Re: O ewolucjonizmie - alternatywnie
Aby zrozumieć pochodzenie człowieka nie potrzebujemy odwoływać się do publikacji o. Chaberka ani teorii Darwina o podobieństwach między okazami i gatunkami w przyrodzie lub działaniu doboru naturalnego, ani do paleontologów, którzy w znaleziskach ujawniają masę dziur i szpar spowodowanych przez działanie czasu.
Wystarczy nam genealogia genetyczna. Mam tu szkic drzewa genetycznego współczesnego człowieka od dzisiejszych ludzi na dola po prawej (tam moje, polskie i słowiańskie R1a i zachodnioeuropejskie R1b) oraz dzisiejszego plemienia z Afryki w Kamerunie A00 na dole po lewej.
http://www.tropie.tarnow.opoka.org.pl/i ... ot2013.jpgPatrzymy się wyżej, linie afrykańska A00 i reszta ludzkości A0-T w osobie-Adama A00T, ojca współczesnych ludzi.
W pionie po prawej mamy orientacyjne daty wyłonienia się poszczególnych odgałęzień.
Powyżej Y-Adama widzimy kolejnego Y-Adama (A000-T), wspólnego przodka współczesnych ludzi i archaików neandertalczyka z denisowcem.
U góry obrazu mamy wspólnego przodka ludzi (w osobie Sahelantropa Czadyjskiego) z szympansem z czasu około 7 milionów lat temu.
Po tej linii może tak posuwać się z górę, spotykając kolejnych wspólnych przodków z człowieka z niżej rozwiniętych i bardziej odległych nam organizmów.
W końcu dojdziemy do jednego bakteryjnego organizmu Eukarionta, z początku życia na ziemi około 2 miliardy lat temu.
(
odpowiadam na pytania. P.S.
Na moje wskazanie osoby i za moją wpłatę wykonano w firmie FTDNA Houston (USA) testowania Afroamerykanina, Alberta Perry'ego, rodem z Kamerunu i uzyskano grupę linii A00; oraz dwóch Afroamerykanów z A0 na cytowanym niżej drzewie filogenetycznym.
Wskazane przeze mnie datowanie początku tej gałęzi, a zatem i Y-Adama, na 275 tys. lat zatwierdził zespół genetyków Uniwersytetu w Arizonie, F. Mendez et al. 2016).