Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Następna strona
 Ewolucja a stworzenie człowieka 
Autor Wiadomość
Ej wieczny studencie, to jest w skali kilku milionów lat koszmarne uproszczenie, dlatego nie zgodzę się z taką tezą.

Wg mnie w skali procesu ewolucji o jakim tutaj mówimy, oraz czasie jaki zachodzi, wymienione stworzenie jest wspólnym przodkiem dla wielu gatunków. Mimo to stwierdzenie, że człowiek wywodzi się od niego jest błędne.

Za wikipedią:
Cytuj:
Hipoteza Wspólnego Przodka (ang. universal common descent), oryginalnie zaproponowana przez Karola Darwina, stanowi, że wszystkie organizmy żywe na Ziemi wywodzą się od wspólnego przodka. Hipotezę tę obecnie uważa się za udowodnioną. Głównymi faktami przemawiającymi na korzyść tej hipotezy są: uniwersalność kodu genetycznego, jednolitość mechanizmów biochemicznych oraz uniwersalne drzewo filogenetyczne zrekonstruowane z danych molekularnych.

I dodatkowo:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostatni_un ... ny_przodek

Ani razu nie pada tutaj stwierdzenie, że "pochodzimy". Wystawia się tezę wspólnego przodka, podczas gdy wg mnie "pochodzenie" można już definiować w krótszym choryzncie czasowym i większym zakresie podobieństwa cech.

Czyli człowiek może mieć z małpą i innymi organizmami wspólnego przodka, ale sam homo sapiens pochodzi od kręgowca, ssaka dwunożnego itd, który z kolei pochodzi od...

i tutaj zjeżdzamy po drabince.

Chodzi mi o to, że w w makroskali przeskakującej rodziny, gromady i gatunki adekwatne jest stwierdzenie "mieć wspólnego przodka", a w mikroskali rodziny, gatunku itp (nie byłem dobry z systematkyki) możemy mówić o pochodzeniu.

Crosis

Wt lis 13, 2007 13:56

Joten mówi o zwierzęciu będącym wspólnym przodkiem człowieka i małp, czyli będącym przodkiem zarówno człowieka, jak i małp. Jeżeli jest zaś przodkiem (w szczególności) człowieka, to człowiek się od niego wywodzi.

W sformułowaniu, że coś jest wspólnym przodkiem naszym i czego innego (można być wspólnym przodkiem jedynie dwóch różnych istot), zawiera się stwierdzenie, że każda z nich sie od tego wywodzi.

Dzięki studencie ,że pomogłeś mi to Crosisowi wytłumaczyć bo faktycznie:
Crosis napisał(a):
nie do zniesienia jest dyskutant, który nie potrafi zrozumieć najprostszych rzeczy.Crosis

Wt lis 13, 2007 13:59
Na dodatek, nawet w terminologii rodzinnej jest tak:
Wikipedia napisał(a):
Pochodzenie (dziecka, osoby) - w prawie i genealogii stwierdzenie, że dane dziecko (dana osoba) zostało urodzone przez określoną kobietę (matkę) w wyniku poczęcia z określonym mężczyzną (ojcem). Pochodzenie może być jednocześnie faktem prawnym i genetycznym, możliwe jest też, że pochodzenie prawne nie pokrywa się z pochodzeniem genetycznym. W niektórych przypadkach zachodzić może sytuacja, że nie można ustalić bądź z różnych przyczyn nie ustalono pochodzenia dziecka od jakiegokolwiek mężczyzny, a jeszcze rzadziej – że nie da się ustalić pochodzenia nawet od matki.

Czyli ja pochodzę od swojego ojca i od mojej matki, Ty pochodzisz od Twojego ojca i Twojej matki, natomiast naszymi wspólnymi przodkami byli pra-pra-pra-pra dziadkowie Stefan i Eugienia. (sorki za sugestię powiązań rodzinnych, ale to wg mnie najlepszy przykład).

Tak więc różnicę pomiędzy "pochodzić od" a "mieć wspólnego przodka" widać od razu.

Crosis

Wt lis 13, 2007 13:59

Słownik PWN napisał(a):
przodek:
filogeneza [gr. phyl ‘plemię’, génesis ‘pochodzenie’], rozwój rodowy organizmów, przebieg ewolucyjnego różnicowania organizmów jako rezultat wyodrębniania się nowych linii rozwojowych i wymierania innych.

oraz:
Słownik PWN napisał(a):
pochodzenie:
filogeneza [gr. phyl ‘plemię’, génesis ‘pochodzenie’], rozwój rodowy organizmów, przebieg ewolucyjnego różnicowania organizmów jako rezultat wyodrębniania się nowych linii rozwojowych i wymierania innych.

Proszę bardzo.

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:08
A więc Sewerynie, w kwestii formalnej: zrozumiałeś różnicę, czy dalej mam łopatologicznie tłumaczyć?

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:14

Tak więc różnicę pomiędzy "pochodzić od" a "mieć wspólnego przodka" widać od razu.
Crosis

Nikt nie kwestionuje wspólnego przodka .My nie rozmawiamy o wspólnym przodku tylko o wniosku jaki można wyciągnąć z wywodów Jotena .
A wniosek jest taki ,że gdyby nie było dawno temu, zwierzącia wielkości szczura ,to istnienie człowieka mogłoby stać pod znakiem zapytania, gdyż to właśnie on był żekomo przodkiem naszego wspólnego przodka .Więc my według jotena wywodzimy się ,pochodzimy jesteśmy jego "prawnukami" itd. Prościej już nie dam rady. :)

Wt lis 13, 2007 14:19
Co nie zmienia faktu, że w poprzednich stwierdzeniach, pisząc, że pochodzimy od tego stworzenia dopuszczałeś się manipulacji faktami. Bo pochodzimy od naszego bezpośredniego poprzednika w drabinie ewolucji, ale za to to stworzenia jest naszym wspólnym przodkiem.

Tak jest najprościej. Ty zaś znów piszesz swoje:
Cytuj:
Więc my według jotena wywodzimy się ,pochodzimy jesteśmy jego "prawnukami" itd. Prościej już nie dam rady.

Nie pochodzimy od niego. Jest naszym przodkiem.

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:23
A wniosek jest taki ,że gdyby nie było dawno temu, zwierzącia wielkości szczura ,to istnienie człowieka mogłoby stać pod znakiem zapytania,

Nie. Nie jesteś w stanie udowdnić, że gdyby nie ten wspólny przodek, nasz gatunek nie wyewoluowałby z innego organizmu.

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:24

Nie pochodzimy od niego. Jest naszym przodkiem.
Crosis

Zadam ci pomocnicze pytanie :

Powiedz od czego pochodzimy ?

Wt lis 13, 2007 14:25

Napisałem Ci to już:
Cytuj:
Bo pochodzimy od naszego bezpośredniego poprzednika w drabinie ewolucji,

Sprawdź sobie w książce do biologii kto to jest.

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:26

No tłumacz takiemu trollowi w kółko...

Napisałem Ci to już:
Cytuj:
Bo pochodzimy od naszego bezpośredniego poprzednika w drabinie ewolucji,

Sprawdź sobie w książce do biologii kto to jest.

Crosis

Dobrze ,teraz powiedz od czego pochodzi nasz wspólny przodek.

Wt lis 13, 2007 14:31
Tutaj istnieje już inna teoria niż teoria ewolucji. Mógłbyś czasem sam poszukać, zanim zaczniesz zadawać w kółko te same pytania:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_% ... a_na_Ziemi

Oczywiście teorii jest wiele i żadna tak naprawdę nie jest w 100% udowodniona, a mimo to są prawdopodobne.

Oczywiście, kreacjonizm jako "zaszczepienia życia na Ziemii przez istotę boską" też jest możliwy, pod warunkiem, że nie jest się ateistą ;)

Ale akurat to nijak ma się do tematu pod tytułem teoria ewolucji.

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:36

Dobrze ,teraz powiedz od czego pochodzi nasz wspólny przodek.
Oczywiści według Jotena.

Wt lis 13, 2007 14:37

Czy ktoś tutaj może mu po raz kolejny wytłumaczyć, że zadaje pytania, na które dostał już odpowiedzi?

Albo czy nie można go po prostu zbanować za trolling? :D

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:47

Zawiodłem :(

Czy ktoś tutaj może mu po raz kolejny wytłumaczyć, że zadaje pytania, na które dostał już odpowiedzi?

Albo czy nie można go po prostu zbanować za trolling? :D

Crosis

Nie mogę się doszukać odpowiedzi na drugie pytanie ,które zadałem wcześniej.
Aby było łatwiej podsumujmy :

1.Człowiek pochodzi od wspólnego przodka .
Z tym się zgadzasz.

2.Drugie pytanie bez odpowiedzi
Od czego pochodzi nasz wspólny przodek według tego co pisze Joten?

Wt lis 13, 2007 14:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Następna strona