Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Johnny99 napisał(a): Tomcio Paluszek napisał(a): No to jest deklaracja prywatnej religii Atimeresa. Świadectwo ewangeliczne jest odmienne. To jest akurat świadectwo Dziejów Apostolskich - istotnie jednoznaczne: Po tych słowach uniósł się w ich obecności w górę i obłok zabrał Go im sprzed oczu. Kiedy uporczywie wpatrywali się w Niego, jak wstępował do nieba, przystąpili do nich dwaj mężowie w białych szatach. I rzekli: "Mężowie z Galilei, dlaczego stoicie i wpatrujecie się w niebo? Ten Jezus, wzięty od was do nieba, przyjdzie tak samo, jak widzieliście Go wstępującego do nieba (Dz 1, 9-11) Czyli musiało być to literalna prawdą, bo jeśli tylko wizją, to znaczyłoby to, że ponownie przyjdzie też tylko w wizji?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 16, 2014 11:05 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Czy to ma jakieś praktyczne znaczenie?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 16, 2014 11:25 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
No nie Dżony!!! Znaczenie ma absolutnie zasadnicze. Na jeden aspekt zwrócił uwagę już JedenPost - jeśli wniebowstąpienie nie było realnym wydarzeniem to i powtórne przyjście nie będzie. Czyli de facto go nie będzie. Ma też znaczenie w zakresie tematu tego wątku - mówi wiele o pojmowaniu budowy wszechświata przez ówczesnych Izraelitów, mówi o tym co Jezus wiedział o tym świecie albo co chciał aby Izraelici wiedzieli mimo, iż sam wiedział, że jest to nieprawda...
_________________ Sapere aude!
|
Pn cze 16, 2014 11:39 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Tomcio Paluszek napisał(a): Znaczenie ma absolutnie zasadnicze. Na jeden aspekt zwrócił uwagę już JedenPost - jeśli wniebowstąpienie nie było realnym wydarzeniem to i powtórne przyjście nie będzie. Gwoli uczciwości - wcześniej, na poprzedniej stronie, zaznaczyłem, że może być mowa o realnym zdarzeniu metafizycznym, które jednak nie było/nie mogło być postrzegane w zwykłym trybie, wobec czego wizja pełniła rolę pośredniczącą, można zatem przypuszczać, że podobnie będzie w wypadku Paruzji. Metafora zatem byłaby zawarta nie w tekście, ale w percepcji apostołów.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 16, 2014 11:50 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
Ale co to jest realne zdarzenie metafizyczne?
|
Pn cze 16, 2014 11:57 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Gwoli uczciwości - wcześniej, na poprzedniej stronie, zaznaczyłem, że może być mowa o realnym zdarzeniu metafizycznym, które jednak nie było/nie mogło być postrzegane w zwykłym trybie, wobec czego wizja pełniła rolę pośredniczącą, można zatem przypuszczać, że podobnie będzie w wypadku Paruzji. Metafora zatem byłaby zawarta nie w tekście, ale w percepcji apostołów. Różnica między Wniebowstąpieniem a Paruzją polega przede wszystkim na tym, że o ile percepcja tego pierwszego była ograniczona do grupki apostołów, o tyle percepcja tego drugiego będzie udziałem wszystkich ludzi. Natomiast nie widzę, jakie istotne znaczenie miałoby mieć to, czy będzie to percepcja w "trybie zwykłym" czy w "trybie niezwykłym".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 16, 2014 12:07 |
|
 |
JedenPost
|
Zatem niewykluczone, że Paruzja będzie postrzegana różnie, tj. dla niektórych np. Jezus zstąpi z Nieba, a z perspektywy innych wyjdzie spod ziemi? Tomcio Paluszek napisał(a): Ale co to jest realne zdarzenie metafizyczne? Realne zdarzenie, które nie jest zdarzeniem fizycznym.
Ostatnio edytowano Pn cze 16, 2014 12:12 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn cze 16, 2014 12:11 |
|
 |
Andy72
|
Czy Zmartwychwstanie Jezusa nie było np. zdarzeniem fizycznym?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn cze 16, 2014 12:12 |
|
 |
JedenPost
|
Raczej nie. Wątpię, żeby fizyka potrafiła opisać przemianę ciała w postulowane "ciało uwielbione". Znaczy - Zmartwychwstanie miało skutki fizyczne, ale jako całość fizycznym nazwać go nie sposób.
|
Pn cze 16, 2014 12:13 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Zatem niewykluczone, że Paruzja będzie postrzegana różnie, tj. dla niektórych np. Jezus zstąpi z Nieba, a z perspektywy innych wyjdzie spod ziemi? Powtarzam pytanie: jakie to ma praktyczne znaczenie? Takie dywagacje są dobre dla Świadków Jehowy, do nich odsyłam 
|
Pn cze 16, 2014 12:17 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
A co to jest realne zdarzenie, które nie jest zdarzeniem fizycznym??? Co rozumiesz pod pojęciem realności?
|
Pn cze 16, 2014 12:22 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): JedenPost napisał(a): Zatem niewykluczone, że Paruzja będzie postrzegana różnie, tj. dla niektórych np. Jezus zstąpi z Nieba, a z perspektywy innych wyjdzie spod ziemi? Powtarzam pytanie: jakie to ma praktyczne znaczenie? Jeśli Ci to nie przeszkadza, to żadne. Tomcio Paluszek napisał(a): A co to jest realne zdarzenie, które nie jest zdarzeniem fizycznym??? Obiektywna zmiana, która nie następuje wedle praw fizycznych ani w środowisku materii, choć może na nią wpływać. Jeżeli np. istnieje Twój Anioł Stróż i tenże anioł się na Ciebie obrazi, to będzie to właśnie realne zdarzenie metafizyczne.
Ostatnio edytowano Pn cze 16, 2014 12:26 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn cze 16, 2014 12:23 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Jeśli Ci to nie przeszkadza, to żadne. A co mi miałoby przeszkadzać? Pisz konkretnie, w czym problem.
|
Pn cze 16, 2014 12:25 |
|
 |
JedenPost
|
No właśnie w Twoim przypadku w niczym. Wielu jednak by to przeszkadzało, ot, choćby tym, do których mnie odsyłasz.
|
Pn cze 16, 2014 12:27 |
|
 |
Johnny99
|
Eee, ciężko mi mówić w ich imieniu.. zresztą, jeśli już o to chodzi, Świadkowie Jehowy wierzą w "niewidzialny powrót" Chrystusa, który na dodatek już nastąpił, ok. 100 lat temu  Co ciekawe, z całą mocą podkreślają, że tego powrotu nikt nie zauważył (nawet ich Ciało Kierownicze). Nie orientuję się teraz, jak to godzą z tym fragmentem Dz, ale z pewnością jakoś sobie dali radę 
|
Pn cze 16, 2014 12:35 |
|
|
|