Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lip 19, 2025 23:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.." 
Autor Wiadomość

Post Re: " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.."
Więc nie zrozumiałeś/aś aluzji.
No ale dobrze, przepychanki nie mają sensu. Generalnie czekam na argumenty zamiast pobożnych twierdzeń że to straszne że Jezus jest zarazem Bogiem i człowiekiem. Pobożne oburzenie to naprawdę za mało.
Jedna z rzeczy które mnie utwierdzają w byciu katolikiem to fakt że jest wielu ludzi którzy myślą że wiedzą lepiej, szkoda tylko że nie chcą zobaczyć że takich jak oni jest wielu, ale każdy mówi co innego, każdy oczywiście ma racje :)

So lut 13, 2010 13:31

Zrozumiałem nawet lepiej, niżbyś tego sobie życzył. Argumentum ad personam to, jak widzę, jedno z ulubionych narzędzi moderacji tego forum. By moje argumenty mogły do Ciebie dotrzeć, musiałbyś najpierw wyzbyć się - zapewne nabytej przez lata - maniery indoktrynacyjnej. Z resztą - do czego konkretnie miałbym Cię przekonywać? Weź do ręki Biblię, tylko taką z prawdziwego zdarzenia, nie 'Ekumeniczną', gdzie na 10 wierszy zmanipulowanego przekładu przypada 30 wierszy komentarza 'doktryny'. Proponuję starą edycję BiZTB, jeśli chcesz czytać po polsku. Albo najlepiej KJV. Tam proszę odnajdź Ewangelię Marka, Łukasza, Jana i Mateusza, weź do ręki flamaster i zakreśl sobie Słowo Jezusa Chrystusa na czerwono. Potem przeczytaj ze zrozumieniem.

Judaizm nie ma aktualnie z Bogiem nic wspólnego. Na nic plany odbudowy Świątyni Salomona i wznowienia ofiary całopalnej. Miał z Nim wszystko wspólne do momentu przyjścia Jezusa. Ci, którzy odrzucają Chrystusa, nigdy nie doświadczą Ojca.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.

So lut 13, 2010 13:46
Zobacz profil WWW
Gundam Freedom napisał(a):
Judaizm nie ma aktualnie z Bogiem nic wspólnego. Na nic plany odbudowy Świątyni Salomona i wznowienia ofiary całopalnej. Miał z Nim wszystko wspólne do momentu przyjścia Jezusa. Ci, którzy odrzucają Chrystusa, nigdy nie doświadczą Ojca.

Czy ty uznajesz Pismo sw.? To moze poczytasz co o nieodwracalnym wyborze Zydow jako Narodu Wybranego pisze sw. Pawel w Liscie do Rzymian 11.

Jezeli uznajesz, ze Jezus jest Bogiem i czlowiekiem, to (niestety dla ciebie) Jezus jest Zydem i jest Synem Bozym. Czy ci sie to podoba, czy nie.

So lut 13, 2010 14:34
Zrozumiałem nawet lepiej, niżbyś tego sobie życzył. Argumentum ad personam to, jak widzę, jedno z ulubionych narzędzi moderacji tego forum. By moje argumenty mogły do Ciebie dotrzeć, musiałbyś najpierw wyzbyć się - zapewne nabytej przez lata - maniery indoktrynacyjnej. Z resztą - do czego konkretnie miałbym Cię przekonywać? Weź do ręki Biblię, tylko taką z prawdziwego zdarzenia, nie 'Ekumeniczną', gdzie na 10 wierszy zmanipulowanego przekładu przypada 30 wierszy komentarza 'doktryny'. Proponuję starą edycję BiZTB, jeśli chcesz czytać po polsku. Albo najlepiej KJV. Tam proszę odnajdź Ewangelię Marka, Łukasza, Jana i Mateusza, weź do ręki flamaster i zakreśl sobie Słowo Jezusa Chrystusa na czerwono. Potem przeczytaj ze zrozumieniem.

A to ciekawe....to czemu to Jezus zapłakał nad Jerozolimą (Łk 19,41-44 ).....żal mu było murów, bydowli ...czy swego narodu?
I nieaktualne są słowa:
- "Nie zostanie odjęte berło od Judy ani laska pasterska spośród kolan jego, aż przyjdzie ten, do którego ono należy, i zdobędzie posłuch u narodów" (Rdz 49,10 ).

So lut 13, 2010 14:55
Gundam, nie jestes konsekwentny w swoich pogladach, odzegnujesz sie od jakichs ekumenicznych przekladow Biblii, ktore Twoim zdaniem sa zmanipulowane a polecasz lekture KJV , ktora sluzyla od poczatku jako Biblia dla Kosciola anglikanskiego.
Czy Ci sie to podoba czy nie Kosciol wywodzi sie z judaizmu i pierwsi chrzescijanie chodzili do synagogi, tam sluchali lub czytali Pisma ,modlili sie, a w domach, w swoich wspolnotach sprawowali Eucharystie.

So lut 13, 2010 15:17

Chrześcijaństwo wywodzi się między innymi z judaizmu :-) I nic w tym ujmującego. Każdy system religijny wywodzi się z jakiegoś wcześniejszego.

So lut 13, 2010 16:46

Ależ drogi braminie, co ma - za przeproszeniem - piernik do wiatraka? Oczywiście masz rację, że King James Version został napisany dla kościoła anglikańskiego. Co nie zmienia faktu, że jest to jedno z najlepszych, literalnych tłumaczeń oryginału. Jest bardzo dobra, dużo wierniejsza niż np. Biblia Tysiąclecia. Mam oczywiście na myśli oryginalną KJV w języku staroangielskim, nie zaś polskie przekłady KJV z angielskiego, które nie grzeszą precyzją. Jeśli chodzi o przekłady bezpośrednie z greki na polski, to poleciłem powyżej wersje BiZTB, edycje z lat 1960-70.

Drogi Alusie, moim skromnym zdaniem, Jezusowi żal było ludzi. Tym bardziej, że jako Bóg Wszechmogący doskonale wiedział, że to właśnie w Jerozolimie będzie się składać ofiary diabłu (patrz - odbudowa Świątyni Salomona ze środków Fundacji Rockefellerów, oczywiście najpierw będą musieli zburzyć meczet, który stoi na wzgórzu świątynnym).

Drogi/ga Kamalo, z całym szacunkiem dla naszego brata Pawła, on jest jedynie sługą Boga, Jezus Chrystus natomiast - tak się składa - jest Królem tego wszechświata. Jeśli dobrze pamiętam, pozwolił sobie On wygłosić słowa, iż nikt nie dostanie się do Ojca inaczej, niż przez Niego. Skoro 'Naród Wybrany' odrzuca Chrystusa, to być może rzuca to całkiem nowe światło, na przyczyny 'płaczu nad Jerozolimą' (patrz wyżej).

Co do '-izmów', wypowiedziałem się już na pierwszej stronie tego wątku.

So lut 13, 2010 17:03
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cytuj:
Chrześcijaństwo wywodzi się między innymi z judaizmu :-) I nic w tym ujmującego. Każdy system religijny wywodzi się z jakiegoś wcześniejszego.

Ale kiedys musial istniec ten pierwszy. Pierwszy i zapewne najwierniejszy checi Boga. Trzeba go tylko umiejscowic. :)

So lut 13, 2010 17:21
Drogi Alusie, moim skromnym zdaniem, Jezusowi żal było ludzi. Tym bardziej, że jako Bóg Wszechmogący doskonale wiedział, że to właśnie w Jerozolimie będzie się składać ofiary diabłu (patrz - odbudowa Świątyni Salomona ze środków Fundacji Rockefellerów, oczywiście najpierw będą musieli zburzyć meczet, który stoi na wzgórzu świątynnym).

Twoja odpowiedź może tylko znaczyć, że nie jest Ci znana Ewangelia, ale jakieś spiskowe teorie dziejeów oparte na antysemityźmie.

So lut 13, 2010 20:26

Gundam zachowuje się, jakby w ogóle nic poza teoriami spiskowymi nie było mu znane. Z jego wypowiedzi można by wnioskować, że jego plan lekcji w podstawówce wyglądał jakoś tak:

1. Żydomasonologia
2. Wychowanie spiskowe
3. Podstawy spisków
4. Język spiskowy
5. Historia spisków

Oprócz tego zajęcia dodatkowe Kółka Małych Kreacjonistów, temat na dziś: "Czy teoria ewolucji jest prawdziwa i dlaczego nie? Dlaczego Dawkins jest głupi?"

