Dowód na nieistnienie wolnej woli? :)
Autor |
Wiadomość |
czuowiek
|
 Re: Dowód na nieistnienie wolnej woli? :)
Czyli jeśli chodzi o zdarzenia w przyrodzie, które wydarzyły się choć nie musiały, to potrafisz przywołać jedynie naszą wolną wolę oraz ewentualnie rozpad atomu? Czyli nie wiemy czemu się rozpada atom, ale mamy nadzieję, że bez przyczyny, oraz nie wiemy, co się dzieje w mózgu, ale mamy nadzieję, że wola jest wolna? I wszystko to przy akceptacji faktu, że generalnie wszystko w przyrodzie nieożywionej dzieje się, bo musi, bo ma jakąś przyczynę? No to moim zdaniem dość słabo to wygląda... Moim zdaniem skoro wszystko (poza niewyjaśnionym rozpadem atomu) dzieje się z przyczyny jakiejś, to bardziej uzasadnione jest oczekiwanie, że procesy myślowe w mózgu również mają przyczynę i nie są wcale wolne. Ale to tylko taka moja chłopska logika... 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Pn lip 13, 2015 8:16 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
A jak Ci się wywód Snerga (tzn. moje własnym słowami jego przytoczenie) widzi?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 13, 2015 8:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Już Ci pisałem, czuowieku, że to jaki spin ustali się przy przejściu fotonu przez polaroid również jest losowe. Tzn. nie tylko nie znamy powodu, dla którego dany spin się ustala, ale wręcz wiemy, że spin ten nie jest zakodowany w żadnej lokalnej zmiennej.
Ale Ty zupełnie olałeś ten argument, bo Ci nie pasuje w kram. Dlatego pytanie jest proste - jakie przesłanki by Cię przekonały, że nie masz racji?
|
Pn lip 13, 2015 8:37 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Podsumowując: wolna wola istnieje ponieważ spin fotonu oraz rozpad atomu. Coś jeszcze? Czy tylko tyle?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Pn lip 13, 2015 9:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Podsumowując: wolna wola istnieje ponieważ spin fotonu oraz rozpad atomu. Nie. Niczego takiego nie napisałem. To Ty napisałeś, że wolna wola nie istnieje, bo wszystko jest zdeterminowane. My tylko delikatnie Ci wyjaśniamy, że nie jest. Ponawiam pytanie, bo wygodnie nie zauważyłeś: Jakie obserwacje przekonałyby Cię, że nie masz racji?
|
Pn lip 13, 2015 9:53 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Kilka przykładów zdarzeń z makro-świata, które się wydarzyły, choć nie musiały, by mnie przekonało. Póki co obrona tezy o wolności woli zasadza się na rozpadzie atomu i spinie fotonu. Jak dla mnie, to troche słabe jest...
Poza tym skoro ten spin fotonu oraz moment rozpadu atomu faktycznie są przypadkowe, to mamy albo świat zdeterminowany albo chaotyczny. I jedno i drugie słabo odpowiada na problem procesów zachodzących w mózgu i będących przyczyną powstawania myśli.
|
Pn lip 13, 2015 11:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Kilka przykładów zdarzeń z makro-świata, które się wydarzyły, choć nie musiały, by mnie przekonało. Proszę wskazać, po czym byś poznał, że nie musiały. Cytuj: Póki co obrona tezy o wolności woli zasadza się na rozpadzie atomu i spinie fotonu. Łżesz! Cytuj: Poza tym skoro ten spin fotonu oraz moment rozpadu atomu faktycznie są przypadkowe, to mamy albo świat zdeterminowany albo chaotyczny. I jedno i drugie słabo odpowiada na problem procesów zachodzących w mózgu i będących przyczyną powstawania myśli. Proszę zatem wskazać co by Cię potencjalnie mogło przekonać, że wolna wola istnieje.
|
Pn lip 13, 2015 11:46 |
|
 |
JedenPost
|
czuowiek napisał(a): Kilka przykładów zdarzeń z makro-świata, które się wydarzyły, choć nie musiały, by mnie przekonało. Póki co obrona tezy o wolności woli zasadza się na rozpadzie atomu i spinie fotonu. Jak dla mnie, to troche słabe jest...
Bynajmniej - nad tym zasadzie się jedynie odparcie Twojego argumentu o powszechnym determinizmie. Co do wolnej woli -zasłaniasz się ciągle bliżej nieokreślonymi algorytmami, nie precyzując skąd miałyby się one brać i jak być implementowane. Tak, mamy tu kilka biologicznych oczywistości - co dalej? Co powiesz na to: z uwagi na niepowtarzalność sytuacji, fakt, że jak pisała Poetka nic dwa razy się nie zdarza, algorytmy nie są w stanie zdeterminować ich przebiegu. Albo precyzyjniej: tym mniej są w stanie zdeterminować, im bardziej układ jest złożony i podległy wpływom. Człowiek jest konstrukcją zarówno złożoną, jak i ulegającą wpływom najróżniejszym. Twierdzę, że samoświadomość, uwzględnienie w procesie decyzyjnym okoliczności, że wie się, że się istnieje, dalece przekracza możliwość algorytmizacji naszego zachowania. Bo mówimy o algorytmach w jakiś sposób ewoluujących, prawda? Jeśli miałyby przejawiać elastyczność większą, niż nasze myślenie, skutecznie w dodatku się przed nami ukrywając, to musiałyby nas ewolucyjnie wyprzedzać, ergo: same w sobie być inteligentne... hm, czyżbyśmy znowu trafiali na poletko Snerga z jego teorią Nadistot?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 13, 2015 12:09 |
|
 |
czuowiek
|
zefciu napisał(a): Proszę wskazać, po czym byś poznał, że nie musiały. Odwracasz kota ogonem. Czyli przyznajesz, że generalnie wszystko ma jakąś przyczynę, za wyjątkiem wolnej woli, spinu fotonu i momentu rozpadu atomu? Cytuj: Proszę zatem wskazać co by Cię potencjalnie mogło przekonać, że wolna wola istnieje. Nie jestem sobie w stanie nic takiego wyobrazić. Liczę na to, że ktoś z was poda jakiś porządny przykład zdarzenia, które przekonałoby mnie, że wolna wola to nie złudzenie. Dlaczego JedenPost zakłada, że ''algorytmy'' koniecznie ktoś musiał zaimplementować? One są częścią świata zdeterminowanego. Musiały powstać. Same. Tak jak musiało powstać Słońce i Ziemia.
|
Pn lip 13, 2015 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Odwracasz kota ogonem. Skoro każesz mi wskazać przykład na coś, co się "nie musiało stać", to musisz mi przedstawić, jakie kryterium przyjmujesz, by uznać, że coś się "nie musiało stać". Jak inaczej mam spełnić Twój wymóg? Cytuj: Czyli przyznajesz, że generalnie wszystko ma jakąś przyczynę, za wyjątkiem wolnej woli, spinu fotonu i momentu rozpadu atomu? Nie, nie przyznaję. Skąd ten debilny wniosek? Cytuj: Cytuj: Proszę zatem wskazać co by Cię potencjalnie mogło przekonać, że wolna wola istnieje. Nie jestem sobie w stanie nic takiego wyobrazić. Ergo dyskusja z Tobą nie ma sensu. Bo tak czy srak wiesz swoje.
|
Pn lip 13, 2015 13:18 |
|
 |
czuowiek
|
Ergo zupełnie jak dyskusja z wierzącymi na temat istnienia Boga, prawda? Tak czy srak, wiedzą swoje...  Naprawdę masz aż taki problem ze wskazaniem zdarzenia, które nie musiało się wydarzyć? Dziwne...
|
Pn lip 13, 2015 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Ergo zupełnie jak dyskusja z wierzącymi na temat istnienia Boga, prawda? Tak czy srak, wiedzą swoje...  Zależy z jakim. Są tacy wierzący, którzy potrafią wskazać określone przesłanki, które by ich przekonały. Ty natomiast (mimo iż Twoje pipsztolenie usiłuje sprawiać wrażenie naukowego) nie potrafisz. Cytuj: Naprawdę masz aż taki problem ze wskazaniem zdarzenia, które nie musiało się wydarzyć? Dziwne... Mam problem ze wskazaniem zdarzenia, które spełnia wymogi, których nie znam. A nie znam, bo nie potrafisz ich objaśnić. Nie wiem, jaka jest Twoja definicja zdarzenia, które nie musiało się wydarzyć. Nie wiem, czy Ty sam wiesz.
|
Pn lip 13, 2015 13:48 |
|
 |
czuowiek
|
A wg zefciowych wymogów jakie zdarzenie nie musiało się wydarzyć? Podasz jakiś przykład zdarzenia, które wg twoch kryteriów wydarzyło się, choć nie musiało?
|
Pn lip 13, 2015 14:26 |
|
 |
JedenPost
|
czuowiek napisał(a): Dlaczego JedenPost zakłada, że ''algorytmy'' koniecznie ktoś musiał zaimplementować? One są częścią świata zdeterminowanego. Musiały powstać. Same. Tak jak musiało powstać Słońce i Ziemia. Niekoniecznie ktoś. Ale z definicji algorytmu wynika, że musi być jakoś zaimplementowany. Sam algorytm to procedura, czyli coś dodatkowo musi sprawiać, że będzie realizowana. Ty wierzysz w bardzo skomplikowane algorytmy, inne dla każdej jednostki, więc problem jest spory.
|
Pn lip 13, 2015 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): A wg zefciowych wymogów jakie zdarzenie nie musiało się wydarzyć? Podasz jakiś przykład zdarzenia, które wg twoch kryteriów wydarzyło się, choć nie musiało? Każde. Choć co do Big Bangu nie mam pewności.
|
Pn lip 13, 2015 19:17 |
|
|
|