Wiara a nauka i inne sprzeczności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Eandil napisał(a): Noi No hay banda. już nic nie odpisze  To jest jego wolna wola. 
A może to Ty go do tego zdeterminowałeś  ?
|
Cz sty 15, 2009 19:22 |
|
|
|
 |
Witold
|
A może to część boskiego planu?

|
Cz sty 15, 2009 19:24 |
|
 |
Seweryn
|
Eandil napisał(a): Seweryn napisał(a): Eandil napisał(a): Noi No hay banda. już nic nie odpisze  To jest jego wolna wola.  A może to Ty go do tego zdeterminowałeś  ?
Być może , ale przecież jego poddanie się to była jego wolna wola.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sty 15, 2009 22:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ok ja już też kończę rozmowę w tym wątku
Wolna wola istnieje na 100% i wogóle...
Seweryn popadaj w samozachwyt 
|
Cz sty 15, 2009 22:08 |
|
 |
Seweryn
|
Eandil napisał(a): Ok ja już też kończę rozmowę w tym wątku
Twoja wola . Nikt Cię do tego nie zmuszał ,a nawet jeśli to zawsze mogłeś się nie zgodzić . 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sty 15, 2009 22:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sewerynie, nie warto.
Oni nie chcą słuchać.
Wygadują banialuki o zdeterminowaniu i myślą że mówią jakieś rewelacje - tymczasem od lat 20-tych zeszłego wieku nikt poważny takich mechanistycznych teorii nie bierze na poważnie, podobnie jak czysto behiawioralnych (ani czysto genetycznych) teorii deterministycznych odno snie człowieka.
Goście przegapili niemal cały wiek, przeoczyli mechanikę kwantową - ale nie przeszkadza im przedstawiać tych poglądów z wypiekami na twarzy.
Nie warto gadać - nie przebijesz się. Ja też próbowałem, ale do rozmowy trzeba dwu stron.
|
Cz sty 15, 2009 23:11 |
|
 |
No hay banda.
|
Marek MRB napisał(a): Oni nie chcą słuchać. Mam słuchać kogoś kto poproszony o dowód pisze mi "wybrał, a mógł inaczej", i tyle? Marek MRB napisał(a): tymczasem od lat 20-tych zeszłego wieku nikt poważny takich mechanistycznych teorii nie bierze na poważnie (...) Goście przegapili niemal cały wiek, przeoczyli mechanikę kwantową
To teraz zakładając prawdziwość indeterministycznych i relatywistycznych teorii w mechanice kwantowej (choć są nieprawdziwe to to nie ma znaczenia w omawianej kwestii) napisz mi co ma to wspólnego z podejmowaniem decyzji przez ludzi tak by można je było nazwać wolnymi (czyli niezdeterminowanymi).
|
Cz sty 15, 2009 23:27 |
|
 |
Seweryn
|
Marek MRB napisał(a): Sewerynie, nie warto. Oni nie chcą słuchać. Wygadują banialuki o zdeterminowaniu i myślą że mówią jakieś rewelacje - tymczasem od lat 20-tych zeszłego wieku nikt poważny takich mechanistycznych teorii nie bierze na poważnie, podobnie jak czysto behiawioralnych (ani czysto genetycznych) teorii deterministycznych odno snie człowieka. Goście przegapili niemal cały wiek, przeoczyli mechanikę kwantową - ale nie przeszkadza im przedstawiać tych poglądów z wypiekami na twarzy.
Nie warto gadać - nie przebijesz się. Ja też próbowałem, ale do rozmowy trzeba dwu stron.
Wygadują banialuki to wiadomo , bo nikt przy zdrowych zmysłach nie sądzi, że brak mu wolnej woli. Bo niby kto steruje ich wolą jak nie oni sami. W ogóle rozmowa z ateistami jest jakaś dziwna, upierają się, że są zwierzętami, małpami itp, a nikt z nich nie upierał się dotąd, że jest człowiekiem. Ponadto wielu z nich mówi coś o kwadratowych kołach , czy kwadratach z trzema bokami. Kiedyś rozmawiałem z ateistą który wolałby być robotem. W ogóle zaczynam dochodzić do wniosku, że ateizm to może być jakach choroba psychiczna , objawiająca się brakiem wiary i rozumu .
|
Pt sty 16, 2009 0:04 |
|
 |
danbog
|
Czymże innym jest wolna wola , jeśli nie brakiem wiedzy o czynnikach determinujących .
Cała nauka opiera się na założeniu logicznych spójności determinujacych rzeczywistość . Probabilistyczny charakter mech. kw. niema zaś tu nic do rzeczy , ponieważ przypadek jest jednym z czynników determinujących zachowanie człowieka .
W istocie wszyscy jesteśmy "robotami" o określonej konstrukcji podlegającymi interakcjom ze środowiskiem zewnętrznym .
Niema powodu by upierać się , że jest się człowiekiem [ jednym ze zwiwrząt ] do póki ktoś nie podważa naszego człowieczeństwa . Ateiści chwytają się najróżniejszych sposobów [ analogii ] by uświadomić wam nielogiczność waszych przekonań .
Pozdrawiam .
_________________ -p => [ p => q ]
|
Pt sty 16, 2009 0:56 |
|
 |
Seweryn
|
danbog napisał(a): Czymże innym jest wolna wola , jeśli nie brakiem wiedzy o czynnikach determinujących .
Cała nauka opiera się na założeniu logicznych spójności determinujacych rzeczywistość . Probabilistyczny charakter mech. kw. niema zaś tu nic do rzeczy , ponieważ przypadek jest jednym z czynników determinujących zachowanie człowieka . W istocie wszyscy jesteśmy "robotami" o określonej konstrukcji podlegającymi interakcjom ze środowiskiem zewnętrznym .
Niema powodu by upierać się , że jest się człowiekiem [ jednym ze zwiwrząt ] do póki ktoś nie podważa naszego człowieczeństwa . Ateiści chwytają się najróżniejszych sposobów [ analogii ] by uświadomić wam nielogiczność waszych przekonań .
Pozdrawiam .
Ok są czynniki determinujące to , że np. jesteś ateistą, zgadzam się ,ale to nie jest wola, to jest Twoja chęć bycia ateistą na podstawie określonych przekonań i poglądów. Natomaist wolna wola jest wtedy kiedy mimo tych wszystkich Twoich przekonań powiesz: "Nie chcę być ateistą , będę muzułumanem". Masz wolną wolę, możesz to zrobić mimo czynników determinujących Cię abyś tego nie robił. To jest właśnie przykład wolnej woli .
Pozdrawiam
|
Pt sty 16, 2009 9:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Natomaist wolna wola jest wtedy kiedy mimo tych wszystkich Twoich przekonań powiesz: "Nie chcę być ateistą , będę muzułumanem". Masz wolną wolę, możesz to zrobić mimo czynników determinujących Cię abyś tego nie robił. To jest właśnie przykład wolnej woli . Pozdrawiam
Ale bzdury gadasz Sewerynie. Nie ma takiego czegoś jak wolna wola. W momencie kiedy chcesz podjąć jakąś decyzje to musi najpierw za ciebie podjąć ją twój mózg czyli de facto to nie ty podejmujesz decyzje tylko twój mózg który jest zdeterminowany. Ludzka wola jest ograniczona przez samą zasadę działania mózgu. Jeżeli ktoś nie chce być już ateistą to jest to wynikiem działania jego mózgu.
W ogóle pojecie wolnej woli jest dla mnie obce bo niezależnie od tego czy czynnik powodujący wybranie takiej a nie innej dezycji jest zdeterminowany czy też nie to rezultat końcowy jest taki sam w obu przypadkach! Rozumiesz teraz q2 mac.
|
So sty 17, 2009 18:11 |
|
 |
Witold
|
Sewerynie, proponuję ci eksperyment z wolną wolą.
Na pięć minut zostań ateistą.
Stwierdź, że Biblia wypisuje bzdury, ludzie nie wstają z grobów, Bóg został wymyślony przez człowieka. Powiedz sobie, że chcesz w to wierzyć, chciej w to wierzyć, uznaj to za oczywiste fakty. W końcu to twoja wolna wola. Dzięki niej powinieneś też bez problemu powrócić do stanu poprzedniego. Powodzenia.
|
So sty 17, 2009 18:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pojęcia takie jak wolna wola czy grzech to jest bujda na resorach stworzona jedynie w jedym celu. W celu nadania wartości człowieczeństwa. Biblia po prostu robi ludzi w bambuko!
|
So sty 17, 2009 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeczytajcie sobie szybko ten artykuł:
http://www.newscientist.com/article/mg2 ... print=true
Naukowcy za pomocą detektora GEO600 stwierdzili że świat jest jednym wielkim hologramem. Cholera jasna co na to materialiści?
|
So sty 17, 2009 21:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyczerpująca wypowiedz panie Pepe
Skoro mamy dwa biegunowo różne pojęcia;po jednej zwierzęce instynkty i popędy,po drugiej zaś"tyopowo ludzkie" sumienie,to siłą rzeczy musi istnieć cos pomiedzy,co pozwala pogodzić te dwa realnie istniejące aspekty życia w osobie człowieka.Wolna wola pozwala nam oprzeć sie instynktom lub ...zagłuszyc sumienie.Stanowi ogniwo pośrednie.
|
So sty 17, 2009 21:14 |
|
|
|