OSTATECZNE OBALENIE ATEIZMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Autor |
Wiadomość |
ysuk-san
|
 Re: OSTATECZNE OBALENIE ATEIZMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cytuj: Oczywiście ale tylko dlatego, że dowody na istnienie świata są wystarczająco mocne aby uznać to za fakt. np jakie?
|
Śr cze 02, 2010 13:22 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Bo jeżeli robisz dla czegoś wyjątek i akceptujesz to bez dowodów. Większość rzeczy akceptujemy bez dowodów  No i samo pojęcie "dowód" jest tu nieścisłe.. Cytuj: To dlaczego nie zaakceptować reszty tworów na które też nie ma dowodów. A czy ja jestem automatem do akceptowania ? Nie rozumiem, dlaczego ktoś oczekuje, że "zaakceptuję" coś tylko dlatego, że "akceptuję" coś innego. Cytuj: Zgodzę się ale niewiara jeżeli na coś brak dowodu jest racjonalna. To kwestia czysto ocenna. Cytuj: Ale w swym sceptycyzmie jest niekonsekwentny jeżeli chodzi o Boga Judeochrześcijańskiego Dlaczego niekonsekwentny ? Równie dobrze mógłbyś twierdzić, że ktoś, kto wierzy w istnienie życia poza Ziemią, a jednocześnie nie wierzy w UFO, jest niekonsekwentny.. nie można sobie tak dowolnie dobierać kategorii. Bóg i UFO to dwie różne sprawy. Cytuj: dowody na istnienie świata są wystarczająco mocne aby uznać to za fakt. Nie ma żadnych dowodów na istnienie świata, co więcej, taki dowód nie jest możliwy  Cytuj: a widzisz wystarczy jeden ale prawdziwy A masz jakiś dowód na nieprawdziwość któregoś z nich ? Co to zresztą znaczy ? Obawiam się, że nie bardzo wiesz, o czym piszesz..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 02, 2010 13:24 |
|
 |
SgrA
|
Johnny99 napisał(a): A czy ja jestem automatem do akceptowania ? Nie rozumiem, dlaczego ktoś oczekuje, że "zaakceptuję" coś tylko dlatego, że "akceptuję" coś innego. Aby być konsekwentnym. Skąd się bierze twoja niekonsekwencja? Jedno akceptujesz bez dowodów a czegoś innego już nie. Jaki filtr stosujesz do odsiewania bredni od prawdy. Johnny99 napisał(a): Dlaczego niekonsekwentny ? Równie dobrze mógłbyś twierdzić, że ktoś, kto wierzy w istnienie życia poza Ziemią, a jednocześnie nie wierzy w UFO, jest niekonsekwentny.. A tak nie jest? Jeśli chodzi o kwestię życia poza Ziemią to czekam na dowody w tej chwili tego nie wiem. Johnny99 napisał(a): nie można sobie tak dowolnie dobierać kategorii. Bóg i UFO to dwie różne sprawy. Dlaczego nie? Johnny99 napisał(a): Nie ma żadnych dowodów na istnienie świata, co więcej, taki dowód nie jest możliwy  Wszystko na co patrzysz jest dowodem. Johnny99 napisał(a): A masz jakiś dowód na nieprawdziwość któregoś z nich ? Co to zresztą znaczy ? Obawiam się, że nie bardzo wiesz, o czym piszesz.. Przedstaw jakiś dowód. Takie dowody jak pierwszy poruszyciel były wielokrotnie obalane. Johnny99 napisał(a): Obawiam się, że nie bardzo wiesz, o czym piszesz.. A więc napisz mi gdzie się mylę. Nie ma co się denerwować.