So lut 13, 2010 20:35

Antysemityźmie? Proszę, nie rzucajcie tym odgrzewanym mięsem w moją stronę, nie mam i nigdy nie miałem nic do Żydów. Znam wielu Żydów osobiście, szanuję ich, porządni ludzie, choć zatwardziali w błędzie. Mam za to bardzo wiele do zarzucenia Syjonistom, ale to zupełnie inna historia, fakt, iż większość z nich to reprezentanci 'narodu wybranego' uważam za mocno niefortunny.

Dawkins głupi? Skąd ten pomysł? Nigdy na tym forum nie wypowiedziałem się krytycznie w stosunku do intelektualnych predyspozycji pana Dawkinsa. Uważam, że to jeden z najinteligentniejszych ewolucjonistów, jego wywody są bardzo solidne, nawet błyskotliwe. Problem w tym, że oparte na fałszywych przesłankach. Nie popełniajmy tu błędu przesunięcia kategorialnego - proszę - nie darzę Dawkinsa sympatią ze względu na to, że jest aktywnym krzewicielem myśli lucyferycznej, nie dlatego, że mam go za idiotę. Poza tym, nie jestem mały, mam 195 cm wzrostu i nie należę do 'kółka' - jak łatwo można zaobserwować na forum, w popieraniu Słowa Jezusa Chrystusa jestem raczej osamotniony.

Nie jest mi znana Ewangelia? Ależ jest. Witoldzie, kuria Twoja metropolitalna mać, szanujmy się. 'Abomination that causes desolation', rings a bell? To akurat księga Daniela, lubujecie się przecież w Starym Testamencie. Wkrótce wykopki w Jemenie.

So lut 13, 2010 21:03
Zobacz profil WWW

nie darzę Dawkinsa sympatią ze względu na to, że jest aktywnym krzewicielem myśli lucyferycznej

No i to właściwie wystarczy do wyrobienia sobie opinii o Gundamie.

Cytuj:
Poza tym, nie jestem mały, mam 195 cm wzrostu i nie należę do 'kółka' - jak łatwo można zaobserwować na forum, w popieraniu Słowa Jezusa Chrystusa jestem raczej osamotniony.

Tak, oczywiście. Na tym katolickim forum sami ateusze i sataniści Jeden Gundam staje w obronie Jezusa.

So lut 13, 2010 22:28

Być może nie ja jeden. Natomiast w wątkach, w których do tej pory się wypowiadałem, podczas mojej stosunkowo krótkiej aktywności na tym forum, nie sposób zaprzeczyć, że byłem niemal całkowicie osamotniony w składaniu świadectwa wiary w Jezusa Chrystusa. Ty natomiast, drogi Witoldzie, zawsze dzielnie stawałeś przeciwko mnie, wraz z licznymi kolegami, szerokim łukiem omijając sedno sprawy, koncentrując się zaś na żenujących 'argumentach' personalnych.

Swoją drogą, muszę przyznać, Witoldzie, że jestem Wami mocno rozczarowany. Ledwie trochę ponad sześćdziesiąt postów na moim koncie, a Wy wystosowaliście przeciwko moim argumentom już 'label' "antysemityzmu" i "teorii spiskowych". Chyba gdzieś nawet padł 'label' "niepoczytalności". Mówię to bez cienia ironii czy drwiny, spodziewałem się wyższego poziomu opozycji z Waszej strony, z mojego doświadczenia wynika, że przeciwnicy Prawdy sięgają po 'lejbele' i 'szufladki' dopiero jako last resort. Co kraj to obyczaj, na to wychodzi. I jaki pan, taki kram.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, zwłaszcza z ateistami.

So lut 13, 2010 22:57
Zobacz profil WWW

Mój drogi, spójrz ty może najpierw na swój poziom. Wystarczy sobie przejrzeć twoje posty.

Cytuj:
Dla mnie jedyną rzeczą, którą pamiętam jak dziś z mojego czwartego roku życia, jest moment, gdy w nocy jakaś wola podnosi mnie z łóżka (nie widziałem, ale wiedziałem) i robię rundkę w powietrzu po swoim pokoju, po czym wracam do łóżka.

Cytuj:
Tzw. teoria ewolucji to poniekąd największe i najbardziej brzemienne w skutkach kłamstwo w historii ludzkości, jedno z - za przeproszeniem - 'arcydzieł' Lucyfera i służących mu inżynierów społeczeństwa.

Cytuj:
Stopień infiltracji środowisk decyzyjnych przez żydowską masonerkę jest obecnie zastraszająco wysoki, dzisiejszych masonów przepełnia tak wielka pycha, że podejmują walkę z otwartą przyłbicą.

Cytuj:
Jako świadomego wykonawcę woli Lucyfera uznaję - modelowo - na przykład wiodącego doktrynera biologii molekularnej, zainicjowanego w Ordo Templis Orientis, praktykującego neopogański kult spirytystyczny, głoszącego teorię ewolucji z pełną świadomością jej fundamentalnego fałszu, dla osiągnięcia długofalowych celów o charakterze ideologicznym

Cytuj:
Lucyferyczna agenda na froncie paleontologii przygotowuje grunt pod 'odkrycia', które wkrótce będą miały miejsce na Bliskim Wschodzie.

Coś napisał, napisałeś, a jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz.

Cytuj:
Wy wystosowaliście przeciwko moim argumentom już 'label' "antysemityzmu" i "teorii spiskowych"

Nie bez powodu. Patrz wyżej.

Cytuj:
Ty natomiast, drogi Witoldzie, zawsze dzielnie stawałeś przeciwko mnie, wraz z licznymi kolegami, szerokim łukiem omijając sedno sprawy, koncentrując się zaś na żenujących 'argumentach' personalnych.

Mówi Gundam jak gdyby sam kiedykolwiek wysuwał jakiekolwiek argumenty poza pustymi sloganami. Owej polemiki z "Samolubnym genem" i jakichkolwiek argumentów przeciwko teorii ewolucji do dziś się nie doczekaliśmy, mimo hucznych deklaracji.

So lut 13, 2010 23:33

Drogi Witoldzie, nie posunę się do zastosowania 'kafeterii cytatów' w stosunku do Twojej osoby - zasady higieny intelektualnej mi na to nie pozwalają. Co ciekawe, wszystkie moje wypowiedzi, jakie miałeś ochotę i czas wyłowić z listy postów oraz dokonać ctrl-c/ctrl-v, opisują stan zgodny z rzeczywistością.

O temacie ewolucji już nie zapomnę, spokojna Twoja rozczochrana, w trosce o poziom dyskusji, która nieuchronnie nastąpi, po mojej wypowiedzi w wyżej wymienionym temacie, pozwalam sobie na czasochłonne sformułowanie odpowiednich argumentów. Cierpliwości Witoldzie, zapewne i w temacie ewolucji będziesz miał okazję lżyć Prawdę o Jezusie Chrystusie oraz moją skromną osobę.

Witoldzie, kolejny raz potwierdziłeś, to co napisałem w poprzednim moim poście, w ramach swojej radosnej działalności publicystycznej na tym forum (ileż wysiłku, by mnie tak hojnie zacytować!) jesteś zdolny dokonywać jedynie personalnych ataków, na rynsztokowym poziomie. I marnować tyle miejsca w wątku pod tytułem " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.." na przeprowadzenie niskich lotów ataku na credibility mojej skromnej osoby. To co powiedziałem, podtrzymuję, poziom ateo-satanistycznej awangardy spod znaku dwóch wirujących rybek Dagona, jest godny pożałowania, kiedyś diabeł wybierał sobie jednostki "z klasą" na swoich sługusów, teraz widocznie ma problemy kadrowe. Pragnę Cię zapewnić, Witoldzie, że zajmujesz stałe miejsce w moich codziennych, modlitewnych spotkaniach z Jezusem Chrystusem, wraz z kolegami ma się rozumieć.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, z Witoldem przede wszystkim.

N lut 14, 2010 10:03
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona