Po co Bóg stworzył człowieka?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Po co Bóg stworzył człowieka?
sowaniejestmadra napisał(a): Po co to wszystko, po co Bóg w ogóle stworzył człowieka? Po co człowiek stworzył Boga, to już wiadomo. Bo że Bóg stworzył człowieka, to nieco infantylne twierdzenie. Ludzkość, patrząc z perspektywy planety, jest ewidentnie zarazą! To zaraza, która jest absolutnie poza kontrolą, i jak rak, zeżre całą planetę, "i nie daj Boże", aby ta zaraza przeniosła się na inną planetę, jak wirus, który atakuje jedną komórkę po drugiej. Dostrzegacie analogię? Niby Bóg miałby nas stworzyć!? Heh, spójrzcie proszę na nasz wszechświat też i z innej perspektywy, a nie tylko zza własnego "chciejskiego" nochala. equuleuss napisał(a): Kobieta... raj dla oka, piekło dla duszy i czyściec dla kieszeni. To zdecydowanie najciekawsza "definicja", jaką widziałem.
|
Śr wrz 30, 2015 9:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Ludzkość, patrząc z perspektywy planety, jest ewidentnie zarazą! Naprawdę? A ja chciałam Ci życzyć wszystkiego dobrego w "Dniu chłopaka"
|
Śr wrz 30, 2015 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Ludzkość, patrząc z perspektywy planety, jest ewidentnie zarazą! W twoich słowach widzę nienawiść do ludzi, a ponieważ ty też jesteś częścią ludzkości, to i nienawiść do samego siebie. To jest zapewne kwintesencja tego dziwnego ateizmu, którym chciałbyś się ze wszystkimi podzielić. Wnioskując z tego, nietrudno pojąć misyjność twojego przesłania - w głębi siebie sam w nie nie wierzysz, czujesz tylko nienawiść i wściekłość, więc masz nadzieję, że gdy zdobędziesz współwyznawców (niezbyt trafne określenie przy ateizmie, ale nie znam innego), sama ich obecność wypełni pustkę, jaką czujesz. Tyklo, że to się nie uda. Podobnie, jak wielu przed tobą.
|
Śr wrz 30, 2015 10:28 |
|
|
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Askadtowiesz napisał(a): Bóg z reguły obywa się bez towarzystwa Błąd  otóż w wersji chrześcijańskiej Bóg ma wieczne towarzystwo bo On jest Trzech.
|
Śr wrz 30, 2015 10:58 |
|
 |
Askadtowiesz
|
remek116 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Bóg z reguły obywa się bez towarzystwa Błąd  otóż w wersji chrześcijańskiej Bóg ma wieczne towarzystwo bo On jest Trzech. No, po długich debatach tak ustalono, bądź- jak kto woli- odkryto. Przez jakis czas był sam, a wcześniej miał nawet małżonkę Aszerę; taka była w każdym razie kolejność wierzeń. Co do Trójcy, to i tak dokładnie nikt nie wie jak to jest, to znaczy na ile te trzy osoby są niezależne. Skoro jest to jeden Bóg, moze też ma jeden umysł niejako rozpostarty na 3 osoby. Gdyby to był 3 niezalezne umysły, trzeba byłoby mówić o 3 bogach tworzących triumwirat.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr wrz 30, 2015 19:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): W twoich słowach widzę nienawiść do ludzi, a ponieważ Ty też jesteś częścią ludzkości, to i nienawiść do samego siebie. Raczej pewnego rodzaju zniesmaczenie @Cawilian, zdecydowanie nie jest to nienawiść. Widzisz, ja potrafię dostrzec jak bardzo jesteśmy wrogą formą życia, wrogą wobec wszystkiego co nas otacza. I z tego tytułu, że o tym powiedziałem, uważasz, że nienawidzę ludzi? Proszę Cię. Cawilian napisał(a): To jest zapewne kwintesencja tego dziwnego ateizmu, którym chciałbyś się ze wszystkimi podzielić. Możesz mi wierzyć, bądź nie @Cawilian'ie, ale w kategorii "dziwne", to waszych fetyszów z krzyżami, obrządkami, rytuałami, itp... to już chyba nic nie pobije. Cała ta Biblijna opowieść jest, najdelikatniej mówiąc... dziwna! Cawilian napisał(a): Wnioskując z tego, nietrudno pojąć misyjność twojego przesłania Bo błędnie wnioskujesz. Moja powyższa myśl, nie ma nic wspólnego z moim "przesłaniem". To zupełnie odmienny temat. Cawilian napisał(a): gdy zdobędziesz współwyznawców Mówisz to zupełnie poważnie, czy tylko drwisz sobie ze mnie... niewinnie? Cawilian napisał(a): (niezbyt trafne określenie przy ateizmie, ale nie znam innego) No faktycznie, niezbyt... Cawilian napisał(a): Tylko, że to się nie uda. Podobnie, jak wielu przed tobą. Już się udało drogi @Cawilian'ie. To co próbuję ukazać moją postawą, jest zrozumiane pozytywnie przez innych. A że jak dotąd, zawsze była to zdecydowana mniejszość, to fakt. Bo dla mas, to są stworzone religie własnie. Maria-Magdalena napisał(a): A ja chciałam Ci życzyć wszystkiego dobrego w "Dniu chłopaka" Dziękuję pięknie!
|
Śr wrz 30, 2015 21:44 |
|
 |
Jaaqob
|
Zauważmy że Bóg stworzył człowieka, to i tak człowiek jest dziełem niedoskonałym. Więc dlaczego stworzono, stworzenie niedoskonałe? Od człowieka, są bardziej zaawansowane istoty duchowo jak np. aniołowie. Konkluzja jest taka, że duszę są mniej zaawansowane duchowo od np. aniołów. Aczkolwiek, po co łączyć coś duchowego, z czymś fizycznym, materialnym takim jak człowiek? Jaki ma sens ingerencji duszy - duchowej do świata materialnego jakim jest człowiek. Przecież to jest sprzeczne logicznie. Więc nasuwa się wniosek że takim razie duszę są również mało zaawansowane, gdyż "gonią" za materią - materialistycznym światem, "konsumpcja i pożądliwością". Np taki. Dalajlama (stara dusza) jest wysoko rozwinięty duchowo - jemu świat materialny do niczego jest niepotrzebny. Nie potrzebuje poklasku jak tacy - dzisiejsi "zjadacze chleba".(młode dusze) Dochodzimy do pytania po co więzić dusze - duchowe, w ciele człowieka - materii? Czy człowiek mógłby istnieć bez harmonii z duszą (czyt. bez duszy)? Czy dusza może istnieć bez człowieka? Więc po co to życie na ziemi? Jak i tak duszę nie są z tego świata. Nonsens. Przypuszczam, że zaraz otrzymam odpowiedź, że ludzka duszą została zaimplementowana do ciała materialnego żeby się rozwijać duchowo. Ale po co do takiego stworzenia - prymitywnego jakim jest człowiek. Jeszcze jakby człowiek byłby doskonały, to można byłoby pójść na "ugodę".
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Cz paź 01, 2015 0:43 |
|
 |
Jaaqob
|
Rzeczywistość jest iluzją.
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Cz paź 01, 2015 1:04 |
|
 |
Andy72
|
Jaaqob napisał(a): Np taki. Dalajlama (stara dusza) jest wysoko rozwinięty duchowo - jemu świat materialny do niczego jest niepotrzebny. Nie potrzebuje poklasku jak tacy - dzisiejsi "zjadacze chleba".(młode dusze) Wierzysz w reinkarnację?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt paź 02, 2015 14:53 |
|
 |
jano57
|
"Po co Bóg stworzył człowieka?" - a po co stworzył świat? "Dlaczego istnieje raczej coś niż nic?" (nie pamiętam czyje to słowa). Jeżeli, jak mówią, Bóg jest, i istotą Boga jest istnienie, to prawdopodobnie stwarza On przez samo swoje istnienie, tak, jak woda obmywając wszystko po drodze czyni je mokrym. Co do kobiet... przypomniała mi się pewna sentencja, też nie pamiętam czyja: "Gdyby wszyscy mieli tak samo, nikt nikomu nie byłby potrzebny" Piękne, prawda?
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
N paź 04, 2015 0:35 |
|
 |
Askadtowiesz
|
jano57 napisał(a): "Po co Bóg stworzył człowieka?" - a po co stworzył świat? "Dlaczego istnieje raczej coś niż nic?" (nie pamiętam czyje to słowa). Jeżeli, jak mówią, Bóg jest, i istotą Boga jest istnienie, to prawdopodobnie stwarza On przez samo swoje istnienie, tak, jak woda obmywając wszystko po drodze czyni je mokrym.
Z Bilbii, niezalżnie od tego czy brac ją dosłownie czy nie, wynika, ze stworzenie nastąpiła w okreslonym momencie, czyli był też czas przed stworzeniem. Przypomina to dylemat Wielkiego Wybuchu. Co było przed?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N paź 04, 2015 8:24 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Askadtowiesz napisał(a): dróżka napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): .. po co Bóg w ogóle stworzył człowieka, dla towarzystwa? Myślę, że dpowiedź leży w nas samych, - w tym, jacy jesteśmy, i że mamy z nią dlatego na codzień do czynienia .. I może rzeczywiście (też) dla towarzystwa, bo jako jedyne stworzenia potrafimy na Jego obecność świadomie odpowiadać .. Skoro Bóg jest wieczny, a człowiek rozumny istnieje powiedzmy 200 tys. lat (a wedłu Biblii wychodzi jakieś 6000 lat), to znaczy, ze Bóg z reguły obywa się bez towarzystwa. No chyba ze je często zmienia. A być moze w takim razie kosmos jest pełen ludzi. Bóg jest Doskonały i dobrze wie, co i kogo miał kiedy stworzyć, jest sens w ogóle to analizować? Nie za bardzo, lepiej się skupić na tym, żeby kochać Boga w Trójcy Jedynego Prawdziwego całym sercem, duszą i umysłem 
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
N paź 04, 2015 11:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jaaqob napisał(a): .. Bóg stworzył człowieka, to i tak człowiek jest dziełem niedoskonałym. Więc dlaczego stworzono, stworzenie niedoskonałe? Niedoskonałość jest przecież warunkiem rozwoju i wzrostu - w kierunku doskonalości, a więc wraunkiem aktywności i życia. Myslę, że gdyby Bóg chcial stworzć rzeczy od początku doskonałe, nie musiałby ich ożywiać i pozostalyby martwe, bo niezmienne .. Cytuj: .. po co więzić dusze - duchowe, w ciele człowieka - materii? Czy człowiek mógłby istnieć bez harmonii z duszą (czyt. bez duszy)?. Dusza obdarzona wolną wolą spotyka się z ciałem, które wolnej woli nie ma, bo nie potrafi inaczej, jak być posłuszne prawom natury, czyli (Bożej) prawdzie .. Dusza w stałej bliskosci i komunikacji z nim ma możliwość osiagnięcia podobnego posłuszeństwa przy pomocy swojej wolnej woli, orientowania się przy tym wedlug zawsze obecnej w ciele prawdy .. Dla mnie ma to sens. 
|
N paź 04, 2015 18:08 |
|
 |
MOWA
|
Każdy może sobie odpowiedzieć sam na to pytanie i każda odpowiedź będzie prawidłowa i trafna. Czyli ile ludzi tyle odpowiedzi i tyle prawidłowości w tym. W moim przypadku twierdzę , że bóg stworzył człowieka aby ten miał możliwość powstać z nicości czyli narodzić się, aby przez życie zakończone śmiercią mógł osiągnąć życie wieczne . W zależności od swego postępowania będzie to życie wieczne w piekle , raj albo czyściec .
|
Pn paź 05, 2015 13:54 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Askadtowiesz napisał(a): Z Bilbii, niezalżnie od tego czy brac ją dosłownie czy nie, wynika, ze stworzenie nastąpiła w okreslonym momencie, czyli był też czas przed stworzeniem. Przypomina to dylemat Wielkiego Wybuchu. Co było przed? W jaki sposób to wynika? Serio, ciekawy jestem.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn paź 05, 2015 14:36 |
|
|
|