Kreacjonizm powinien uwzględnić proces ewolucji.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A wracając do tematu wątku to nie mam pojęcia do czego ta cała gadka o entropii zmierza - może mamy znaleźć sposób na wyrwanie się poza nasz zamknięty układ entropijny (wszechświat)? A może gadam pseudonaukowe bzdury z których nic nie wynika?... Nie wiem Uśmiech... Proponuję EOT
Co to jest EOT  ?
|
N paź 22, 2006 11:26 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Rita napisał(a): Co to jest EOT  ? Google prawdę Ci powie 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N paź 22, 2006 11:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
EOT czyli End of Topic.Czyli propozycja zamknięcia tematu.
Ale może jeszcze pytanie:Czy ewolucjonizm,który póki co popieram też uwzględnia akt stwórczy? Raczej tak skoro ewolucję poparł Kościół.
Kreacjonizm mówi wyłącznie o akcie stworzenia,ale akt ten też nie wyklucza faktu ewolucji.Dlaczego prof.Giertych mówi by ewolucji nie nauczać w szkołach,skoro fakt stworzenia zakłada fakt ewolucji ? Czy zatem kreacjonizm+ewolucjonizm=prawda ?
|
N paź 22, 2006 12:51 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
HAUNEBU III napisał(a): Ale może jeszcze pytanie:Czy ewolucjonizm,który póki co popieram też uwzględnia akt stwórczy? Raczej tak skoro ewolucję poparł Kościół. Oczywiście, ewolucja nie tłumaczy tak naprawdę jak powstało życie i gatunki. Pomimo pewnych teorii i poszlak, również dawanych przez ewolucjonizm, tak naprawdę nie mamy pojęcia jak powstawały i mogą powstawać gatunki - oto szerokie pole dla wszelkich dociekań  HAUNEBU III napisał(a): Kreacjonizm mówi wyłącznie o akcie stworzenia,ale akt ten też nie wyklucza faktu ewolucji.Dlaczego prof.Giertych mówi by ewolucji nie nauczać w szkołach,skoro fakt stworzenia zakłada fakt ewolucji ? Czy zatem kreacjonizm+ewolucjonizm=prawda ? Dobrze napisałeś: "faktu ewolucji". Ewolucja jest na wiele sposobów udowodnionym faktem, również eksperymentalnie. Co do Giertycha - nie wiem, jego priorytety, cele i środki są mi skrajnie obce, nie potrafię "wczuć" się w "kosmitę".
Kreacjonizm jest próbą przeforsowania i dodania Boga do nauki. Jest typową "teorią pasożytniczą", która bazuje na dziurach w naukowych teoriach, dodając w ich miejsce coś co jest nieweryfikowalne i ezoteryczno-transcendentalne - tak samo działa NewAge...
Ja uważam, że jeśli zostaną odkryte dowody ingerencji jakiejś "siły nadrzędnej" to bardziej to będzie przemawiać za ingerencją zaawansowanej, obcej cywilizacji (kosmici) niż za Bogiem.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
N paź 22, 2006 13:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarzu napisałeś: Cytuj: Ja uważam, że jeśli zostaną odkryte dowody ingerencji jakiejś "siły nadrzędnej" to bardziej to będzie przemawiać za ingerencją zaawansowanej, obcej cywilizacji (kosmici) niż za Bogiem.
Po pierwsze trzeba zaznaczyć,że na Ziemi nie było żadnych kosmitów i nie będzie.Są dowody,że pod wpływem hipnozy,chorób psychicznych,środków odurzających i magii można widzieć UFO.Możliwe też,że mówi się o pojawieniu UFO na Ziemi,aby na tym zarobić kasę.Poza tym prędkości światła nie osiągnie żaden obiekt mający masę (patrz:fizyka).Przez czarne dziury też nie można podróżować "na skróty", bo grawitacja za duża.
A zatem ewolucja jest następstwem aktu stworzenia.Świat został stworzony przez Boga.
Teraz ten świat ewoluuje, co dotyczy np.zwierząt,roślin czy bakterii.Odkryto nowy szczep prątków gruźlicy - to niestety negatywny przykład ewolucji,bo oznacza nową epidemię.
|
N paź 22, 2006 14:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3696597.html
Cytuj: Druga poszlaka wskazująca na słabość teorii ewolucji - zdaniem Giertycha - to dinozaury. - Badania pokazują, że dinozaury były współczesne ludziom. Ze wszystkich kultur docierają informacje, że je pamiętamy. Szkoci - potwora z Loch Ness, my - smoka wawelskiego, a Marko Polo pisał, że smok był zaprzężony do karety cesarskiej w Chinach - przekonywał Giertych.
Ten facet jest po prostu GENIALNY
Tylko dlaczego przestano mu podawac tabletki? Przecież rozchoruje sie do reszty
Pamietacjie niedouczone ludki!!
Smok Wawelski i Potwór z Loch Ness - najważniejszymi dowodami na fałsz ewolucyjny  !!
Boże!! To jest Europoseł? Za co???
|
N paź 22, 2006 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jedno tylko jest w tym wszystkim prawdziwe. Mianowicie to, ze Neandertalczycy sa wśród nas!!
Do takiego wniosku pan profesor z pewnoscia doszedł wertując album z rodzinnymi zdjęciami...
|
N paź 22, 2006 14:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czytałem powyższy artykuł o teoriach prof.Giertycha: to teorie pseudonaukowe.I jeszcze chcą tego uczyć Wszechpolaków w Akademii Orła Białego.Wszechpolacy nie dajcie się oszukać.
Nie wiem,czy ten artykuł " Neandertalczycy są wśród nas" nie jest przypadkiem science-fiction ?
|
N paź 22, 2006 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ewolucja jest faktem.

|
N paź 22, 2006 15:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ by ględzicie. Aby wiedzieć, że ewolucja gatunków jest faktem, trzeba umieć zwyczajnie wymienić stadia przejściowe. I wtedy nie ma potrzeby wklejać jpegów pokazujące stadia od małpy do człowieka z włócznią <rotfl>, albo się roztkliwiać nad tym, że kreacjoniści nie "myślą". Wystarczy wiedzieć dlaczego teoria ewolucji prawdziwa; ostatecznie teorię udowodnić ma jej zwolennik.
Wybaczcie takie potraktowanie Was, ale skręca mnie jak czytam Wasze kolejne wynurzenia.
|
N paź 22, 2006 15:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ostatecznie macie tu lekturę: http://www.ewolucja.org/d1.html obkujcie na blaszkę i następnym razem na merytoryczne zarzuty, będziecie potrafili odpowiedzieć merytorycznie
|
N paź 22, 2006 15:49 |
|
 |
filippiarz
|
PTRqwerty napisał(a): Aby wiedzieć, że ewolucja gatunków jest faktem, trzeba umieć zwyczajnie wymienić stadia przejściowe. Stadia przejściowe? Czego? Pomiędzy gatunkami? Nie ma. Jest bodajrze jeden gad z piórami jak u ptaka. To genetyka wskazuje na to, że jedne gatunki pochodzą od drugich. Ale jak dochodzi do zmiany jednego gatunku w drugi nie wiadomo. Próby tłumaczenia tego kreacjonizmem są tak samo sensowne jak mówienie, że przylatuje wróżka na swych złotych skrzydełkach i za pomocą swej magicznej różczki zmienia jeden gatunek w drugi. PTRqwerty napisał(a): Wystarczy wiedzieć dlaczego teoria ewolucji prawdziwa; ostatecznie teorię udowodnić ma jej zwolennik. Bo zaobserwowano ją w działaniu. Sam też możesz poeksperymentować - kup sobie kolonię zmodyfikowanych muszek owocówek (krótszy rozwój pokoleniowy) i poeksperymentuj. W zależności od zmian środowiskowych możesz otrzymać n.p. muszki bez skrzydeł, muszki 2x większe niż w naturze, 2x mniejsze niż w naturze, o dowolnej barwie oczu, z nienaturalnie dużą głową, niemal bez głowy. Ewolucja pełną gębą.
|
N paź 22, 2006 15:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ma, nie ma, a powinno by. Żartuję, wcale po 150 latach badań nie jest powiedziane, że powinno być.
A już poważniej (powiedzmy) zerkni no tu i tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_int ... o_spadania
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%8 ... r_Spagetti
|
N paź 22, 2006 16:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W Wielki Najmądrzejszy PTR
Chyle czołą przed Twa niezmierna inteligencją. Nie potrafię jednak zrozumiec dlaczego nie jesteś w stanie pojąć intencji postu który przytoczyłem wyżej.
Czyżby Twa niezmierna uczonośc była tylko fikcją forumową i nie przedkladała sie na rzeczywistość?
Ja wiec nedzny tumanek postaram sie wytłumaczyc ci cel mojego błahego pisania.
Otóż moim celem było wyśmianie głupot jakie proponuje podstarzały i pewnikiem cierpiący na zaburzenia osobowosci prof. Maciej Giertych (smoki wawelskie, potwory szkockie i neandertaczycy wsrod nas).
Nie mam zamiaru udowadniac czegoś co już zostało udowodnione przez osoby o wiekszej inteligencji.
Obawiam sie jednak, ze Twoje IQ PTR-ku jest tak wysokie, że nie jestes w stanie zrozumiec tak nisko zewoulowanych osobników jak ja.
Dziwię sie ogromnie co tak wielka umysłowość robi wśród takich prymitywów na podłej jakości Forum. Zagubiłes drogę wyzej? A może zatrzasnięto ci drzwi? 
|
N paź 22, 2006 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie stresuj się tak Tolknienie, bo ja nie pisałem do Ciebie. W ogóle czytajać Twój wpis, odniosłem wrażenie, że to standardzik sprowadzający się do wyrażenia frustracji nad pomysłami rodziny Giertychów. Zapewne miałeś jakieś powody tak bardzo się unieść, ale ja ich na prawde nie widzę.
|
N paź 22, 2006 16:34 |
|
|
|