Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: Zło
Atimeres napisał(a): Tak, pamiętajmy że w kulturze starożytnej, w pogańskiej wierze, pomsta była prawem, nawet obowiązkiem. Niestety, tak jest do dzisiaj. W wielu kręgach, społecznościach. Atimeres napisał(a): Nie było przecież wówczas zorganizowanego tam sądownictwa ani kryminalistyki. Dopiero prorocy pouczają, że pomstę, czyli egzekwowanie sprawiedliwości, należy zostawić Bogu A Hammurabi, Drakon? Czy prorocy nie czerpali z nich? Atimeres napisał(a): przesadnymi słowami, np.: "Jeśli ktoś uderzy cię w prawy policzek, nadstaw mu i drugi, a jeśli ktoś zabiera ci płaszcz, daj mu i suknię"[/b], itd. (w Ewangelii Mateusza).
Na prawdę tak uważasz, że to przesada? A wiesz, jakie jest znaczenie tej nauki? Czy jjesteś przekonany, że Jezus sugeruje, że powinniśmy być ofiarami losu? I biernie przyjmować wszelkie ataki? W takim razie jak wytłumaczysz: J 18.22-23 Gdy to powiedział, jeden ze sług obok stojących spoliczkował Jezusa, mówiąc: «Tak odpowiadasz arcykapłanowi?» Odrzekł mu Jezus: «Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz?» Czemu nie nadstawił drugiego policzka? Obawiam się, że sowa na temat nadstawiania policzka należy zupełnie inaczej interpretować. Aczkolwiek z całokształtu Twojej wypowiedzi wynika, że jesteś blisko właściwych (właściwych to nie znaczy moich, ale wyjaśnień biblistów - badaczy starożytności) wniosków. Atimeres napisał(a): Ta przesada to obrazowy sposób Jezusowego przepowiadania, by skuteczniej docierało do świadomości; podobnie jak widzimy w Genesis, w poemacie o stworzeniu. A tu nie potrafię powiązać jednego z drugim. Ani związku z resztą postu. Czy możesz precyzyjniej wyłożyć, jaką myśl chciałeś przekazać?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn lut 17, 2025 8:59 |
|
|
|
 |
Witold33
|
PISMA wszelkiej maści to jedno, a ład społeczny wyemacypowanych, wyewoluowanych małp to drugie. Bez zemsty, bez kary, z rozpanoszonym miłosierdziem i "nieosądzaniem" Chrystusowym dawno byśmy jako gatunek przeszli do historii. Zaprawdę dzielnym być trzeba, by dyskutować i wojować z tabliczką mnożenia. Ale ludność uzdolniona wszystko potrafi.
|
Pn lut 17, 2025 9:05 |
|
 |
Atimeres
|
Podobno rozum, gdy był on w powijakach, nie poradziłby sobie, gdyby nie życie religijne, które pojawiło się wraz Y-Adamem; ono - jak udowadnia badacz psychologii ewolucyjnej, R. Dunbar, wpływało na przyspieszenie ewolucji mózgu i mowy, tworzyło życie wspólnotowe, poczucie braterstwa i dawało nadzieję w beznadziejności, a jakie wpadł człowiek na skutek meandrów ewolucji a9jak brzmi tytuł jednej książki polskiej)
|
Wt lut 18, 2025 19:24 |
|
|
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): Podobno rozum, gdy był on w powijakach, Podobno Bóg stwarzając człowieka, dał mu rozum i wolną wolę. O rozumie i wolnej woli będącej w powijakach nie doczytałem w Biblii. Może dołożył te powijaki dnia ósmego, odpocząwszy dnia siódmego?
|
Wt lut 18, 2025 20:06 |
|
 |
mareta
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Podobno rozum, gdy był on w powijakach, Podobno Bóg stwarzając człowieka, dał mu rozum i wolną wolę. O rozumie i wolnej woli będącej w powijakach nie doczytałem w Biblii. Może dołożył te powijaki dnia ósmego, odpocząwszy dnia siódmego? Może było tak: "Gdy Pan Bóg świat stworzył, ogród wielki, tak zwany Raj, założył. Rosły tam palmy, kaktusy i dynie, pasały się pumy, żyrafy i świnie. "Niedobrze, by świnia była sama!" – powiedział Pan Bóg i stworzył Adama." Lech Niekrasz "Genesis"
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lut 18, 2025 20:54 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Podobno rozum, gdy był on w powijakach, Podobno Bóg stwarzając człowieka, dał mu rozum i wolną wolę. O rozumie i wolnej woli będącej w powijakach nie doczytałem w Biblii. Może dołożył te powijaki dnia ósmego, odpocząwszy dnia siódmego? To nie moja dziedzina. Takie problemy może by Ci rozwikłał Przeemek. Na Ciebie trzeba grubego bicza  .
|
Śr lut 19, 2025 5:54 |
|
 |
Atimeres
|
mareta napisał(a): george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Podobno rozum, gdy był on w powijakach, Podobno Bóg stwarzając człowieka, dał mu rozum i wolną wolę. O rozumie i wolnej woli będącej w powijakach nie doczytałem w Biblii. Może dołożył te powijaki dnia ósmego, odpocząwszy dnia siódmego? Może było tak: "Gdy Pan Bóg świat stworzył, ogród wielki, tak zwany Raj, założył. Rosły tam palmy, kaktusy i dynie, pasały się pumy, żyrafy i świnie. "Niedobrze, by świnia była sama!" – powiedział Pan Bóg i stworzył Adama." Lech Niekrasz "Genesis" I jak Ci się żyje z tym obrazem człowieczeństwa? Uważaj teraz na siebie, może szkodzić... 
|
Śr lut 19, 2025 6:00 |
|
 |
Idący
|
Z pewnym rozrzewnieniem przypominałaś mi Niekrasza. Fraszki, którymi okrasza. Dawno czytałem nic jego twórczości. Wkleję jedną taką niepoprawną. Aż dziw bierze, że mógł napisać cos takiego. Dziś zostałby wyklęty. A kto wie, czy jak przypomnę poniższe, czy ktoś nie wykopie go z groby i nie przyłoży 6-kolorową łopatą.
postępactwo
rodzić się in vitro żenić się z pedałem postęp który dzisiaj stał się ideałem
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr lut 19, 2025 8:32 |
|
 |
Witold33
|
To i Niekrasz pogubiony genderowo? Myslałem, że zdrowy chłop.
|
Śr lut 19, 2025 9:14 |
|
 |
Idący
|
Niestety, zmarł 2014. Ale spostrzeżenie celne i niestety aktualne.
trucicielstwo fakt ten nie interesuje ogłupionej braci że arszenik już podają w medialnej postaci
A poprzednia fraszka dla nieogłupionej braci jest dowodem na to, że Niekrasz nie pogubił się genderowo. Ani nie dał się ogłupić.
|
Śr lut 19, 2025 9:44 |
|
 |
Witold33
|
Zapewniam cię, że postępactwo bardzo mnie drażni i rozśmiesza. Ale parafialny, zmurszały, trwożliwy "konserwatyzm", a właściwie zakompleksiona ksenofobia i kołtuństwo - jeszcze bardziej odrzucają. Co jednak najgorsze, politykierscy macherzy, populiści, kłusownicy różnej maści ciągle dbają o to, by pomiędzy tymi skrajnościami nic większego nie istniało.
|
Cz lut 20, 2025 8:41 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Zapewniam cię, że postępactwo bardzo mnie drażni i rozśmiesza. Ale parafialny, zmurszały, trwożliwy "konserwatyzm", a właściwie zakompleksiona ksenofobia i kołtuństwo - jeszcze bardziej odrzucają. Co jednak najgorsze, politykierscy macherzy, populiści, kłusownicy różnej maści ciągle dbają o to, by pomiędzy tymi skrajnościami nic większego nie istniało. Parafialny konserwatyzm? A kto go takim formuje, nie profesory, doktory i inne ory?
|
Cz lut 20, 2025 16:28 |
|
 |
Witold33
|
Śmieszkujemy z bonżurów, a co w zamian ? Rządy motłochu sterowanego przez Trockich, Pol Potów, Hitlerów, Stalinów i pomniejszych aspirujących wodzusiów. Taki jest prawdziwy Boży świat. Widać lepszy był nieosiągalny, wykroczył poza moce Stwórcze.
|
Cz lut 20, 2025 18:18 |
|
 |
george45
|
Witold33 napisał(a): Śmieszkujemy z bonżurów, a co w zamian ? Rządy motłochu sterowanego przez Trockich, Pol Potów, Hitlerów, Stalinów i pomniejszych aspirujących wodzusiów. Taki jest prawdziwy Boży świat. Widać lepszy był nieosiągalny, wykroczył poza moce Stwórcze. Dostrzeżenie tych bonżurów, Trockich.... , to jeden z pierwszych kroków, prowadzących do samoświadomości. Następnym można uczynić dostrzeżenie tego co/kto w wyniku tego sterowania cierpi bądź jest szczęśliwy. Czym i w czym się ono przejawia. Co do oceny Bożego Świata, by to zrobić, trzeba się w nim znaleźć. By to zrobić, trzeba "wyłączyć umysł". Myśląc, tworzymy swój świat i go oceniamy programem, który został nam wgrany i przez nas jest "ulepszany". Nowak zaprogramowany programem "Kurdupel", Kowalski zaprogramowany programem "Rudy"...
|
Pt lut 21, 2025 13:36 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Witold33 napisał(a): Śmieszkujemy z bonżurów, a co w zamian ? Rządy motłochu sterowanego przez Trockich, Pol Potów, Hitlerów, Stalinów i pomniejszych aspirujących wodzusiów. Taki jest prawdziwy Boży świat. Widać lepszy był nieosiągalny, wykroczył poza moce Stwórcze. Co do oceny Bożego Świata, by to zrobić, trzeba się w nim znaleźć. By to zrobić, trzeba "wyłączyć umysł"./.../ Odwrotnie, do oceny "Bożego świata" i znalezienia się w nim trzeba włączyć swój umysł; zacząć myśleć kategoriami ponad/pozaświatowego "inteligentnego projektu" i zobaczyć świat nie w kategoriach przypadku, a siebie nie w kategoriach świni (przypomnij sobie, kto pierwszy tak siebie widział), lecz w kategoriach sensu.
|
So lut 22, 2025 8:05 |
|
|
|