Bóg - wszechświat - inne cywilizacje - zbawienie
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Bóg - wszechświat - inne cywilizacje - zbawienie
pilaster napisał(a): Ło matko, czy Ergoproxy kiedykolwiek widział w życiu słonia? Choćby tylko na obrazku? Nie wie, że słonie posiadają bardzo precyzyjny narząd chwytny w postaci trąby? Równie chwytny narząd posiadają łosie. Czy narząd tego typu nadaje się do sporządzenia i obsługi kosy - bo to byłby zapewne najpierwszy wynalazek chodzący koło głowy zwierzęciu trawożernemu? A czy trąbą da się sporządzić bukłak? A więc nie. Ze wszystkich wynalazków znamionujących inteligencję trąba nadaje się tylko do rysowania, a więc i do pisania. Pilaster zorganizuje ekspedycję badawczą do Indii lub Afryki, żeby sprawdzić, czy słonie są zdolne to ogarnąć. Podpowiem, że nie należy się spodziewać natychmiastowych efektów; głuchoniewidomej Hellen Keller zajęło miesiąc czasu połapanie się, o co chodzi w Alfabecie Lorma. Czy była ona inteligentna?
|
Pn wrz 07, 2015 9:53 |
|
|
|
 |
Robek
|
pilaster napisał(a): Andy72 napisał(a): Jakim prawem uważasz że nie cierpią? Takim, że cierpienie jest bardzo złożonym stanem psychicznym, do swojego zaistnienia potrzebującym np wyobrażenia, że stan obecny mógłby być inny (lepszy) niż jest i uświadamiania sobie jaki łańcuch wydarzeń mógłby do tego doprowadzić. W skrócie cierpienie jest ubocznym skutkiem inteligencji i samoświadomości. Krowa zaraz po ocieleniu, zazwyczaj ma zapalenie wymienia, a trzeba ją wtedy zacząć doić, no i teraz, zaczynamy doić, krowa cierpi przez to zapalenie, kopnie osobe która ją doi, cierpienie sie kończy, no więc według twojego toku rozumowania, krowa musi sobie wyobrazić że stan obecny, czyli moment w którym jest dojona, mógłby być inny, i krowa uświadamia sobie jaki łańcuch wydarzeń mógłby do tego doprowadzić, czyli zaczyna kopać  wiem co mówie mam ponad 50 krów Nawet nie wiedziałem że te krowy potrafią myśleć 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn wrz 07, 2015 22:49 |
|
 |
JedenPost
|
pilaster napisał(a): Między stanem przyjemne, a stanem nieprzyjemne. Żeby móc cierpieć, musiałby jeszcze, będąc w stanie nieprzyjemne, móc wyobrazić sobie, że mógłby być w stanie przyjemne i zdawać sobie sprawę, co mogłoby do tego doprowadzić.
Odczuwanie cierpienia wymaga zatem stosowania symboli i operacji na nich. Tworzenia wewnętrznego modelu rzeczywistości i manipulacji na nim. Wymaga inteligencji i samoświadomości.
Nic podobnego. Cierpienie wymaga jedynie posiadania odpowiedniego układu nerwowego. Albo inaczej: czy wg. pilastra dopuszczalne jest fizyczne tresowanie (bicie, rażenie prądem, etc.) osób głęboko upośledzonych., plasujących się umysłowo poniżej zwierząt, w celu uzyskania ich pożądanych zachowań?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt wrz 08, 2015 8:09 |
|
|
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): Cierpienie wymaga jedynie posiadania odpowiedniego układu nerwowego.
Może by jednak JedenPost zdefiniował jak rozumie cierpienie, a w szczególności czym ono różni się od bólu, do którego większość dyskutantów to pojęcie sprowadza, jakby nie zauważając, że można cierpieć bez odczuwania bólu.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt wrz 08, 2015 11:47 |
|
 |
JedenPost
|
Może być definicja wikipedyjna: Cierpienie – ból, doznanie braku lub straty doświadczane przez osobę.
Gdzie oczywiście można czepić się sformułowania "osoba", co jest jednak kwestia uznaniową.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt wrz 08, 2015 11:56 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
pilaster napisał(a): Przecież to nie pogląd pilastra, tylko Qwertego. Pilaster jedynie logicznie rozwinął jego argumenty. Skoro Jezus urodził się i został ukrzyżowany na Ziemi nie wspominając (zdaniem qwertego) o innych ludziach poza Ziemią, to znaczy że jego misja dotyczyła tylko Ziemi. Dokładnie tak samo można argumentować, zamieniając Ziemię na Palestynę. (...) Zdaniem Qwertego umarł tylko za mieszkańców rzymskiej Palestyny.  Za Indian i Aborygenów nie umarł. Wniosek oczywiście bzdurny. Chrystus mówi o ewangelizacji aż po krańce ziemi i w tym zawierają się wszystkie ludy. Mógł przecież zapowiadać ewangelizację nieba i ziemi (dokładniej drugiego nieba i ziemi) a jednak ograniczył się wyraźnie tylko do ziemi. Nad czym tu dyskutować? W ŻADNYM zdaniu nic nie ma o kosmitach - nawet w kontekście. Bo kosmitów nie ma! pilaster napisał(a): Gdzie kula, zdaniem Qwertego, ma "krańce"? Przecież oczywiste - krańce są tam gdzie coś się kończy. Tam gdzie kończy się obszar zamieszkały, tam, gdzie jeszcze nikt nie doszedł, tam, gdzie nie da się dojść, przejść. Skraj. pilaster napisał(a): Nie przynależeli neandertalczycy, ani hobbici do gatunku ludzkiego Homo sapiens Jeśli nie należeli, to jak krzyżowali się z homo sapiens dając płodne potomstwo? Nazewnictwo gatunków - szczególnie w przypadku nauki o pochodzeniu człowieka - to sprawa nader śliska. Ostatnio nauka znacznie "uczłowieczyła" neadnertalczyka, podobnie jak homo erectusa. To świadczy tylko o tym, jak niewiele wiemy o przeszłości i jak wiele stanowią tylko mgliste domysły.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Cz wrz 17, 2015 20:37 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Mam wrażenie, pilaster, że cały czas piszesz o cierpieniu psychicznym. Większość osób do pojęcia cierpienia zalicza też bardzo silny ból. Wtedy wystarczy niewielki poziom świadomości, aby cierpieć (aby wykraczało to poza reakcję czysto fizjologiczną i automatyczną, podobnie do reakcji robota, albo rośliny). Oznaczałoby to, że przynajmniej ssaki mogą cierpieć.
Natomiast co do cierpienia psychicznego, znane są przypadki interpretowane jako samobójstwo popełnione przez delfina. To chyba powinno wystarczyć za dowód na cierpienie.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz wrz 17, 2015 21:16 |
|
 |
JedenPost
|
Żeby u delfina... u gęsi również.
|
Pt wrz 18, 2015 11:45 |
|
 |
pilaster
|
Qwerty2011 napisał(a): Chrystus mówi o ewangelizacji aż po krańce ziemi. Ale nie Ziemi. A może chodzi o ziemię Judy? Cytuj: i w tym zawierają się wszystkie ludy. Indianie, Aborygeni, a nawet Słowianie się nie zaliczają Cytuj: Mógł przecież zapowiadać ewangelizację nieba i ziemi (dokładniej drugiego nieba i ziemi) Nie, bo w Biblii "niebo" to nie kosmos, tylko rzeczywistość pozamaterialna, transcendentna. O kosmosie w sensie fizycznym Biblia nie wspomina. Cytuj: a jednak ograniczył się wyraźnie tylko do ziemi. Czyli nawet nie Ziemi. Nad czym tu dyskutować? Cytuj: W ŻADNYM zdaniu nic nie ma o kosmitach - nawet w kontekście. Nic podobnego. Przytoczyłem zdanie w którym jest. Cytuj: Bo kosmitów nie ma! Być może. A być może są. Cytuj: pilaster napisał(a): Gdzie kula, zdaniem Qwertego, ma "krańce"? Przecież oczywiste - krańce są tam gdzie coś się kończy. To gdzie się kończy kula (a właściwie sfera?) Cytuj: pilaster napisał(a): Nie przynależeli neandertalczycy, ani hobbici do gatunku ludzkiego Homo sapiens Jeśli nie należeli, to jak krzyżowali się z homo sapiens dając płodne potomstwo? Hobbici się nie krzyżowali. A co do neandertalczyków, to dwa gatunki mogą się krzyżować pod warunkiem, że ich potomstwo ma obniżone dostosowanie (ale niekoniecznie zerowe) w stosunku do każdego z gatunków macierzystych. Skala (minimalna) przepływu neandertalskich genów do populacji ludzkich sugeruje, że tak właśnie było. Nadal nie dowiedzielibyśmy się, czy Qwerty zmieniłby zdanie, gdyby się okazało, że kosmici jednak istnieją. Soul 33 Cytuj: Mam wrażenie, pilaster, że cały czas piszesz o cierpieniu psychicznym. Większość osób do pojęcia cierpienia zalicza też bardzo silny ból. Jednak cierpienie może się pojawić i bez bólu, czyli nie jest z nim tożsame Cytuj: znane są przypadki interpretowane jako samobójstwo popełnione przez delfina. To chyba powinno wystarczyć za dowód na cierpienie. Mogłoby gdyby to faktycznie było samobójstwo. Zresztą mowa o delfinach, a nie np o krowach
|
Pt wrz 18, 2015 12:25 |
|
 |
Qwerty2011
|
pilaster napisał(a): Ale nie Ziemi. A może chodzi o ziemię Judy? Przecież nie chodzi - to potwierdza nauka Kościoła - po co wciąż to drążyć? pilaster napisał(a): Indianie, Aborygeni, a nawet Słowianie się nie zaliczają Ależ zaliczają - zgodnie z nauką Kościoła. pilaster napisał(a): Nie, bo w Biblii "niebo" to nie kosmos, tylko rzeczywistość pozamaterialna, transcendentna. O kosmosie w sensie fizycznym Biblia nie wspomina. Ależ wspomina - jest to tzw drugie niebo. Pierwsze to atmosfera (Rdz. 1,6-8; Ap. 19,17), drugie kosmos (Ps. 8,4; Ap. 6,13; Rdz. 15,5), trzecie - Nieba pozamaterialne (II Kor. 12,2-4; I Krl. 8,30; Mt. 6,9) Jakieś wątpliwości? pilaster napisał(a): Nic podobnego. Przytoczyłem zdanie w którym jest.
Nie przytoczyłeś. Napisałeś tylko: J 10,16 Przytoczę więc ja: Cytuj: 16 Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz A ponieważ wymigałeś się od biblijnego komentarza więc zacytuję: Cytuj: J 10, 16 - Jest to jedyny Kościół o jednej władzy, w którym znajdują się tak Żydzi, jak i poganie (por. Jr 23,3; Mi 2,12; Ef 2,14n). Nadal widzisz tam coś o kosmitach? pilaster napisał(a): Hobbici się nie krzyżowali. A co do neandertalczyków, to dwa gatunki mogą się krzyżować pod warunkiem, że ich potomstwo ma obniżone dostosowanie (ale niekoniecznie zerowe) w stosunku do każdego z gatunków macierzystych. Skala (minimalna) przepływu neandertalskich genów do populacji ludzkich sugeruje, że tak właśnie było. Dla mnie liczy się, czy mieli nieśmiertelną duszę. Kultura materialna, jaką po sobie zostawili na to wskazuje. Byli więc ludźmi i mieszkali na Ziemi. Także za nich Chrystus umarł na krzyżu. pilaster napisał(a): Nadal nie dowiedzielibyśmy się, czy Qwerty zmieniłby zdanie, gdyby się okazało, że kosmici jednak istnieją. Pisałem już wcześniej, że jeśli objawią się jacyś "kosmici", będzie to dla mnie objawienie szatańskie. Bo kontekst biblijny zaprzecza istnieniu kosmitów. A kontekst dotychczasowego pojawiania się kosmitów (UFO) ma charakter demoniczny. Pozdrawiam
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt wrz 18, 2015 21:03 |
|
 |
pilaster
|
Qwerty2011 napisał(a): pilaster napisał(a): Ale nie Ziemi. A może chodzi o ziemię Judy? Przecież nie chodzi - to potwierdza nauka Kościoła - po co wciąż to drążyć? Gdzie nauka Kościoła ogranicza głoszenie Ewangelii tylko do Ziemi (w sensie planety)? Cytuj: pilaster napisał(a): Indianie, Aborygeni, a nawet Słowianie się nie zaliczają Ależ zaliczają - zgodnie z nauką Kościoła. Ale niezgodnie z nauką Qwertego Cytuj: pilaster napisał(a): Nie, bo w Biblii "niebo" to nie kosmos, tylko rzeczywistość pozamaterialna, transcendentna. O kosmosie w sensie fizycznym Biblia nie wspomina. drugie kosmos (Ps. 8,4; Ap. 6,13; Rdz. 15,5), Jakieś wątpliwości? Gdzie w tych ustępach mowa o kosmosie? Cytuj: pilaster napisał(a): Nic podobnego. Przytoczyłem zdanie w którym jest.
Nie przytoczyłeś. Napisałeś tylko: J 10,16 Przytoczę więc ja: Cytuj: 16 Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz No właśnie. Cytuj: A ponieważ wymigałeś się od biblijnego komentarza więc zacytuję: Cytuj: J 10, 16 - Jest to jedyny Kościół o jednej władzy, w którym znajdują się tak Żydzi, jak i poganie (por. Jr 23,3; Mi 2,12; Ef 2,14n). Nadal widzisz tam coś o kosmitach? No i gdzie tu jest napisane, że "poganie" mogą żyć tylko na Ziemi? Cytuj: pilaster napisał(a): Hobbici się nie krzyżowali. A co do neandertalczyków, to dwa gatunki mogą się krzyżować pod warunkiem, że ich potomstwo ma obniżone dostosowanie (ale niekoniecznie zerowe) w stosunku do każdego z gatunków macierzystych. Skala (minimalna) przepływu neandertalskich genów do populacji ludzkich sugeruje, że tak właśnie było. Dla mnie liczy się, czy mieli nieśmiertelną duszę. Kultura materialna, jaką po sobie zostawili na to wskazuje. A gdyby wskazywała na to samo kultura materialna kosmitów? Cytuj: Byli więc ludźmi i mieszkali na Ziemi. A ludzi, którzy kiedyś w przyszłości zamieszkają np na Marsie już Zbawienie nie obejmuje? Cytuj: pilaster napisał(a): Nadal nie dowiedzielibyśmy się, czy Qwerty zmieniłby zdanie, gdyby się okazało, że kosmici jednak istnieją. Pisałem już wcześniej, że jeśli objawią się jacyś "kosmici", będzie to dla mnie objawienie szatańskie. A jeżeli Kościół, tak samo jak w XVI wieku, orzeknie inaczej niżby chcieli qwertowie? Cytuj: A kontekst dotychczasowego pojawiania się kosmitów (UFO) ma charakter demoniczny. Jakiego UFO? Żadnego UFO (w sensie pojazdów cywilizacji pozaziemskiej) nie ma i nigdy nie było.
|
Pn wrz 21, 2015 12:07 |
|
 |
Andy72
|
Jest wyraźnie napisane o nawracaniu pogan aż do krańców ziemi, nic nie pisze o nawracaniu całego nieba 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn wrz 21, 2015 12:49 |
|
 |
JedenPost
|
Ale Ziemia (planeta) nie ma krańców, wobec czego musi chodzić o krańce ziemi, tej pod stopami, czyli inaczej mówiąc: gdziekolwiek Was nogi (czy jakiekolwiek ich ekstensje) zaniosą.
|
Pn wrz 21, 2015 13:47 |
|
 |
Qwerty2011
|
pilaster napisał(a): Gdzie w tych ustępach mowa o kosmosie? Przeczytaj a dowiesz się. pilaster napisał(a): No i gdzie tu jest napisane, że "poganie" mogą żyć tylko na Ziemi? A jak długo ci "kosmiczni poganie" mieliby czekać na ewangelizację? Jeśli są zdolni do nas dolecieć to już czekają baaaaaardzo długo. Jeśli nie to na naszą wizytę również poczekają baaaaaaaardzo długo. Wygląda na to, że prawie całą swoją historię przeżyją bez wiedzy o swoim zbawieniu i Chrystusie. Ma to sens? pilaster napisał(a): A ludzi, którzy kiedyś w przyszłości zamieszkają np na Marsie już Zbawienie nie obejmuje? Ale ci ludzie z Ziemi przecież będą. pilaster napisał(a): Jakiego UFO? Żadnego UFO (w sensie pojazdów cywilizacji pozaziemskiej) nie ma i nigdy nie było. Oczywiście - nie ma żadnego UFO "w sensie pojazdów cywilizacji pozaziemskiej", bo też nie ma żadnej cywilizacji pozaziemskiej. A to, że mamienia szatańskie przyjmują taką postać (choć nie tylko) - to widać siły nieczyste jakiś plan w tym mają. JedenPost napisał(a): Ale Ziemia (planeta) nie ma krańców, wobec czego musi chodzić o krańce ziemi, tej pod stopami, czyli inaczej mówiąc: gdziekolwiek Was nogi (czy jakiekolwiek ich ekstensje) zaniosą. Toż to nawet Martyna Wojciechowska wie, że świat ma krańce ("Kobieta na krańcu świata") a Pilaster z JedenPostem pojąć tego nie potrafią... Proponujesz więc zdefiniowanie owej ewangelicznej ziemi, jako humusu, gleby? Ale co wtedy z ewangelizacją na łodziach (np. rybackich)... 
|
Śr wrz 23, 2015 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O Chryste Panie. UFO to jest amerykańska nazwa kodowa nadawana statkom powietrznym, które się nie przedstawiają, samolotom znaczy. UFO w sensie talerzy latających to z kolei zjonizowane mechanicznie wyziewy gazowe z uskoków tektonicznych, polatujące sobie z wiatrem; chmurki takie. UFO w sensie cywilizacji organizmów biologicznych, cywilizacji jakoś tam podobnych do ludzkiej, może są i dziwne by było, gdyby ich nie było - domagałoby się to fizycznego wytłumaczenia. Natomiast UFO w sensie Plejadan opiekujących się istotami na niższym szczeblu rozwoju za pośrednictwem chanellingów przez siódmą gęstość czy inny Apeiron nie ma.
Zbawianie Obcych ma taki sens mniej więcej, jak zbawianie szympansów, to znaczy: jeśli nie umiemy dostrzec w naszych Braciach Mniejszych istot, za które cierpiał Zbawiciel i nie umiemy dostosować Jego nauki do ich umysłowości, w końcu pokrewnej umysłowości człowieka, tym bardziej nie wyjdzie nam z rozgwiazdami z Tau Wieloryba. Ćwiczyć trzeba! A nie, że Duch Święty poprowadzi...
|
Śr wrz 23, 2015 20:50 |
|
|
|