Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Mnogie mutacje - Przeszkada dla Darwinizmu? 
Autor Wiadomość

Zapomniałem o drobnym szczególe.

Seweryn napisał(a):
Widzę że jesteś jednym z wielu którzy nie wiedzą, że nie ma dowodów na powstanie życia.

Myślenie to chyba nigdy nie było twoją mocną stroną...
Otóż Sewerynie istnieje ŻELAZNY i NIEPODWAŻALNY i do tego banalany dowód na powstanie życia. Mianowicie: życie istnieje.

Gdyby myślenie było Twoją mocna stroną wiedział byś, że nie ma dowodów na to w jaki sposób powstało życie, czyli na powstanie życia.
No ale cóż, gdyby myślenie było Twoją mocną stroną nie byłbyś ateistą. :-(

Śr sie 26, 2009 23:07

Różnica polega na tym, że:

1)człowiek istnieje - w oczywisty sposób DOWIEDZIONE

2)życie istnieje - w oczywisty sposób DOWIEDZIONE

3)materia nieożywiona istnieje - w oczywisty sposób DOWIEDZIONE

4)inteligentny projektant istnieje - w ŻADEN sposób NIE DOWIEDZIONE ani nawet nie sensownie uargumentowane (i do tego, jak mówiłem już nie raz, życie wygląda na dzieło projektanta jeśli inteligentnego to niezbyt trzeźwego, albo takiego o rozgarnięciu sześciolatka robiącego babki w piaskownicy, ewentualnie przypalającego mrówki lupą, poza tym hipoteza inteligentnego projektu życia, jest zarżnięta przez nieśmiertelną brzytwę, bo jest po prostu zbędna)

5) Dziwne, że niektórzy myślą, że ta "moc" jest być czymś nadnaturalnym, nie mając na to żadnego lepszego argumentu poza własną niewiedzą.

6)A porównywanie żywych organizmów do sztucznych maszyn, częste u kreacjonistów i co mniej rozgarniętych religiantów, jest całkowicie nietrafione.

1)Kto dowiódł? Może jakieś nazwiska. Udowodnij empirycznie, że człowiek istnieje i nie jest iluzją czy matrixem.

2)Ad 1

3)Nie ma czegoś takiego jak materia nieożywiona czy ożywiona . Materia to materia, bezrozumne atomy. Zarówno taboret jak i Ty składacie się z bezrozumnej materii, różnica polega jedynie na innym poukładaniu atomów.

4) Więc udowodnij jeśli potrafisz.

5) Oczywiście, że była czymś nadnaturalnym , można to łatwo udowodnić . W naturze nie obserwujemy jakoby coś powstawało samo z niczego. Więc takie zjawiska są w świetle nauki jak najbardziej nadnaturalne lub nienaturalne.

6) Niby dlaczego, przecież taboret, Witold czy maszyny zbudowane są z tej samej materii . Różnią się jedynie proporcjami poszczególnych pierwiastków, które są jednakowo bezrozumne i nieożywione.

Śr sie 26, 2009 23:32

1)Kto dowiódł? Może jakieś nazwiska. Udowodnij empirycznie, że człowiek istnieje i nie jest iluzją czy matrixem.

Kiedy już wrócisz do rzeczywistości, wróć do dyskusji. Póki co jesteś w fazie "nie ma dowodów na to, że Mars istnieje, bo nigdy na nim nie byłem".

Cytuj:
3)Nie ma czegoś takiego jak materia nieożywiona czy ożywiona . Materia to materia, bezrozumne atomy. Zarówno taboret jak i Ty składacie się z bezrozumnej materii, różnica polega jedynie na innym poukładaniu atomów.

Czyli zgodnie z twoim tokiem rozumowania, niczym nie różnisz się od kamienia. Nęci żeby dodać do tego jakiś złośliwy komentarz.

Cytuj:

No to jest po prostu cholernie głupie.

