Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ugarycki bóg EL 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: Ugarycki bóg EL
a.R.E.k. napisał(a):
tomek92pl, z tego co wiem liczba mnoga w języku biblijnym określa rangę, więc jeśli Bóg w Biblii mówi o sobie w liczbie mnogiej to podkreśla tym swoją wielkość.

W języku "Biblijnym" czy "Hebrajskim"? Według mnie podkreślano ilość Bogów. Tak jak Jhwh, michael, gabriel, samael etc.

Śr gru 29, 2010 15:27

tomek92pl napisał(a):
a.R.E.k. napisał(a):
tomek92pl, z tego co wiem liczba mnoga w języku biblijnym określa rangę, więc jeśli Bóg w Biblii mówi o sobie w liczbie mnogiej to podkreśla tym swoją wielkość.

W języku "Biblijnym" czy "Hebrajskim"?

No, mam na myśli język, którym napisano Stary Testament, czyli chyba hebrajski.

Śr gru 29, 2010 17:06

tomek92pl napisał(a):
Mogę dodać że Elohim (imię którym nazywano Boga w Starym Testamencie) jest liczbą mnogą słowa El (Bóg), więc znaczy "Bogowie".

Słowo Elohim używane jest w Biblii również tam, gdzie wyraźnie chodzi o pojedyncze bóstwa, np. Dagona czy Baala. Również świadectwa pozabiblijne znają przykłady użycie liczby mnogiej w odniesienie do pojedynczych bóstw, np. Tota, albo też faraona. Wprawdzie języki bliskowschodnie z tego okresu nie znają pluralis majestatis, jednak może tu chodzić np. o wielość atrybutów.

Rutus napisał(a):
Niekiedy jednak interpretacja pozostaje w zasadzie identyczna, jak np. mit o potopie (pożyczka od Sumerów) a zmianom kosmetycznym ulegają wyłącznie otoczki opisowe lub imiona bohaterów.

No tak nie do końca (odniosę się do różnych mitów mezopotamskich, a nie tylko słabo zachowanego sumeryjskiego):
* w Biblii brak opisów narad bogów (co zrozumiałe),
* mit sumeryjski nie podaje w zachowanej części przyczyn potopu, Epos o Atrahasisie i Epos o Gilgameuszu za główną przyczynę podają nadmierny przyrost populacji ludzkiej, grzeszność ma ewentualnie znaczenie poboczne - w Biblii akcentowane są występki ludzi,
* w mitach mezopotamskich występuje motyw złożenia ofiary, brak natomiast wyraźnej idei zawarcia przymierza ze wszystkimi ludźmi (istotnej zwłaszcza dla źródła kapłańskiego)
* w wersji biblijnej brak tradycji o obdarowaniu Noego nieśmiertelnością czy przyjęciem do grona bogów; nie można tego wyjaśnić jedynie odmiennością założeń teologicznych, gdyż z takim wyniesieniem mamy do czynienia w przypadku Henocha; żydowska apokaliptyka "nadrobiła zaległości" mówiąc w apokryfach o wniebowzięciu Noego.

Śr gru 29, 2010 17:14

@parepidemos

* w Biblii brak opisów narad bogów (co zrozumiałe),

Cytuj:
(1) Psalm. Asafowy. Bóg powstaje w zgromadzeniu bogów, pośrodku bogów sąd odbywa: (2) Dokądże będziecie sądzić niegodziwie i trzymać stronę występnych? (3) Ujmijcie się za sierotą i uciśnionym, wymierzcie sprawiedliwość nieszczęśliwemu i ubogiemu! (4) Uwolnijcie uciśnionego i nędzarza, wyrwijcie go z ręki występnych! (5) Lecz oni nie pojmują i nie rozumieją, błąkają się w ciemnościach: cała ziemia chwieje się w posadach. (6) Ja rzekłem: Jesteście bogami i wszyscy - synami Najwyższego. (7) Lecz wy pomrzecie jak ludzie, jak jeden mąż, książęta, poupadacie. (8) O Boże, powstań, odbądź sąd nad ziemią, bo wszelkie narody są Twoją własnością.
(Ks. Psalmów 82:1-8, Biblia Tysiąclecia)

Cz gru 30, 2010 9:06

Czy z kontekstu nie wynika, że chodziło mi o biblijny opis potopu? Swoją drogą nie mamy tu żadnej narady, bo by miała miejsce narada potrzeba chociaż dwóch rozmówców.

Cz gru 30, 2010 19:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2