Polecam ten tekst wszystkim racjonalistom i ateistom.
Autor |
Wiadomość |
ania999
|
A to, że ty w to wierzysz to też nie mój problem...
Z wierzącymi (w większości) jest tak, że nie potrafią RACJONALNIE podejść do sprawy. Ja nie twierdzę, że w to nie wierzę....już tyle było pseudo cudów na miarę światową....
Jesteś kolego troszeczkę w zbyt gorącej wodzie kąpany i przyjmujesz wszystko na słowo honoru(nie wiem czy to do końca rozsądne)
Media często naginają i ubarwiają prawdę. Nie wiem tylko czemu najpierw Chyczewski mówi jedno później drugie...
Proszę poczytaj...nie wiadomo już w co wierzyć....
"Super Express": Ekspertyzy, które zostały przeprowadzone w sprawie rzekomego cudu w Sokółce, zostały przeprowadzone nierzetelnie i nielegalnie.
Jak mówią gazecie "Super Express" najlepsi w Polsce specjaliści z dziedziny biologii i medycyny, zabarwienie hostii na czerwono to efekt działania bakterii zwanych pałeczką krwawą, a nie żadna przemiana w ciało Chrystusa.
Hostia, która upadła podczas nabożeństwa w kościele w Sokółce, a potem została zamknięta w specjalnym naczyniu miała się przemienić we fragment ludzkiego serca. Wkrótce też stała się ona obiektem badań dwojga naukowców z Białostockiego Uniwersytetu Medycznego. Stwierdzili oni, że jest to mięsień z ludzkiego serca.
- Badania przeprowadzone przez panią profesor nie mogły dowieść, że na hostii pojawiło się ludzkie serce. Pani profesor zobaczyła na hostii to, co chciała zobaczyć. To osoba bardzo emocjonalnie traktująca religię - mówił prof. Lech Chyczewski, szef Zakładu Patomorfologii i rzecznik prasowy BUM.
Tysiące wiernych, którzy uwierzyli z zapewnienia naukowców nie kryją oburzenia.
- To skandal! - mówi "Super Expressowi" poruszona Regina Sańko z Sokółki.
Wtedy jeśliby wam kto powiedział: Oto tu jest Mesjasz albo: Tam, nie wierzcie! (24) Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych. (25) Oto wam przepowiedziałem. (26) jeśli więc wam powiedzą: Oto jest na pustyni, nie chodźcie tam! Oto wewnątrz domu, nie wierzcie!
|
Wt lis 10, 2009 21:35 |
|
|
|
 |
Highway
|
Kobieto zastanów się komu wierzysz Super Expressowi taniej populistycznej gazecie a nawet nie takiemu kłamiliwemu szmatławcowi i brukowcowi jakim jest Super Express nawet dziecko nie wierzy i to co tam piszą traktuje jak bajki.
|
Wt lis 10, 2009 21:42 |
|
 |
ania999
|
[quote="Highway"]Kobieto zastanów się komu wierzysz Super Expressowi taniej populistycznej gazecie a nawet nie takiemu kłamiliwemu szmatławcowi i brukowcowi jakim jest Super Express nawet dziecko nie wierzy i to co tam piszą traktuje jak bajki.[/quote
A według ciebie jakie pisma są wiarygodne ?
|
Wt lis 10, 2009 21:53 |
|
|
|
 |
Highway
|
JAk to jakieś poważniejsze dzienniki.
|
Wt lis 10, 2009 21:58 |
|
 |
ania999
|
Poważniejsze dzienniki ? nie rozśmieszaj mnie człowieku, a jak ty możesz sprawdzić 100% wiarygodność owego?
Jak myślisz dlaczego sprawa od razu po zbadaniu tutaj w Polsce nie została okrzyknięta 100% cudem ? Dlaczego Watykan jest taki ostrożny?
Bo są tacy naiwni ludzie którzy wierzą we wszystko co im się powie. Później może być tak, że ktoś przyzna się, że to jego niewinny żarcik i będzie halo.
Zrozum ja nie neguje, że to może być cud!!!Próbuje ci wskazać, że wydając takie szybkie opinie wystawiasz się na pośmiewisko .
Jak mówi stare powiedzenie:
" Pożyjemy zobaczymy"
|
Wt lis 10, 2009 22:09 |
|
|
|
 |
Highway
|
No jak wierzy takiej szmacie jaką jest Super Express ktoremu zalezy na sensacji nie na prawdzie,to Twoj wybor ja bym Ci polecil przeczytac np.Rzeczpospolitą.
|
Wt lis 10, 2009 22:13 |
|
 |
ania999
|
Równie dobrze to może być twój cud :
Pałeczka krwawa, pałeczka cudowna (Serratia marcescens) – urzęsiona, nieprzetrwalnikująca, bezotoczkowa bakteria Gram ujemna.
Jest to ruchliwy organizm w kształcie pałeczki, mogący wzrastać w przedziale temperatur 5–40 °C i w pH o poziomie 5–9. Charakterystyczną cechą wyróżniającą te pałeczki od innych Enterobacteriaceae jest wytwarzanie 3 enzymów hydrolitycznych DNazy, żelatynazy i lipazy.
Dzięki wytwarzaniu czerwonego pigmentu (prodigiozyny[1]) oraz zdolności wzrostu na skrobi zawartej w chlebie, to właśnie ta bakteria mogła być odpowiedzialna za niektóre przypadki nazywane cudami eucharystycznymi, polegającymi na pojawieniu się substancji przypominającej krew na hostii. Po naukowym wyjaśnieniu zjawiska Kościół katolicki wprowadził szczegółowe przepisy określające warunki przechowywania hostii oraz okres maksymalnego przechowywania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82eczka_krwawa
|
Wt lis 10, 2009 22:36 |
|
 |
Highway
|
A co mnie to obchodzi jak lekarze stwierdzili mięsień sercowy.
Zresztą przeczytaj co tam pisze dokladnie w tej Wikipedii:Po naukowym wyjaśnieniu zjawiska Kościół katolicki wprowadził szczegółowe przepisy określające warunki przechowywania hostii oraz okres maksymalnego przechowywania. Obecnie ustalono, że część szczepów nie wytwarza barwnika.Zresztą tam pisze ,że to substancja przypominająca krew a nie krew .to jest różnica.
|
Wt lis 10, 2009 22:52 |
|
 |
Acro
|
Highway napisał(a): A co mnie to obchodzi jak lekarze stwierdzili mięsień sercowy.
Najpewniej świni. Jest bardzo podobny do ludzkiego - w końcu serce świni nawet się ludziom przeszczepia. Generalnie komórki sercowe wszystkich zwierząt, a przynajmniej ssaków, wyglądają podobnie. Nie wykonanie badań genetycznych to amatorszczyzna.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt lis 10, 2009 22:57 |
|
 |
Highway
|
A CO MNIE TO OBCHODZI JAK LEKARZE STWIERDZILI MIĘSIEŃ LUDZKI.
|
Wt lis 10, 2009 23:02 |
|
 |
ania999
|
A może to dla tego wykryli, że mógłby być to mięsień serca:
Pałeczka krwawa, pałeczka cudowna (Serratia marcescens) – urzęsiona, nieprzetrwalnikująca, bezotoczkowa bakteria Gram ujemna
Jest to ruchliwy organizm w kształcie pałeczki, mogący wzrastać w przedziale temperatur 5–40 °C i w pH o poziomie 5–9. Charakterystyczną cechą wyróżniającą te pałeczki od innych Enterobacteriaceae jest wytwarzanie 3 enzymów hydrolitycznych DNazy, żelatynazy i lipazy.
Żelatynazy (gelatinases) to MMPs charakterystyczne głównie dla układu naczyniowego i mięśnia sercowego.
pml.strefa.pl/ePUBLI/154/05.pdf
|
Wt lis 10, 2009 23:19 |
|
 |
Highway
|
|
Wt lis 10, 2009 23:29 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Naprawdę wierzysz, że Twój Bóg, wszech-istota (by się nie rozdrabniać) stworzyła kawałek mięśnia sercowego na mące z wodą..?
Uważasz, że to takie zachowanie przystoi prawdziwemu Bogu, najinteligentniejszej istocie?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lis 10, 2009 23:43 |
|
 |
Highway
|
Tak mysle ze tak
|
Wt lis 10, 2009 23:44 |
|
 |
dobry_dziekan
|
No ok, spoko.
Dla mnie to tandetne i ukazywałoby to go, jak już nie raz mówiłem, w świetle mistrza gry zabawiającego się ze swoimi stworzonkami 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lis 10, 2009 23:47 |
|
|
|