|
Śr cze 02, 2010 13:41 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
SgrA napisał(a): Johnny99 napisał(a): Nie ma żadnych dowodów na istnienie świata, co więcej, taki dowód nie jest możliwy  Wszystko na co patrzysz jest dowodem. To samo powiedzą teiści - to na co patrzysz jest dowodem na istnienie Boga.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr cze 02, 2010 14:01 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Skąd się bierze twoja niekonsekwencja? Nie wykazałeś mi żadnej niekonsekwencji. Cytuj: Jedno akceptujesz bez dowodów a czegoś innego już nie. Jaki filtr stosujesz do odsiewania bredni od prawdy. Stosuję różne filtry - w zależności od potrzeb  Jak każdy zresztą. Trudno mi w każdym razie powiedzieć, czy w ogóle jest coś takiego, czego nie "akceptuję" wyłącznie z tego powodu, że nie ma na to dowodów. Żartujesz sobie ? Mnóstwo naukowców na podstawie poważnych przesłanek wierzy w istnienie życia poza Ziemią, a jednocześnie zdecydowana większość z nich uważa, że gadki o UFO to stek bredni. Widzisz tu jakąś niekonsekwencję ? Bo ja żadnej. Cytuj: Jeśli chodzi o kwestię życia poza Ziemią to czekam na dowody w tej chwili tego nie wiem. A że Bóg nie istnieje to wiesz czy nie wiesz ? Bo zarzut niekonsekwencji trzeba budować logicznie  Cytuj: Wszystko na co patrzysz jest dowodem. Wow. A mi ksiądz niedawno powiedział, że wszystko na co patrzę jest dowodem na istnienie Boga  I co, widzisz problem, czy jeszcze nie ? Cytuj: Takie dowody jak pierwszy poruszyciel były wielokrotnie obalane. Ależ nikt nigdy go nie obalił.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 02, 2010 14:02 |
|
|
|
 |
SgrA
|
Johnny99 napisał(a): Nie wykazałeś mi żadnej niekonsekwencji. Wierzysz w to, że Jezus zmartwychwstał ale nie wierzysz w to, że Mahomet na białym koniu pogalopował do nieba, dlaczego nie? Johnny99 napisał(a): Stosuję różne filtry - w zależności od potrzeb Zastosuj jakiś filtr do powyższego przykładu Johnny99 napisał(a): Żartujesz sobie ? Mnóstwo naukowców na podstawie poważnych przesłanek wierzy w istnienie życia poza Ziemią, a jednocześnie zdecydowana większość z nich uważa, że gadki o UFO to stek bredni. Widzisz tu jakąś niekonsekwencję ? Bo ja żadnej. Jakie to przesłanki? Oczywiście może istnieć życie poza Ziemią ale może też istnieć wysoko zaawansowana cywilizacja, która nas odwiedza. Ale z racji tego, że nie ma na to żadnych dowodów należy zawiesić osąd. Nasza wiara nie zmienia rzeczywistości. Johnny99 napisał(a): A że Bóg nie istnieje to wiesz czy nie wiesz ? Nie wiem tego. Johnny99 napisał(a): Wow. A mi ksiądz niedawno powiedział, że wszystko na co patrzę jest dowodem na istnienie Boga  I co, widzisz problem, czy jeszcze nie ? I czym to stwierdzenie różni się od stwierdzenia: świat po prostu istnieje. Ksiądz wie, że świat istnieje ale dodatkowo założył, że ma stwórcę. Skąd się wzięło to założenie? Johnny99 napisał(a): Ależ nikt nigdy go nie obalił. Wielokrotnie logicy wykazywali w nim błędy logiczne. A dzisiaj fizycy wykazują, że założenie, że wszystko ma przyczynę też jest błędne. np. Paul Davies - "Bóg i Nowa Fizyka" (autor jest swego rodzaju deistą więc nie można go posądzić o stronniczość)
Ostatnio edytowano Śr cze 02, 2010 14:29 przez SgrA, łącznie edytowano 2 razy
|
Śr cze 02, 2010 14:23 |
|
 |
Witold
|
Pewnie nie będę specjalnie oryginalny, jeśli napisze że ten artykuł (a właściwie cały ten blog) jest śmiechu warty, ignorancki, a w wielu miejscach po prostu manipulacyjny. Zresztą autor niejednokrotnie nie atakuje wcale ateizmu tylko... naukę. Ogólnie mówiąc, stek bzdur, i nie chce mi się tego szerzej komentować, nie warto. Johnny99 napisał(a): Teizm, oczywiście, jest pozycją wyjściową. A-teizm to, jak sama nazwa wskazuje, odpowiedź na teizm - czyli jest wtórny, a nie pierwotny. Powalająca logika. Nie wiem właściwie do czego się tu odnieść. Za czym to właściwie ma przemawiać? Cytuj: Deklaracja wiary nie jest tezą Nie jest? "Bóg istnieje" to nie jest teza? Cytuj: Jeżeli np. sześć miliardów osób przyjmuje, że świat realnie istnieje, to wiadomo, że ciężar dowodu twierdzenia przeczącego (tzn. że świat realnie nie istnieje) spoczywa na tym, kto z jakichś powodów chce zaprzeczyć temu powszechnemu doświadczeniu. To że świat realnie istnieje, jest wiedzą, a nie wiarą. A nawet jeżeli chcesz nazwać to wiarą, to jest to zupełnie innego typu wiara niż wiara w Boga. To wiara coś na kształt twojej wiary, że kiedy czytasz tego posta, z twojego monitora nie wysunie się nagle moja ręka z rewolwerem i cię nie zastrzeli. Właściwie to WIESZ, że to niemożliwe, ale przyjmując takie kryteria (wedle których przyjęcie realnego istnienia świata jest "wiarą"), możesz powiedzieć, że tylko w to wierzysz. Cytuj: Dowodów na istnienie Boga jest mnóstwo (sam mam książkę pt. "Sto dowodów na istnienie Boga"  ). Ile znasz dowodów na istnienie krasnoludków ? A może dysponujesz książką "Sto dowodów na istnienie krasnoludków" ? Chętnie bym przejrzał. A to dopiero paradne. Skoro tak, to dlaczego... Cytuj: Nie wierzy się w coś, na co ktoś daje prawidłowy dowód - to się WIE ...nadal WIERZYSZ w Boga?
|
Śr cze 02, 2010 14:25 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Powalająca logika. Nie wiem właściwie do czego się tu odnieść. Za czym to właściwie ma przemawiać? Poczytaj post poprzedzający  Cytuj: Nie jest? "Bóg istnieje" to nie jest teza? To zależy czy jest to teza czy deklaracja wiary  Cytuj: To że świat realnie istnieje, jest wiedzą, a nie wiarą. Nie - jest paradygmatem i założeniem. Cytuj: nadal WIERZYSZ w Boga? Bo pojęcia "dowód" i "wiara" wcale nie są jednoznaczne 
|
Śr cze 02, 2010 14:30 |
|
 |
SgrA
|
Ok muszę spadać. Dzięki Johnny za miłą wymianę poglądów, co prawda w atmosferze wzajemnego nierozumienia ale cóż. Przynajmniej pierwszy raz nie zostałem ochrzczony komunistą  PS. a nie jednak zostałem przez Highway'a w pierwszym poście.
|
Śr cze 02, 2010 14:54 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Powalająca logika. Nie wiem właściwie do czego się tu odnieść. Za czym to właściwie ma przemawiać? Poczytaj post poprzedzający  Post poprzedzający stwierdza oczywisty fakt. Snufkin napisał(a): W ogóle to autor zdaje się zachowywać jakby teizm był pozycją wyjściową i że nieistnienie Boga należy udowodnić (a nie odwrotnie) oraz, że skoro nauki ścisłe nie wyjaśniają dziś wszystkich zjawisk przyrody znaczy to, że nigdy nie wyjaśnią i że za zjawiska te odpowiedzialny jest Bóg. Co jest tu nieprawdziwe? Jeżeli coś tu by udowadniać, to istnienie Boga, a nie jego nieistnienie. Wiem że dla niektórych to odkrywcze, ale moim zdaniem raczej oczywiste. Cytuj: To zależy czy jest to teza czy deklaracja wiary  Deklarując taką wiarę, jednocześnie stawiasz taką tezę. Cytuj: Nie - jest paradygmatem i założeniem. Wiesz co, daruj, ale filozofowanie na temat tego "czy świat istnieje" to już jak dla mnie zbyt abstrakcyjny poziom filozoficznego nonsensu. Cytuj: Bo pojęcia "dowód" i "wiara" wcale nie są jednoznaczne  Twierdzisz, że jeżeli na coś istnieją dowody, to jest to wiedza, a nie wiara. Jednocześnie twierdzisz, że znasz dowody na istnienie Boga. Ale mimo tego nadal mówisz, że w Boga wierzysz, a nie o nim wiesz. Cytuj: Nie wierzy się w coś, na co ktoś daje prawidłowy dowód - to się WIE. Więc skoro nadal tylko "wierzysz", to znaczy, że dowody są nieprawidłowe?
|
Śr cze 02, 2010 15:24 |
|
 |
carbon_copy
|
Ateizmu nie da sie obalic jesli nie dowiedzie sie istnienia boga. Nie wiem dokladnie jak taki dowod mialby wygladac, ale przypuscmy, ze przeprowadzamy nastepujacy eksperyment: bierzemy 100 chrzescijan, 100 muzulmanow i 100 ateistow. Umieszczamy ich w osobnych grupach na pustyni i polecamy modlic sie o manne z nieba (ateisci naturalnie sie nie modla, licza tylko, ze manna zjawi sie przypadkiem). Powtarzamy eksperyment 100 razy przez okres powiedzmy miesiaca wznoszac modly 3 razy dziennie. Na koncu porownujemy wyniki. Jesli dajmy na to katolicy otrzymaja manne 10-cio krotnie, a muzulmanie i ateisci nie wiecej niz 1-2 razy to mamy solidny, potwierdzony eksperymentalnie i w zalozeniu powtarzalny dowod. A jesli nie dowod to przynajmniej mocna poszlake. Sam sklonny bylbym uwierzyc gdyby dalo sie zaobserwowac statystycznie znamienny zwiazek miedzy modlitwa do bostwa a rezultatami.
|
Śr cze 02, 2010 18:12 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Tak patrząc trochę z boku nasunęła mi się pewna myśl. Dlaczego kreacjoniści na siłę próbują przeforsować ewolucjonistów? Czy jakakolwiek indoktrynacja w jedną czy w drugą stronę jest dobrym rozwiązaniem? Czy zmuszenie drugiej osoby do swoich racji siłą jest uczciwe?
Jak Świat Światem zawsze byli wierzący i epikurejczycy. Więc dlaczego w obecnych czasach ma być inaczej... Niektórzy odnajdują Boga a inni wprost przeciwnie się od Niego odwracają. Ale zmuszanie kogoś do takiej decyzji jest raczej niemożliwe do przeforsowania a przynajmniej nie właściwe. Więc po co ta walka i ciągłe skakanie sobie do oczy?
Niewierzący nigdy nie zrozumie wierzącego i na odwrót - powołując się na Pismo. I coś w tym jednak jest.
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
Śr cze 02, 2010 19:17 |
|
 |
Elbrus
|
klops napisał(a): Jak Świat Światem zawsze byli wierzący i epikurejczycy. Wśród (ponoć) wierzących też nie brakuje epikurejczyków. klops napisał(a): Dlaczego kreacjoniści na siłę próbują przeforsować ewolucjonistów? Bo ewolucja to zło - złe drzewo, które rodzi złe owoce. klops napisał(a): Czy jakakolwiek indoktrynacja w jedną czy w drugą stronę jest dobrym rozwiązaniem? Jedni nazywają to indoktrynacją, a inni ewangelizacją lub oświecaniem. klops napisał(a): Czy zmuszenie drugiej osoby do swoich racji siłą jest uczciwe? Tak, bo silniejszy ma zawsze rację. klops napisał(a): Więc po co ta walka i ciągłe skakanie sobie do oczy? Większe skakanie do oczu można zaobserwować w dyskusji dwóch wierzących spierajacych się o dogmaty. klops napisał(a): Niewierzący nigdy nie zrozumie wierzącego i na odwrót - powołując się na Pismo. Jeśli osoby mówią różnymi językami, to ciężko jest się porozumieć. klops napisał(a): I coś w tym jednak jest. No, jest.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr cze 02, 2010 19:26 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
@Elbrus Bo ewolucja to zło - złe drzewo, które rodzi złe owoce. ► Kto ma je wyciąć - chrześcijanin?  Chyba nie posłuszny chrześcijanin czyli poplecznik diabła? @Elbrus Tak, bo silniejszy ma zawsze rację. ► Na Ziemi czy w Niebie? @Elbrus Większe skakanie do oczu można zaobserwować w dyskusji dwóch wierzących spierajacych się o dogmaty. ► Dlatego rachowano się np w synagogach (wierzący). I nie należało to do rzadkich sytuacji. @Elbrus Jeśli osoby mówią różnymi językami, to ciężko jest się porozumieć. ► No od czasu wieży Bab-el z pewnością. Dlatego Rzym się rozpadł, doszło do wielkiej schizmy, powstania protestantyzmu oraz wielu innych odłamów chrześcijańskich. Lecz w Duchu Świętym wszyscy są zgodni. Zważywszy na sytuację kiedy Apostołowie w dniu pięćdziesiątnicy otrzymali dar języków. Wtedy wszyscy ich rozumieli, ale i tak nadal część ludzi ich nie przyjmowała. Tak po prostu musi już być. Podział będzie trwał do końca. Będą owce i kozły, chrześcijanie i antychrystusowi.
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
Śr cze 02, 2010 20:06 |
|
 |
Elbrus
|
klops napisał(a): @Elbrus Bo ewolucja to zło - złe drzewo, które rodzi złe owoce. ► Kto ma je wyciąć - chrześcijanin? Najlepiej, bo kiedy wytnie je jakiś poganin, to zasadzi swoje - pogańskie drzewo, które może być gorsze od poprzedniego. klops napisał(a): @Elbrus Tak, bo silniejszy ma zawsze rację. ► Na Ziemi czy w Niebie? Jako w niebie tak i na ziemi.
|
Śr cze 02, 2010 20:10 |
|
|
|