Co to znaczy ze Kosmos powstal ad nihilum?
Autor |
Wiadomość |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Dane ciało (obiekt) jest obdarzony masą wyrażaną np.w kilogramach . Jednak ani kilogram , który jest jednostką masy ,ani masa ,która jest pojęciem fizycznym, nie jest żródłem pola .Źródłem pola jest sam objekt . Dla ścisłosci objekt obdarzony masą, wyrażaną w tym przypadku w kilogramach.
Stosując tę analogię, mamy:
To nie wolna wola człowieka spowodowała istnienie grzechu - to sam człowiek do tego doprowadził.
Źródłem pola elektromagnetycznego jest obiekt, ale jest on nim dlatego że posiada taki przymiot jak ładunek - gdyby nie miał tej własności to by nie tworzył tego pola.
|
Pt wrz 19, 2008 10:59 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn,
Takich sformułowań używa się w fizyce, przyjęły się i są uznawane za poprawne:
ładunek elektryczny jest źródłem pola elektrycznego
masa jest źródłem pola grawitacyjnego
itp.
Każdy kto wie o co chodzi, rozumie, że chodzi o obiekty posiadające ładunek/masę, tylko ty robisz z igły widły.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pt wrz 19, 2008 11:11 |
|
 |
wieczny_student
|
Ale z chodzimy z tematu. Jeżeli, Seweryn, rozumiesz o co chodzi, nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji. A jeżeli jeszcze jeszcze nie rozumiesz, to IMO nie warto tego dłużej ci tłumaczyć.
|
Pt wrz 19, 2008 11:17 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Ale z chodzimy z tematu. Jeżeli, Seweryn, rozumiesz o co chodzi, nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji. A jeżeli jeszcze jeszcze nie rozumiesz, to IMO nie warto tego dłużej ci tłumaczyć.
Sama masa nie jest źródłem pola bo masa to pojęcie fizyczne . Można tak powiedzić w znaczeniu umownym odnoszącym się do materii. Jako student powinieneś był tę różnicę zauważyć ,jeśli nie to nie warto tego dłużej ci tłumaczyć.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt wrz 19, 2008 11:42 |
|
 |
movsd
|
Nie kłóć się z nim Studencie, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem, szkoda czasu na ludzi pokroju Seweryna.
|
Pt wrz 19, 2008 11:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
movsd napisał(a): Nie kłóć się z nim Studencie, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem, szkoda czasu na ludzi pokroju Seweryna. święte słowa
|
Pt wrz 19, 2008 12:02 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Nie kłóć się z nim Studencie, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem, szkoda czasu na ludzi pokroju Seweryna.
Nie zauważylem aby student się kłócił. Rozmowa o nauce z kimś kto nie zna nawet znaczenia słowa "dobranoc" to rzeczywiście strata czasu.
Wracając do tematu to można stwierzdzić, że skoro wszechświat powstał z nicości to zważając na jego rozmiar musiał to być niezły cud w dosłownym tego słowa znaczeniu.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt wrz 19, 2008 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a gdyby był mniejszy cudu by nie było?
|
Pt wrz 19, 2008 16:57 |
|
 |
Seweryn
|
Idiota napisał(a): a gdyby był mniejszy cudu by nie było?
W sumie też , ale coś tam żekomo na poziomie kwantowym pojawia się w przestrzeni bez przyczyny, ale nie z nicości bo przestrzeń w której się to pojawia to już coś.
|
Pt wrz 19, 2008 18:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
przestrzeń to miara odległości między bytami, więc "w przestrzeni" nic się nie pojawia bo przestrzeń to się pojawia RAZEM z DRUGIM przedmiotem (bo jak istnieje tylko jeden to nie ma co mierzyć).
|
So wrz 20, 2008 1:33 |
|
 |
wieczny_student
|
W fizyce przestrzeń jest tłem, areną zdarzeń. W każdym punkcie tej przestrzeni jest ustalona metryka pozwalająca na mierzenie odległości między punktami. Odległości można mierzyć także pomiędzy punktami przestrzeni (nie tylko pomiędzy ciałami materialnymi, choć jest to raczej możliwość teoretyczna, jako że punkty w przestrzeni możemy wyróżnić tylko ciałami materialnymi.
Przy stosowanej definicji przestrzeni i metryki, odległości między punktami przestrzeni są ustalone nawet w nieobecności materii - ale my nie potrafimy ich wtedy zmierzyć.
|
So wrz 20, 2008 7:35 |
|
 |
Seweryn
|
Przestrzeń jest areną zdarzeń zgoda , ale wracając do tematu co mogło być areną zdarzenia zwanego WW kiedy to jeszcze przestrzeni nie było?
|
So wrz 20, 2008 8:43 |
|
 |
wieczny_student
|
WW ma swoje miejsce w czasoprzestrzeni: czas = 0, miejsce = wszędzie. Nie potrzeba żadnego zewnętrznego ośrodka.
|
So wrz 20, 2008 12:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie jest Bog? Wszedzie i nigdzie.
Czym jest Bog? Wszystkim i niczym
|
So wrz 20, 2008 14:03 |
|