Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Naukowe dowody na istnienie Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Naukowe dowody na istnienie Boga?
Cytuj:
jak dla mnie to kompletna abstrakcja.

To po co zaczynasz od abstrakcji ? Gdybyś chciał cokolwiek pojąć, zacząłbyś od początku. Ale nie chcesz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N gru 06, 2009 16:19

Powiem tak:Boga można dostrzec w całym skomplikowanym mechanizmie wszechświata i jego ruchu POŚREDNIO a nie jak by wszyscy chcieli BEZPOŚREDNIO.Na tym polega różnica.Sama wiara bez nauki jest niepełna i na odwrót:nauka bez wiary także.

http://dowody.blog.onet.pl/

N gru 06, 2009 16:27

Witold napisał(a):
Korat napisał(a):
Jaki potencjalny Dowód byłby w stanie przekonać ateistów o istnieniu Boga?

Przyznaję, że nic mi nie przychodzi do głowy. Liczę jednak na to że gdyby wszechmogący i wszechwiedzący chciał, żeby jego istnienie zostało dowiedzione, to chyba potrafił by coś wymyślić?

Każdy "dowód" jaki sobie do tej pory wyobraziłem można łatwo zakwalifikować albo jako nową jednostkę chorobową o podłożu psychicznym, albo jako niewyjaśnione zjawisko, o którym można by powiedzieć , że teraz go nie rozumiemy, ale w przyszłości nauka może je wyjaśnić, czyli w sumie to i tak nie przekonuje co do istnienia Boga.
Do licha, Bóg to najdziwniejsza koncepcja jaka pojawiła się w ludzkich umysłach. Ani dowody za Jego istnieniem nie są przekonujące, ani dowody za Jego nie istnieniem. Widocznie byty świata nadprzyrodzonego są właśnie w takim stosunku do naszej rzeczywistości. Chyba rzeczywiście z konieczności pozostaje albo wiara , albo nie wiara w Jego istnienie.

N gru 06, 2009 16:27

Cytuj:
Do licha, Bóg to najdziwniejsza koncepcja jaka pojawiła się w ludzkich umysłach.

Nie sądzę, to w gruncie rzeczy prosta koncepcja - człowiek istnieje po coś, a tym "coś" jest pełna realizacja człowieczeństwa w wiecznym szczęściu. Dla mnie jest to zupełnie wystarczający powód do wiary w Boga, i żadnego innego w sumie nie potrzebuję, jednocześnie całkowicie odrzucam, jako bezsensowną, bezproduktywną, do niczego nie prowadzącą i do niczego mi nie potrzebną koncepcję przeciwną, mianowicie że człowiek istnieje po nic i nie może się w pełni zrealizować w wiecznym szczęściu. Nawet gdyby to była prawda, i tak należałoby ją odrzucić. Oto w wielkim skrócie mój pogląd na ten temat i wyjaśnienie, dlaczego zawsze będę teistą a nigdy ateistą.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N gru 06, 2009 16:33

Alus napisał(a):
Według uniwersalnej, złotej maksymy:
- "Cokolwiek chcecie aby wam czyniono, czyńcie innym".

Problem w tym, że jest właśnie zbyt uniwersalna.
Czy jeśli załóżmy ktoś cię okradnie, nie wezwiesz policji bo gdybyś to ty była złodziejką nie chciałabyś by cię złapano? Stosunek do innych ludzi jak przestępcy czy mniejszości etniczne należą przecież właśnie do najważniejszych różnic w naszych czasach...

N gru 06, 2009 16:50

Cytuj:
Nie sądzę, to w gruncie rzeczy prosta koncepcja - człowiek istnieje po coś, a tym "coś" jest pełna realizacja człowieczeństwa w wiecznym szczęściu. Dla mnie jest to zupełnie wystarczający powód do wiary w Boga, i żadnego innego w sumie nie potrzebuję, jednocześnie całkowicie odrzucam, jako bezsensowną, bezproduktywną, do niczego nie prowadzącą i do niczego mi nie potrzebną koncepcję przeciwną, mianowicie że człowiek istnieje po nic i nie może się w pełni zrealizować w wiecznym szczęściu.

