Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 19:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
 Czy szatan to idiota? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy szatan to idiota?
gargamel napisał(a):
Wybacz Olekso, że Ciebie zawiodłem, ale w skrócie tak to wygląda. Bóg stworzył pysznego anioła, zazdrosnego o ludzi. Ten się zbuntował i bruzdzi Bogu odciągając przy tym od Niego jak najwięcej ludzi. Nad czym tu deliberować?

No tak, Wszechwiedzący sam nawarzył piwa,stworzył źródło zła a wobec ludzi stosuje odpowiedzialność zbiorową.Chwała mu za to :brawo:

Śr lip 13, 2011 21:40
gargamel napisał(a):
Wybacz Olekso, że Ciebie zawiodłem, ale w skrócie tak to wygląda. Bóg stworzył pysznego anioła, zazdrosnego o ludzi. Ten się zbuntował i bruzdzi Bogu jak się da odciągając przy tym od Niego jak najwięcej ludzi. Nad czym tu deliberować?

Dziwne to nieco, że zadajesz pytania nie oczekując odpowiedzi. Nie wyrzucaj sobie jednak niczego, bo nie byłeś w stanie mnie zawieść nawet jakbyś chciał; odpowiadanie na wszystkie istniejące pytania nie jest pasją mojego życia. :papa:
Kris65 napisał(a):
No tak, Wszechwiedzący sam nawarzył piwa,stworzył źródło zła a wobec ludzi stosuje odpowiedzialność zbiorową.Chwała mu za to-

...

Śr lip 13, 2011 21:51

tomek92pl napisał(a):
Jak juz wpominalem o Szatanie i Umysle, nie jestesmy w stanie zyc na Ziemi (swiat fizyczny) bez niego, wiec jest on potrzebny bysmy mogli tu normalnie funkcjonowac.

otoz nie. zapewniam wszystkich, ze bylbym w stanie zyc bez wojen, glodu, chorob i zla jakotakigo ;P
moze bym sie nudzil, ale bankowo by mnie to nie zabilo.
tylko istota boga [nie wazne ktorego wyznania] nie moze sie obejsc bez szatana [czy innych zlych mocy], jako perspektywy, punktu odniesienia. chodzi o samo podkreslenie jego "milosierdzia", aby wyznawcy mogli mowic "moj bog jest wspanialy, bo walczy dla nas z calym tym zlem dookola".

Cz lip 14, 2011 9:19

tylko istota boga [nie wazne ktorego wyznania] nie moze sie obejsc bez szatana [czy innych zlych mocy], jako perspektywy, punktu odniesienia. chodzi o samo podkreslenie jego "milosierdzia", aby wyznawcy mogli mowic "moj bog jest wspanialy, bo walczy dla nas z calym tym zlem dookola".[/quote]

Na takie wywody potrzebna jest jakaś Relatywistyczna Teoria Moralności. Może poruszając się z prędkością światła albo nadświetlną /tak,tak cuda sie zdarzają/zło zamienia sie w dobro a może na odwrót.Być może w jakimś tunelu czasoprzestrzennym nasi dalecy potomkowie zrozumieją wreszcie w pełni na czym polega "miłosierdzie" boskie.

Cz lip 14, 2011 9:49
czasowo zablokowany

vahoo napisał(a):
otoz nie. zapewniam wszystkich, ze bylbym w stanie zyc bez wojen, glodu, chorob i zla jakotakigo ;P

Oj wybacz ze to pisze, ale albo nie przeczytales dokladnie mojego postu oraz poprzedniego, albo jestes ewidentnie glupi. W jaki sposob niby chcesz zyc bez umyslu? Przeczytaj mojego posta jeszcze raz.

vahoo napisał(a):
tylko istota boga [nie wazne ktorego wyznania] nie moze sie obejsc bez szatana [czy innych zlych mocy], jako perspektywy, punktu odniesienia. chodzi o samo podkreslenie jego "milosierdzia", aby wyznawcy mogli mowic "moj bog jest wspanialy, bo walczy dla nas z calym tym zlem dookola".

Tylko jak walczy ze zlem? Na to nie umiesz odpowiedziec. Wiec rowniez i nie kazdego wyznania, bo hinduizm i inne religie mowiace o karmie i reinkarnacji tlumaczy zlo na swiecie i czemu Bog jak go nazwales nie powinien z nim walczyc bo mija sie to z celem naszego pobytu tutaj.

So lip 16, 2011 21:45

jestem senny, wiec krotko:
1. masz racje, jestem skonczonym debilem. przeciez to oczywiste, ze skoro mowimy tutaj o szatanie to masz na mysli umysl mowiac "on". ja tez mowilem o umysle wspominajac wojny ;]
2. przytoczona religia tylko potwierdza relacje Bog-zlo, choc w innej perspektywie.

naprawde, przykro mi z niesamowicie, ze to pisze. od razu blagam o wybaczenie Ciebie i wszystkich, ktorzy to czytaja:
MYSLISZ CZASEM?!

