Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Nokaut ateizmu.Empiryczny dowód na zmartwychwstanie Jezusa. 
Autor Wiadomość

Post Re: Nokaut ateizmu.Empiryczny dowód na zmartwychwstanie Jezu
wieczny_student napisał(a):
Przez "obiektywny instytut" rozumiesz zespół badawczy w którym wierzący nie mają żadnego wpływu?

Mam na myśli z dziesięciu brodaczy w okularach którzy noszą naszywki prof.dr hab. najlepiej z różnych krajów. I zamykamy ich z całunem i przyrządami. Potem wychodzą i ogłaszają co im wyszło.
W razie kłopotów mamy nagrania badań i każdy może sobie zobaczyć i wnioski wyciągnąć sam jak nie ma zaufania.

N kwi 04, 2010 11:06

Nie ma się czego obawiać. Trzeba tylko zadbać o to, aby badania były obiektywne, bo można je łatwo zafałszować. To powinno być ostatnie badanie, ale rzetelne, aby rozwiać wszelkie wątpliwości.

Co do tematu - nie oglądałem filmu, nie wypowiem się.

N kwi 04, 2010 15:32

Z tego artykułu ciężko się dowiedzieć więc pytam, kim jest Ray Downing?

N kwi 04, 2010 17:48

Z tego artykułu można się wręcz dowiedzieć tego źle, bo Downing żadnym "naukowcem" nie jest.

http://www.raydowning.com/

N kwi 04, 2010 17:56

To faktycznie nokaut, że po ponad 2000 lat dowód na zmartwychwstanie dostarczył grafik komputerowy.

N kwi 04, 2010 18:10

szkoda, że tego dowodu nie dostarczył dostawca za 3 zł / km
a tak na serio -> jak tak sebastian dbasz o źródła -> naukowcy są de facto w sprzeczności między tym, czy te badania z 88' to fałszywka cyz nie
i sam fakt, że całun może zawierać nici innego rodzaju niż bawełniane łaty, nie świadczy od razu że jest z Iwszego wieku (a dlaczego nie z 150 r n.e.? albo 421r.?)
Kolejne badanie powinno tą sprawę rozjaśnić, a samą dyskusję o autentyczności powinno sie ograniczyc do wymiany zdan ja wierzę, a ja nie wierzę :P

A fail rzeczywiście duży, ze dzieki temu, że ktoś wykreował twarz z całunu świadczy o tym, że zmartwychwstanie jest prawdą :)

Co najciekawsze - kościół katolicki nie uznaje oficjalnie całunu za relikwię (mimo faktu, że m. in. papież Jan Paweł II zachęcał do modlitw i przeżywania mistycnzych doznań przy całunie)
:)

N kwi 04, 2010 22:32

Cytuj:
Posłuchajcie samych siebie, toż to dziecinada. Kiedy tylko wykazano, że całun pochodzi ze średniowiecza, zaraz znalazło się 100 różnych wyjaśnień - że badania sfałszowano, że pomylono próbki, że badano łatę, albo że całun jest tak cudowny, że badań się nie ima.

A Wy posłuchajcie czasem samych siebie. Cokolwiek się Wam da, zaraz znajdujecie 100 różnych wyjaśnień - oszustwo, myślenie życzeniowe, to-niczego-jeszcze-nie-dowodzi, nawet-gdybym-zobaczył-i-tak-prędzej-pomyślałbym-że-zwariowałem itd.itp.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 06, 2010 7:35
zbanowany na stałe

A ja zapytam; czemu w tych cudach taka mgla londynska, niby juz, juz widac, ale cos niewyraznie. Ostatnio na tapecie cud ognia. Mozna przypuszczac, teraz mamy dowod ktory zmusi i ateistow do kapitulacji. Wszystko jest namacalne, niewierne hieny kontroluja, pali sie pieknie, nie parzy jakby byl pobrany z "cudownych" przejsc po rozpalonych weglach, ale... . Ale jaki powod do zapalania tego ognia w ukryciu?
Proponuje na drugi rok ustawic 1000 kamer, zaprosic Randiego i dziennikarzy (CIA bedzie nawet bez zaproszenia). Widze w tym ogromna kase ktora pozwoli postawic na nogi Kosciol Prawoslawny w Polsce!
Ze tez takie proste dzialania nie przychodza ludziom wczesniej do glowy! :(

Wt kwi 06, 2010 12:09

Johnny99 napisał(a):
A Wy posłuchajcie czasem samych siebie. Cokolwiek się Wam da, zaraz znajdujecie 100 różnych wyjaśnień - oszustwo, myślenie życzeniowe, to-niczego-jeszcze-nie-dowodzi, nawet-gdybym-zobaczył-i-tak-prędzej-pomyślałbym-że-zwariowałem itd.itp.

Przeważnie dlatego, że te wszystkie cuda są bardzo kontrowersyjne. Większość opiera się tylko na relacjach naocznych świadków a więc dlaczego niby nie zaakceptować wtedy relacji osób twierdzących, że są porywani przez UFO?

Ta cała sprawa z całunem turyńskim jest ciekawa i jestem jak najbardziej na nią otwarty jednak trzy niezależne badania całunu wykazały, że pochodzi on ze średniowiecza (wtedy też pojawią się o nim pierwsze wzmianki). Niektórzy próbują podważać te badania a więc jedyny sposób aby to rozstrzygnąć to je przeprowadzić ponownie. No i ewentualnie na to czekajmy a nie na jakieś bajania grafika komputerowego.

Inna sprawa to dlaczego Bóg robi te wszelkie cuda? Jeżeli chce zademonstrować swoją moc dlaczego nie zrobi tego w sposób bezdyskusyjny - wygraweruje dekalog na księżycu bądź przemaluje go w szkocką kratę. Objawienia na szybach, cudy hostii, chodzenie po wodzie, rozmnażanie ryb bardziej przypominają kuglarskie sztuczki. Aż głupio posądzać o to twórcę kwazarów.

Wt kwi 06, 2010 13:16

@antagonistyczny
pozwolisz, że uprzedzę jedną odpowiedź, która pewnie zaraz padnie - bo to by było zbyt oczywiste, każdy wtedy by wiedział, że to Bóg, a chodzi o to, by uwierzyć nie widząc.

i autoodpowiedź:
Bóg nie miał problemów wiele lat temu, aby zmartwychwstać, zesłać potop, podpalić krzak, wskrzeszać, zamienić Nil w rzekę krwii. Ale oczywiste tamte cuda też nie były oczywiste :)

Schizofrenia to dziwna choroba

N kwi 11, 2010 9:40

antagonistyczny napisał(a):
Jeżeli chce zademonstrować swoją moc dlaczego nie zrobi tego w sposób bezdyskusyjny - wygraweruje dekalog na księżycu bądź przemaluje go w szkocką kratę. Objawienia na szybach, cudy hostii, chodzenie po wodzie, rozmnażanie ryb bardziej przypominają kuglarskie sztuczki. Aż głupio posądzać o to twórcę kwazarów.

No właśnie a stworzenie kwazarów i ogólnie materii z niczego to nie cód? A stworzenie wszechświata

Pn kwi 12, 2010 19:42

Seweryn códaku czytaj proszę ze zrozumieniem.

Pn kwi 12, 2010 20:27

Tak właściwie to wystarczy, że wiek całunu oznaczono za pomocą metody radiodatowania węglem C14. W zasadzie nie ma nad czym dyskutować. Całun pochodzi z XIII wieku.

No chyba żeby... można też zakładać że całun przeszedł w XIII wieku tak rozległą naprawę iż obecnie składa się już z samej łaty i to jej wiek oznaczono :lol:

Wt kwi 13, 2010 11:52
zbanowany na stałe

Ja przepraszam, bo może jakiś nieuważny jestem, ale czy ktoś mógłby mi swoimi słowami streścić na czym polega ten dowód na Zmartwychwstanie, bo ja się pod tym linkiem i w ogóle w całej tej historii żadnego nie dopatrzyłem Dzięki z góry.

Pn kwi 19, 2010 19:09
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Posłuchajcie samych siebie, toż to dziecinada. Kiedy tylko wykazano, że całun pochodzi ze średniowiecza, zaraz znalazło się 100 różnych wyjaśnień - że badania sfałszowano, że pomylono próbki, że badano łatę, albo że całun jest tak cudowny, że badań się nie ima.

Tu nie trzeba zadnych specjalnych wyjasnień, drogi Johnny.
Tu wystarczy znać Ewangelie. No i w tym momencie zaczyna się problem, zwłaszcza dla katolików :D . Te jakże ''prawdotwórcze'' przekłady....
To w co, ów mąż z Arymatei i towarzyszący mu Nikodem, zawineli ciało pochodzącego z Galilei Jezusa?.

Śr kwi 21, 2010 10:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona