Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 15:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dobra wiadomosc dla wierzacych... 
Autor Wiadomość

Post Re: Dobra wiadomosc dla wierzacych...
Australijczyk napisał(a):
Aha, czyli nie ma tekstu przymierza, jest tylko metne proroctwo, wypowiedziane zreszta przez proroka, nie Boga.
.

Bóg zawsze mówił przez kogoś . Nigdy osobiście.
Zresztą jakie to ma znaczenie

Pt cze 24, 2011 15:32

Wiecie co, czasami się zastanawiam, czy ktoś przypadkiem nie wynajmuje tych, którzy zakładają niektóre wątki, bo nie jestem w stanie swoim rozumem (najwyraźniej ograniczonym) pojąć jak można pisać takie pierdoły.

Pt cze 24, 2011 15:36

*głupoty delikatnie mówiąc

Pt cze 24, 2011 15:37

Marynia napisał(a):
Wiecie co, czasami się zastanawiam, czy ktoś przypadkiem nie wynajmuje tych, którzy zakładają niektóre wątki, bo nie jestem w stanie swoim rozumem (najwyraźniej ograniczonym) pojąć jak można pisać takie (censored).

Ludzie są rożni .Maja różne zdolności pojmowania.
na przykład zapewne nie jesteś w stanie zostać profesorem matematyki mimo najszczerszych chęci.
po prostu pewnych spraw nie jesteś w stanie pojąć. tak jak ja innych.
A jeśli chodzi o sprawy duchowe tylko Bóg daje zrozumienie i same nasze wysiłki nic nie dadzą.
Choćby ktoś nawet całe życie spędził na czytanie biblii a nie robił tego ze szczerych pobudek nie pojmie sensu .
Ale że ludzie maja potrzeby duchowe ,bo tak nas stworzył Bóg , wiec szukają .Nawet poprzez negację Boga.

Pt cze 24, 2011 15:44

formek1 napisał(a):
Rojza Genendel napisał(a):
formek1 napisał(a):
Ponieważ kiedy Bóg odrzucił żydów powstało chrześcijaństwo...

Jak to, B-g odrzucił twoim zdaniem Naród Wybrany?

No tak .Nie chcieli postępować według jego przykazań zabili mus syna wiec ich odrzucił.

Ale to jest chyba twoja prywatna opinia, nie stanowisko katolickie....

Pt cze 24, 2011 16:27

formek1 napisał(a):
formek1 napisał(a):
Ponieważ kiedy Bóg odrzucił żydów powstało chrześcijaństwo...

Jak to, B-g odrzucił twoim zdaniem Naród Wybrany?

No tak .Nie chcieli postępować według jego przykazań zabili mus syna wiec ich odrzucił.

Ja jako ojciec, też bym się wypisał z takiej rodziny, która zabiłaby mi syna. No nazwisko też bym zmienił, no bóg chrześcijański brzmi dostojnie.

Jako przedsiębiorca, gdyby w mojej organizacji zabito by mi syna, to bym swoje aktywa przeniósł do innej spółki córki, a nie w tym wypadku syna... co zaczął od stajenki a z dziada na pradziada doszli do marmurów. Widać biznes rodzinny z ojca na syna przynosi lepsze efekty finansowe niż z dalszymi członkami rodziny. :D :D :D :D :D :D

Pt cze 24, 2011 20:05

formek1 napisał(a):
Ludzie są rożni .Maja różne zdolności pojmowania.

To prawda, tylko nieliczni potrafią szukać prawdy i oddzielać mit od wiedzy.

Cytuj:
A jeśli chodzi o sprawy duchowe tylko Bóg daje zrozumienie i same nasze wysiłki nic nie dadzą.

Jeżeli zakładasz, że istnieje coś bo uwierzyłeś albo co gorsza masz nawyk wiary od dzieciństwa, który ci wyrobiono, to negujesz w mniejszym lub większym stopniu swoją cielesność, czyli mózg, który jest jednym z aspektów cielesności. Pytanie, czy coś co nie istnieje może mieć mózg? Czy bez mózgu może zachodzić rozumowanie?

Cytuj:
Choćby ktoś nawet całe życie spędził na czytanie biblii a nie robił tego ze szczerych pobudek nie pojmie sensu .
Ale że ludzie maja potrzeby duchowe ,bo tak nas stworzył Bóg , wiec szukają .Nawet poprzez negację Boga.

filozoficznie masz rację lecz dane pomyliłeś. Powinno być: Ludzie mają różne potrzeby rozumowania, zdobywania wiedzy, więc zdobywają wiedzę nawet przez negację rozumu i gloryfikowanie nieistniejącego rozumu.

Pt cze 24, 2011 21:00

Ale to jest chyba twoja prywatna opinia, nie stanowisko katolickie....[/quote]

To jest stanowisko biblijne.

Pt cze 24, 2011 22:39

forestgun napisał(a):
To prawda, tylko nieliczni potrafią szukać prawdy i oddzielać mit od wiedzy.

to prawda.

Cytuj:
Jeżeli zakładasz, że istnieje coś

Tak mówią wszystkie prawa fizyki, że istnieje "coś"
Cytuj:
bo uwierzyłeś albo co gorsza masz nawyk wiary od dzieciństwa, który ci wyrobiono, to negujesz w mniejszym lub większym stopniu swoją cielesność, czyli mózg, który jest jednym z aspektów cielesności. Pytanie, czy coś co nie istnieje może mieć mózg? Czy bez mózgu może zachodzić rozumowanie?

co to jest mózg?

Cytuj:

filozoficznie masz rację lecz dane pomyliłeś. Powinno być: Ludzie mają różne potrzeby rozumowania, zdobywania wiedzy, więc zdobywają wiedzę nawet przez negację rozumu i gloryfikowanie nieistniejącego rozumu.

prawa fizyki mówią, że bez rozumu nie powstaje nic.
Nawet mała śrubka

Pt cze 24, 2011 22:46

formek1 napisał(a):
Tak mówią wszystkie prawa fizyki, że istnieje "coś"

Wszystkie? Czyli dokładnie które?

Cytuj:
co to jest mózg?

To coś, bez którego byś tego nie napisał.

Cytuj:
prawa fizyki mówią, że bez rozumu nie powstaje nic. Nawet mała śrubka

A które to prawa tak mówią?

Pt cze 24, 2011 22:58

forestgun napisał(a):

Wszystkie? Czyli dokładnie które?

na przykałd prawo zachowania energii.

Cytuj:
co to jest mózg?
To coś, bez którego byś tego nie napisał.

banał .
konkretnie podaj definicję mózgu. I nie chodzi mi o materie tylko o to co powoduje że moge pisać.

Cytuj:
prawa fizyki mówią, że bez rozumu nie powstaje nic. Nawet mała śrubka
A które to prawa tak mówią?

pierwsze z brzegu .
I zasada dynamiki Newtona

So cze 25, 2011 7:33
Cytuj:
prawa fizyki mówią, że bez rozumu nie powstaje nic.

A od kiedy to prawa fizyki omawiają zagadnienia rozumu?

So cze 25, 2011 10:24

Niezle sie mozna usmiac - prawa fizyki mowia, ze bez rozumu nie powstaje nic. :)
Ludziom niedouczonym (czesto to sie wiaze z duza religijnoscia) wydaje sie, ze wszystko, czego nie potrafia zrozumiec, musialo byc stworzone przez Boga. Jest to oczywiscie tlumaczenie czegos prostego, czyms duzo bardziej skomplikowanym, a Bog przeciez tez wymaga wyjasnienia.
To jest bardzo zabawne i jednostronne, bo wierzacy nie potrzebuja wyjasnienia istnienia Boga, ale jak ateisci powiedza, ze swiat powstal samoistnie, to ci wierzacy koniecznie musza miec wyjasnienie, bo inaczej jest bez sensu. Logika musi byc wszedzie zachowana, oprocz ich wierzen opartych na mitach z epoki brazu. Wirus wiary wyzera mozgi powoli, ale bardzo skutecznie.

So cze 25, 2011 10:37

Cytuj:
To jest bardzo zabawne i jednostronne, bo wierzacy nie potrzebuja wyjasnienia istnienia Boga, ale jak ateisci powiedza, ze swiat powstal samoistnie, to ci wierzacy koniecznie musza miec wyjasnienie, bo inaczej jest bez sensu.

Ateiści zaś na odwrót - uwierzą bez problemu w to, że świat powstał samoistnie, ale już Bóg wg nich nie mógł powstać samoistnie. Co więcej, dla ateistów nie jest możliwe, by np. kamień albo kwiatek, czy w ogóle cokolwiek z rzeczy, powstało samoistnie. Ale świat jako całość, nie składający się przecież z niczego poza owymi rzeczami, z których żadna samoistnie nie powstaje - jakimś cudem tak.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So cze 25, 2011 11:48
Co to znaczy, że coś "powstało samoistnie"?

So cze 25, 2011 14:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona