Czy Bóg może być przedstawicielem innej cywilizacji?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg może być przedstawicielem innej cywilizacji?
Kris65 napisał(a): Cytuj: Ateiści pozazdrości wierzącym, że stworzyli sobie mity i zaczęli pisać swoje Mity oparte na racjonalnych podstawach.Gdzieś we wszechświecie są nasi kosmiczni bracia  I....Ty tam byłes miód i wino piłeś  .....bardzo racjonalne.....
|
Wt sie 09, 2011 11:24 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: I....Ty tam byłes miód i wino piłeś .....bardzo racjonalne..... Co to za argument ? Nie widziałem a jestem pewny ,że gdzieś są.
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Wt sie 09, 2011 11:35 |
|
 |
LJ91
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: I....Ty tam byłes miód i wino piłeś .....bardzo racjonalne..... Co to za argument ? Nie widziałem a jestem pewny ,że gdzieś są. Argument typowy dla teisty...nie widział Boga, ale jest pewien, że gdzieś jest... 
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Wt sie 09, 2011 11:39 |
|
|
|
 |
Rutus
|
Alus napisał(a): Ateiści pozazdrości wierzącym, że stworzyli sobie mity i zaczęli pisać swoje Bardzo sprytna metoda, proszę Pani. Jeśli nie można odeprzeć argumentów adwersarza w dyskusji należy: 1. Znaleźć taką jego wypowiedź, która podobna jest w wartości do swojej własnej wypowiedzi. 2. Wykazać podobieństwo (nie przeczę, w tym akurat przypadku istnieje) tej wypowiedzi do poziomu własnej wypowiedzi. 3. Wyśmiać cudzą wypowiedź jako bezwartościową z powodu wskazanego podobieństwa. Udało się Pani, ale wyłącznie dlatego, że powyższe dywagacje mają bardzo podobne podstawy merytoryczne, jak Pani wcześniejsze wywody opierające się na innych mitach (u Pani była to mitologia hebrajska, ja się cały czas pytam, dlaczego nie bardziej "ludzka" mitologia grecka?), wymyślonych przez innych ludzi. Brawo. Wykazała Pani przy okazji, jak nikłe są podstawy merytoryczne wszelkich wcześniejszych Pani argumentów. Mniej więcej tak nikłe, jak tych powyższych dotyczących obcych cywilizacji.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Wt sie 09, 2011 11:39 |
|
 |
LJ91
|
Mitologia hebrajska, jak i ta późniejsza chrześcijańska, zawiera ogromną mądrość dotyczącą samego człowieka a także życia społecznego. Mitologia grecka nie jest bardziej "ludzka", gdyż jest w większość opisem rzeczywistości, próbą jej zrozumienia i wyłożenia w sposób zrozumiały dla ówczesnych ludzi. Stary Testament, a w szczególność Nowy (z samym Jezusem na czele) skupia się na człowieku, na przejawach jego wewnętrznego jak i zewnętrznego życia - ma zdecydowanie większą wartość na płaszczyźnie życia indywidualnego jak i zbiorowego. Dlatego też do tej pory wielu ludzi traktuje ją jako osobisty "przepis" na dobre życie.
Mitologia chrześcijańska ma jednak to do siebie, że wymaga czegoś więcej: realnego aktu woli każdego człowieka, gdyż dotyka sfer wyżej opisanych przeze mnie. Starożytni grecy wierzyli w fatum, oni rzeczywistość starali się opisać i zrozumieć, ale nic ponad to. Chrześcijanie natomiast mają zdecydowanie trudniejsze zadanie: tą rzeczywistość mają kształtować, gdyż tworzą nowe Królestwo Boże.
Jezus Chrystus jest jedyną drogą odnowy tego świata i ludzkości. To nie mitologia, to realny, aczkolwiek cholernie trudny do zrealizowania, cel. Bez przyjęcia Jego nauki, woli służenia drugiemu człowiekowi, dzielenia się wszystkim co mamy i odrzucenia hedonistyczno-konsumpcyjnego stylu życia polegniemy pokonani przez problemy, którymi dziś straszą naukowcy (niewystarczająca ilość pożywienia, degradacja środowiska naturalnego, walki zbrojne o panowanie nad dobrami czy ziemią).
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Wt sie 09, 2011 11:58 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Do tego tematu doskonale pasuje postać Ericha von Danikena, chyba większość z Was go kojarzy? Kojarzę,kojarzę.Zdałoby się powiedzieć WIĘCEJ SKROMNOŚCI 
|
Wt sie 09, 2011 12:27 |
|
 |
pilaster
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: I....Ty tam byłes miód i wino piłeś .....bardzo racjonalne..... Co to za argument ? Nie widziałem a jestem pewny ,że gdzieś są. Na jakiej podstawie kris65 jest tego pewny?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt sie 09, 2011 14:09 |
|
 |
Kris65
|
Dla mnie jest to pewnik,jak dla wierzącego Bóg 
|
Wt sie 09, 2011 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rutus napisał(a): Alus napisał(a): Ateiści pozazdrości wierzącym, że stworzyli sobie mity i zaczęli pisać swoje Bardzo sprytna metoda, proszę Pani. Jeśli nie można odeprzeć argumentów adwersarza w dyskusji należy: 1. Znaleźć taką jego wypowiedź, która podobna jest w wartości do swojej własnej wypowiedzi. 2. Wykazać podobieństwo (nie przeczę, w tym akurat przypadku istnieje) tej wypowiedzi do poziomu własnej wypowiedzi. 3. Wyśmiać cudzą wypowiedź jako bezwartościową z powodu wskazanego podobieństwa. Udało się Pani, ale wyłącznie dlatego, że powyższe dywagacje mają bardzo podobne podstawy merytoryczne, jak Pani wcześniejsze wywody opierające się na innych mitach (u Pani była to mitologia hebrajska, ja się cały czas pytam, dlaczego nie bardziej "ludzka" mitologia grecka?), wymyślonych przez innych ludzi. Brawo. Wykazała Pani przy okazji, jak nikłe są podstawy merytoryczne wszelkich wcześniejszych Pani argumentów. Mniej więcej tak nikłe, jak tych powyższych dotyczących obcych cywilizacji. Wolę nie podejmować "merytorycznej" dyskusji z kimś, kto co i rusz usiłuje poniżać adwersarza. - Duża wiedza czyni skromnym, mała zarozumiałym. Puste kłosy dumnie wznosza się ku niebu, kłosy pełne ziarna w pokorze pochylają się ku ziemi.
|
Wt sie 09, 2011 15:14 |
|
 |
baran
|
Cytuj: Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja jest to, że się z nami nie kontaktują.
Albert Einstein
Czy są jakieś dowody na to, że pozaziemska cywilizacja nie istnieje? Jeżeli są to w takim wypadku naukowcy poszukujący takowych cywilizacji są nie racjonalni i tylko marnują pieniądze. Racjonalnie, jeśli nie ma dowodów na to, że istnieje to tego nie ma, ale i tak się szuka tego bez sensu^^ Kris65 napisał(a): Nie widziałem a jestem pewny ,że gdzieś są. zgadzam się z Tobą  Cytuj: Nie osiągnąłem zrozumienia fundamentalnych praw rządzących Wszechświatem dzięki racjonalnemu rozumowi.
Albert Einstein
wniosek z tych słów naukowiec nie może być racjonalny inaczej nauka w pewnym momencie zatrzyma się.
|
Wt sie 09, 2011 16:17 |
|
 |
Rutus
|
Alus napisał(a): Puste kłosy dumnie wznosza się ku niebu, kłosy pełne ziarna w pokorze pochylają się ku ziemi. I właśnie dlatego ateiści nie wznoszą się myślami " ku niebu", tylko pozostają na poziomie logiki obiektywnej, " pochyleni" nad wiedzą, którą nabywają. Pozostawiają pustosłowie postulatów wyjętych z dawno przejrzałych i zdezaktualizowanych mitologii tym, którzy nie potrafią ogarnąć nawet podstawowych konkretów. Podziękowania dla użytkownika LJ91 za bardzo ładne i "ludzkie" objaśnienie wartości wiary jako takiej (a raczej współczesnej filozofii ubranej w nazewnictwo religii wyznawanej przez LJ91). To, co zostało tam przedstawione pasuje (prócz imienia Jezusa) praktycznie do wszystkich współczesnych religii od Islamu po Hinduizm, a przede wszystkim pasuje do Buddyzmu, który jest wprawdzie tylko filozofią, ale jakże wartościową. Zwłaszcza jestem zwolennikiem takich stwierdzeń jak: 1. Realny akt woli każdego człowieka. 2. Zadanie: kształtować rzeczywistość. 3. Dzielenie się wszystkim co mamy i odrzucenie hedonistyczno-konsumpcyjnego stylu życia (ale nie popadanie w absurd komunizmu). 4. Zwalczanie problemów degradacji środowiska naturalnego oraz walk zbrojnych o panowanie nad dobrami czy ziemią. Właśnie rozpoczął się Ramadan. Słuchałem wypowiedzi imama na temat sensu postu w Ramadanie. Wyjaśnienia głębokie, pełne miłości, szacunku dla człowieka, jego powagi, wartości człowieczeństwa itp. W praktyce było wymienione wszystko, co mamy powyżej (może prócz degradacji środowiska naturalnego), ale nie było ani razu choćby słowem o proroku Issie (ktoś wie, kto to taki?), a mimo to miało to "ręce i nogi". Również szanuję wszystkie te wartości, tylko nie zganiam ich powstania na bliżej nieokreślone i enigmatyczne siły - twierdzę, że każdy człowiek potrafiący myśleć może i powinien dojść sam do takich wniosków i przyjąć je dlatego, że szanuje innych ludzi a nie dlatego, że boi się piekła, gehenny czy co tam jeszcze wymyślili, aby straszyć głupców.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Wt sie 09, 2011 17:22 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Religia ma za zadanie m.in. budowę spokoju ducha i równowagi emocjonalnej. Planuję właśnie poszukać jakichś ciekawych pozycji nt. życia pierwotnych plemion, aby przyjrzeć się, do jakiego stylu życia człowiek jest genetycznie przystosowany. Wiadomo, że wśród tych ludzi nie ma żadnych ateistów. Zatem ich wierzenia muszą być bardzo przydatne, skoro są obecne, bez wyjątków, we wszystkich kulturach. Istotne problemy powstają raczej na skutek wypaczeń spowodowanych życiem w nienaturalnym środowisku (cywilizacja).
Należy też zapewne zwrócić uwagę na fakt, że plemiona takie są zwykle rozdzielone fizycznie, poprzez dżungle lub pustynie i nie mają potrzeby konkurencji między sobą. Dlatego też są bardzo ufni, jak niestety historia pokazała. Łatwo też ich nawracać (co zresztą powinno być absolutnie zabronione, bo jest równie mądre, jak przeszczep mózgu przy dzisiejszej medycynie).
Co do Buddyzmu, to chyba jednak jest on religią oraz - jednocześnie - wysoko rozwiniętą filozofią.
I dzięki za przypomnienie o tych sondach von Neumanna. Zupełnie wyleciało mi to z głowy ale teraz kojarzę, że kiedyś już o nich czytałem.
Chodziło mi jednak o coś bardziej złożonego. O istoty wysoce inteligentne, zdolne do budowy odpowiednich baz, gdzie będą konstruowane następne roboty, a także - przede wszystkim - wzajemnej kontroli. Musiałyby mieć też zaimplementowane jakieś podstawowe założenia (wartości), np. nie szkodzić życiu.
Jednakże, choćby nie wiem, jak doskonałe byłyby te mechanizmy oraz jak dobrze kontrolowane/usprawniane, pewnie w ciągu setek milionów lat i tak by zmutowały (ale w związku z tym, przy wyżej wspomnianym założeniu, mogłyby dojść do wniosku, że muszą zostać unicestwione). Chociaż... setki milionów to chyba jednak zbyt mało, biorąc pod uwagę bardzo rzadkie interakcje (ze względu na odległości) w porównaniu do organizmów na Ziemi.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt sie 09, 2011 19:34 |
|
 |
Thurs
|
Mechanizmy w rodzaju tych sond von Neumanna, mechanizmy tego rodzaju potrzebują energii, powinny być świadome w swych poszukiwaniach, musiał by to być jakiś duży mechanizm, fabryka zdolna sama się naprawiać i produkować inne takie same fabryki. Co z informacjami które mogłaby przesłać z powrotem, w jakiej formie? transmisji radiowej? Kiedy by z powrotem te informacje były dostępne? To niezwykle dalekosiężne przedsięwzięcie, można by powiedzieć, że żaden człowiek nie ma w tym interesu, moglibyśmy robić to tylko z nadzieją, że kiedykolwiek nadejdą jakiekolwiek informacje o innej cywilizacji, ale znowu nie będzie wiadomo, czy ta cywilizacja lub nasza ciągle będzie istniała. Ograniczenia jakie ma tkankowa forma życia są olbrzymie w odniesieniu do takiej hipotetycznej sondy. Z tego powodu uważam zaistnienie takiego przedsięwzięcia za mocno wątpliwe.
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Wt sie 09, 2011 20:28 |
|
 |
Enrico
|
Sam problem postawiony w tytule wydaje mi się śmieszny ---------------- Najlepszy polski PORTAL o BIBLII http://www.biblia-orygenes.org/POLUB nas na Facebooku! http://tnij.org/my7v
|
Wt sie 09, 2011 21:15 |
|
 |
LJ91
|
@Rutus...o słuszności chrześcijaństwa przekonuje mnie fakt, że pierwsze społeczności chrześcijańskie były miejscem, w którym bardzo chciałbym żyć gdybym tylko miał okazje urodzić się te 2000 lat temu. Nie chodzi mi wcale o przekonanie na temat istnienia Stwórcy, ale pozytywne relacje społeczne, jakie w owych grupach występowały. Co do islamu...jak dla mnie to system podboju, sprowokowany pewną potrzebą polityczną, wystarczy spojrzeć na niezwykle szybką ekspansję (i jej przebieg) tej religii. Poza tym, jak myślisz, po co Mahomet wmieszał postać Jezusa w swoje objawienie? Sam Jezus, 600 lat wcześniej ostrzegał przed fałszywymi prorokami.
Co do tych wartości i enigmatycznej siły...Jezus z Nazaretu żył, na pewno był człowiekiem i nauczał...a przecież jest coś takiego jak chrześcijaństwo ateistyczne.
|
Wt sie 09, 2011 21:28 |
|
|
|