Cytuj:
5) Oczywiście, że była czymś nadnaturalnym , można to łatwo udowodnić . W naturze nie obserwujemy jakoby coś powstawało samo z niczego. Więc takie zjawiska są w świetle nauki jak najbardziej nadnaturalne lub nienaturalne.

Jak wyżej.

W świetle wiedzy pigmeja, buszmena, czy kogoś tam, kto całe życie spędza w swojej plemiennej wiosce i nigdy nie słyszał o nowoczesnej cywilizacji, komputer jest być czymś nadnaturalnym. Zgodnie z tym tokiem myślenia synonimem "nadnaturalnego" jest "nieznane" innymi słowy nadnaturalnym nazywam ten obszar, gdzie moja wiedza nie sięga. Czyli znów ten sam argument z niewiedzy.

Cytuj:
6) Niby dlaczego, przecież taboret, Witold czy maszyny zbudowane są z tej samej materii . Różnią się jedynie proporcjami poszczególnych pierwiastków, które są jednakowo bezrozumne i nieożywione.

Chociażby dlatego, że ani taboret ani maszyny nie mogą się rozmnażać, a właśnie zdolność do rozmnażania się i przekazywania swoich genów (których taboret nie posiada) to jedna z najważniejszych funkcji decydujących o tym, że coś można nazwać żywym. Materia nieożywiona tej funkcji nie posiada.

Cz sie 27, 2009 0:06

A jak napiszę że mi w głowie się nie mieści aby żaba mogła doskoczyć do księżyca to też napiszesz że:

Cytuj:
zresztą, to, że komuś coś się w głowie nie mieści, nie znaczy to, że coś nie istnieje.

3, 8 miliarda lat to o wu\iele za mało, aby mogło mieć miejsce zdażenie o tak niskim prawdopodobieństwie.... napiszę obszerniej o co mi chodzi w kolejnym poście.

Bzdura. Enzym mógł sobie wyewoluować 1000 razy od zera w takim czasie u tych bakterii. A czy ten pan Lenski sprawdził może co DOKŁADNIE stało się z tymi bakteriami? Tzn. jaki enzym odpowiada za metabolizm cytrynianu (czyli kwasku cytrynowego :-) ) . Najprostsze wyjaśnienie to takie ze jakiś inny enzym w drodze mutacji nabrał właściwości metabolizowania tej substancji. Poza tym coś mi tu śmierdzi: akurat E. coli nie ma możliwości metabolizowania tej substancji , ale bardzo wiele innych gatunków ma. U bakterii częsty jest poziomy tranfer genów , czasem miedzy odmiennymi gatunkami! Te E.coli mogły dostać geny od jakiejś innej bakterii , będącej zanieczyszczeniem. A pan Lenski po prostu nie umył sprzętu ;-)

A najbardzie prawdopodobne to to ze nie ma takiego uczonego i wszystko to kreacjonistyczny wymysł ;-)

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

Cz sie 27, 2009 6:06

Witold napisał(a):

Różnica polega na tym, że:

1)człowiek istnieje - w oczywisty sposób DOWIEDZIONE

2)życie istnieje - w oczywisty sposób DOWIEDZIONE

3)materia nieożywiona istnieje - w oczywisty sposób DOWIEDZIONE

4)inteligentny projektant istnieje - w ŻADEN sposób NIE DOWIEDZIONE ani nawet nie sensownie uargumentowane (i do tego, jak mówiłem już nie raz, życie wygląda na dzieło projektanta jeśli inteligentnego to niezbyt trzeźwego, albo takiego o rozgarnięciu sześciolatka robiącego babki w piaskownicy, ewentualnie przypalającego mrówki lupą, poza tym hipoteza inteligentnego projektu życia, jest zarżnięta przez nieśmiertelną brzytwę, bo jest po prostu zbędna)

5) Dziwne, że niektórzy myślą, że ta "moc" jest być czymś nadnaturalnym, nie mając na to żadnego lepszego argumentu poza własną niewiedzą.

6)A porównywanie żywych organizmów do sztucznych maszyn, częste u kreacjonistów i co mniej rozgarniętych religiantów, jest całkowicie nietrafione.

