Czy płód to też człowiek?
| Autor |
Wiadomość |
|
Hosi
|
 Re: Czy płód to też człowiek?
JedenPost napisał(a): Usunięcie płodu bez mózgu też? Zbrodnia to zbrodnia (czyn o okreslonej intencji) Brak mózgu w tej sytuacji nie zmienia stanu faktycznego.
|
| Cz lut 20, 2014 20:01 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
A mógłbyś teraz wyjaśnić, dlaczego zabicie organizmu ludzkiego nie będącego osobą ma być zbrodnią?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt lut 21, 2014 8:18 |
|
 |
|
Hosi
|
JedenPost napisał(a): A mógłbyś teraz wyjaśnić, dlaczego zabicie organizmu ludzkiego nie będącego osobą ma być zbrodnią? Organizm ludzki,jak go nazywasz,to w dalszym ciagu człowiek który żyje.Zbrodnia to swiadome pozbawienie życia istoty ludzkiej.W takim przypadku nie muszą być zachowane sztywne kryteria osobowościowe.
|
| Pt lut 21, 2014 10:10 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Zbrodnia to swiadome pozbawienie życia istoty ludzkiej. To jest proste zdanie oznajmujące, powtarzające innymi słowami Twoje już wyrażone stanowisko, ja natomiast prosiłem o jego wyjaśnienie. Zatem?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt lut 21, 2014 11:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): A mógłbyś teraz wyjaśnić, dlaczego zabicie organizmu ludzkiego nie będącego osobą ma być zbrodnią? Bo ten organizm ludzki, wcześniej czy później zawsze będzie osobą.
|
| Pt lut 21, 2014 12:30 |
|
|
|
 |
|
Hosi
|
JedenPost napisał(a): To jest proste zdanie oznajmujące, powtarzające innymi słowami Twoje już wyrażone stanowisko, ja natomiast prosiłem o jego wyjaśnienie.
Zatem? A czego konkretnie nie rozumiesz?
|
| Pt lut 21, 2014 13:06 |
|
 |
|
JedenPost
|
Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): A mógłbyś teraz wyjaśnić, dlaczego zabicie organizmu ludzkiego nie będącego osobą ma być zbrodnią? Bo ten organizm ludzki, wcześniej czy później zawsze będzie osobą. Dopiero co dałem powyżej przykład człowieka, który osobą nie będzie, zaś Hosi potwierdził, że zasada obejmuje go mimo to. Hosi napisał(a): A czego konkretnie nie rozumiesz? Nie rozumiem czemu mam przyjmować Twoje nie poparte argumentacją stwierdzenia. Nie wyjaśniłeś czemu zabicie organizmu ludzkiego miałoby być uważane za zbrodnię w wypadku, gdy o osobie nie można mówić.
|
| Pt lut 21, 2014 14:05 |
|
 |
|
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Nie rozumiem czemu mam przyjmować Twoje nie poparte argumentacją stwierdzenia.
Nie wyjaśniłeś czemu zabicie organizmu ludzkiego miałoby być uważane za zbrodnię w wypadku, gdy o osobie nie można mówić.
Bo to w dalszym ciągu zyjący człowiek. Nie bardzo rozumiem co to ma znaczyć: miałoby być uważane za zbrodnię Ten czyn spełnia kryteria morderstwa,a prywatne opinie nie mają tutaj nic do rzeczy.Fakt to fakt. Ponadto: To że taki płód moze żyć jedynie kilka dni po urodzeniu,nie usprawiedliwia pozbawienia go życia.
|
| Pt lut 21, 2014 16:38 |
|
 |
|
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Ten czyn spełnia kryteria morderstwa,a prywatne opinie nie mają tutaj nic do rzeczy. Jakie kryteria? Prawne? Chodzi Ci po prostu o kwalifikację prawną, czy tak? Hosi napisał(a): Ten czyn spełnia kryteria morderstwa,a prywatne opinie nie mają tutaj nic do rzeczy.Fakt to fakt.
Przeciwnie. W kwestii czy coś jest zbrodnią istnieją wyłącznie opinie, czy to prywatne, czy ujęte w ramach norm prawnych.
|
| Pt lut 21, 2014 16:57 |
|
 |
|
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Jakie kryteria? Prawne? Chodzi Ci po prostu o kwalifikację prawną, czy tak?
Najzwyklejsze kryteria leksykalne. Cytuj: Przeciwnie. W kwestii czy coś jest zbrodnią istnieją wyłącznie opinie, czy to prywatne, czy ujęte w ramach norm prawnych. Powiem wiecej. Są opinie obiektywne,które działają na zasadzie powszechnej zgody i je kwalifikuje się jako obiektywne fakty ( fakt to fakt),oraz opinie prywatne, definiowane jako subiektywne fakty.Róznica zasadnicza. I tak: Morderstwo (zabójstwo) to przestępstwo umyślne polegające na pozbawieniu człowieka życia (wiki),a aborcja (łac. abortus lub abortio[1] – poronienie, wywołanie poronienia) – zamierzone i przedwczesne zakończenie ciąży w wyniku interwencji zewnętrznej.(wiki) Jeżeli płód w sensie gatunkowym jest człowiekiem,to taka definicja kwalifikuje się jako obiektywny fakt (morderstwo).Dlatego też napisałem, że: prywatne opinie nie mają tutaj nic do rzeczy. Teraz sam sobie odpowiedz na pytania: Czy powyższy obszar rozważań który zaprezentowałem powyżej,moze byc zakwalifikowany jak powszechna (obiektywny fakt),czy raczej prywatna opinia.(subiektywny fakt) oraz: czy aborcja płodu z bezmózgowiem w ramach ujętych powyżej,jest morderstwem człowieka czy nie?
|
| So lut 22, 2014 3:05 |
|
 |
|
JedenPost
|
1. opinie są z definicji subiektywne. 2. kryterium leksykalne w stosunku do słowa "zbrodnia" naprowadza nas jedynie na fakt, że słowo to oznacza czyn szczególnie potępiany 3. wiki nie jest żadna obiektywną wykładnią, a jeśli za taką podawać dany system prawny, to zarówno nasz (tj. polski) jak i biblijny morderstwo od przerwania ciąży odróżnia. W rzeczy samej - nie słyszałem o takim systemie prawnym, który by je utożsamiał, zatem jeśli chcesz traktować powszechność danego przekonania jako przesłankę obiektywizacji jego treści, to wychodzi, że aborcja morderstwem nie jest.
A tak poza zabawą definicjami: potrafisz wyjaśnić dlaczego, wedle kryteriów etycznych bądź pragmatycznych, zabicie człowieka dotkniętego bezmógowiem miałoby być traktowane jako zbrodnia?
|
| So lut 22, 2014 6:16 |
|
 |
|
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Są opinie obiektywne,które działają na zasadzie powszechnej zgody i je kwalifikuje się jako obiektywne fakty (fakt to fakt),oraz opinie prywatne, definiowane jako subiektywne fakty. Róznica zasadnicza.
Jest to nonsens, opinie nie mogą konstytuować faktów. Poza podstawowym: że zostały wyrażone. To bardzo proste: 1. Nie ma subiektywnych faktów, a jedynie subiektywne opinie o faktach. 2. Nie ma obiektywnych opinii, a jedynie zbieżne lub niezbieżne z faktami. Hosi napisał(a): Czy powyższy obszar rozważań który zaprezentowałem powyżej,moze byc zakwalifikowany jak powszechna (obiektywny fakt),czy raczej prywatna opinia.(subiektywny fakt) Fakt istnienia obszaru rozważań jest obiektywny (bo jaki inny może być fakt?) ale jakkolwiek rozumiana powszechność nie ma tu chyba nic do rzeczy. Wszelkie przeprowadzone przez ten obszar opinie są ze swej natury subiektywne. Hosi napisał(a): czy aborcja płodu z bezmózgowiem w ramach ujętych powyżej,jest morderstwem człowieka czy nie? Tak, w ramach Twojej filozofii aborcja jest morderstwem człowieka. W ramach prawa np. polskiego - nie.
|
| So lut 22, 2014 7:22 |
|
 |
|
Hosi
|
JedenPost napisał(a):
1. Nie ma subiektywnych faktów, a jedynie subiektywne opinie o faktach. 2. Nie ma obiektywnych opinii, a jedynie zbieżne lub niezbieżne z faktami.
Podręcznik do logiki podaje: Fakty mozna także rozważać jako obiektywne i subiektywne. Rzeczy i wydarzenia są faktami obiektywnymi.(np:morderstwo płodu-człowieka) (Nauka Logicznego Myslenia str 16) Cytuj: Jest to nonsens, opinie nie mogą konstytuować faktów. Poza podstawowym: że zostały wyrażone. 1)Opinia to sąd który odnosi się do (opisuje) np:rzeczy i zdarzeń.(fakt obiektywny) 2)Opinia to sad który odnosi się do (opisuje) doswiadczenia,np:ból głowy (fakt subiektywny) Cytuj: Fakt istnienia obszaru rozważań jest obiektywny (bo jaki inny może być fakt?) ale jakkolwiek rozumiana powszechność nie ma tu chyba nic do rzeczy.
Powyższy obszar rozważań dotyczył definicji morderstwa w kontekscie zdeformowanego płodu.Taka charakterystyka zastosowana w stosunku do dorosłego człowieka ma również swoje odniesienie do płodu.Powyzszy obszar semantyczny uznaje się powszechnie za normatywny co de facto wyklucza prywatne opinie (dowolność semantyczna w tym zakresie). Cytuj: Tak, w ramach Twojej filozofii aborcja jest morderstwem człowieka. W ramach prawa np. polskiego - nie.
Moja filozofia stosuje te same pojęcia i ich znaczenia do kazdego podmiotu ludzkiego bez wzgledu na jakiekolwiek okolicznosci (np:deformacje)Natomiat.prawodastwo polskie jest de facto niekonsekwentne,poniewąz różnicuje istoty ludzkie ze wzgledu na określony kontekst.
|
| So lut 22, 2014 11:26 |
|
 |
|
JedenPost
|
Hosi napisał(a): 1)Opinia to sąd który odnosi się do (opisuje) np:rzeczy i zdarzeń.(fakt obiektywny) 2)Opinia to sad który odnosi się do (opisuje) doswiadczenia,np:ból głowy (fakt subiektywny)
W obu wypadkach fakty są obiektywne. Ból głowy to konkretne zdarzenie, które ma lub nie ma miejsca, niezależnie do tego, ile osób zdaje sobie z tego sprawę.
|
| So lut 22, 2014 12:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): W obu wypadkach fakty są obiektywne. Ból głowy to konkretne zdarzenie, które ma lub nie ma miejsca, niezależnie do tego, ile osób zdaje sobie z tego sprawę.
W przypadku bólu głowy mylisz się. Wystarczy zajrzeć do dowolnej definicji "bólu głowy".
|
| So lut 22, 2014 13:03 |
|
|
|