Pn lip 18, 2011 22:04
czasowo zablokowany

vahoo napisał(a):
1. masz racje, jestem skonczonym debilem. przeciez to oczywiste, ze skoro mowimy tutaj o szatanie to masz na mysli umysl mowiac "on". ja tez mowilem o umysle wspominajac wojny

Zycie bez umyslu, no prosze, twoja teoria potwierdza co napisales na poczatku. Bez umyslu pożegnaj sie z oddychaniem, trawieniem, cyrkulacja krwi, reakcja ciala na rozne bodzce oraz innymi funkcjami zyciowymi. Fajne ze potrafisz zyc bez umyslu, ale ja nie.

vahoo napisał(a):
MYSLISZ CZASEM?!

Biorac pod uwage to co napisalem wyzej w tym poscie, zdaje ci to samo pytanie.

Wt lip 19, 2011 1:08

Bez umyslu pożegnaj sie z oddychaniem, trawieniem, cyrkulacja krwi, reakcja ciala na rozne bodzce oraz innymi funkcjami zyciowymi. Fajne ze potrafisz zyc bez umyslu, ale ja nie.

Do funkcjonowania procesów fizjologicznych nie są potrzebne wyższe ośrodki korowe,będące podstawą świadomości.

Śr lip 27, 2011 16:07
oleksa57 napisał(a):
gargamel napisał(a):
Czyli jak by nie patrzeć, to za istnienie szatana odpowiada Bóg. Dobry Bóg stworzył potwora.

NIE!
Bóg nie jest tyranem tylko Bogiem Miłości-stworzył WOLNĄ istotę,która wybrała żywot bez Boga,a tam gdzie Boga nie ma,nie ma DOBRA.Jest zło-brak Boga.
Dobry Bóg nie stworzył Potwora,Gargamelu...w swojej dobroci nie stworzył niewolnika,który by mu usługiwał ze strachu,tylko istotę WOLNĄ.

Cz lip 28, 2011 12:29

Wszechwiedzący Bóg + Szatan/doskonałe zło/+ludzie/niedoskonałe istoty/=Nieskończenie miłosierny Bóg :o

Cz lip 28, 2011 12:36
Kris65 napisał(a):
Wszechwiedzący Bóg + Szatan/doskonałe zło/+ludzie/niedoskonałe istoty/=Nieskończenie miłosierny Bóg :o

Miałbyś rację gdyby wszyscy ludzie świadomi swej niedoskonałości wybrali zło.
Pomimo naszej niedoskonałości dobro dominuje w człowieku.

Cz lip 28, 2011 15:25

Raczej chyba na odwrót. Ludzie muszą poszechnie wyrugować zło,pychę itp.Zwalczyć Szatana/- i + znoszą się/.A wówczas postronny obserwator zrozumie ,że Bóg jest jednocześnie wszechwiedzący/ doskonały rozum/ i miłosierny/obdarzony empatią/.Sytuacja ta wystąpi pewno dopiero w Raju i stąd moje wątpliwości.

Cz lip 28, 2011 16:40

skąd pewność że szatan ,zło nie istnieje.

Cz lip 28, 2011 20:36
Kris65 napisał(a):
Wszechwiedzący Bóg + Szatan/doskonałe zło/+ludzie/niedoskonałe istoty/=Nieskończenie miłosierny Bóg

Kris,jak namieszasz to nie wiadomo od której strony sie brać :roll:
tak-Bóg Wszechmogący
nie-szatan nie jest doskonały
ludzie-istoty niedoskonałe-eureka!
poważnie to wiem o co ci chodziło.Ja to sobie tak tłumaczę(nie znaczy że tak musi być,ale człowiek ma skłonność do antropomorfizacji,co zrobić):
Bóg stwarzając człowieka,obdarzył to Swoje stworzenie wielką miłością.W pewnym sensie człowiek stał się słabością Boga(zaraz mnie oskarżą o herezję :) ),bo gdy ktoś pokocha to przedmiot miłości staje sie jego słabym punktem.Tak jak w starych westernach,gdy bohater pokochał kobiete,jego wróg natychmiast to wykorzystywał-krzywdząc ją,porywając-uderzał w głownego bohatera.Szatan,to ten czarny charakter,który sobie wykoncypował,że krzywdząc człowieka-być może uda mu się skrzywdzić samego Boga.Zabierając Mu jak naiwięcej dusz-uda mu się jakoś Boga zranić.Szatanowi na nas nie zależy,w tym sensie,że walczy o nas,bo będzie miał rząd duszyczek ,które mu będą oddawać hołd-nie.Zależy mu aby wydrzeć Bogu Jego dzieci i w ten sposób chociaż Go dotknąć.

Pt lip 29, 2011 7:02

Szatan /zło/ + ludzie/wolna wola/= Miłosierny Bóg - Wszechwiedzący Bóg/stworzył potencjalne zło w postaci wolnej woli +/- /

Ludzie,swoim postępowaniem,życzliwoscią,brakiem powszechnego egoizmu,wiekszym stopniem wrażliwości powinni pokonać moc szatana ,a wówczas zrozumią,że Bóg jest miłosierny.

Szatan /negatywna wolna wola/+ludzie/pozytywna część wolnej woli/-suma ludzkiego dobra zwalczy szatana.Musi być większa od mocy szatana,wówczas

Ludzie/powszechne dobro na ziemi/= Miłosierny Bóg/pojmiemy sens jego istnienia/

Zniknie szatan z ludzkich serc i ...ludzie wybaczą Bogu stworzenie zła/ciemnej strony,wolnej woli/

Pt lip 29, 2011 10:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11