Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Upadek religii?
Cytuj: Podobnie jak nie dowiodła nie istnienia elfów czy jednorożcow . Co byc powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi rozmawia i domaga się finasnowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych? To samo co o ateiście, który wierzy, że nie ma Boga.
|
Śr cze 09, 2010 20:28 |
|
|
|
 |
Acro
|
Bo twoim zdaniem dużo rozsądniejsza jest wiara w bogów, elfy, strzygi i Atlantydę?
Przegapiłem twoją odpowiedź na to pytanie?: Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr cze 09, 2010 20:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Bo twoim zdaniem dużo rozsądniejsza jest wiara w bogów, elfy, strzygi i Atlantydę?
Przegapiłem twoją odpowiedź na to pytanie?: Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych? Rozsądne to nie deprecjonować czegoś czego samemu nie jest się w stanie pojąć. Nie potrafiłabym nie wierzyć, ale nie twierdzę, że ateista z racji braku wiary jest głupszy czy gorszy ode mnie.
|
Śr cze 09, 2010 20:47 |
|
|
|
 |
Acro
|
Oj, nie chcesz mi odpowiedzieć - a o tylko dwa proste pytania...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr cze 09, 2010 22:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Oj, nie chcesz mi odpowiedzieć - a o tylko dwa proste pytania... Udzieliłam Ci wyczerpującej odpowiedzi Poprzez szacunek dla drugiego człowieka lepiej zrozumiesz innych, siebie i dojdziesz do sedna, że na pytanie o istnienie Boga znajduje się odpowiedź w człowieku, nie w materii, nauce. A jak ktoś chce wierzyć w jednorożce, studiować o nich, niech zwróci się z petycją do Min. Edukacji 
|
Śr cze 09, 2010 22:48 |
|
|
|
 |
Grzegor
|
Acro napisał(a): Żadna dziedzina nauki nie dowiodła nie istnienia Boga Podobnie jak nie dowiodła nie istnienia elfów czy jednorożcow . Co byc powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi rozmawia i domaga się finasnowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych? A właśnie że dowiodła Co prawda naukowcy zazwyczaj dowodzą twierdzenia egzystencjalne, (czyli ,że coś istnienie) a nie ich zaprzeczania (że coś nie istnieje) ale postępują tak z przyczyn pragmatycznych, gdyż z góry można założyć, że to, co jest sprzeczne z teoriami naukowymi nie istnienie. Z tego co wiemy o biologii kręgowców i ewolucji ssaków (i dwóch tuzinów innych teori) wynika że elfy i jednorożce nie mogą istnieć. Wniosek : w przeciwieństwie do tezy o istnieniu Boga, teza o istnieniu jednorożców i elfów jest naukowo i empirycznie weryfikowalnaBiologia to nauka, nie może istnieć bilogia nie dających empirycznie badać stworzeń, nikt nie domaga się nauczania biologii aniołów. Ale gdyby w jakimś społeczeństwie 90 procent ludzi wierzyło w jednorożce uznałbym, że to jest dla tych ludzi ważne. W szkole uczy się wielu rzeczy nieweryfikowalnych naukowo
|
Cz cze 10, 2010 11:09 |
|
 |
wieczny_student
|
Grzegor napisał(a): Z tego co wiemy o biologii kręgowców i ewolucji ssaków (i dwóch tuzinów innych teori) wynika że elfy i jednorożce nie mogą istnieć. Z tego co wiemy o biologii kręgowców i ewolucji ssaków, wynika że elfy i jednorożce nie mogły wyewoluować z żadnych znanych nam istot. Jako przybysze z kosmosu, efekty inżynierii genetycznej, czy stworzenia powstały w jakikolwiek inny, nieewolucyjny sposób, istnieć zapewne mogą. A nie spotkałem się z osobami, które wierząc w istnienie elfów lub jednorożców, uznawałyby je za dzieła ewolucji. (Choć np. w jednej grze komputerowej, pochodzenie krasnoludów było tak tłumaczone; co do elfów jednak, to powstały tam pod wpływem magii.)
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Cz cze 10, 2010 11:58 |
|
 |
ysuk-san
|
Ok, wiec niech elfi i jednorożce zyją sobie gdzieś na jakiejś planecie. Nic mi do tego W każdym razie jako zwierzęta i istoty człekopodobne, podlegające prawom natury powinny istnieć w sposób podobny do istnienia kazdej istoty materialnej. Jakoś dziwnym trafem nie można udowodnić ich istnienia w empiryczny sposób.
Bóg wymyka sie prawom empirycznym. Dlatego osoby próbujące Go sprowadzić do elfów czy jednorożców (delikatnie rzecz biorąc) za mało rozumieją czym jest religia albo ewidentnie kpią z osób wierzących.
|
Cz cze 10, 2010 12:18 |
|
 |
Elbrus
|
ysuk-san napisał(a): za mało rozumieją czym jest religia albo ewidentnie kpią z osób wierzących Religie kpią z osób wierzących. I z Boga. //większość
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz cze 10, 2010 12:38 |
|
 |
Grzegor
|
wieczny_student napisał(a): Z tego co wiemy o biologii kręgowców i ewolucji ssaków, wynika że elfy i jednorożce nie mogły wyewoluować z żadnych znanych nam istot. Jako przybysze z kosmosu, efekty inżynierii genetycznej, czy stworzenia powstały w jakikolwiek inny, nieewolucyjny sposób, istnieć zapewne mogą. A nie spotkałem się z osobami, które wierząc w istnienie elfów lub jednorożców, uznawałyby je za dzieła ewolucji. (Choć np. w jednej grze komputerowej, pochodzenie krasnoludów było tak tłumaczone; co do elfów jednak, to powstały tam pod wpływem magii.) A ja nie znam nikogo, kto by wierzył w elfy czy jednorożce. Nawet gdyby te stworzenia były wytworem magii czy inżynierii genetycznej to i tak ich istnienie byłoby naukowo jakoś weryfikowalne. Z jednorożcami dałbym sobie spokój. Duże koniopodobne zwierzęta nie uszłyby naszej uwadze. Gorzej z elfami. Jeżeli elfy to nie blade, chude i uszate istote zdolne do uprawiania seksu z gatunkiem Homo Sapiens ale małe niewidzialne skrzydlate duszki to ich empiryczna rejestracja może być równie trudna jak łapanie neutrin. Za nie nieistnienie elfów głowy bym nie dał.
|
Cz cze 10, 2010 12:53 |
|
 |
ysuk-san
|
Elbrus podziwiam twa umiejetność lakonicznych sformułowań. ale Cytuj: Religie kpią z osób wierzących. I z Boga. - coś więcej o tym?
|
Cz cze 10, 2010 14:31 |
|
 |
Elbrus
|
ysuk-san napisał(a): coś więcej o tym? Nie, to tylko moja opinia i nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Wypływa to z mojego postrzegania Boga, którego nie podziela (i nie będzie podzielała) większość teistów (jak nie wszyscy).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz cze 10, 2010 15:06 |
|
 |
Acro
|
Alus napisał(a): Acro napisał(a): Oj, nie chcesz mi odpowiedzieć - a o tylko dwa proste pytania... Udzieliłam Ci wyczerpującej odpowiedzi Mam wrazenie, że odpowiedziałeś, ale nie na moje pytania tylko na swoje. Postawiłes znak równości miedzy wiara i niewiarą w Boga, bo obie sprawy jednakowo nie zostały rozstrzygnięte. Wygląda jednak na to, że tej samej zasady nie chcesz odnieść do innych bytów, których istnienie ani nieistnienie podobnie nie zostało rozstrzygnięte. Cytuj: Poprzez szacunek dla drugiego człowieka lepiej zrozumiesz innych, siebie i dojdziesz do sedna, że na pytanie o istnienie Boga znajduje się odpowiedź w człowieku, nie w materii, nauce. Znam gostka, który twierdzi, że widział jak Ruskie pod Białymstokiem żmije z samolotów zrzucali do lasów. Szanuję tego człowieka, co nie znaczy, że powaznie traktuję te historyjkę. Czemu mieszasz rózne sprawy? Cytuj: A jak ktoś chce wierzyć w jednorożce, studiować o nich, niech zwróci się z petycją do Min. Edukacji  Pytam o zdanie ciebie, a nie Ministra Edukacji. Grzegor! Cytuj: Co prawda naukowcy zazwyczaj dowodzą twierdzenia egzystencjalne, (czyli ,że coś istnienie) a nie ich zaprzeczania (że coś nie istnieje) ale postępują tak z przyczyn pragmatycznych, gdyż z góry można założyć, że to, co jest sprzeczne z teoriami naukowymi nie istnienie. A cóż to za ciekawa nowa zasada metodologii naukowej? Wg niej trzeba by uznac płaskość Ziemi - a wszelkie dowody na jej kulistość uznać za nieistniejące, jako sprzeczne z teorią płaskiej Ziemi. Nie dowodzi się zaprzeczeń z tego prostego powodu, że generalnie na ogół nie da sie przeprowadzić dowodu negatywnego. Ergo: nie udowodnisz istnienia czegoś - to coś pozostaje co najwyżej hipotezą (o ile sa przynajmniej jakies przesłanki). Cytuj: Z tego co wiemy o biologii kręgowców i ewolucji ssaków (i dwóch tuzinów innych teori) wynika że elfy i jednorożce nie mogą istnieć. Wskaż mi prawo biologii które mowi, że stwory takie jak elfy czy jednorożce nie moga istnieć. Pomijam fakt, że wcale nie musiały powstac naturalnie. Cytuj: w przeciwieństwie do tezy o istnieniu Boga, teza o istnieniu jednorożców i elfów jest naukowo i empirycznie weryfikowalna Ułatwię ci zadanie: spróbuj zweryfikować czy chociaz w mojej szafie nie zyja elfy. Zobaczysz, że ci sie nie uda.  Cytuj: Biologia to nauka, nie może istnieć bilogia nie dających empirycznie badać stworzeń Ależ one dają sie poznać, tylko że nikt ich jeszcze nie znalazł. Wszystkie są przecież w mojej szafie. Zresztą - to powołajmy do ich badania inna naukę - elfologię. Nie będziemy juz szargać tej biologii... Cytuj: W szkole uczy się wielu rzeczy nieweryfikowalnych naukowo Co konkretnie - poza religią? ysuk-san! Cytuj: W każdym razie jako zwierzęta i istoty człekopodobne, podlegające prawom natury powinny istnieć w sposób podobny do istnienia kazdej istoty materialnej. Jakoś dziwnym trafem nie można udowodnić ich istnienia w empiryczny sposób.
A dużo wiadomo, czy są to zwierzeta i istoty czlowiekopodobne, skoro nikt ich dokładniej nie zbadał. Da się to zrobic w empiryczny sposób, tylko nikt nie wie, jaki to sposób. A może one z innego wymiaru i trzeba wielowymiarowej metodologii? Ale skoro nikt nie udowodnij, że nie istnieją, to istnieją co najmniej tak jak Bóg, aniołowie et co.
|
Cz cze 10, 2010 17:05 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Niech uznają sobie tą książkę za doktrynalną, ale tylko dla własnej grupy, oni nie są wszystkimi ateistami, sam światopogląd nie jest instytucją z prawami i obowiązkami. Tak czy owak ja jestem wolnym strzelcem No i bywają też wierzący-wolni strzelcy, odmawiający przynależności do jakichkolwiek instytucji czy religii. Generalnie jednak ludzie chcą i lubią się zrzeszać. Miło jest wiedzieć, że jest grono osób myślących tak samo. Nic dziwnego, że dotyczy to również ateistów. Rzadko słyszy się deklaracje: "jestem inny niż wszyscy, nikt nie myśli tak jak ja". Ze strony ateistów słychać raczej: "jest nas wielu, pokażmy że istniejemy!", ostatnio była manifestacja ateistów i agnostyków itp. Cytuj: Jeżeli chodziło Ci o sympatyków racjonalista.pl to ja im podziękuje, wydają mi się nie do końca racjonalni i obiektywni. Zgadzam się z tą opinią.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 11, 2010 7:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mam wrazenie, że odpowiedziałeś, ale nie na moje pytania tylko na swoje.
Postawiłes znak równości miedzy wiara i niewiarą w Boga, bo obie sprawy jednakowo nie zostały rozstrzygnięte. Wygląda jednak na to, że tej samej zasady nie chcesz odnieść do innych bytów, których istnienie ani nieistnienie podobnie nie zostało rozstrzygnięte. Chrześcijaństwo nie narzuca obowiązku wiary. Jeśli ktos zechce wierzyć w wyimaginowane byty, to jego sprawa. Cytuj: Znam gostka, który twierdzi, że widział jak Ruskie pod Białymstokiem żmije z samolotów zrzucali do lasów. Szanuję tego człowieka, co nie znaczy, że powaznie traktuję te historyjkę. Czemu mieszasz rózne sprawy? Szacunek nie skutkuje podzielaniem przekonań. Cytuj: Pytam o zdanie ciebie, a nie Ministra Edukacji. Ja nie mam zadnego wpływu na edukację w kraju 
|
Pt cze 11, 2010 8:34 |
|
|
|