Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 16:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Następna strona
 Argumenty na ISTNIENIE BOGA 
Autor Wiadomość

Prawda :) Jak nie wiemy to spekulacje i tak niewiele pomogą.

N paź 19, 2008 14:10

Reasumując jeśli chodzi o powstanie wszechświata pewne jest, że musiał istnieć jakiś czynnik sprawczy o któym nic na razie nie wiemy. Teiści uważają, że jest to Bóg. Ateiści uważają, że nie jest to Bóg.

I Tyle w tej kwestii :)

N paź 19, 2008 14:17

Fakt :)

Reasumując jeśli chodzi o powstanie wszechświata pewne jest, że musiał istnieć jakiś czynnik sprawczy o któym nic na razie nie wiemy. Teiści uważają, że jest to Bóg. Ateiści uważają, że nie jest to Bóg.

I Tyle w tej kwestii :)

Teiści uważają, że to jest Bóg bo mają ku temu argumenty historyczne ,filozoficzne i inne . Natomiast ateiści z jakiego powodu uważają, że to nie jest to Bóg skoro sam piszesz że nic na ten temat nie wiecie.

N paź 19, 2008 14:31
A również mógłby to być Latajacy Potwór Spaghetti tworzący wszechświaty jako inkubatory dla ras konsumujących makaron.

N paź 19, 2008 14:37
Ja tez NIE wierzę w bożka w ktorego ty NIE wierzysz.

N paź 19, 2008 14:43
Bozek idioty to idiota.
Bożek ateisty to potwor spaghetti

N paź 19, 2008 14:45

Teiści uważają, że to jest Bóg bo mają ku temu argumenty historyczne ,filozoficzne i inne . Natomiast ateiści z jakiego powodu uważają, że to nie jest to Bóg skoro sam piszesz że nic na ten temat nie wiecie.

Ateiści uważają, że to nie jest Bóg, ponieważ argumenty historyczne, są niewystarczające, aby uznać którąś z religii za prawdziwą (jeszcze nie znalazłem przekonującego), filozoficzne nie mówią koniecznie o jakimś bogu, a co do innych, to dość szerokie pojęcie.

N paź 19, 2008 14:56
Ateizm jest wytworem ograniczonego (skonczonego) kosmosu.
Ateizm jest wytworem ograniczonych (skonczonych ludzi.
Ateizm MUSI byc przyziemny i ograniczony.
Kosmologia i fizyka stwierdzaja kategorycznie, ze skonczony Kosmos
musi byc zakotwiczony w NIESKONCZONOSCI.
NIESKONCZONOSC nie ma ani początku ani konca.
Ateisci nie maja zdolnosci zrozumienia nieskoncznosci ( uposledzenie myslenia abstrakcyjnego) - dlatego odrzucaja NIESKONCZONEGO Boga.

N paź 19, 2008 14:56

Ateisci nie maja zdolnosci zrozumienia nieskoncznosci ( uposledzenie myslenia abstrakcyjnego) - dlatego odrzucaja NIESKONCZONEGO Boga.

Ja uważam wszech-wszechświat za nieskończony.

N paź 19, 2008 15:03

Uważam, że jesteś w błędzie. Nierozumiem zupełnie co ma rozumienie nieskończoności wspólnego z wiarą w Boga. Ja nie wierze w Boga, bo brak jest dowodów na jego istnienie, brak możliwości sprawdzenia samej jego koncepcji oraz wykluczających się idei Boga w poszczególnych religiach, uważam również, że historia swiata jest sprzeczna z istnieniem Boga. Dlaczego mieszać w to jakiś czynnik w moim umyśle? Kiedyś byłem chrześcijaninem, czy to znaczy, że coś mi się w mózgu zmieniło?

N paź 19, 2008 15:08

Cytuj:
A również mógłby to być Latajacy Potwór Spaghetti tworzący wszechświaty jako inkubatory dla ras konsumujących makaron.

To może inaczej , skąd wiesz, że to nie był Stwórca skoro sam piszesz, że nic na ten temat nie wiecie?

N paź 19, 2008 15:09
To może inaczej , skąd wiesz, że to nie był Stwórca skoro sam piszesz, że nic na ten temat nie wiecie?

Może był to Bóg - tego nie wiem
Może był to Latający Potwór Spaghetti - tego nie wiem
Może Wszechświat powstał sam z siebie - tego nie wiem

Jak pisałem wyżej o brzytwie okhama - czy tylko dlatego, że nie wiem, mam uzurpować prawo stworzenia świata jakiejś inteligentnej niematerialnej formie bytu?

N paź 19, 2008 15:12

Cytuj:

Może był to Bóg - tego nie wiem
Może był to Latający Potwór Spaghetti - tego nie wiem
Może Wszechświat powstał sam z siebie - tego nie wiem

Jak pisałem wyżej o brzytwie okhama - czy tylko dlatego, że nie wiem, mam uzurpować prawo stworzenia świata jakiejś inteligentnej niematerialnej formie bytu?

Jeżeli nie wiesz to nie możesz wykluczyć żadnej ewentualności ,a jest ich tylko dwie :

1)Przyczyna bezrozumna lub całkowity jej brak, czyli wszechświat powstał z niczego.
2)Przyczyna inteligentna, Stwórca wszechświata (niezaleznie jak będziesz go zwał nie zmienia to jego istoty)

Więc jeśli odrzucasz argumenty historyczne , które przemawiają za przyczyną nr 2) To musisz wiedzieć, że nie ma żadnych argumentów które przemawiają za przyczyną nr 1

N paź 19, 2008 15:20

Jeżeli nie wiesz to nie możesz wykluczyć żadnej ewentualności ,a jest ich tylko dwie :

1)Przyczyna bezrozumna lub całkowity jej brak, czyli wszechświat powstał z niczego.
2)Przyczyna inteligentna, Stwórca wszechświata (niezaleznie jak będziesz go zwał nie zmienia to jego istoty)

ale to są trzy możliwości.
liczyć ty umiesz?

N paź 19, 2008 15:30
Reasumując jeśli chodzi o powstanie wszechświata pewne jest, że musiał istnieć jakiś czynnik sprawczy o któym nic na razie nie wiemy. Teiści uważają, że jest to Bóg. Ateiści uważają, że nie jest to Bóg.musiał istnieć jakiś czynnik sprawczy

Cytuj:

Napisałem, ze z niczego? Czytaj moje posty jeśli chcesz ze mną dyskutować

N paź 19, 2008 15:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Następna strona