Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona
 Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą? 

Tak 43%  43%  [ 78 ]
Nie 49%  49%  [ 89 ]
Nie mam zdania 8%  8%  [ 14 ]
Liczba głosów : 181

Autor Wiadomość

Tragedią jest to, że wierzycie starożytnym mitom przejętym od kultur pogańskich, a odrzucacie ustalenia naukowe geologii i archeologii.

Niestety te ustalenia naukowe zmieniają się -niekiedy nawet radykalnie -znacznie częściej niż doktryna ŚJ.
Stąd jedyne co można powiedzieć to to, że wszystko oparte jest na teoriach i nie ma żadnych pewników.
A uznawanej kiedyś przez naukowców za MIT Troji nie odkryto? Podobnie nie uznawano zawartych w ST danych o wladcach dopóki nie odkryto ich danych w inskrypcjach. Konkretów nie chce mi się szukać.
ST jest także zbiorem danych historycznych, chociaż spisanie jej nie mialo na celu opisywania historii.

Pn sty 19, 2009 0:58

Troję odkryto, ale wciąż pozostaje ona elementem MITU. Mit opowiada o wielkim drewnianym koniu, prawie nieśmiertelnym Achillesie i tak dalej. A to, że takie miasto istniało naprawdę, to inna sprawa. Ale to tak jakby mówić, że mity starożytnych greków mówią prawdę, poniważ góra Olimp istnieje.

Pn sty 19, 2009 1:01
zbanowany na stałe

Arka osiadła na górze Ararat, znaczy to, że góra nie była zalana po sam szczyt , więc Twoje obliczenia nie są zby wiarygodne.

Seweryn, gdybys zechcial ruszyc pupe i apojrzec w atlas, uniknalbys glupiej wypowiedzi. Ararat Wielki to 5000m + 40-to pietrowa kamienica. Ja moglem podac Mt.Everest ale nie chce sie klucic.
Miedzy nami jest ta roznica, ze Ty wierzysz w potop a ja chce WIEDZIEC czy byl. Nie sprzeczaj sie o cyfry ale postaraj odpowiedziec czy mozliwym jest, ze dodatkowe cisnienie 500 atm. szczegolnie na watla skorupe oceaniczna moglo spowodowac inny kataklizm. Czy "zapchanie" WSZYSTKICH szczelin, wulkanow, gejzerow i to jednoczesne nic nie znaczy. A co z Ksiezycem? Przeciez wzrosla masa Ziemi wiec i sila przyciagania. Jesli te "drobiazgi" ciebie nie interesuja, przestan sie wypowiadac.

Cytuj:
Troję odkryto, ale wciąż pozostaje ona elementem MITU.

Legenda odkrycia Troi jest doskonalym przykladem na to jak mozna otumanic ludzi i "zagadac" prawde.
Po pierwsze, o Wojnie Trojanskiej pisal nie tylko Homer ale i Hezjod, Alkajos czy Vergiliusz. Po drugie, Troja, Ilion, Wilusa to jedno i to samo miasto, znane przez cale wieki. Na mapie Abrahama Orteliusa z 1573 stoi jak byk Troia. Po trzecie, od chwili druku "Iliady" (koniec XV w.) do czasu przybycia Schliemanna powstalo ponad 100 innych opowiesci o miescie. Po czwarte to Frank Calvert zaczal odkopywac starozytna Troje a brak pieniedzy zmusil go do wspolpracy z dyletantem Schliemannem, ktory setkami listow rozsylanych na prawo i lewo, wykreowal sie na wielkiego odkrywce. Po piate, czy wykopany skarb nalezal do Priama z Iliady? A kto to wie? Cwaniak Schliemann twierdzil ze tak.
Takie to prawdy o potopach, niewiarygodnych odkryciach i calunach.

Pn sty 19, 2009 7:01

Sewerynie, mam do ciebie małą prośbę. Mnóstwo różnych bajek i wyssanych z palca teorii opowiadasz, ale te dwie już sobie daruj:

"człowiek który nie wie kim jest"
"ateizm opiera się na wierze, że wszystko powstało z niczego"

Zwłaszcza ta druga przekracza pewne granice tolerancji na wysłuchiwanie bzdur.

Właśnie ta druga bzdura jest filarem ateizmu, nie ma innej alternatywy odrzuciwszy Stwórcę.

Pn sty 19, 2009 10:33

A z czego powstają cząstki wirtualne?

Pn sty 19, 2009 10:43

@Seweryn

A z czego powstają cząstki wirtualne?

Cząstki wirtualne powstają bezprzyczynowo, jednak nie ma dowodów, że powstają z niczego. Poza tym cząstki wirtualne powstają w przestrzeni i czasie. Natomiast wszechświat powstał kiedy nie było jeszcze ani czasu , ani przestrzeni. Ciekawe prawda?

Pn sty 19, 2009 11:02

jednak nie ma dowodów, że powstają z niczego.

Mam przez to rozumieć, że nie wiesz z czego powstają? Z czego może w próżni (gdzie nie ma żadnych innych cząstek ani oddziaływań) powstać np. para elektron - pozyton?

Mógłbyś się chociaż pokusić o obiegowe wyjaśnienie popularnonaukowe. Nie wymagam wyłożenia powstawania cząstek wirtualnych na gruncie teorii pól kwantowych.

Pn sty 19, 2009 11:14

@Seweryn

jednak nie ma dowodów, że powstają z niczego.

Mam przez to rozumieć, że nie wiesz z czego powstają? Z czego może w próżni (gdzie nie ma żadnych innych cząstek ani oddziaływań) powstać np. para elektron - pozyton?

Mógłbyś się chociaż pokusić o obiegowe wyjaśnienie popularnonaukowe. Nie wymagam wyłożenia powstawania cząstek wirtualnych na gruncie teorii pól kwantowych.

W próżni nie ma cząstek i odziaływań , ale tak jak pisałem jest przestrzeń i czas . Pojawianie się cząstek wirtualnych dotyczy przestrzeni i czasu. Natomiast wszchświat powstał kiedy nie było jeszcze ani przestrzeni ani czasu.

Pn sty 19, 2009 11:24

Pojawianie się cząstek wirtualnych dotyczy przestrzeni i czasu.

Ale ja nie pytam gdzie powstają cząstki wirtualne - bo przecież wiadomo, że w czasoprzestrzeni.

Ja pytam: z czego?

(Czy pytanie jest zrozumiałe?)

Pn sty 19, 2009 12:00

@Seweryn

Pojawianie się cząstek wirtualnych dotyczy przestrzeni i czasu.

Ale ja nie pytam gdzie powstają cząstki wirtualne - bo przecież wiadomo, że w czasoprzestrzeni.

(Czy pytanie jest zrozumiałe?)

Tego niestety nie wiemy . Wiemy natomiast, że pojawiaję się bezprzyczynowo w próżni . Ale z czego powstają na to pytanie nauka nie daje odpowiedzi.

Pn sty 19, 2009 12:19

Seweryn napisał(a):
Tego niestety nie wiemy.
Seweryn napisał(a):
Wiemy natomiast, że pojawiaję się bezprzyczynowo w próżni.

Seweryn myślenie ewidentnie nie jest Twoją "najlepszą stroną". Zapewne nie jest nawet w pierwszej dziesiątce.

Pn sty 19, 2009 15:14

Cytuj:
Procesy geologiczne, o których uczy się chyba już w podstawówce. To się nazywa EROZJA. Kształtowanie terenu przez czynniki takiej jak woda i wiatr, w tym wypadku idzie głównie o rzekę Kolorado.

Nie wiedziałem że miliardy ton ziemi mogą sie utlenić ,zniknąć Koperfild :o

Cytuj:
Latający Potwór Spaghetti ją tam oczywiście umieścił.

Nie wiem czy wiesz jaki warunki muszą powstać aby taka skamielina sie utworzyła :-D :-D
Romulus napisał
Cytuj:
Wytłumacz skąd w USA nad Rzeką pyłową są złoża węgla o grubości do 60 m setki kil.dł i szer 80 m i nie są zanieczyszczone gliną ,osadem.

Witold napisał
Cytuj:
1. Mamy dwie teorie:
A - popartą dowodami naukowymi
B - niepopartą niczym poza kilkoma mitami

2. Nie rozumiem, w jaki sposób teoria A wyjaśnia zjawisko X.

3. Więc teoria B musi być prawdziwa.

Czyż nie tak właśnie rozumujesz?

Co za bzdury wypisujesz zadałem pytanie nie odpowiadasz ,bo nie masz na to dowodu naukowego a skoro chcesz wszystko wyjasnic naukowo to czekam na odpowiedzi :-D

Pn sty 19, 2009 15:15

Seweryn myślenie ewidentnie nie jest Twoją "najlepszą stroną". Zapewne nie jest nawet w pierwszej dziesiątce.

W pierwszej dziesiątce czego?... myślenia? :)

Pomyśl bando . Cząstki powstają bezprzyczynowo, ale nie ma dowodów że powstają z niczego.

Pn sty 19, 2009 17:20

Troję odkryto, ale wciąż pozostaje ona elementem MITU. Mit opowiada o wielkim drewnianym koniu, prawie nieśmiertelnym Achillesie i tak dalej. A to, że takie miasto istniało naprawdę, to inna sprawa. Ale to tak jakby mówić, że mity starożytnych greków mówią prawdę, poniważ góra Olimp istnieje.
Nie tak dawno temu miasto Troja bylo mitem. Obecnie jego istnienie nie jest mitem. Trudno, aby drewniany koń zachowal sie do dziś tym bardziej, że mógl byc zniszczony w czasie walk.
Mitem była jedynie nieśmiertelność Achillesa. Okazało sie to w praktyce. W tamtych czasach uważano, że nieśmiertelność to wieczna chwala u potomnych.
Tymczasem w przypadku potopu po badaniach chyba w 2002r. stwierdzono powstanie M.Czarnego -o czym pisalem-ok. 5500 lat p.n.e. Zbudowanie łodzi nawet dużej to zapewne nie byl problem, podobnie jak zabranie na jej pokład zwierząt. Co jest w tym mitycznego?
W zapisy inskrypcji egipskich ludzie wierzą, ale w zapisy ST już nie. To nie ma nic wspólnego z naukowością lecz przesiąknięte jest stronniczością.
Powierzchnia M.Czrnego i M.Azowskiego to ok. 1,5 powierzchni Polski. Duży teren do zamieszkania przez różne ludy, stąd analogiczne 'mity'.

Pn sty 19, 2009 17:28

W pierwszej dziesiątce czego?... myślenia? :)

Pomyśl bando . Cząstki powstają bezprzyczynowo, ale nie ma dowodów że powstają z niczego.

W pierwsze dziesiątce "Twoich stron". Taki żart.

Jeżeli coś powstaje bezprzyczynowo, to musi to być niezależne od wszystkiego innego. Jeżeli te cząsteczki powstają z woli Boga, to już mamy przyczynę.

Pn sty 19, 2009 17:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona