Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: Potop
jajajaja napisał(a): na tym że nie ma możliwości stwierdzić na podstawie dostępnych nam dziś metod wieku wszechświata. A ile w ogóle znasz tych metod? Cytuj: A przekonują mnie o tym co rusz zmieniające się stwierdzenia naukowców o nowych odkryciach które poddają w wątpliwość poprzednie. Kiedy ostatnio pojawiło się jakieś "zmieniające stwierdzenie naukowców o nowym odktyciu", jak brzmiało i co konkretnie zmieniało? Cytuj: A za 100 lat zostanie udowodnione ponad wszelką wątpliwość że to co dziś twierdza naukowcy jest błędem. Tako rzecze prorok jajajaja. Cytuj: a widzisz błądzisz. pomyliłem się. Miało być" szkoła to nie jedyne źródło mojej wiedzy." A widzisz że błądzisz. Źródła twojej w wiedzy to a) szkoła; b) filmiki z Discovery; i ani jednego ani drugiego nie traktujesz poważnie (bo i w szkole i na Discovery powinieneś się dowiedzieć że świat ma znacznie więcej niż 6000 lat) Cytuj: Uważam że ludzie na ziemi tak jak mówi Biblia żyją około 6000 lat Na dobrą sprawę to Biblia nawet tak nie mówi. Wyliczono to na podstawie rodowodów ludzi żyjących po 900 lat - jedno zdanie a powinno wystarczyć każdemu normalnie myślącemu człowiekowi do odrzucenia tej "biblijnej chronologii". Jeśli ktoś tu nie widzi oczywistej bzdury to ma problem.
|
Pn kwi 26, 2010 20:48 |
|
|
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): na tym że nie ma możliwości stwierdzić na podstawie dostępnych nam dziś metod wieku wszechświata. A ile w ogóle znasz tych metod? nie znam żadnej . czytałem o jakichś dziesięciu Cytuj: A przekonują mnie o tym co rusz zmieniające się stwierdzenia naukowców o nowych odkryciach które poddają w wątpliwość poprzednie.
Kiedy ostatnio pojawiło się jakieś "zmieniające stwierdzenie naukowców o nowym odktyciu", jak brzmiało i co konkretnie zmieniało? http://www.lukas-home-page.ovh.org/wiad ... _nauce.phphttp://www.eioba.pl/a92157/czlowiek_z_p ... _naukowychhttp://nfaetyka.wordpress.com/2010/02/1 ... imatyczna/http://nfaetyka.wordpress.com/2010/02/1 ... -naukowcy/a na marginesie : za pieniądze ksiądz się modli ,jak to mówią . tak jak naukowiec za Nobla zrobi wszystko aby zaistnieć. Oczyścicie nie każdy ale te kilka linków pokazuje do czego mogą się posunąć naukowcy
|
Pn kwi 26, 2010 22:07 |
|
 |
Witold
|
jajajaja napisał(a): nie znam żadnej . czytałem o jakichś dziesięciu Aha, więc nie znając żadnej metody określania wieku wszechświata i nie mając praktycznie żadnej wiedzy na ten temat, podważasz nie kwestionowane przez praktycznie żadnego kompetentnego specjalistę ustalenia ludzi, którzy te metody znają, rozumieją, potrafią zastosować i krótko mówiąc mają wiedzę wielokrotnie większą od twojej. Cytuj: http://www.eioba.pl/a92157/czlowiek_z_piltdown_jedno_z_najbardziej_znanych_oszustw_naukowych No wiedziałem, że to się pojawi. Historia człowieka z Piltdown została przez wrogów nauki (czyt. kreacjonistów) wyolbrzymiona do niebotycznych rozmiarów. Poza nimi już praktycznie nikt o tym nie pamięta. Nie jest i nie było to znalezisko istotne. Wykrycie fałszerstwa nie jakoś nie obaliło teorii ewolucji. Cytuj: Oczyścicie nie każdy ale te kilka linków pokazuje do czego mogą się posunąć naukowcy Te kilka linków nie pokazuje praktycznie nic istotnego. Zresztą nie o to mi chodzi. Ja się pytam kiedy ostatni raz naukowcy np. stwierdzili że to jednak Słońce krąży wokół Ziemi, albo że ewolucja chyba jednak nie zachodzi. Albo że wszechświat ma 6000 lat (właściwie to naukowcy chyba nigdy tak nie uważali). - Uważam, że metody badawcze są błędne. - A które konkretnie? - Nie wiem, ale są błędne. - Na czym polega błąd? - No na tym że jest błąd. - Jaki błąd? - Nie wiem, ale jakiś na pewno. - Skąd wiesz, że jakiś jest? - Bo w szkole i na Discovery nie mówili, że są. - ...? - Skoro naukowcy pomylili się z człowiekiem z Piltdown to teraz na pewno też się mylą. - W czym się mylą? - Nie wiem, ale się mylą. ...dyskusja z jajajaja.
|
Pn kwi 26, 2010 22:56 |
|
|
|
 |
ziele_force
|
Cytuj: tu nie masz co czekać. wodę widać w oceanach jak spadła.
kokon tak jak chmury utrzymywał się w górze (przecież ja nie wiem czy to była warstwa lodowa czy coś podobnego do chmur).
A kokon z lodu gdyby był ponad atmosferą utrzymywałby się jak pierścienie wokół Saturna.
Zaraz zaraz. Po kolei. Nad ziemią był kokon z wody. Była jakaś woda w morzach i oceanach. Były też najwyższe góry i największe zaglebienia, jak rów mariański. Pytania: Ile było wody na ziemi? 100 m p.p.m? 1 km p.p.m? Potop przykrył najwyższe szczyty gór, czym obecnie jest Mt. Everest ok 8,5 km n.p.m. Ze wzoru na objętość kuli można obliczyć ile mniej więcej wody musiało spaść (czyli ile musiało być w kokonie). I co się stało z tą wodą gdy opadł jej poziom o te 8,5 km? Czy Noe, gdy poziom wody się podniósł o taką ilość miał czym oddychać na poziomie 8,5 km wyżej? Czy ciśnienie rosło w miarę wypełniania się wodą a potem malało? Co do kokonu -> Ma to znaczenie olbrzymie -> Jak kokon z wody utrzymywałby się nierozerwalny? Można policzyć jego grubość określając ile wody musiałby zawierać żeby zalać całą Ziemię. Albo byłby wodą, ale czy wtedy jego napięcie powierzchniowe utrzymałoby taką strukturę i nierozerwało by się pod wpływem cięzaru? Czy gdyby był areozolem (chmurą) to czy nie zablokowałby kompletnie dopływu światła i by na Ziemii wciąż była Zima? czy to samo nie dotyczy wody i lodu? Czy lód nie skruszyłby się pod własnym ciężarem? Jeżeli byłobyto ponad atmosferą jak pierścień Saturna, jaka siła sprawiła, że jego struktura się zniszczyła i wypadł ze swojej orbity docelowej? meteoryt? Dlaczego nie zniszczył Ziemii? Po prostu twoje teorie nie mają żadnego naukowego podłoża, są bajkami i są niemożliwe i nie umiesz ich udowodnić. Zaakceptuj ten fakt i wróć do szkoły 
|
Wt kwi 27, 2010 9:10 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): [ Cytuj: http://www.eioba.pl/a92157/czlowiek_z_piltdown_jedno_z_najbardziej_znanych_oszustw_naukowych No wiedziałem, że to się pojawi. Historia człowieka z Piltdown została przez wrogów nauki (czyt. kreacjonistów) wyolbrzymiona do niebotycznych rozmiarów. Poza nimi już praktycznie nikt o tym nie pamięta. Nie jest i nie było to znalezisko istotne. Wykrycie fałszerstwa nie jakoś nie obaliło teorii ewolucji. teorii nie mozna obalić. teoria to teoria bez żadnych dowodów. Powiedz jak można obalić teorie że na planecie X345 w gwiazdozbiorze oriona żyją istoty podobne do słoni. ewolucja jest teorią bez jednego dowodu więc nie ma co obalać Cytuj: Oczyścicie nie każdy ale te kilka linków pokazuje do czego mogą się posunąć naukowcy
Te kilka linków nie pokazuje praktycznie nic istotnego. tak . nic istotnego oprócz tego że naukowcy za pieniądze potrafią oszukiwać. To rzeczywiście wiarygodne źródło. Tyle że nigdy nie wiemy kto za co im zapłacił.
|
Wt kwi 27, 2010 9:34 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
jajajaja napisał(a): teorii nie mozna obalić. teoria to teoria bez żadnych dowodów. Teorie naukowe można obalić - to właśnie jest jedna z ich cech, które decydują o ich 'naukowości'. Zazwyczaj nie można ich 100% udowodnić (jest tak tylko wtedy, gdy można obalić teorię będąca jej ścisłym logicznym zaprzeczeniem). Postęp w nauce polega nie na udowadnianiu nowych teorii, ale na obalaniu starych. A im większej ilości prób obalenia jakaś teoria się oparła, i im większe możliwości przeprowadzania kolejnych takich prób ona oferuje, tym większym zaufaniem się ona cieszy. Które to zaufanie jest szybko tracone, gdy teoria zostaje obalona, np. gdyby znaleziono skamielinę królika w osadach kambryjskich. (Teoria ewolucji mówi, że to niemożliwe, by w tamtym okresie żyły króliki.) Cytuj: Powiedz jak można obalić teorie że na planecie X345 w gwiazdozbiorze oriona żyją istoty podobne do słoni. Polecieć na tę planetę i ich szukać. Jeżeli tylko ta teoria mówi, że jeżeli ich obecność zostanie w ten sposób zauważona, to ich niezauważenie obala teorię. Jeżeli teoria mówiłaby także np., że produkowałyby one gaz widoczny w spektroskopowych badaniach atmosfery planety, to daje dodatkowe możliwości jej obalenia. Jeżeli ponadto miałyby być one inteligentne i nadawać do nas sygnały radiowe, to praktycznie jesteśmy w stanie tą teorie sprawdzić już obecnie. Powtórzę się, im więcej takich testów teorii można wykonać, tym bardziej jest ona naukowa, i tym chętniej naukowcy się nią zajmą, choćby po to, żeby ją wykluczyć. Nie zajmą się natomiast teorią, która w żaden dostępny sposób obalić nie można. Jak można obalić Kreacjonizm Młodej Ziemi?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt kwi 27, 2010 11:05 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
ziele_force napisał(a): Zaraz zaraz. Po kolei. Nad ziemią był kokon z wody. Była jakaś woda w morzach i oceanach. jakaś woda w ocenach była .Nie tyle co teraz ale była. Cytuj: Były też najwyższe góry i największe zaglebienia, jak rów mariański. najwyższe góry czyli jakie? 100, 200 metrów czy wiecej? rów mariański powstał jak pod wpływem wytryśnięcia wody z głębi ziemi ziemia się zapadła w tym miejscu. Cytuj: Pytania: Ile było wody na ziemi? 100 m p.p.m? 1 km p.p.m? Potop przykrył najwyższe szczyty gór, czym obecnie jest Mt. Everest ok 8,5 km n.p.m.
ale obecnie nie ma potopu.potop był parę tysięcy lat temu. ile wtedy miała ta góra? Cytuj: Co do kokonu -> Ma to znaczenie olbrzymie -> Jak kokon z wody utrzymywałby się nierozerwalny? Można policzyć jego grubość określając ile wody musiałby zawierać żeby zalać całą Ziemię. nie można poniewaz cześć wody była spod ziemi.A nie wiemy ile . Cytuj: Albo byłby wodą, ale czy wtedy jego napięcie powierzchniowe utrzymałoby taką strukturę i nierozerwało by się pod wpływem cięzaru?
nie wiemy .jeśli pierścienie Saturna jakoś sobie latają .. Cytuj: Czy gdyby był areozolem (chmurą) to czy nie zablokowałby kompletnie dopływu światła i by na Ziemii wciąż była Zima?
a ile mogą mieć "grubości" warstwy chmur żeby nie zablokować światła? Cytuj: Jeżeli byłobyto ponad atmosferą jak pierścień Saturna, jaka siła sprawiła, że jego struktura się zniszczyła i wypadł ze swojej orbity docelowej? meteoryt? Dlaczego nie zniszczył Ziemii? palec boży. Cytuj: Po prostu twoje teorie nie mają żadnego naukowego podłoża, są bajkami i są niemożliwe i nie umiesz ich udowodnić. Zaakceptuj ten fakt i wróć do szkoły  takie same bajki jak ewolucja, jak powstawanie wszechświata jak ,jak.... ,jak...... żadnych dowodów al tylko za górami za lasami 14 miliardów lat temu
|
Wt kwi 27, 2010 11:14 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
wieczny_student napisał(a): Cytuj: Powiedz jak można obalić teorie że na planecie X345 w gwiazdozbiorze oriona żyją istoty podobne do słoni.
Polecieć na tę planetę i ich szukać. Jeżeli tylko ta teoria mówi, że jeżeli ich obecność zostanie w ten sposób zauważona, to ich niezauważenie obala teorię. czyli nigdy tego nie udowodnimy. Bo nigdy tam nie polecimy. A tam mogą żyć słonie. Ale równocześnie to może być bajka. Dlatego nie uznaję bajek i ludzi którzy próbują wmówić mi, że te bajki są prawdą. Dawno dawno temu....za górami za lasami ....miliardy lat temu .
|
Wt kwi 27, 2010 11:37 |
|
 |
ziele_force
|
Cytuj: jakaś woda w ocenach była .Nie tyle co teraz ale była. Ile? Cytuj: najwyższe góry czyli jakie? 100, 200 metrów czy wiecej? rów mariański powstał jak pod wpływem wytryśnięcia wody z głębi ziemi ziemia się zapadła w tym miejscu. Mt. Everest. Jak negujesz jej istnienie wcześniej, to: Jaka była najwyższa w czasie potopu? Jak powstał Mt.Everest i kiedy? Kiedy napisano o tym w Biblii? Gdzie i kiedy napisano o takim powstaniu rowu mariańskiego? Cytuj: ale obecnie nie ma potopu.potop był parę tysięcy lat temu. ile wtedy miała ta góra? To nie jest odpowiedź na pytanie. W ogóle jakoś brakuje odpowiedzi a jedynie bajki i historyjki, gdzie jak sam przyznajesz zadziałał . Czynnik absolutnie naukowo nieweryfikowalny, więc stawianie tej teorii na równi z obecnymi teoriami kształtowania i rozwoju planety jest żałosne i niepoważne. Cytuj: czyli nigdy tego nie udowodnimy. Bo nigdy tam nie polecimy. A tam mogą żyć słonie. Ale równocześnie to może być bajka. Dlatego nie uznaję bajek i ludzi którzy próbują wmówić mi, że te bajki są prawdą. Dawno dawno temu....za górami za lasami ....miliardy lat temu . Możliwe, że kiedyś będziemy posiadać instrumenty mogące potwierdzić obecne, lub zblizone do obecnych teorie dotyczące historii naszej planety. Bóg może być, mógł stworzyć planetę. Ale równocześnie może to być bajka. Dlatego nie uznaję bajek i ludzi, którzy próbują wmówić mi, że te bajki są prawdą. W roku 2370p.n.e....Noe i jego Arka....pierścienie Saturna dookoła Ziemii, nieistnienie Mt. Everest, kobieta z żebra, poród z dziewicy, Jedna rodzina zaludniająca całą planetę łącznie z Afryką, Amerykami, Australią i Azją (dlaczego nie doszło do degradacji związanej z kazirodztwem i niskiej puli genetycznej?), woda, która jest i znika.
|
Wt kwi 27, 2010 12:36 |
|
 |
wieczny_student
|
jajajaja napisał(a): czyli nigdy tego nie udowodnimy. Bo nigdy tam nie polecimy. A tam mogą żyć słonie. Ale równocześnie to może być bajka. Dlatego nie uznaję bajek i ludzi którzy próbują wmówić mi, że te bajki są prawdą. Dawno dawno temu....za górami za lasami ....miliardy lat temu . A odpowiesz na resztę tamtego postu, czy mogę zakładać, że się z nią zgadzasz? Zresztą, inny post sprzed kilku dni też czeka na odpowiedź... I jakie to ma znaczenie, że nie wiemy czy na odległej planecie żyją słonie? My mówimy nie o bytach, których nie obserwujemy, ale o bytach, które mamy przed sobą i o ich przeszłości, o której wnioskujemy na podstawie tego, co mam przed sobą. Zapytam tak: 1. Czy wierzysz, że prawa fizyki, od początku istnienia obserwowanych obecnie przedmiotów (w tym atomów, docierającego do nas z różnych kierunków światła itp.) są stałe? 2. Czy zgadzasz się, że jeżeli prawa te są stałe, to na podstawie tego, jakie są dziś, możemy wnioskować o tym, jakie były w przeszłości? 3. Czy zgadzasz się z tym, że jeżeli wiemy, jakie prawa fizyki obowiązywały w przeszłości, możemy, w miarę naszych możliwości dedukcyjnych, wyznaczyć, jak zachowywały się w przeszłości obecnie obserwowane obiekty? 4. Czy masz argumenty przeciwko twierdzeniom naukowców twierdzących, że są w stanie przeprowadzić wnioskowanie o ogólnym kształcie wszechświata aż do 14 mld lat wstecz?
|
Wt kwi 27, 2010 14:02 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: teorii nie mozna obalić. teoria to teoria bez żadnych dowodów. Jak typowy kreacjonista nie masz pojęcia co słowo "teoria" w ogóle znaczy. Cytuj: ewolucja jest teorią bez jednego dowodu więc nie ma co obalać Jak typowy kreacjonista, jesteś kłamcą. Cytuj: Dlatego nie uznaję bajek i ludzi którzy próbują wmówić mi, że te bajki są prawdą. No tak np. taka Księga Rodzaju, nie do wiary, że ludzie próbują mi wmówić że te absurdalne i sprzeczne z zarówno wiedzą jak i zdrowa logiką bajki są prawdą.
|
Wt kwi 27, 2010 14:09 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
ziele_force napisał(a): jakaś woda w ocenach była .Nie tyle co teraz ale była. Ile?
Mniej . A ile mniej nie wiadomo. Cytuj: Mt. Everest. Jak negujesz jej istnienie wcześniej, to: Jaka była najwyższa w czasie potopu? Jak powstał Mt.Everest i kiedy?
tego nie wiem . natomiast nie twierdze, że istniał wtedy mt everset. Bo tego nie wiem. I ni twierdze że miał tyle a tyle metrów bo tego nie wiem. To ty tak twierdzisz że taka góra istniała wiec pytam ile wtedy miała metrów. Cytuj: W ogóle jakoś brakuje odpowiedzi a jedynie bajki i historyjki,
bajki ale mają jakiekolwiek potwierdzenie przez ludzi którzy wtedy żyli i to opisali. dziś tez ludzie piszą bajki które za 2000 lat ktoś podda w wątpliwość. No bo niby po co zabijać ludzi masowo gazem w obozach koncentracyjnych? albo jak to możliwe że jakiś pył wulkaniczny na jakiejś wyspie mógł spowodować że samoloty nie latały w Polsce.
|
Wt kwi 27, 2010 14:59 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): teoria to teoria bez żadnych dowodów.
Jak typowy kreacjonista nie masz pojęcia co słowo "teoria" w ogóle znaczy. wiem. czytałem. Cytuj: Dlatego nie uznaję bajek i ludzi którzy próbują wmówić mi, że te bajki są prawdą.
No tak np. taka Księga Rodzaju, nie do wiary, że ludzie próbują mi wmówić że te absurdalne i sprzeczne z zarówno wiedzą jak i zdrowa logiką bajki są prawdą. Niestety akurat księga rodzaju nie jest sprzeczna ani z logiką a tym bardziej z wiedzą.
|
Wt kwi 27, 2010 15:08 |
|
 |
Dawidowski
|
Witold gamoniu Każdy to wie, że kobieta została STWORZONA z żebra mężczyzny. W ogóle zostaliśmy stworzeni przez Boga z gliny i nie pochodzimy od przodka małpy!  Języki powstały przez ingerencje Boga. Jak widzisz Genesis jest w 100% zgodne z naszą wiedzą ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ Prawie każda skrajność jest zła.
|
Wt kwi 27, 2010 15:59 |
|
 |
wieczny_student
|
jajajaja napisał(a): Cytuj: Mt. Everest. Jak negujesz jej istnienie wcześniej, to: Jaka była najwyższa w czasie potopu? Jak powstał Mt.Everest i kiedy?
tego nie wiem . natomiast nie twierdze, że istniał wtedy mt everset. Bo tego nie wiem. I ni twierdze że miał tyle a tyle metrów bo tego nie wiem. To ty tak twierdzisz że taka góra istniała wiec pytam ile wtedy miała metrów. Ekstrapolując obecne tempo wzrostu (+5mm rocznie) i znając obecną wysokość Mt.Everestu (8848 m n.p.m.) szacują jego wysokość w roku 2370 p.n.e. na ok. 8826 m powyżej poziomu, który obecnie jest poziomem morza. Bazując na wiedzy o budowie i zachowaniu skał, można uzasadnić, że znaczne zmiany we wspomnianym tempie wzrostu zostawiłyby po sobie charakterystyczne i wyraźne ślady w budowie geologicznej tamtego regionu. O ile mi wiadomo, takich śladów badacze Himalajów nie znaleźli, co uprawnia do przeprowadzonej wyżej ekstrapolacji. Cytuj: dziś tez ludzie piszą bajki które za 2000 lat ktoś podda w wątpliwość. No bo niby po co zabijać ludzi masowo gazem w obozach koncentracyjnych? albo jak to możliwe że jakiś pył wulkaniczny na jakiejś wyspie mógł spowodować że samoloty nie latały w Polsce. Hitler mia bardzo dobre i logiczne wytłumaczenie 'po co', co oczywiście nie zmienia moralnej oceny takiego działania. A za 2000 lat będą uważali nasze samoloty za tak prymitywne, że nie zdziwią się na myśl, że pył wulkaniczny mógłby im zaszkodzić 
|
Wt kwi 27, 2010 16:19 |
|
|
|