2)Ad 1

dziękuję za poprawienie humoru, bo zły byłem trochę, musiałem o 6:30 wstać :)
ad.6 to nawet nie mam odpowiedzi na tak głupi argument :O
organizmy to materia ożywiona, taborety nieożywiona - każde dziecko o tym wie. ach, nie ma dowodów, że szkoła istnieje, to może być iluzja... :lol: jeśli twierdzisz inaczej, wyjdź na ulicę z megafonem i zacznij te bzdury głosić - gwarantuję przyjemny apartament z miękkimi ścianami i drzwiami sterowanymi elektrycznie ;)
Cytuj:
Zarówno taboret jak i Ty składacie się z bezrozumnej materii, różnica polega jedynie na innym poukładaniu atomów.

a kwadrat to koło.

Cz sie 27, 2009 6:24

W naturze nie obserwujemy jakoby coś powstawało samo z niczego. Więc takie zjawiska są w świetle nauki jak najbardziej nadnaturalne lub nienaturalne.

Ale, że w naturze nie obserwujemy Boga i w świetle nauki taki byt jest jak najbardziej nadnaturalny i nienaturalny nie przeszkadza Sewerynowi w postulowaniu jego istnienia.

Jak to wuj Orwell mawiał? DWÓJMYŚLENIE?

Cz sie 27, 2009 8:08

ad.6 to nawet nie mam odpowiedzi na tak głupi argument :O
organizmy to materia ożywiona, taborety nieożywiona - każde dziecko o tym wie. ach, nie ma dowodów, że szkoła istnieje, to może być iluzja... :lol: jeśli twierdzisz inaczej, wyjdź na ulicę z megafonem i zacznij te bzdury głosić - gwarantuję przyjemny apartament z miękkimi ścianami i drzwiami sterowanymi elektrycznie ;)
Cytuj:
Zarówno taboret jak i Ty składacie się z bezrozumnej materii, różnica polega jedynie na innym poukładaniu atomów.

a kwadrat to koło.

1) Nie ma czegoś takiego jak materia ożywiona czy nie ożywiona . Organizmy potrafiące się rozmnażać nazywamy umownie żywymi , jednak te żywe organizmy zbudowane są z takiej samej materii jak taboret czy młotek, różnią się jedynie proporcjami pierwiastków, które są jednakowo bezrozumne i nieożywione. Bo jak niby atomy miały by być ożywione ? Jesteś niczym więcej niż zlepkiem bezrozumnych. martwych atomów.

2) Koło nie jest kwadratem, tak samo jak atom nie jest żywy. To zwykła bezrozumna cząstka. Jesteś zbudowany z atomów, które są tak samo martwe w Tobie jak i w taborecie.

Cz sie 27, 2009 8:15
1) Nie ma czegoś takiego jak materia ożywiona czy nie ożywiona . Organizmy potrafiące się rozmnażać nazywamy umownie żywymi , jednak te żywe organizmy zbudowane są z takiej samej materii jak taboret czy młotek, różnią się jedynie proporcjami pierwiastków, które są jednakowo bezrozumne i nieożywione. Bo jak niby atomy miały by być ożywione ? Jesteś niczym więcej niż zlepkiem bezrozumnych. martwych atomów.

Otóż, wszystko zależy od skali i punktu widzenia. Jeśli rozważamy molekuły - istnieje wyraźna różnica między materią organiczną (ożywioną) i nieorganiczną (nieożywioną). Jeśli rozważamy atomy i cząstki subatomowe, różnicy w składzie nie widać - ale nadal jest fundamentalna różnica w organizacji cząstek. Jeśli zejdziemy jeszcze "niżej" - do kwarków i dalej - to w ogóle nie ma czegoś takiego jak materia.

Ale, przyjmując na chwilę Twój punkt widzenia - skoro Seweryn jest nierozróżnialny od taboreta, a taboret nie ma duszy, to dlaczego Seweryn miałby ją mieć?

