o niskiej moralności był jej zwolennikiem.

Jak możesz być chrześcijaninem! Przecież Hitler też nim był! – nie był, ale to jest jeden z argumentów ateistów

Kolejny błąd który najczęściej popełniają nie ateiści, tylko właśnie ateofoby takie jak ty.

Jak na ironię jedyne prawdziwe "błędy logiczne stosowane w dyskusji" jakie wykazałeś, najczęściej stosują właśnie osobnicy twojego pokroju.

Ten tekst to jest kupa manipulacji i ignorancji, że już nawet nie będę szerzej komentował powoływanie się na autorytet Macieja Giertycha...

N lip 26, 2009 15:03

"przeświadczenie, że rozum to jedyne źródło poznania; kierunek filozoficzny zakładający, że tylko rozum posiada zdolność poznania rzeczywistości"

Ja tutaj nic sprzecznego z religią nie widzę...

No wiesz... zależy. Co twój rozum mówi ci np. o dziewicach rodzących dzieci, ludziach chodzących po wodzie itp.?

N lip 26, 2009 15:10

Cud polega nie na magii ale na wspaniałym zbiegu (ludzie często mówią) przypadków. Izraelici przeszli przez morze bo akurat wyschła mielizna, która wysycha przy nadzwyczajnych warunkach. Wiec każdy cud jest racjonalny tylko ludzie nie chcą zrozumieć. Ale bądź co bądź ma swoje naukowe wytłumaczenie.

wiesz co?
napisze Ci co o tym myślę wieczorem. bo ta rozmowa raczej schodzi na wklepywaniu sobie kto jest głupszy. Wieczorkiem w PDFie będziesz miał na komputerze moje takie myślenie. ;)[/i]

N lip 26, 2009 15:17
Zobacz profil WWW

Cud polega nie na magii ale na wspaniałym zbiegu (ludzie często mówią) przypadków. Izraelici przeszli przez morze bo akurat wyschła mielizna, która wysycha przy nadzwyczajnych warunkach. Wiec każdy cud jest racjonalny tylko ludzie nie chcą zrozumieć. Ale bądź co bądź ma swoje naukowe wytłumaczenie.

Czyli że w ogóle nie było żadnego cudu, bo po prostu przeszli sobie spacerkiem przez bagno. To gdzie tu boska ręka? To teraz, skoro istnieje wyjaśnienie nie wymagające odwoływania się do przyczyn nadnaturalnych... to po co w ogóle mieszać w to Boga?

Cytuj:
wiesz co?
napisze Ci co o tym myślę wieczorem. bo ta rozmowa raczej schodzi na wklepywaniu sobie kto jest głupszy. Wieczorkiem w PDFie będziesz miał na komputerze moje takie myślenie. Mruga 2[/i]

No nieźle. Robi się ciekawie.

N lip 26, 2009 15:33

Właśnie studiuje, razem z filozofią ;)

N lip 26, 2009 15:36
Zobacz profil WWW

Czyli teologia teraz polega na wpychaniu Boga nie ma nawet pozorów, żeby był potrzebny.

A ty mówisz że brzytwa Ockhama (sformułowana przez teologa!) jest błędem logicznym...

N lip 26, 2009 15:46

napisze w PDFie

N lip 26, 2009 15:50
Zobacz profil WWW

Istota z argumentu brzytwy Ockhama jest taka, że idea Boga, duszy itp. nie tylko jest zbędna, ponieważ:

nie wyjaśnia niczego
nie musi wyjaśniać niczego, kiedy istnieją wyjaśnienia nie odwołujące się do nadnaturalnego i nieweryfikowalnego
a jeśli nawet takich wyjaśnień na coś nie ma, to koncepcje nadnaturalne tylko gmatwają sprawę

ale też nierzadko komplikuje sprawę i nie tylko jest "ponad potrzebę", ale i zwyczajnie przeszkadza, jak np. tu:

viewtopic.php?t=21339

co biorąc pod uwagę brak dowodów, nieweryfikowalność i co tu dużo mówić, zwyczajny brak sensownych podstaw, żeby brać te idee za prawdziwe, brzytwa Ockhama podżyna gardła kolejnym nadnaturalnym bytom.

N lip 26, 2009 16:02

To już jest teologia chłopcze. ;)
Właśnie studiuje, razem z filozofią ;)

co nie upoważnia cię do manipulowania faktami i ludźmi... nie wywyższaj się bo to że coś studiujesz nie świadczy jeszcze o twojej wiedzy w tym temacie a już bynajmniej o inteligencji

N lip 26, 2009 16:58

O co Ci chodzi?

http://pliki.racjonalizm.org/Racjonaliz ... janski.pdf

N lip 26, 2009 21:10
Zobacz profil WWW

Eeech... przez chwilę spodziewałem się czegoś lepszego niż kolejny stek bzdur opatrzony etykietką "dowody na istnienie Boga" które tak naprawdę są dowodami jednie na dość ograniczone rozumowanie autora... :(

Daruj, ale ten twój hucznie zapowiadany PDF jest po prostu żenujący...

N lip 26, 2009 23:35

Z tego PDFu:
Cytuj:
Człowiek pragnie szczęścia. Tego pragnienia nie maja inne istoty mimo, że wiele ma bardziej rozwinięty mózg. Człowiek ma pragnienia szczęścia, odczuwa i rozumie cierpienie, potrafi współczuć. Nasza materialna natura nie daje nam tego.

Zaciekawiło mnie jakie inne istoty mają bardziej rozwinięty mózg od człowieka?

N lip 26, 2009 23:45

http://pliki.racjonalizm.org/Racjonalizm_chrzescijanski.pdf

Żenada i obciach. Naucz się najpierw pisać po polsku i nie używaj wyrazów, których nie rozumiesz.

Czy można wiedzieć, gdzie takich jak Ty przyjmują na studia? W moim liceum z taką polszczyzną nie przepuszczali do klasy maturalnej.

Pn lip 27, 2009 0:00

Zaciekawiło mnie jakie inne istoty mają bardziej rozwinięty mózg od człowieka?

Żadne. Taki gerwaz nie rozumie lub nie wie, że większy (cięższy), w wartościach bezwzględnych, mózg nie implikuje większego rozwoju tegoż organu. Natomiast bardziej poprawnym (choć też nie idealnym) współczynnikiem jest stosunek masy mózgu do masy ciała. Jak się domyślasz przy takim potraktowaniu słonie już nie wypadną tak różowo.

Najbardziej rozwinięty mózg ma człowiek i nie podlega to żadnej dyskusji.

Pn lip 27, 2009 0:07

To z mózgiem chyba najśmieszniejsze. Rozumowanie na poziomie czterolatka w piaskownicy...

"Gdyby świat był wieczny bla bla" eee a kto mówi że jest...?
Żenada, żenada, żenada i kompromitacja...

Pn lip 27, 2009 0:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona