Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia.
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
Seweryn napisał(a): Elbrus napisał(a): Dlaczego ameby, które nie są zwierzętami, mogą funkcjonować na Ziemi nie posiadając zwierzęcych narządów? Ponieważ posiadają organy niezbędne do życia na Ziemi. Geniusz! Wywróciłeś do góry nogami cały mój światopogląd tym błyskotliwym spostrzeżeniem...
|
Pt kwi 01, 2011 17:35 |
|
|
|
 |
Rutus
|
Seweryn napisał(a): Czytając takie posty uważam że mam do czynienia z rodzajem fanatyzmu, bo z tego co Pan pisze, wrzód na tyłku to również sprawa ewolucj Mam coraz większe podejrzenia, że każdy rodzaj działalności intelektualnej u innych, ale odmienny od Pańskiej uważa Pan za fanatyzm. Swojego toku myślenia nie uważa Pan jednak za fanatyczny, to oczywiste. Oczywiście nie potrafi odnieść się Pan merytorycznie do wskazania o ścisłym powiązaniu teorii ewolucji z całą biologią, to już Pana przerosło. Seweryn napisał(a): Nie ma dowodów, że pochodzimy jako gatunek od "zwierząt" Wierutna bzdura. Proszę przestać się ośmieszać a zacząć się uczyć. Nauka nie boli. Seweryn napisał(a): Wiele osób potrafi strzyc uszami używając do tego mięśni twarzy sąsiadujących z uchem Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem należy do zespołu zwanego analfabetyzmem wtórnym. Napisałem wyraźnie (dla tych, którzy potrafią czytać), że są to mięśnie umieszczone z tyłu. Potrafię silnie napiąć te mięśnie jednocześnie zachowując pełną "poker face". Czy takie objaśnienie wystarczy? A może wrócimy do gęsiej skórki? Seweryn napisał(a): W końcu są to niezbędne organy aby funkcjonować na Ziemi Czy umie Pan zadać pytanie: " dlaczego"? To podstawowe pytanie w arsenale naukowca czy badacza. Nauki empiryczne zostały stworzone właśnie w celu zdobywania odpowiedzi na takie pytania. Będę uprzejmy i odpowiem: Każdy organizm wielokomórkowy ma organy niezbędne do życia, gdyż te organy wykształciły się w toku ewolucji, czy to takie trudne? A po szczegóły zapraszam do książek. Kreacjoniści zbudowali pozanaukowy (filozoficzny) termin " nieredukowalna złożoność", ale nie wytrzymał on konfrontacji z rzetelną nauką. Podobny los spotyka właśnie jego następcę, wymysł o nazwie " wyspecyfikowana złożoność". Upadanie tych wymysłów jest właśnie skutkiem ukazywania rzeczywistości przez nauki biologiczne. Jestem praktycznie całkowicie pewien, że i tak odrzuci Pan te wyjaśnienia nie sięgając nawet po jedną książkę, ale to normalny stan u kreacjonistów: życie w błogiej niewiedzy.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So kwi 02, 2011 7:40 |
|
 |
Arkadiusz_O
|
Dyskusja kreacjonisty z ewolucjonistą będzie zawsze rozmową du...y z kijem bo kreacjonistę krępują dogmaty a "Dogmat to nic innego jak wyraźny zakaz myślenia" (L.Feuerbach). Religia uniemożliwia swobodne posługiwanie się rozumem i wyobraźnią. Dotarło  . A.
_________________ "W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?" — Fryderyk Nietzsche
|
So kwi 02, 2011 23:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Arkadiusz_O napisał(a): Dyskusja kreacjonisty z ewolucjonistą będzie zawsze rozmową du...y z kijem bo kreacjonistę krępują dogmaty a "Dogmat to nic innego jak wyraźny zakaz myślenia" (L.Feuerbach). Religia uniemożliwia swobodne posługiwanie się rozumem i wyobraźnią. Dotarło  . No jakoś nie bardzo ... A teraz proponuję, żebyś tę samą gadkę szmatkę: o religii i jej szkodliwym wpływie; sprzedał K. Millerowi - ''Nemezis kreacjonistów''. Ja już parskam śmiechem, choć reakcja Nemezis mogła by być ciekawa... 
|
N kwi 03, 2011 0:42 |
|
 |
Rutus
|
Arkadiusz_O napisał(a): "Dogmat to nic innego jak wyraźny zakaz myślenia" (L.Feuerbach) Zgadzam się z powyższym stwierdzeniem bez żadnych dodatkowych warunków. Jest pełne i opisuje rzeczywistość bez niedomówień. Najlepszym przykładem jest to miejsce. Ludzie tam publikujący są tak niesamowicie skrępowani dogmatami, że nie potrafią nawet sklecić jednej pełnej myśli, bo za każdym razem jej część "wyłazi" z ustalonych granic dogmatycznych. Ciekawą reakcją jest fakt, że za każdym razem, jak czyjaś myśl zaczyna "wyłazić" z jego dogmatu, winnym jest nie dogmat a osoba, której trzeba odpowiedzieć, bo ta osoba staje się "manipulatorem".
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
N kwi 03, 2011 6:13 |
|
|
|
 |
Arkadiusz_O
|
Fretensis napisał(a): ...A teraz proponuję, żebyś tę samą gadkę szmatkę: o religii i jej szkodliwym wpływie; sprzedał K. Millerowi - ''Nemezis kreacjonistów''. ...  Proszę o jakiegoś linka bo nic nie znalazłem oprócz też ciekawej książki Darwin, projekt i wiara katolickaDla mnie problemu nie ma, bo wierzę, że w samą materię wpisana jest obietnica życia. Ale nie oznacza to ateizmu. Dla większość z Was materia może cuchnąć i śmierdzieć a dla mnie np. trupi jad czyli kadaweryna to dla chemika taki sam cud jak Skatol czyli 3-metyloindol o zapachu jaśminu a w większych stężeniach o zapachu fekaliów. Zapach zgniłego jaja ma siarkowodór ale wnikając w budowę cząsteczki natykasz się na Boga a nie smród. Trzeba tylko wyżej wejść na drabinę to się więcej zobaczy. I mieć świadomość tego, że nade mną są kolejne szczeble sięgające tak wysoko, że ich granic nie widać. Drabina katolika ma kilka szczeblów nazywanych dogmatami. A.
_________________ "W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?" — Fryderyk Nietzsche
|
N kwi 03, 2011 12:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Arkadiusz_O napisał(a): Dla mnie problemu nie ma, bo wierzę, że w samą materię wpisana jest obietnica życia. Ale nie oznacza to ateizmu. Dla większość z Was materia może cuchnąć i śmierdzieć a dla mnie np. trupi jad czyli kadaweryna to dla chemika taki sam cud jak Skatol czyli 3-metyloindol o zapachu jaśminu a w większych stężeniach o zapachu fekaliów.
Drabina katolika ma kilka szczeblów nazywanych dogmatami.
Proszę, proszę, kolejny który udaje, że nie rozumie. A to pamiętasz: Cytuj: Religia uniemożliwia swobodne posługiwanie się rozumem i wyobraźnią.
Gdybyś jeszcze nie zrozumiał. Jak się mają takie gadki szmatki o religii w odniesieniu do np tego pana.Jak sam twierdzi, jest rzymskim katolikiem, głęboko wierzącym teistą i leje kreacjonistów, aż miło się tego słucha. I co, nadal religia go ogranicza?
|
N kwi 03, 2011 16:12 |
|
 |
Elbrus
|
Fretensis napisał(a): Jak sam twierdzi, jest rzymskim katolikiem, głęboko wierzącym teistą i leje kreacjonistów, aż miło się tego słucha. I co, nadal religia go ogranicza? Jego religia akurat w tym go nie ogranicza.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N kwi 03, 2011 16:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Fretensis napisał(a): Jego religia akurat w tym go nie ogranicza. . Ok Elbrus. Czyli gadka szmatka Arkadiusza, po uwzględnieniu Twoich poprawek wygląda mniej więcej tak: ''Religia uniemozliwia swobodne posługiwanie się rozumem i wyobraźnią, tak długo aż ktoś nie znajdzie kontrprzykładu obalającego Wtedy ogranicza częściowo'' Dlaczego ''częściowo'' - bo w to wierzą nie tylko ateiści, ale również antyteiści i pozostali niewierzący, czy areligijni. No i takie to rozumowanie A tak przy okazji, co to jest ta ''Religia'' , to jakiś byt uniwersalny? A może ''religia jako taka'' to po prostu byt urojony?
|
N kwi 03, 2011 16:32 |
|
 |
Elbrus
|
Wątek bardziej pasuje do tego tematu: viewtopic.php?f=27&t=27967&p=592187#p592187 - Jakby wyglądał świat bez religii?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N kwi 03, 2011 17:18 |
|
 |
Arkadiusz_O
|
Fretensis napisał(a): ....Jak się mają takie gadki szmatki o religii w odniesieniu do np tego pana.Jak sam twierdzi, jest rzymskim katolikiem, głęboko wierzącym teistą i leje kreacjonistów, aż miło się tego słucha. I co, nadal religia go ogranicza? Hasła religia, wiara, ateizm wymagają precyzji w ich zdefiniowaniu bo ja np. jestem wierzący ale 500 lat temu by mnie okrzyknięto heretykiem i mnie obdarto żywcem ze skóry. Nie wiem o co Ci chodzi bo albo za dużo wlałem w siebie browara ale serio nie łapię  . Też uważam kreacjonistów za dziwaków mających nadmiar czasu. Moja wiara jest wysublimowana i ogranicza się do jednego zdania. Cokolwiek nie powiem/pomyślę/napiszę o Bogu będzie fałszem. Jestem jak ślepiec wyczuwający istnienie koloru ale jego wyobrażenie przekracza moje możliwości. A co do religii - to narzędzie do strzyżenia baranów  . Jaki był temat ? Acha, o kamieniu. Tak, jest zbudowany z tych samych atomów co ja (jednych ma ich mniej, innych więcej). I na pewno kiedyś składniki mojego ciała były częścią jakiejś kosmicznej i nieożywionej materii. I nie przeszkadza mi to wierzyć w TAJEMNICĘ (czasami zwaną Bogiem). A.
|
N kwi 03, 2011 19:52 |
|
 |
Wiadomokto
czasowo zablokowany
|
Arkadiusz_O napisał(a): Fretensis napisał(a): ....Jak się mają takie gadki szmatki o religii w odniesieniu do np tego pana.Jak sam twierdzi, jest rzymskim katolikiem, głęboko wierzącym teistą i leje kreacjonistów, aż miło się tego słucha. I co, nadal religia go ogranicza? Hasła religia, wiara, ateizm wymagają precyzji w ich zdefiniowaniu bo ja np. jestem wierzący ale 500 lat temu by mnie okrzyknięto heretykiem i mnie obdarto żywcem ze skóry. Nie wiem o co Ci chodzi bo albo za dużo wlałem w siebie browara ale serio nie łapię  . Też uważam kreacjonistów za dziwaków mających nadmiar czasu. Moja wiara jest wysublimowana i ogranicza się do jednego zdania. Cokolwiek nie powiem/pomyślę/napiszę o Bogu będzie fałszem. Jestem jak ślepiec wyczuwający istnienie koloru ale jego wyobrażenie przekracza moje możliwości. A co do religii - to narzędzie do strzyżenia baranów  . Jaki był temat ? Acha, o kamieniu. Tak, jest zbudowany z tych samych atomów co ja (jednych ma ich mniej, innych więcej). I na pewno kiedyś składniki mojego ciała były częścią jakiejś kosmicznej i nieożywionej materii. I nie przeszkadza mi to wierzyć w TAJEMNICĘ (czasami zwaną Bogiem). A. Jeśli dobrze zrozumiałem podobnie do Einsteina wierzysz w boga Spinozy - boga który jest tożsamy z prawami natury, a zatem równie dobrze mógłbyś być ateistą i nic by to nie zmieniło.
_________________ Jeśli miałbym zostać gorliwym wyznawcą jakiejś religii - wybrałbym taką, która ma najwięcej sensu - byłbym Jedi!
|
Śr kwi 06, 2011 12:33 |
|
 |
Arkadiusz_O
|
Wiadomokto napisał(a): ......wierzysz w boga Spinozy - boga który jest tożsamy z prawami natury, a zatem równie dobrze mógłbyś być ateistą i nic by to nie zmieniło. I co ja mam Ci odpisać skoro uważam, że wszystko co napiszę o TAJEMNICY (Bogu) będzie fałszem Powtórzę, jestem ślepcem przeczuwającym istnienie koloru (jako wrażenie zmysłowe) ale cokolwiek o nim napiszę/powiem będzie fałszem. Pisałem już, że dla ludzi religijnych materia może czasami śmierdzieć, rozkładać się a dla mnie są w tych procesach takie same zadziwiające i "cudowne" zjawiska jak przy doznawaniu zapachu jaśminu. Nie mniej, materii oddaję cudowne właściwości jakie Większość z Was oddała Bogu. Co za róznica czy Bóg jest czy nie jest materialny. No, tak, materia dla wielu Was śmierdzi  . Dla mnie materia ma "Boskie Własności" i lubię istniejącą w fizyce nazwę "Boska Cząsteczka". Dla mnie sam Wszechświat jest Boski. Po co mi szukać tajemnej siły poza nim, skoro może być ona obecna w samej materii. Nie wierzę, że moja śmierć będzie jakimś końcem. To będzie raczej sen i ponowne przebudzenie. I byle nie w Niebie (chociaż te 72 dziewice w islamie ........... hm ............... nęcące to  ) i byle nie życie wieczne bo to się nadaje na scenariusz filmu z gatunku horror. I "cuś" takiego wielebni kiedyś wymyślili  . No ale jak się wymyśliło zamianę kija w węża, to co można lepszego wykumać ? Dziś wieczorem po jednym browarku lepszą bajkę wymyślam tylko jeden problem. Religię wprowadza się skutecznie tylko w jeden sposób. Wybija w pień wielebnych poprzedniej religii, tak jak u nas wprowadzano chrześcijaństwo  . Miłego dnia A
|
Śr kwi 06, 2011 14:25 |
|
 |
Elbrus
|
Arkadiusz_O napisał(a): Dla mnie materia ma "Boskie Własności" i lubię istniejącą w fizyce nazwę "Boska Cząsteczka". Dla mnie sam Wszechświat jest Boski. Prezentujesz fałszywe poglądy, ponieważ: Arkadiusz_O napisał(a): wszystko co napiszę o TAJEMNICY (Bogu) będzie fałszem
Powtórzę, jestem ślepcem przeczuwającym istnienie koloru (jako wrażenie zmysłowe) ale cokolwiek o nim napiszę/powiem będzie fałszem. Jeśli napiszesz, że świat i materia są boskie - będzie to fałszem. Jeśli napiszesz, że nie mają boskiego charakteru - będzie to fałszem. Stwierdzenie, że Bóg nie istnieje, jest fałszywe. Stwierdzenie, że Bóg istnieje, jest również fałszywe. Stwierdzenie, że twoje stanowisko jest logiczne, będzie fałszem.
|
Śr kwi 06, 2011 15:08 |
|
 |
Arkadiusz_O
|
Elbrus napisał(a): Arkadiusz_O napisał(a): Dla mnie materia ma "Boskie Własności" i lubię istniejącą w fizyce nazwę "Boska Cząsteczka". Dla mnie sam Wszechświat jest Boski. Prezentujesz fałszywe poglądy, ponieważ: Arkadiusz_O napisał(a): wszystko co napiszę o TAJEMNICY (Bogu) będzie fałszem
Powtórzę, jestem ślepcem przeczuwającym istnienie koloru (jako wrażenie zmysłowe) ale cokolwiek o nim napiszę/powiem będzie fałszem. Jeśli napiszesz, że świat i materia są boskie - będzie to fałszem. Jeśli napiszesz, że nie mają boskiego charakteru - będzie to fałszem. Stwierdzenie, że Bóg nie istnieje, jest fałszywe. Stwierdzenie, że Bóg istnieje, jest również fałszywe. Stwierdzenie, że twoje stanowisko jest logiczne, będzie fałszem. Usiłujesz podejść do zagadnienia zgodnie z zasadami wnioskowania logicznego i co  . Logiką chcesz udowodnić, że mam lub nie mam racji  . To może zastosuj to badanie do dogmatów  . Wiem, nie zrobisz tego bo dogmat jest dla Ciebie tym, czym narożnik dla boksera na ringu. Moimi narożnikami są tylko braki w mojej wiedzy i inteligencji. Moje stwierdzenia wyżej były po części emocjonalne bo to o czym prawię nie jest do udowodnienia. Każdy z nas jednak intuicyjnie czuje, że im wyżej wejdzie po drabinie, tym więcej zobaczy. Taką drabiną jest wiedza i rozum ale bez dogmatów. Mam podłe zdanie o religii ale nie o Waszych potrzebach i nadziejach bo są tak bardzo ludzkie. Jeśli piszę, że świat i materia są boskie to oznacza to tylko tyle, że tkwi w nich jakaś TAJEMNICZA i zdumiewająca siła, którą naukowcy usiłują poznać. I pewno jeszcze długa droga przed nimi  . A.
|
Śr kwi 06, 2011 18:33 |
|
|
|