Cz sie 27, 2009 9:00

teraz Cię zrozumiałem.

Cz sie 27, 2009 12:20

Cytuj:

teraz Cię zrozumiałem.

Ciekawe jest też to że my jako ludzie zbudowani z martwych i bezrozumnych atomów, wiemy, że atomy z których jesteśmy zbudowani są martwą i bezrozumną materią.
To dowód że to nie materia odpowiada za świadomość bo materia sama w sobie jest bezrozumna, martwa i nieświadoma. Atomy nie mogą wiedzieć, że są bezrozumne, a my jesteśmy podobno niczym więcej niż zlepkiem atomów. Więc skoro my wiemy, że atomy są bezrozumne to znaczy, że nie jesteśmy tylko materią.

Pt sie 28, 2009 9:11

popatrz na wnętrze swojego komputera: wszystkie kable, obwody, ścieżki na płytach, metale przewodzące bez odpowiedniego ułożenia nie wykonają żadnego polecenia. tą analogię, myślę, można zastosować do człowieka: odpowiednie połączenia pierwiastków w związki chemiczne, komórki, tkanki, narządy i ich układy już potrafią funkcjonować.

sam neuron nie jest wstanie nic zrobić - nie ma drugiego neuronu, który by odebrał informację. jednak odpowiednia sieć neuronów jest w stanie za coś odpowiadać.

Pt sie 28, 2009 10:05

To dowód że to nie materia odpowiada za świadomość bo materia sama w sobie jest bezrozumna, martwa i nieświadoma. Atomy nie mogą wiedzieć, że są bezrozumne, a my jesteśmy podobno niczym więcej niż zlepkiem atomów. Więc skoro my wiemy, że atomy są bezrozumne to znaczy, że nie jesteśmy tylko materią.

Faktycznie, udowodniłeś że jesteś bezrozumną materią. Życzymy miłego dnia.

Pt sie 28, 2009 11:03

Seweryn cóż to za bezpodstawne założenie, że materia jestr bezrozumna :(

Udowodnij nam, że atomy są martwe i bezrozumne !! :P

Pt sie 28, 2009 11:52

A najbardzie prawdopodobne to to ze nie ma takiego uczonego i wszystko to kreacjonistyczny wymysł ;-)

No nie przesadzaj. Taki uczony jak najbardziej istnieje i jego eksperyment z E. coli istnieje również. Tylko że Lensky, biolog z doktorem, jakoś nie wywęszył w nim nic co by negowało ewolucję. Kreacjoniści oczywiście muszą być mądrzejsi i szukać dziury w całym.

Pt sie 28, 2009 12:02

popatrz na wnętrze swojego komputera: wszystkie kable, obwody, ścieżki na płytach, metale przewodzące bez odpowiedniego ułożenia nie wykonają żadnego polecenia. tą analogię, myślę, można zastosować do człowieka: odpowiednie połączenia pierwiastków w związki chemiczne, komórki, tkanki, narządy i ich układy już potrafią funkcjonować.

sam neuron nie jest wstanie nic zrobić - nie ma drugiego neuronu, który by odebrał informację. jednak odpowiednia sieć neuronów jest w stanie za coś odpowiadać.

Komputer może i wykonuje polecenia , niemniej jednak nie posiada on świadomości i jest jak najbardziej bezrozumny, nie wie on nic o swoim istnieniu, nie wie nawet że wykonuje zadania. To zwykły mechanizm zero jedynkowy , nic nadzwyczajnego, choć bardzo przydatny . Wyręcza nas w mozolnych obliczeniach .

Połączenie pierwiastków w związki chemiczne, nie zmienia faktu że mamy do czynienia z bezrozumną materią , komórki i tkanki również są bezrozumną materią, to tylko zlepek atomów . Żaden zlepek atomów nie ma świadomości swojego istnienia. Bo niby jak bezrozumny zlepek martwych atomów miałby wiedzieć, że istnieje.

Pt sie 28, 2009 17:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona