Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:39

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 KATOLICY-NAUKI ŚCISŁE 
Autor Wiadomość

Istnieje zależność, która zakłada, że wraz z rozwojem poziomu wiedzy i w ogóle rozwoju cywilizacyjnego spada wiara w Boga, a odwortonie w przypadku niskiego stopnia wykrztałcenia, biedy, zacofania.

hmmm, a skąd niby wiesz o tej zalezności? jakieś badania? jakieś nazwiska wybitnych badaczy?

a swoją drogą z twoich błędów ortograficznych wynika, że w Boga wierzysz :P masz odpowiednie "wykrztałcenie" ;)

Pt cze 02, 2006 10:42
No to jedziem po kolei :P

elka napisał(a):
hmmm, a skąd niby wiesz o tej zalezności? jakieś badania? jakieś nazwiska wybitnych badaczy?

Czytałem w wielu artykułach + własna obserwacja
Ty nigdy nie słyszałaś o zależności pt "im większy stopień wykrztałćenia i pozimu materialnego tym mniej ludzi wierzących, a im większy analfabetyzm i bieda tym więcej ludzi wierzacych"?

elka napisał(a):
a swoją drogą z twoich błędów ortograficznych wynika, że w Boga wierzysz :P masz odpowiednie "wykrztałcenie" ;)

Ohohoh! Znalazła się mdrala, któa będzie mnie egzamnowała i jeszcze mówiła jakie mam wykształcenie a jakiego nie mam!
Nie przykałdam prawie żadnej wagi do jakości gramatycznej tekstów jakie pisze sobie na foach dyskusyjnych. Zupełnie inaczej piszę odręcznie a zupełniei naczej na klawiaturze (tu zależy mi na szybkim pisaniu i czesto robię błędy, zjadam litery itd). I wisi mi, czy Ci sie to podoba, czy nie :)
A i tak uważam, że nieźle sobie radzę i bardzo mało błedów robię, w porównaniu do innych użytkowników :)
A moje wykształcenie to Ty isę nie martw :)

pozdr,
michał

Pt cze 02, 2006 11:26
Cytat
Cytuj:
Bo nauka wyklucza wiarę, ale nie przeszkadza to być jednocześnie człowiekiem wierzącym i np naukwocem. Tacy ludzie też są, choć nie od dziswaidomo, że stanowią promil spośród wszystkich naukowców.

Konkretnie jaka nauka wyklucza istnienie Boga..??
Kolejna bzdura
ze tylko promil naukowców wierzy w Boga !!

Sprecyzuję: Myślenie naukowe, posiadanie szerokiej wiedzy z nauk ścisłych nie służy wierze w Boga, a wręcz przeciwnie stwarza tendencję do eliminacji owej wiary. I tak to zazwyczaj jest w rzeczywistosci.
A co do tego, że większość naukwoców to są ludzie nie wierzący - nie musimy się zgadzać! :) Jaki koń jest i tak każdy widzi :)
Ja uważam, że wśród naukowców jestn najmniejszy odsetek ludzi wierzących w Boga spośró wszystkich innych profesji + dodatkwo jestem przkeonany o słuszności założenia pt "im większe wykształćenie i poziom życia materialnego = najmniejszy odsetek ludzi wierzących w Boga , im ludzie biedniejsi i głupsi = tym więcej wierzących w Boga i większa bogobojnosć (przechodząca czesto w skrajność, szczególnie widać na wsiach)"

pozdrawiam :)
michał

Pt cze 02, 2006 11:34

Ty nigdy nie słyszałaś o zależności pt "im większy stopień wykrztałćenia i pozimu materialnego tym mniej ludzi wierzących, a im większy analfabetyzm i bieda tym więcej ludzi wierzacych"?

nie, nigdy o tym nie słyszalam - może podasz jakies linki do tych artykułów?

a twoim wykształceniem sie nie martwię, tylko to, jak piszesz sugeruje że masz z tym kłopoty, więc logicznie biorąc - jesteś wierzący ;)

a swoją drogą czytając to, jak pisze większość niewierzących na róznych forach można stwierdzić, że "im większy stopień agresji i olewania zasad pisowni np imienia Bóg, tym [zdaniem tychże niewierzących] jakość ich niewiary" ;)

poza tym istnieje coś takiego jak mądrość i wiedza - a to nie jest tożsame ;)

zresztą tak faktycznie to wszelkie wtłaczanie "mądrości i głupoty" w ramki jest bezsensowne wobec słów Pawła o "głupstwie Krzyża" :) masz rację, queer, jesteśmy "głupcami i prostaczkami" - i chwała Bogu za to :) wolę to, niż twoją "mądrość tego świata" :)

Pt cze 02, 2006 11:51
No jak chcesz to się nazywaj "głupią prostaczką" ale ja się od tego stanowczo odcinam :) Ale jak Ty sie tak lubisz okrślać to mi nie przeszkadza :P

A l inków nie mam, bo już dawno czytałem te artykuły, w tym dobrze pmietam jeden w tygodniku newsweek. A Ty nie musisz mi wierzyć :P Możesz uważać inaczej, nie musimy się zgadzać :)

pozdrawiam,
michał

Pt cze 02, 2006 12:05

Cytat
Cytuj:
Bo nauka wyklucza wiarę, ale nie przeszkadza to być jednocześnie człowiekiem wierzącym i np naukwocem. Tacy ludzie też są, choć nie od dziswaidomo, że stanowią promil spośród wszystkich naukowców.

Konkretnie jaka nauka wyklucza istnienie Boga..??
Kolejna bzdura
ze tylko promil naukowców wierzy w Boga !!

Faktycznie-on ma racje. Tylko promil naukowców wierzy w boga... A co może temu zaprzeczysz? ;)
A co do istnienia boga to przecież to wiadome, że on prawdopodobnie nie istnieje-jak do tego dotrzeć? Myśleć racjonalnie!!! Ale apropo tej nauki to jestem ciekawy jakie znasz na to dowody Michał? Bo niewątpliwie takowe istnieją.
A co do tych biologów, to właśnie chcę udowodnić, że nauka wyklucza istnienie niematerialnych bytów :P.

Pt cze 02, 2006 12:33
Isaac Newton - wydał nawet jakieś dzieło teologiczne.

ksiądz prof. Michał Heller, fizyk,kosmolog,filozof. Jego autorstwa była (nie wiem czy jest tam do dzisiaj) komora jonizacyjna na Krakowskim AGH

PS. Atiath. Jak na takiego wykształconego racjonalistę, to walisz straszne byki ortograficzne :D

Pt cze 02, 2006 12:38

cytat [quote] Zapytam przewrotnie antymeteria to materia ???.. i co bilogia na to..??
POzdro

Pt cze 02, 2006 12:41

A co do tych biologów, to właśnie chcę udowodnić, że nauka wyklucza istnienie niematerialnych bytów :P.

Jak się nie udało na fizykach, to może na biologach wyjdzie, tak? :roll:
A jeśli nie za pierwszym razem, to zawsze możemy wprowadzić jakieś dodatkowe warunki, prawda? Proponowałabym na przykład co najmniej 20 publikacji, w tym jedną po japońsku, pięć po hiszpańsku i cztery w suahili...

Widziałam już różne próby udowodnienia nieistnienia Boga [w tym żadnej uwieńczonej sukcesem], ale z czymś takim to się jeszcze nie spotkałam... :roll:

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt cze 02, 2006 12:48

Na rok przed swoją śmiercią, Fiodor Dostojewski otrzymał list od pewnej studentki, która zwierzyła mu się ze swego cierpienia z powodu utraty wiary. Rosyjski starzec odpowiedział młodej dziewczynie: ,,Wasz list jest ciepły, serdeczny i szczery. Wy naprawdę cierpicie i nie możecie nie cierpieć, ale dlaczego tracicie ducha?... Piszecie, ze zniszczyli w Was wiarę w Chrystusa. Dlaczego jednak najpierw nie postawicie sobie pytania: Kim są ci, którzy zaprzeczają, że Chrystus jest Zbawicielem? Ja nie pytam o to, czy są, dobrzy czy źli, ale czy znają w istocie Chrystusa? Wierzcie mi, nie znają Go, bowiem gdy pozna się Go choćby tylko częściowo, nie można nie widzieć, ze jest w Nim coś niezwykłego; On nie jest jednym z wielu, nie jest podobny do wszystkich dobrych czy najlepszych ludzi. Ponadto, wszyscy oni do tego stopnia są lekkoduchami, ze nie mają nawet przygotowania naukowego, aby móc poznać to, co negują. Oni zaprzeczają rozumem. Czy jednak ich umysł jest czysty i czy spokojne jest ich serce?"

a dla tych, którzy uważają, że sam rozum "wystarczy" do czegokolwiek:
Czy diabeł może być zbawiony i kilka innych pytań

Pt cze 02, 2006 13:02
ak się nie udało na fizykach, to może na biologach wyjdzie, tak? :roll:

Na biologach też się nie uda :D
Pierwszy:
:arrow: Georg Mendel, zakonnik (augustianin)

Pt cze 02, 2006 13:08

cytat
Cytuj:
Zapytam przewrotnie antymeteria to materia ???.. i co bilogia na to..??
POzdro

Eee-o co ci chodzi godunow? Zreszto ty jesteś teistą, czy ateistą, bo po twych wypowiedziach ciężko rozróżnić...

A co do tej próby obalenia boga ja tylko do niej przybliżam, bo na tależu wszystkiego nie mogę ci na tacy podać. Ale z tymi bilogami jak narazie nikt mnie nie przebił-więc coś w tym jest... Pomyślcie i dojdziecie do racjonalnej prawdy :).

Pt cze 02, 2006 13:09

Angua napisał(a):
ak się nie udało na fizykach, to może na biologach wyjdzie, tak? :roll:

Na biologach też się nie uda :D
Pierwszy:
:arrow: Georg Mendel, zakonnik (augustianin)

Jeden na setki innych? Chyba tak co nie? Przyznajcie prawdę-wśród ludzi najlepiej wykształconych tylko około jeden na tysiąc jest wierzących. Bo tego już nie zaprzeczycie :).

Pt cze 02, 2006 13:11

No jak chcesz to się nazywaj "głupią prostaczką" ale ja się od tego stanowczo odcinam :) Ale jak Ty sie tak lubisz okrślać to mi nie przeszkadza :P

A l inków nie mam, bo już dawno czytałem te artykuły, w tym dobrze pmietam jeden w tygodniku newsweek. A Ty nie musisz mi wierzyć :P Możesz uważać inaczej, nie musimy się zgadzać :)

Popieam, popieram :-D

pozdrawiam,
michał

Pt cze 02, 2006 13:12

Widze, że niektórzy sami dochodzą do wniosku kim są :?

Pt cze 02, 2006 13:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona