Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 30, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 O ewolucjonizmie - alternatywnie 
Autor Wiadomość

Post Re: O ewolucjonizmie - alternatywnie
Temat dotyczy ewolucji, czy życia?

N wrz 14, 2025 16:14

typowy przykład,że entropia lokalnie może maleć jest życie biologiczne
Co do ewolucji - tu mamy co innego, nie interesuje nas przepływ energii od Słońca, ale informacja w DNA, również to podlega entropii; przykład - ubożenie materiału genetycznego u psów; jeśli w przypadku życia - zasilaczem jest Słońce, to jak w spojrzeniu informacyjnym na DNA? skąd mamy przepływ informacji genetycznej? na początku musiała by być najbardziej zorganizowana.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N wrz 14, 2025 16:21

Powodem zubożenia materiału genetycznego u psów jest człowiek.
Psy rasowe podlegają hodowli. Hodowcy celowo krzyżują ze sobą psy tej samej rasy, mimo świadomości tego, jak to wpływa na różnorodność genetyczną. Nie bez powodu kazirodztwo wśród ludzi jest zakazane.
Zły przykład. Drastycznie zły przykład.

Nie słyszałeś o mutacjach, poziomym przepływie genów i innych mechanizmach ewolucji? One odpowiadają za wzrost zróżnicowania życia pod względem genetycznym.

Ostatnio edytowano N wrz 14, 2025 16:27 przez Kalartyd, łącznie edytowano 1 raz

N wrz 14, 2025 16:27

Andy72 napisał(a):
Informacja się rozprasza zgodnie z prawem entropii, a nie wzrasta
https://www.youtube.com/watch?v=EnmAGcVB5Ok

Aby zrozumieć pochodzenie człowieka nie potrzebujemy odwoływać się do publikacji o. Chaberka ani teorii Darwina o podobieństwach między okazami i gatunkami w przyrodzie lub działaniu doboru naturalnego, ani do paleontologów, którzy w znaleziskach ujawniają masę dziur i szpar spowodowanych przez działanie czasu.
Wystarczy nam genealogia genetyczna. Mam tu szkic drzewa genetycznego współczesnego człowieka od dzisiejszych ludzi na dola po prawej (tam moje, polskie i słowiańskie R1a i zachodnioeuropejskie R1b) oraz dzisiejszego plemienia z Afryki w Kamerunie A00 na dole po lewej.
http://www.tropie.tarnow.opoka.org.pl/i ... ot2013.jpg
Patrzymy się wyżej, linie afrykańska A00 i reszta ludzkości A0-T w osobie-Adama A00T, ojca współczesnych ludzi.
W pionie po prawej mamy orientacyjne daty wyłonienia się poszczególnych odgałęzień.
Powyżej Y-Adama widzimy kolejnego Y-Adama (A000-T), wspólnego przodka współczesnych ludzi i archaików neandertalczyka z denisowcem.
U góry obrazu mamy wspólnego przodka ludzi (w osobie Sahelantropa Czadyjskiego) z szympansem z czasu około 7 milionów lat temu.
Po tej linii może tak posuwać się z górę, spotykając kolejnych wspólnych przodków z człowieka z niżej rozwiniętych i bardziej odległych nam organizmów.
W końcu dojdziemy do jednego bakteryjnego organizmu Eukarionta, z początku życia na ziemi około 2 miliardy lat temu.
(odpowiadam na pytania.
P.S.
Na moje wskazanie osoby i za moją wpłatę wykonano w firmie FTDNA Houston (USA) testowania Afroamerykanina, Alberta Perry'ego, rodem z Kamerunu i uzyskano grupę linii A00; oraz dwóch Afroamerykanów z A0 na cytowanym niżej drzewie filogenetycznym.
Wskazane przeze mnie datowanie początku tej gałęzi, a zatem i Y-Adama, na 275 tys. lat zatwierdził zespół genetyków Uniwersytetu w Arizonie, F. Mendez et al. 2016
).

N wrz 14, 2025 16:27

Entropia informacji... co za wspaniale bezsensowna teza.
To by znaczyło, że w starożytności nauka była najbardziej rozwinięta, a z każdym wiekiem tylko i wyłącznie tracimy wiedzę. Nie dokonujemy odkryć, nie formułujemy hipotez, nie tworzymy eksperymentów. W końcu informacja może tylko maleć. Wiedza nie może rosnąć.

N wrz 14, 2025 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2