Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 (Nie)wiedza Boga ? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Ale nie wszystkim ludziom,a to o czymś świadczy.Właśnie zwracam uwagę na czynnik który powoduje naszą samoświadomość ,lub jak ty ją nazwałeś -świadomoscią życia psychicznego.Nie wszyscy ludzie mogą byś swiadomi swego życia psychicznego -jednych mózg jest jeszcze niedojrzały ,a innych niesprawny.I oto mi właśnie chodzi ,aby odkryć i zrozumieć przyczynę naszej samoświadomości ,naszej wiedzy czy wiary i nie szukać jej w zaświatach .W tym świetle przypisywanie ludzkiej wyjątkowosci czy zdolności ,:Bogu ,jest chybione.

to tak jakbyś napisał, że przypisywanie tworzenia komputera przez człowieka jest błedem , bo komputery, muszą być podłączone do pradu i się psują...szczerze chciałbym zrozumieć do czego zmierzasz...ale nie bardzo mi to wychodzi.

Cytuj:
Cóż chciałeś użyć szybko błyskotliwego przykładu ,abym coś zrozumiał ,to teraz twój przykład przejdzie na moją stronę:Jeżeli ogon nie czyni jeszcze kota ,czy psa, to nasza "wyjątkowość"nie czyni Boga.

eh...Twa logika...
ja napisałem ..kot i pies mają ogon ale są innymi stworzeniami, i nie możemy wyciagac wniosku tylko z ogona...wiec ogon NIE JEST CZYMŚ WYJATKOWYM!!

...własnie dlatego , nasza wyjątkowość czyni z nas dzieci Boga.

Pt sie 10, 2007 21:29
Zobacz profil WWW

Apropos komputerów ,chociaż ludzki mózg nie jest komputerem to jednak można go porównać własnie do takiego hiper komputera .Dlaczego hiper komputera ?Dlatego ze zdolności ludzkiego umysłu przewyzszają wszystkie znane nam komputery.Zdolności ludzkiego intelektu przewyzszają nas samych ,do tej pory nasz umysł zaskakuje nas i trudno jest nam jego mozliwości ogarnąć ,nauka tylko w sposób częsciowy rozumi i wyjasnia zjawiska zachodzace w naszych głowach ,jeszcze wiele, wiele rzeczy z naszego intelektu jest do wyjasnienia .Nie znamy dokładnie naszego mózgu jak możemy znać zasade działania innych organów, bo nikt do niedawna nie podejrzewał ,że nasz mózg jest odpowiedzialny za nasz umysł i zdolności .Nasz inetelekt i madrość przypisywalismy rzeczom nadprzyrodzonym .A nawet gdybysmy od dawna wiedzieli ze nasza mądrość ma siedzibe w głowie to i tak nie było mozliwości aby nie uszkadzając naszego mózgu badac go bezpiecznie niezabijając przy tym nikogo .Nie dziwota ,że wiele niebezpiecznych eksperymentów przeprowadza sie na zwierzetach.Naszą "wyjatkowość"(pisze ją w cudzysłowiu ,dlatego ze jest wątpliwa) możemy upatrywać w naszym umyśle ,umysł zaś przypisywać zdolności hiper komputera ,a jego wielkość ewolucji .Wszystko to składa sie na jedną całość ,jest ze sobą ścisle powiązane i nie odnajduje w tym dzieła Boga .Niektórzy idą jeszcze dalej sugerując ,że odnajdą poczatek wszystkiego i sprawcę tego wszystkiego ,lecz ich wszystkich zatrzymuje czas w punkcie osobliwym jakim był wielki wybuch ,a z tamtąd nie widać już niczego.

So sie 11, 2007 22:19

Wracając z tej dalekiej podróży chciałbym przypomnieć ,że nie wszyscy ludzie mają samoświadomość, a nawet wśród tych którzy ją posiadają wielu nie wierzy w Boga ,nierozumiem więc ,skąd Ci przyszło do głowy że musi Bóg istnieć?Odpowiedzią może być WIARA (zdolność umysłowa)to ona sprawia ,że Bóg zaczyna istnieć .Są przeciez ludzie dla których Bóg nieistnieje ,wiec nie dla wszystkich Bóg istnieje .Ci ludzie własnie nie mają wiary nie weszli w młodości w jej posiadanie ,bo wiary trzeba się uczyć ,a im wczesniej tym lepiej i Kościół doskonale to wie , stąd nauczanie religii w najmłodszych klasach ,napominanie o chodzeniu do Kościoła ,przypominanie o modlitwie ,chrzty,komunie,bierzmowania ,śluby ,świeta religije ,to wszystko niepozwala nam zapomnieć o Bogu.Kto tego niepielęgnuje może nawet utracić wiare .Tak więc nie tylko noworodki ,ludzie chorzy psychicznie i zwierzęta niepoczówają się ,że są dziećmi Bożymi ,watpliwości mogą mieć ,też myślący.

So sie 11, 2007 22:54
zbanowany na stałe

Wracając z tej dalekiej podróży chciałbym przypomnieć ,że nie wszyscy ludzie mają samoświadomość, a nawet wśród tych którzy ją posiadają wielu nie wierzy w Boga ,nierozumiem więc ,skąd Ci przyszło do głowy że musi Bóg istnieć?Odpowiedzią może być WIARA (zdolność umysłowa)to ona sprawia ,że Bóg zaczyna istnieć .Są przeciez ludzie dla których Bóg nieistnieje ,wiec nie dla wszystkich Bóg istnieje .Ci ludzie własnie nie mają wiary nie weszli w młodości w jej posiadanie ,bo wiary trzeba się uczyć ,a im wczesniej tym lepiej i Kościół doskonale to wie , stąd nauczanie religii w najmłodszych klasach ,napominanie o chodzeniu do Kościoła ,przypominanie o modlitwie ,chrzty,komunie,bierzmowania ,śluby ,świeta religije ,to wszystko niepozwala nam zapomnieć o Bogu.Kto tego niepielęgnuje może nawet utracić wiare .Tak więc nie tylko noworodki ,ludzie chorzy psychicznie i zwierzęta niepoczówają się ,że są dziećmi Bożymi ,watpliwości mogą mieć ,też myślący.

eh...i tym samym chciałeś mi napisać , ze istnieją ateisci? a ja cały czas czekałem na jakąś hipoteze wstrząsająca którą mi/nam chcesz przedstawić...a to się okazało takie coś jak dzisiejsza konferencja p.Leppera ;).

ważne pytanie tak sądze..
Cytuj:
skąd Ci przyszło do głowy że musi Bóg istnieć

zweryfikowałem jako dojrzały człowiek- pozytywnie swą Wiarę w Boga...nigdy nie wątpiłem, chodz odpowiedzi nieraz, na różne pytania długo szukałem.

jeszcze ja mam jedno pytanie...możesz mi wskazać skąd u Ciebie wiedza , iż ludzie chorzy psychicznie nie wierza w Boga?
O zwierzeta nie pytam , bo chodz z Twych tekstów wynika jasno, iż uwazasz , ze człowiek nic się od nich nie różni, tutaj musiałbyś sie "pogimnastykować", nie chciałbym Cie narażać...;)

So sie 11, 2007 23:51
Zobacz profil WWW

Skąd u Ciebie wiedza , iż ludzie chorzy psychicznie nie wierzą w Boga?
Kobieta która zabiła brata Rogera z Tezee przekonała mnie o tym .I chodż to wstyd dla Koscioła to trudno tego niezauważyć .Oczywiscie można każdego zaciągnąć przed ołtarz i upozorować wiare w Boga ,lecz jeżeli zdrowi psychicznie w Kosciele udają ,że wierzą w Boga i możemy o niej powątpiewać to cóż dopiero chorzy psychicznie ,gdzie u nich będziemy szukać wiary?

N sie 12, 2007 0:17

Mam nadzieje ,że wiesz już dlaczego zwierzęta ,noworodki , chorzy psychicznie i ateisci nie mają wiary?Oni mają jeden wspólny mianownik -brak możliwości ,wywołany czynnikami zewnętrznymi .Po prostu nie mieli na to żadnego wpływu .Mam nadzieje ,że rozumiesz teraz ,dlaczego my mamy wiare?I dlaczego jesteśmy tak "wyjątkowi"?Pozwoliły nam na to okoliczności na które nie mieliśmy wpływu .Wiara płynie jak woda , gdzie jej grunt pozwala ,pojawia sie i znika nieprzewidywalnie , przypadkowo ,jest wypadkową wielu zewnętrznych niezaleznych od nas czynników, uczy o tym ewolucja.Wystarczy ,że czynniki nieznacznie się zmienią i będą niesprzyjające ( np. ateroida która uderzy w ziemię)a nie będzie juz nigdy na świecie mowy o Bogu.

N sie 12, 2007 1:00
zbanowany na stałe

kosiarz napisał(a):
Skąd u Ciebie wiedza , iż ludzie chorzy psychicznie nie wierzą w Boga?
Kobieta która zabiła brata Rogera z Tezee przekonała mnie o tym .I chodż to wstyd dla Koscioła to trudno tego niezauważyć .Oczywiscie można każdego zaciągnąć przed ołtarz i upozorować wiare w Boga ,lecz jeżeli zdrowi psychicznie w Kosciele udają ,że wierzą w Boga i możemy o niej powątpiewać to cóż dopiero chorzy psychicznie ,gdzie u nich będziemy szukać wiary?

Jej wiara była, miała "tylko" inny charakter.

http://www.kosciol.pl/article.php?story=20050819064227524

Cytuj:
Mam nadzieje ,że wiesz już dlaczego zwierzęta ,noworodki , chorzy psychicznie i ateisci nie mają wiary?Oni mają jeden wspólny mianownik -brak możliwości ,wywołany czynnikami zewnętrznymi .Po prostu nie mieli na to żadnego wpływu .Mam nadzieje ,że rozumiesz teraz ,dlaczego my mamy wiare?I dlaczego jesteśmy tak "wyjątkowi"?Pozwoliły nam na to okoliczności na które nie mieliśmy wpływu .Wiara płynie jak woda , gdzie jej grunt pozwala ,pojawia sie i znika nieprzewidywalnie , przypadkowo ,jest wypadkową wielu zewnętrznych niezaleznych od nas czynników, uczy o tym ewolucja.Wystarczy ,że czynniki nieznacznie się zmienią i będą niesprzyjające ( np. ateroida która uderzy w ziemię)a nie będzie juz nigdy na świecie mowy o Bogu.

nie kumam nic a nic...z Twojego postu wynika dla mnie, ale chyba się myle...że jak ludzi na świecie nie będzie to nie będzie wiary...naprawde się staram :).

Cytuj:
Mam nadzieje ,że rozumiesz teraz ,dlaczego my mamy wiare?I dlaczego jesteśmy tak "wyjątkowi"?Pozwoliły nam na to okoliczności na które nie mieliśmy wpływu .

Stworzenie na podobieństwo Boga? To rozumiem.

N sie 12, 2007 9:17
Zobacz profil WWW

A czy oprócz tego jeszcze jakąś inną możliwość do siebie dopuszczasz?Czy to co pisze w Bibli jest jedyną możliwością?

N sie 12, 2007 18:37

Czy wierzysz ,że świat powstał tak jak opisuje to Biblia ,że życie pojawiło sie właśnie w taki sposób?

N sie 12, 2007 18:43

Czy wierzysz ,że świat powstał tak jak opisuje to Biblia ,że życie pojawiło sie właśnie w taki sposób?

Weźmy np. prawdę że Bóg ulepił człowieka z ziemi co ty na to?

N sie 12, 2007 18:53
Nie bezpośrednio. Poprzez wszystkie gatunki prymitywne i małpę.
A kobietę z żebra, żeby było śmieszniej. :-)
Podczas snu Adama, jeszcze by się denerwował, że mu żebra wyciągają, :-)
Pytanie, czemu kobiety nie dało się ulepić z ziemi ?

Ale się bajkami zajmujemy :-)

N sie 12, 2007 22:22
zbanowany na stałe

kosiarz napisał(a):
A czy oprócz tego jeszcze jakąś inną możliwość do siebie dopuszczasz?Czy to co pisze w Bibli jest jedyną możliwością?

Wierzę w Boga - Stworzyciela - nic i nikt do dziś tej mojej Wiary nie podważył , nie zachwiał.

Cytuj:

hmm, żeby być szczerym... , nie mogę tego wytłumaczyć tak prosto na forum ;).

N sie 12, 2007 22:31
Zobacz profil WWW

hmm, żeby być szczerym... , nie mogę tego wytłumaczyć tak prosto na forum .
A więc spróbuj ,na forum równiez mozna sie pojednac wytarczy tylko zaufac i być szczerym,ja nie zawiodę twojego zaufanie ,nie zdradze Cie bo Cie nie znam.

Pn sie 13, 2007 2:15
zbanowany na stałe

:) troszkę , zle mnie zrozumiałeś...tu nie chodzi o żadne herezje czy poglądy za które można się wstydzić...
Myslałem o sprawie z "technicznego" punktu widzenia.

Pn sie 13, 2007 7:27
Zobacz profil WWW

Wierzę w Boga - Stworzyciela - nic i nikt do dziś tej mojej Wiary nie podważył , nie zachwiał.

Argumenty przeciw wpadają jednym uchem, a wypadają drugim ? Dysponujesz wiedzą, której nie posiadają inni, albo nie rozumiesz wiedzy, która jest dostępna na temat religii.

Pn sie 13, 2007 18:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona