Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
 Watykan uznał teorię DARWINA???!!! 
Autor Wiadomość

A jaka jest różnica między bytami naturalnymi, a nadnaturalnymi? Czy potrafisz ją określić bez odwoływania się do epistemologii?
Można przyjać, ze istnieje róznica na poziomie ontologicznym, metafizycznym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dualizm_ontologiczny

wieczny_student napisał(a):
Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że skoro samochód może istnieć bez powiązania z jakimkolwiek kierowcą, to jest od niego niezależny (nawet jeżeli kierowca siedzi za kierownicą). Absurd.
Absurdem byłoby twierdzenie, że samochód musi mieć kierowce, aby można było w nim rozpoznać samochód. W stwierdzeniach "kierowca ma samochód" i "człowiek ma duszę" słowo "ma" ma inne znaczenie. Raz opisuje zależność własności, raz - przynależenie do pewnego układu.

Albowiem napisał(a):
Niezależność duszy od umysłu w stanie 1) nie wyklucza zależności duszy od umysłu w stanie 2)
Wskazuje jednak, ze istnienie duszy jest z zasady niezależne od istnienia umysłu (skoro może być i tak i tak). W drugim przypadku, umysł ma wpływ na dusze, ale nie o takie rozumienie "zależności" mi chodzi.

Albowiem napisał(a):
Przez "racjonalnie poznawalny" rozumiem "poznawalny metodami nauk przyrodniczych".

Uważam to za niefortunne sformułowanie, bo racjonalność nie wydaje mi się mieć bezpośredniego związku z naukami przyrodniczymi, ale przynajmniej rozumiem jak rozumieć twoje wypowiedzi do tego się odnoszące.

Albowiem napisał(a):
"Podjąć decyzję" (lub inaczej "dokonać wyboru") oznacza zrobić (lub nie zrobić) świadomie coś, co (z subiektywnego punktu widzenia) nie było konieczne (nie musiałoby się stać).

Wyrażenie "z subiektywnego punktu widzenia" może się wydawać zbędne w powyższej definicji, ale zostało dodane, aby była ona zgodna z interpretacją "wielu światów" mechaniki kwantowej. Mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.

Nie, nie rozumiem o co chodzi z tym "z subiektywnego punktu widzenia". Czy chodzi o to, że to, czy coś jest umysłem, czy mamy do czynienia z podejmowaniem decyzji, zależy od obserwatora, i jego osądu, czy coś musiało się stać czy nie?

Poza tym kontynuując wskazywanie niejasnych pojęć: pojawia się problem świadomości, czym ona jest. Zresztą, jeżeli mój mózg dokonuje pewnych rozumowań, których sobie nie uświadamiam, to czy oznacza, że nie zachodzą one w umyśle?

Kryterium świadomości jest niejasne a przecież kluczowe. Weźmy np. automat, który rzuca kostką do gry (albo, żeby nie było wątpliwości, przeprowadza pomiar na układzie kwantowym), odczytuje wynik i w zależności od niego wykonuje pewne wcześniej określone działanie. Jeżeli obserwuję jedynie efekt końcowy, to według definicji z odjętym elementem świadomości, miało miejsce "podjęcie decyzji". Takiej definicji nie jestem w stanie przyjąć.

Pt paź 16, 2009 19:25

A jaka jest różnica między bytami naturalnymi, a nadnaturalnymi? Czy potrafisz ją określić bez odwoływania się do epistemologii?

Taki podział na byty lub bardziej ogólnie na rzeczywistość naturalną i nadnaturalną jest sztuczny. Dla mnie wszystko co istnieje realnie jest naturalne, skoro jest, jest naturalne a więc nie tylko to co podlega (znanym nam) prawom fizyki ale wszelkim istniejącym prawom, nawet tym które czekają na odkrycie a czy nazwiemy je metafizycznymi czy jakoś inaczej nie ma to większego znaczenia.

Cytuj:
Przez "racjonalnie poznawalny" rozumiem "poznawalny metodami nauk przyrodniczych".

A co, jeśli nie znamy wszystkich mechanizmów i praw rządzących w przyrodzie to automatycznie są mniej racjonalne? No chyba, że według Ciebie znamy już wszystkie prawa rządzące całym Uniwersum? Nieracjonalnym jest twierdzenie, że racjonalne jest tylko to co znane. :-D Istnieć znaczy tyle samo co podlegać prawu, prawo determinuje istnienie nawet duszy a skoro takowa istnieje musi być naturalna co oznacza, że także podlega jakiemuś prawu

So paź 17, 2009 2:08
zbanowany na stałe

Kościół już dawno uważał, że ta teoria jest dość prawdopodobna.

Jestem ciekaw jakie stanowisko zajmnie Watykan jeżęli okaże się że TE legnie w gruzach? Znowu zmieni zdanie jak horągiewka na wietrze? Wydaje mi się jakoby sam Watykan prowadził do masowego ateizmu a przynajmniej do zrównania wszystkich religii do jednego poziomu. Równając na jednym poziomie np ozyrysa z Jezusem czy allahem. :( Niedobrze. Przytoczyłbym tu tekst z piosenki Kazika - Polska Płonie. :/

Pn paź 19, 2009 23:41

Oczywiście, dawno już ustaliliśmy, że forumowi ateiści są agentami Watykanu, a forumowi katolicy są ateistami ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt paź 20, 2009 12:22

Wydaje mi się jakoby sam Watykan prowadził do masowego ateizmu a przynajmniej do zrównania wszystkich religii do jednego poziomu. Równając na jednym poziomie np ozyrysa z Jezusem czy allahem. :( Niedobrze.

Kocham takie teorie spiskowe :lol:
Nie jestem katolikiem, lecz ja widzę zdecydowanie inne działania ze strony Watykanu.

Wt paź 20, 2009 13:11

co za głupoty maraskin wypisujesz :D Johnny99, to przecież oczywiste...

Wt paź 20, 2009 13:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12