Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 73  Następna strona
 ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ? 
Autor Wiadomość

Dziękuję za docenienie mojego poczucia humoru, gdyż i ja dobrze się bawiłem pisząc ją (mam nadzieję, że Ty pisząc swoją również) :) Jednak to Ty próbujesz analogiami coś wyjaśnić, co wg mnie jest równie niedorzeczne, co próba przekonania Ciebie co do istnienia Marsa (boga).

Jednak staram Ci się przekonać Cię, że punkt odniesienia w kalendarzu jest rzeczą umowną i niczym innym. Jeśli byłby rok 2008 od "zareklamowania" jedwabiu w Rzymie, a ktoś by uznał to za całkiem ciekawy pomysł zrobić z tego wydarzenia "rok pierwszy" i by się to przyjęło (czy to metodą przekonywania siłowego, czy najbardziej pokojowej umowy między ludźmi) to by nic nie zmieniło, że minęło od tego czasu ileś tam lat. Albo gdyby uznano moją datę urodzenia za na tyle ciekawą aby uznać ten rok za pierwszy, to miałbyś dziś 23 PUK (Po Urodzeniu Kamila) - co to znaczy? Ano tylko to, że to wszystko jest tylko i wyłącznie umową , symbolem. Jeśli uważasz przekonania kierujące twórcami kalendarza za bliskie swoim, i jeśli masz wystarczająco dużo środków do przekonania innych, to wprowadzisz swój kalendarz, to chyba oczywiste? W dodatku z czystego przyzwyczajenia nikomu w Polsce nie przeszkadza, że jest rok 2008. Ba, a nawet jest wygodne - nie trzeba się męczyć z przeliczeniem "minionego" kalendarza, na ten nowy Od Narodzenia Kamila ;)

Oczywiście ,ale to by oznaczało ,że narodzenie Syna Bożego jest mniej istotne niż zareklamowanie" jedwabiu w Rzymie . Jednak fakty są takie, że nowej ery nie zapoczątkowała reklama" jedwabiu w Rzymie , ani żadne inne wydarzenie historyczne . Nową erę zapoczatkowało narodzenie Syna Bożego .Taki był powód powstania nowego kalendarza z czym się zgodziłeś.

Litohoro napisał(a):
Seweryn napisał(a):

Gdyby Syn Boży się nie urodził nikt nie liczyłby lat Nowej Ery
Cieszę się, że się zgadzamy.
Tak. Zgadza się. Twórcy obecnego kalendarza tak uważali i takie były powody jego powstania.

Cieszę się , że znów doszliśmy do porozumienia.

Cz sty 10, 2008 17:12

Skoro i lata Bitwy pod Grunwaldem i II wojny światowej i wiele innych wydarzeń za punkt odniesienia mają narodzenie syna Bożego, to znaczy, że wszystkie wydarzenia nowej ery są historyczne , włącznie z pierwszym ostatnim i środkowym .

Niby w jaki sposób? To czy i na ile są historyczne ustala się w oparciu o badania naukowe badania archeologiczne, analize źródeł itd. to czy są liczone od narodzin Chrystusa czy Mitry niema żadnego znaczenia dla ich prawdziwości.
Cytuj:
Można nawet powiedzieć, że to pierwsze czyli narodziny Zbawiciela jest najważniejsze .

Nie wiadomo czy takie zdarzenie miało miejsce to kwestia wiary w przeciwieństwie do wymienionych przez ciebie faktów historycznych...

Cz sty 10, 2008 18:18
Seweryn, nie wiem co się w roku 0 wydarzyło, ale na pewno nie narodził się Jezus, więc masz problem, bo powinieneś mieć już rok 2010. Zmieniłeś już kalendarz, czy ty też nie uznajesz BOGA PRAWDZIWEGO? Wszak Bóg mógł urodzić się tylko raz :P Myślę, że jesteś ateistą.

Cz sty 10, 2008 18:41

Sewerynie 2008 lat temu nic szczególnego sie nie wydażyło ,ani dla chrześcijan ,ani dla żydów ,ani dla ateistów ,czy kogo tam kolwiek innego.A więc doszukiwanie się w roku "0" jakiś wielkich rzeczy jest chybione.

Cz sty 10, 2008 19:38

Niby w jaki sposób? To czy i na ile są historyczne ustala się w oparciu o badania naukowe badania archeologiczne, analize źródeł itd. to czy są liczone od narodzin Chrystusa czy Mitry niema żadnego znaczenia dla ich prawdziwości.
Nie wiadomo czy takie zdarzenie miało miejsce to kwestia wiary w przeciwieństwie do wymienionych przez ciebie faktów historycznych...

Nowa era jest faktem .
Jakie badania naukowe prowadzono w 749 roku aby wiedzieć co było w roku 467 by ustalić że to wydarzenie historyczne ? Nie prowadzono prac archeologicznych a i tak wiedziano o wydarzeniach historycznych . Historię tworzą ludzie , a nie nauka . To ludzie i wydarzenia tworzą rzeczywistość która z czasem staje się wydarzeniem historycznym .

Rzeczywistość która istnieje już ponad 2000 lat to Nowa Era . Mało racjonalnym jest uznawać wszystkie wydarzenia Nowej Ery, a nie uznawać tego wydarzenia dzięki któremu Nowa Era została zapoczątkowana. To tak jakby uznawać całą swoją rodzinę siostry i braci ,ciotki, wujków , a nie uznawać matki i ojca . Może to być krótkowzroczność ,widzi się nie dalej niż czubek własnego nosa.

Cz sty 10, 2008 22:31

Seweryn, nie wiem co się w roku 0 wydarzyło, ale na pewno nie narodził się Jezus, więc masz problem, bo powinieneś mieć już rok 2010. Zmieniłeś już kalendarz, czy ty też nie uznajesz BOGA PRAWDZIWEGO? Wszak Bóg mógł urodzić się tylko raz :P Myślę, że jesteś ateistą.

Skoro nie wiesz co się wydarzyło , to skąd wiesz co się nie wydarzyło ? ,przecież sama piszesz, że nie wiesz co się wydarzyło.

To że nie znasz dokładnej sekundy lub nanosekundy swoich urodzin nie oznacza, że nie istniejesz. A więc dokładne datowanie nie ma wpływu na fakt twoich urodzin.

Cz sty 10, 2008 22:41

Ja nie uznaję cyfr arabskich. Jest rok MMVIII i basta. Kto tak nie zapisuje ten jest niewiernym. A czy może byc coś gorszego? ;) ;) ;)

Pt sty 11, 2008 13:25

Ja nie uznaję cyfr arabskich. Jest rok MMVIII i basta. Kto tak nie zapisuje ten jest niewiernym. A czy może byc coś gorszego? ;) ;) ;)

No tak , jest rok MMVIII od narodzenia syna Bożego Jezusa Chrystusa.

Pt sty 11, 2008 14:28

Rzeczywistość która istnieje już ponad 2000 lat to Nowa Era . Mało racjonalnym jest uznawać wszystkie wydarzenia Nowej Ery, a nie uznawać tego wydarzenia dzięki któremu Nowa Era została zapoczątkowana. To tak jakby uznawać całą swoją rodzinę siostry i braci ,ciotki, wujków , a nie uznawać matki i ojca . Może to być krótkowzroczność ,widzi się nie dalej niż czubek własnego nosa.

Powtarzam jeszcze raz to wydarzenie podobnie jak jego date przyjmuje się umownie za początek i dopóki nie zostanie potwierdzone naukowo pozostanie tylko kwestią wiary to naprawdę proste Sewerynie ludzie którzy wybrali akurat tą date nie kierowali się naukowymi przesłankami tylko swoją wiarą.
Skoro już używasz analogii analogii z rodziną to Jezus może być takim mitycznym praszczurem rodu któremu przypisuje się czasem różne niezwykłe czyny np. zabijanie smoków czy innych bestii uznanie, że to bajka nie oznacza, że negujesz cały ród zwyczajnie niema tu żadnego związku.

Pt sty 11, 2008 15:13

Powtarzam jeszcze raz to wydarzenie podobnie jak jego date przyjmuje się umownie za początek i dopóki nie zostanie potwierdzone naukowo pozostanie tylko kwestią wiary to naprawdę proste Sewerynie ludzie którzy wybrali akurat tą date nie kierowali się naukowymi przesłankami tylko swoją wiarą.
Skoro już używasz analogii analogii z rodziną to Jezus może być takim mitycznym praszczurem rodu któremu przypisuje się czasem różne niezwykłe czyny np. zabijanie smoków czy innych bestii uznanie, że to bajka nie oznacza, że negujesz cały ród zwyczajnie niema tu żadnego związku.

Jakie jest potwierdzenie naukowe ,że w roku 968 istniał twój prapra...pra dziadek? . Więc rozumiem iż jego istnienie przyjmujesz na wiarę dopuki nie zostanie potwierdzone naukowo.

Prawda jest taka, że swoim dowodem ,umownie lub nie, świadczysz o kolejnym roku od narodzenia Syna Bożego ,gdyż od tego momentu została zapoczątkowana nowa era .

Pt sty 11, 2008 17:45
zbanowany na stałe

od narodzenia Syna Bożego

W moim dowodzie nie ma nic o żadnym synu bożym .
Jest data zapisana w zgodzie z kalendarzem ułożonym przez kulturę dominującą w kręgu kulturowym w którym mieszkam, liczona od narodzin Jezusa Chrystusa, założyciela bardzo popularnej na tych terenach religii. Tyle.

Pt sty 11, 2008 19:08

Jakie jest potwierdzenie naukowe ,że w roku 968 istniał twój prapra...pra dziadek? . Więc rozumiem iż jego istnienie przyjmujesz na wiarę dopuki nie zostanie potwierdzone naukowo.

Mojej rodziny jeszcze wtedy nie było z resztą podobnie jak twojej więc nie nazwałbym raczej tego kogoś dziadkiem.
Cytuj:
Prawda jest taka, że swoim dowodem ,umownie lub nie, świadczysz o kolejnym roku od narodzenia Syna Bożego ,gdyż od tego momentu została zapoczątkowana nowa era .

Taką date przyjęto i co z tego wynika ?

Pt sty 11, 2008 19:29

Nie wiem kiedy Jezus się narodził. Oświeceni, pewni siebie, pewnie wiedzą ;)

Pt sty 11, 2008 20:04

1)Mojej rodziny jeszcze wtedy nie było z resztą podobnie jak twojej więc nie nazwałbym raczej tego kogoś dziadkiem.
Cytuj:

2)Taką date przyjęto i co z tego wynika ?

1)Możesz nazwać jak chcesz .Był potomek twojej rodziny bez którego nie byłoby ciebie ,więc jego istnienie przyjmujesz na wiarę dopuki nie zostanie to potwierdzone naukowo.

2) właśnie to co zacytowałeś.

Pt sty 11, 2008 22:55

W moim dowodzie nie ma nic o żadnym synu bożym .
Jest data zapisana w zgodzie z kalendarzem ułożonym przez kulturę dominującą w kręgu kulturowym w którym mieszkam, liczona od narodzin Jezusa Chrystusa, założyciela bardzo popularnej na tych terenach religii. Tyle.

Jeśli sam mówisz, że w twoim dowodzie jest data liczona od narodzenia Jezusa Chrystusa , który znany jest jako syn Boży to nie możesz powiedzieć, że w twoim dowodzie nie ma nic o synu Bożym .

Pt sty 11, 2008 23:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 73  Następna strona