Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 41  Następna strona
 Czy Ateiści są zmuszeni wierzyć w zabobon abiogenezy? 
Autor Wiadomość
Cyli fermentacja to nie mechanizm. Jak chcesz. Ale powodują go dalej drobnoustroje.

Cz cze 26, 2008 11:12

Nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie więc od razu piszesz coś innego...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz cze 26, 2008 14:19

Chcesz rozmawiać o fermentacji, to załóż temat "Mechanizm Fermentacji", albo wyjaśnij chociaż, jaki ma on związek z tematem? I o jaki rodzaj fermentacji ci chodzi konkretnie? To tak, jakbyś zapytał "Jaki jest mechanizm zjadania kanapki".

Cz cze 26, 2008 15:26
Dla tego samego powodu, dla którego walka między 4 i 3 listnymi koniczynkami byłaby śmieszna, czy walka między biedronkami w 3 i 4 kropki.
Niekoniecznie w jednym organizmie, niczego takiego nie twierdzę.

To co napisałeś jest śmieszne. Czy wiesz dlaczego organizm żywy musi być chiralny?

Cz cze 26, 2008 15:36

Rita, najpierw zapytaj, czy TutajDaniel wie co to chiralność...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz cze 26, 2008 15:58

To co napisałeś jest śmieszne.

To, co napisałaś o walce między Lewo, a Prawo skrętnością również jest śmieszne.

Cytuj:
Czy wiesz dlaczego organizm żywy musi być chiralny?

Nie wiem, dlaczego - może dlatego, że wszystkie cząstki chemiczne są chiralne? ;)

Cytuj:
Rita, najpierw zapytaj, czy TutajDaniel wie co to chiralność...

Sebastian88, najpierw zapytaj Sarenetha, czy ma zielone pojęcie o tym, jakim układem jest Wszechświat i jakimi są jego części składowe dla siebie, zanim zaczniesz z nim rozmowę o śmierci cieplnej Wszechświata.

Cz cze 26, 2008 17:13

jak sam mój drogi napisałeś wszechświat jest układem izolowanym. A podpieranie się innymi wypowiedziami pozbawionymi sensu jest, coż...

Cz cze 26, 2008 17:30

TutajDaniel i Sebastian88 proszę was o SZCZERĄ odpowiedź na pytanie: jaka jest wasza wiedza z dziedziny fizyki i chemii i skąd czerpiecie takie sensacyjne i niczym nie potwierdzone rewelacje na temat tych dziedzin. Proszę o SZCZERĄ odpowiedź na to pytanie.

Cz cze 26, 2008 17:34
To, co napisałaś o walce między Lewo, a Prawo skrętnością również jest śmieszne.

To absolutnie nie jest śmieszne. Wręcz przeciwnie. Myślę, że bez trudu byś zrozumiał dlaczego, gdybyś wiedział o co żywym organizmom chiralność i jaki wpływ na organizmy mają związki o przeciwnej chiralności.

P.S. D-aminokwasy są produkowane nie tylko przez bakterie i grzyby. To był tylko przykład. Nie bardzo rozumiem jednak co znaczy że bakterie są z innej bajki :D

Cz cze 26, 2008 18:29

Cz cze 26, 2008 19:42

TutajDaniel i Sebastian88 proszę was o SZCZERĄ odpowiedź na pytanie: jaka jest wasza wiedza z dziedziny fizyki i chemii i skąd czerpiecie takie sensacyjne i niczym nie potwierdzone rewelacje na temat tych dziedzin. Proszę o SZCZERĄ odpowiedź na to pytanie.

Nie wiem, jak reszty, ale moje argumenty są jak najbardziej naukowe i rzetelne. Mogę je znać z komiksów, czy telewizji - to nie stanowi różnicy.

Cytuj:
To absolutnie nie jest śmieszne. Wręcz przeciwnie. Myślę, że bez trudu byś zrozumiał dlaczego, gdybyś wiedział o co żywym organizmom chiralność i jaki wpływ na organizmy mają związki o przeciwnej chiralności.

To jest absolutnie śmieszne, bo zanim selekcja naturalna zyskałaby jakiekolwiek znaczenie, to mielibyśmy ogrom przykładów pół-lewo, pół-prawo skrętnych "organizmów". Nie ma czegoś takiego, jak przeciwna chiralność, pani biochemik...

Cytuj:
P.S. D-aminokwasy są produkowane nie tylko przez bakterie i grzyby. To był tylko przykład. Nie bardzo rozumiem jednak co znaczy że bakterie są z innej bajki

Nie wiedziałem, że występują gdzieś jeszcze, niż poza światem drobnoustrojów i niektórych cukrów, jeśli tak, to proszę o konkret. Są z innej bajki dlatego, że nie są ani zwierzętami, ani roślinami. Spotkałem się nawet ze stwierdzeniem, że stanowią pogranicze świata żywego i martwego (z czym się akurat nie zgadzam).

Niezła kłótnia z tego tematu się wywiązuje - szkoda, że często przybiera kierunek prywatnych uwag.

Cz cze 26, 2008 22:50
To jest absolutnie śmieszne, bo zanim selekcja naturalna zyskałaby jakiekolwiek znaczenie, to mielibyśmy ogrom przykładów pół-lewo, pół-prawo skrętnych "organizmów". Nie ma czegoś takiego, jak przeciwna chiralność, pani biochemik...

Otóż na tym polega myk, że właśnie nie mielibyśmy. Życie achiralne jest absolutnie niemożliwe. Tak jak i współistnienie obu form, ze względu na ograniczone źródło aminokwasów w pierwotnym środowisku :D Panie nie-biochemiku ;)

Oczywiście chodziło mi o optyczne enancjomery, w momencie gdy mówię o przeciwnej chiralności :)

Cytuj:
Nie wiedziałem, że występują gdzieś jeszcze, niż poza światem drobnoustrojów i niektórych cukrów, jeśli tak, to proszę o konkret.

A występują. Sam sobie poszukaj, nie jestem ritopedią. A wszystkie organizmy zaczynały od bakterii (pochodzimy od nich) więc mówienie że to inna bajka jest trochę nie na miejscu. Dobranoc

Cz cze 26, 2008 23:00
Cyli fermentacja to nie mechanizm. Jak chcesz. Ale powodują go dalej drobnoustroje.

i ewolucja to nie MECHANIZM a powodują ją błędy w genach.

Cz cze 26, 2008 23:23

Wiedza czerpana z komiksów to naprawdę genialne "naukowe i rzetelne argumenty". Ciekawe jak wyobrażasz sobie te "pół-lewo, pół-prawo skrętne organizmy"? Ale czy my możemy dyskutować na takie tematy z wszechwiedzącym intelektem jakim jest TutajDaniel? Mnie jego intelekt poraża...

Pt cze 27, 2008 7:43

Otóż na tym polega myk, że właśnie nie mielibyśmy. Życie achiralne jest absolutnie niemożliwe. Tak jak i współistnienie obu form, ze względu na ograniczone źródło aminokwasów w pierwotnym środowisku Panie nie-biochemiku

Oczywiście chodziło mi o optyczne enancjomery, w momencie gdy mówię o przeciwnej chiralności...

Gdyby źródło aminokwasów było tak ograniczone, by nie pozwolić na ewolucję zarówno L, jak i D, to nie powstałoby nawet najprostsze białko, nie oszukujmy się ;) Chyba nie zdajesz sobie sprawy, jak nikłe szanse są na powstanie choćby najprostszego białka budującego żywe organizmy, Pani Biochemik ;)

Wybaczam nieścisłość ;)

Cytuj:
A występują. Sam sobie poszukaj, nie jestem ritopedią. A wszystkie organizmy zaczynały od bakterii (pochodzimy od nich) więc mówienie że to inna bajka jest trochę nie na miejscu. Dobranoc

Szukałem nieraz i niczego takiego nie znalazłem, Ritopedio... Dzień dobry.

Cytuj:
i ewolucja to nie MECHANIZM a powodują ją błędy w genach.

No i na chwilę znów się ktoś przyznał do tego, że mechanizmem ewolucji są błędy w genach. Za chwilę znów ktoś powie, że tak nie jest, bo przecież nie umożliwia to w żaden sposób powstanie nowego typu zwierząt tak samo, jak nie pozwala zmienić organizmu żyworodnego w jajorodny, czy dinozaura w ptaka.

Cytuj:
Wiedza czerpana z komiksów to naprawdę genialne "naukowe i rzetelne argumenty". Ciekawe jak wyobrażasz sobie te "pół-lewo, pół-prawo skrętne organizmy"? Ale czy my możemy dyskutować na takie tematy z wszechwiedzącym intelektem jakim jest TutajDaniel? Mnie jego intelekt poraża...

Trudno się dziwić, skoro próbujesz udowodnić, że Wszechświat w swoim obrębie nie dąży do równowagi cieplnej ;) A no tak, że powinny koegzystować.

Pt cze 27, 2008 10:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 41  Następna strona