Argumenty na ISTNIENIE BOGA
Autor |
Wiadomość |
Atei_
|
Cytuj: Przekazy historyczne jakie znamy mówią o Bogu Stwórcy, więc należy uznać to co mamy, gdyż nie wiemy jakie są właściwości istnienia poza czasem.
Jedno nie wyklucza drugiego.
_________________ Nie ma dowodu na istnienie Boga, nie ma też dowodu na jego nieistnienie. Wszystko sprowadza się do kwestii wiary, lub braku wiary.
|
Pt paź 17, 2008 21:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dotychczas przedstawiłem dyskutantom w tym temacie argumenty na istnienie Boga w kilku kategoriach
1 ) Argumenty kosmologi na istnienie Boga
2) Argumenty Chemii Fizycznej na istnienie Boga
3) Argumenty teorii chaosu i teorii informacji na istnienie Boga
4 ) Argumenty hstoryczno -antrapologiczne na istnienie Boga
5) Argumenty socjologiczne na istnienie Boga
Czy mozemy pokusic się o racjonalny opis Boga?
Można dokonac czesciowego opisu cech Boskich, wspolnych dla wielkich religii monoteistycznych , ktore sa takze czescia rzeczywistosci przed Big Bang. Dokonam tego w mej następnej wypowiedzi
|
So paź 18, 2008 9:22 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: -2 + 1 + (-1) + 2 = 0
Każda liczba to obraz jednego wszechświata. Może być też tak:
[-2 + 2] + [(-1) + 1] = 0 Od razu mi się przypomniał słynny " matematyczny dowód na istnienie Boga ".. Cytuj: Jak dla mnie to jest bardziej spójna teoria niż teoria inteligentnej mocy która stworzyła wszechświat i chrześcijaństwo.
Nie można ich zestawiać ( a więc także porównywać pod względem " spójności " ), ponieważ chrześcijańska " teoria inteligentnej mocy " nie jest teorią naukową, tylko egzystencjalną.
|
So paź 18, 2008 11:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wdaje się dyskusje z wielkimi antropologizacjami Boga, ktore jako prawda objawiona znajduje się w Ewangelii. Ta moja wiara w Boga w Trojcy Swietej Jedynego to dar ktory od Boga otrzymałem i z tym dyskusji nie ma.
Ale jest możliwe dyskusja racjonalna nad "Cechami Boskosci", ktore stanowią element wspolny wszystkich wielkich religii monoteistycznych.
Cechy te stanowia jednoczesnie wierny opis stanu rzeczywistosci przed Big Bang czyli rzeczywistosci poza kosmicznej.
Elementem stanu rzeczywistosci poza-kosmicznej oraz "przed Big Bang" jest NIEISTNIENIE CZASU KOSMICZNEGO. Jest WIECZNOSC Czym charakteryzuje się Wiecznosc?
Wiecznosc nie ma kierunku i upływu wzdłuz osi czasu kosmicznego.
Z punktu widzenia kosmosu , wiecznosc to brak sekwencyjnosci raz jednoczasowosc wszystkich kosmicznych czasow przeszlych, terazniejszych i przyszlych.
A wiec WIECZNOSC to wynikajcy z teorii Wielkiego Wybuchu racjonalny opis stanu rzeczywistosci pozakosmicznej i "przed" Big Bang".
I tak pada reduta ateistow w postaci głupawego pytania "kiedy powstał i kiedy umrze Bog? Takie pytanie jest nieuprawnione i nieracjonalne. BOG JEST WIECZNY - mowia religie monoteistyczne.
Stan rzeczywistosci "przed" Big Bang to WIECZNOSC - mowi nauka Kosmologia.
PS. Zauważcie , ze mowiac "przed" Big Bang zawsze uzywam znaku cudzysłow w celu zaznaczenia braku sekwencyjnosci w Wiecznosci.
|
So paź 18, 2008 12:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
" Bog Wszechmocny" mowią wielkie religie monoteistyczne.
"wszechmocny" = bezgraniczny=nieskonczony
Stan rzeczywistosci przed Big Bang MUSI byc Nieskonczonosc.
Nieskonczonosc czego?
Nie jest to nieskonczonosc przestrzeni,czasu, materii czy energii - bo Wiemy dobrze , ze te "przed" Big Bang NIE ISTNIALY  !!!
Więc moze byc to tylko NIESKONCZONOSC POTENCJALU NICOSCI (Nieskonskonczonosc potencjalu wszystkiego)
Bo co to jest Nicosc? Nicosc to po prostu brak wszystkich elementow
obecnego kosmosu i jego praw fizycznych. Ake NICOSC to NIE jest
PUSTKA.
Nicosc to kompletny i racjonalny opis rzeczywistosci "przed" Big Bang.
Nicosc to takze czesciowy opis monoteistycznego Boga nieskonczonego
|
So paź 18, 2008 13:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nicosc to takze czesciowy opis monoteistycznego Boga nieskonczonego A jeśli nie? Cytuj: "wszechmocny" = bezgraniczny=nieskonczony
bezgraniczny i nieskończony - więc na tym skończmy wymienianie jego cech. Bo jeśli nazwiesz go teraz miłosiernym hmm każda cecha jaką wymienisz będzie go w jakiś sposób ograniczała, czyli powstaje sprzeczność - nie może być jednocześnie bezgraniczny i jakiś jeszcze.
|
So paź 18, 2008 13:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Opis Boga Niesonczonego zawsze bedzie niepełny - bo taka jest istota nieskonczonosci. Ale my ludzie mamy prawo mowic do Boga naszą skonczona ludzka miarą skonczonego kosmosu:
Jezu Krynico Mądrosci
Jezu Milosci Niewyczerpana
Jezu Nadziejo Nasza
Boże w Trojcy Swiętej Jedyny
|
So paź 18, 2008 15:32 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
W zwiazku z nazewnictwem, uslyszalem w Radio Maryja pozdrowienie "zawsze dziewica".
Mysle sobie, ze nie do konca przemyslane. Co odpowie 50-letnia kobieta kiedy
nazwiemy ja "Ty zawsze dziewico". Czy bedzie zadowolona?
|
So paź 18, 2008 18:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co to ma wspolnego z tematem dyskusji " Argumenty na rzecz Boga"?
|
So paź 18, 2008 19:04 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
No nic albo to samo co Opis Boga Niesonczonego.
|
So paź 18, 2008 19:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wywodzący sie z faktow nauki skonczonego kosmosu opis rzeczywistosci
poza-kosmicznej i "przed " Big Bang jest identyczny z opisem Boga religii monoteistycznych.
|
So paź 18, 2008 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie pomyślałeś, że ten kto dokonał tego opisu właśnie taki miał zamiar?
|
So paź 18, 2008 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Opisu Osobliwosci Big Bang dokonali kosmolodzy i fizycy.
99% kosmologow i fizykow uznaje teorię Big Bang za fakt kosmiczny czyli cos wiecej niz teorie ( porownywalnie z teorią Kopernika. ktora obecnie uznawana jest za fakt kosmiczny.)
|
So paź 18, 2008 19:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W moim poprzednim poście chodziło mi o opis Boga, a nie BigBangu - myślałem, że to jasne.
Nie próbuj nawet pisać, że opis Boga zawarty w Biblii zgadza się z BigBangiem.
Jasne, że chodzi Ci o opis teologów, przytocz mi proszę ten opis, łącznie ze źródłem
|
So paź 18, 2008 21:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bog Biblii ujawnia nastepujące cechy swej Boskosci:
Nieskonczonosc , Bycie w Wiecznosci, Poza- swiatowosc (poza-kosmicznosc),
wszechmoc, niematerialnosc, nieprzestrzennosc. JEST TO NIEPELNY OPIS
BOGA BIBLII.
Stan rzeczywistosci "przed Big Bang" ma następujace cechy:
Nieskonczonosc, wiecznosc, poza-kosmicznosc, wszechmoc(nieskonczony potencjal), niematerialnosc, nieprzestrzennosc. JEST TO PELNY OPIS RZECZYWISTOSCI POZA-KOSMICZNEJ
|
So paź 18, 2008 22:03 |
|
|
|