Ale według tej teorii jedynie życie ludzi ma sens, życie innych stworzeń pozbawione jest go kompletnie :(

N gru 06, 2009 16:54

Cytuj:
Ale według tej teorii jedynie życie ludzi ma sens, życie innych stworzeń pozbawione jest go kompletnie

Skąd bierzesz takie informacje ?

N gru 06, 2009 17:02

Bo według Ciebie sens życia jest wtedy, gdy nie kończy się razem ze śmiercią, czy dobrze rozumiem?

N gru 06, 2009 17:05

Oczywiście że nie.

N gru 06, 2009 17:11

Ale powiedziałeś że sensem jest pełna realizacja we wiecznym szczęściu. Co więc miałeś na myśli?

N gru 06, 2009 17:15
No napisał(a):
Czy jeśli załóżmy ktoś cię okradnie, nie wezwiesz policji bo gdybyś to ty była złodziejką nie chciałabyś by cię złapano? Stosunek do innych ludzi jak przestępcy czy mniejszości etniczne należą przecież właśnie do najważniejszych różnic w naszych czasach...

Złe założenie :) ....nie chcę być okradziona, więc nie okradam nikogo.
Nikt nie chce byc ofiarą przestępcy czy doznawac dyskryminacji - nie wolno nikomu zatem stosować tych zachowań wobec drugiego człowieka.

N gru 06, 2009 17:26

Cytuj:
Ale powiedziałeś że sensem jest pełna realizacja we wiecznym szczęściu. Co więc miałeś na myśli?

Nie da się do końca sprecyzować, co się ma na myśli, kiedy się to mówi. Takie próby precyzacji zawsze kończą się jakąś utopią, a tej nie zamierzam tworzyć. W każdym razie nie widzę tu niczego na kształt: "sens jest wtedy, gdy jest życie po śmierci".

N gru 06, 2009 17:29

Cytuj:
Nie da się do końca sprecyzować, co się ma na myśli, kiedy się to mówi.

W takim razie czy Twoje życie miałoby sens, gdyby kończyło się wraz ze śmiercią? I jeżeli odpowiedź nadal brzmi tak, to jaki byłby ten sens?

N gru 06, 2009 17:32

W tych sprawach osobiście polecam Teodyceę Leibniza:Jedno z najwybitniejszych dzieł klasyka filozofii niemieckiej i filozofii w ogóle. Stanowi wynik wieloletnich przemyśleń Leibniza na temat Boga w jego relacji do świata i człowieka;jest świadectwem racjonalizmu religijnego filozofa oraz dążenia do poszukiwania rzetelnych rozwiązań filozoficznych, mogących pogodzić skłóconych przedstawicieli różnych wyznań, do wykazania zgodności teologii z filozofią oraz uzasadnienia tezy, że istniejący świat jest najlepszym z możliwych światów

http://dowody.blog.onet.pl/

N gru 06, 2009 17:33

Alus napisał(a):
Złe założenie :) ....nie chcę być okradziona, więc nie okradam nikogo.
Nikt nie chce byc ofiarą przestępcy czy doznawac dyskryminacji - nie wolno nikomu zatem stosować tych zachowań wobec drugiego człowieka.

W moim przykładzie też nikogo nie okradasz tylko ciebie okradają.
W prawdziwym świecie nie wszyscy przestrzegają tych zasad a kuż na pewno nie w tak uniwersalnej formie. Ludzie należący do różnych grup społecznych czy etnicznych nie koniecznie potrafią się zrozumieć - to żadne odkrycie ale normy moralne też często ograniczają się do określonych grup ludzi połączonych więzami krwi, kultura czy religią. W pewnych sytuacjach można też uwierzyć, że dyskryminowanie pewnych ludzi jest czymś wskazanym a nawet koniecznym i taka prosta zasada wzajemności nie wystarcza gdy w grę wchodzi wyższa konieczność albo obcość kulturowa nie pozwala wczuć się w rolę ofiary.

N gru 06, 2009 18:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona