Wiara a nauka i inne sprzeczności
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
No napisał(a): to czy powiemy tak czy nie zależy od tego jak zostaniemy ukształtowani przez te doświadczenia.
Niekoniecznie bo zawsze możesz powiedzieć naprzekór swoim doświadczeniom i odwrotnie.
Więc niezależnie od genów, fenotypu, okoliczności życia i doświadczenia, zawsze możesz powiedzieć: nie lub tak i odwrotnie, więc Twoja wola jest zawsze wolna.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sty 15, 2009 17:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn skąd to mozesz wiedzieć? Być może wszystko o czym myślisz jest zdeterminowane, Tobie się wydaje, że to są Twoje myśli, a w rzeczywistości jest to tylko złudzenie 
|
Cz sty 15, 2009 17:15 |
|
 |
Seweryn
|
adcy napisał(a): czy w głowie może pojawić się pragnienie stanięcia i podskakiwania na suficie? alkbo żeby zbudować taki kanał żeby miał lewy brzeg a nie miał prawego?
To akurat nie zależy od woli ,a od Twoich umiejętności. Możesz mieć wolę stanięcia na suficie i podskakiwania , ale Twoje umiejętności na to nie pozwalają . Więc wolę masz, a umiejętności nie. Podobnie możesz mieć wolę bycia mądrym, ale w rzeczywistości może być wręcz przeciwnie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sty 15, 2009 17:17 |
|
|
|
 |
No hay banda.
|
Seweryn nie ośmieszaj się ponownie w jednym temacie.
Albo podaj co to jest "wolna wola" i jeden przykład występowania tego czegoś w przyrodzie z uzasadnieniem.
Albo zamilknij na wieki.
|
Cz sty 15, 2009 17:21 |
|
 |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a): Seweryn nie ośmieszaj się ponownie w jednym temacie. Albo podaj co to jest "wolna wola" i jeden przykład występowania tego czegoś w przyrodzie z uzasadnieniem. Albo zamilknij na wieki. Wolna wola, to to co posiadasz Cytuj: cecha ludzkiego umysłu i świadomości, pozwalająca człowiekowi samemu decydować o swoich czynach i nie być całkowicie zdeterminowanym przez los, instynkty czy siły wyższe
Więc przkładem jesteś Ty sam.
|
Cz sty 15, 2009 17:28 |
|
|
|
 |
No
|
Niestety dyskusja z Sewerynem to droga do nikąd, nie warto traktować jej zbyt poważnie, tylko się zmęczysz.
|
Cz sty 15, 2009 17:29 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Niestety dyskusja z Sewerynem to droga do nikąd, nie warto traktować jej zbyt poważnie, tylko się zmęczysz.
Zawsze to mówisz kiedy nie potrafisz uzasadnić swoich tez . Właśnie taka jest Twoja wolna wola.
|
Cz sty 15, 2009 17:34 |
|
 |
No hay banda.
|
Seweryn napisał(a): cecha ludzkiego umysłu i świadomości, pozwalająca człowiekowi samemu decydować o swoich czynach i nie być całkowicie zdeterminowanym przez los, instynkty czy siły wyższe Więc przydałoby się wykazać, że coś takiego istnieje. Niestety przykład z uzasadnieniem wygląda dla Ciebie tak: Cytuj: Więc przkładem jesteś Ty sam.
Bez komentarza.
|
Cz sty 15, 2009 17:39 |
|
 |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a): Seweryn napisał(a): cecha ludzkiego umysłu i świadomości, pozwalająca człowiekowi samemu decydować o swoich czynach i nie być całkowicie zdeterminowanym przez los, instynkty czy siły wyższe Więc przydałoby się wykazać, że coś takiego istnieje. Niestety przykład z uzasadnieniem wygląda dla Ciebie tak: Cytuj: Więc przkładem jesteś Ty sam. Bez komentarza.
Jeśli potrafisz samemu decydować o swoich czynach to tak jak powiedziałem, przykładem jesteś Ty sam.
|
Cz sty 15, 2009 17:45 |
|
 |
No hay banda.
|
A jeżeli nie potrafię? A jak mogę udowodnić sobie, że potrafię? Skąd ta pewność, że mogłem wybrać coś innego?
Prosiłem o przykład z uzasadnieniem, podam może jak to ma wyglądać:
Opis sytuacji z podjęciem decyzji, wykazanie, że podjęta decyzja nie była jedyną możliwą, a podjęcie jej zależało nie od czynników wpływających na jednostkę, ale od jej wolnej woli (a wiec czego?), wykazanie w jaki sposób działał mechanizm podjęcia decyzji z uwzględnieniem wolnej woli właśnie.
|
Cz sty 15, 2009 17:52 |
|
 |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a): A jeżeli nie potrafię? A jak mogę udowodnić sobie, że potrafię? Skąd ta pewność, że mogłem wybrać coś innego?
Prosiłem o przykład z uzasadnieniem, podam może jak to ma wyglądać:
Opis sytuacji z podjęciem decyzji, wykazanie, że podjęta decyzja nie była jedyną możliwą, a podjęcie jej zależało nie od czynników wpływających na jednostkę, ale od jej wolnej woli (a wiec czego?), wykazanie w jaki sposób działał mechanizm podjęcia decyzji z uwzględnieniem wolnej woli właśnie.
Nie ma znaczenia ile czynników wpływa na podjęcie decyzji. Nawet jeśli 1000 czynników przemawia za tym abyś powiedział tak , to Ty zawsze możesz powiedzieć: nie , bo taka akutrat była Twoja wola.
|
Cz sty 15, 2009 18:00 |
|
 |
No hay banda.
|
Seweryn napisał(a): Nie ma znaczenia ile czynników wpływa na podjęcie decyzji. Udowodnij. Seweryn napisał(a): Nawet jeśli 1000 czynników przemawia za tym abyś powiedział tak , to Ty zawsze możesz powiedzieć: nie
Udowodnij?
Jak w następnym poście nie wysilisz się na konkretny przykład z uzasadnieniem albo chociaż nie wysilisz się na udowodnienie powyższych to to jest ostatni raz jaki odpisuje Tobie w tym temacie.
|
Cz sty 15, 2009 18:17 |
|
 |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie ma znaczenia ile czynników wpływa na podjęcie decyzji. Udowodnij. Seweryn napisał(a): Nawet jeśli 1000 czynników przemawia za tym abyś powiedział tak , to Ty zawsze możesz powiedzieć: nie Udowodnij? Jak w następnym poście nie wysilisz się na konkretny przykład z uzasadnieniem albo chociaż nie wysilisz się na udowodnienie powyższych to to jest ostatni raz jaki odpisuje Tobie w tym temacie.
Proszę: Wygrałeś w totolotka dwa miliony, prezes pyta czy chcesz te pieniądze?
Masz 100 000 powodów aby powiedzieć tak, przemawiają za tym miedzy innymi : okoliczności, opinia publiczna , fenotypy, DNA, zaciągniete kredyty , długi , komornik i 999 994 innych powodów, lecz ty robisz na przekór i mówisz nie.
|
Cz sty 15, 2009 18:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Noi No hay banda. już nic nie odpisze 
|
Cz sty 15, 2009 19:05 |
|
 |
Seweryn
|
Eandil napisał(a): Noi No hay banda. już nic nie odpisze 
To jest jego wolna wola. 
|
Cz sty 15, 2009 19:14 |
|
|
|