Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 7:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona
 Homoseksualizm - nauka a wiara 
Autor Wiadomość

Post Re: Homoseksualizm - nauka a wiara
filippiarz napisał(a):
Szatan nie jest przeciwieństwem Boga. Jest po prostu zbuntowanym stworzeniem, które jest wrogie ludziom. Bogu to on może naskoczyć.

Nie mam tutaj na myśli przeciwieństwa w sensie stanowienia przeciwnika, ale jako odzwierciedlenie negacji cech przypisywanych Bogu.

Pt cze 03, 2011 22:16
waldek napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Jest po prostu zbuntowanym stworzeniem, które jest wrogie ludziom.

1- to Szatan, w postaci Węża z Raju, obdarzył nas świadomością.
2- czytając Biblię widzę, że te cechy które naogół przypisuje sie Szatanowi, są obecne u krwiożerczej bestii Jahwe. To Jahwe nawołuje do mordów, grabieży, podbojów. To własnie jemu odpowiada woń palonego mięcha.

Zaraz Ci zarzucą, że nieuważnie czytałeś Biblię. Otóż Jego Syn, ktory był nim samym zmienił to wszystkie prawa, twierdząc jednocześnie, że niczego nie zmienia. I dodadzą: czy to naprawdę tak trudno zrozumieć? :-)

Pt cze 03, 2011 22:22
zbanowany na stałe

atheist napisał(a):
Zaraz Ci zarzucą, że nieuważnie czytałeś Biblię. Otóż Jego Syn, ktory był nim samym zmienił to wszystkie prawa, twierdząc jednocześnie, że niczego nie zmienia. I dodadzą: czy to naprawdę tak trudno zrozumieć? :-)

Opowieść o Synu to natomiast pierwsze dzieło podejmujące temat Zombie. :lol:
(umarł, wylazł z grobu. Co prawda nie wołał -Mózg-Mózg- )

Pt cze 03, 2011 22:24

Nie wiem, czy to nie zostałoby podciągnięte pod jakąś herezję lub bluźnierstwo, ale czemu dyskusja o homoseksualizmie zeszła na Jezusa Chrystusa? Te tematy mają jakiś punkt wspólny - czy ja o czymś powinienem wiedzieć a przeoczyłem to na lekcjach religii? Taka sytuacja trochę zaczyna mnie niepokoić!

So cze 04, 2011 16:24

Liza napisał(a):
Życie wasze, wieczność nasza?

Jeżeli dobrze zrozumiałem autorkę, to chodzi o czekające homoseksualistów potępienie. Wydaje się więc, że czerpiesz tą wiedzę z jakigoś źródła. Mógłbym prosić o doprecyzowanie?

So cze 04, 2011 18:44
zbanowany na stałe

sagowiec napisał(a):
Jeżeli dobrze zrozumiałem autorkę, to chodzi o czekające homoseksualistów potępienie. Wydaje się więc, że czerpiesz tą wiedzę z jakigoś źródła. Mógłbym prosić o doprecyzowanie?

Pewnie od św. Pawła, piewcy chrześcijanskiej wersji boga, z czasów gdy nie wiedziano co to muszla klozetowa...

"Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego.
(1 list św. Pawła do Koryntian 6:9n)

Ostatnio edytowano So cze 04, 2011 19:06 przez waldek, łącznie edytowano 2 razy

So cze 04, 2011 18:52
zbanowany na stałe

Cytuj:
Jeżeli dobrze zrozumiałem autorkę, to chodzi o czekające homoseksualistów potępienie.

Ee, tak to chyba byc nie moze. To co, tu potepiony, tam tez potepiony?
Wiemy, ze ludzie cierpiacy na ziemi dostana x+1 kilogramow zlota w niebie. Jesli "pedzio" jest czlowiekiem chorym tutaj, znaczy tam bedzie mial wiecej pierscionkow od Lizy, zdrowej, pieknej kobiety.

So cze 04, 2011 19:03

Możemy więc założyć, że chodziło Lizie (przepraszam z góry za trzecię osobę, liczę że udzielisz się tu jeszcze) o pismo święte. Kopmy głębiej. Skąd Szaweł z Tarsu czerpał swoją wiedzę?
pewnie zaraz usłyszę że budowanie napięcia to trolling :-)

So cze 04, 2011 19:23
zbanowany na stałe

sagowiec napisał(a):
Kopmy głębiej. Skąd Szaweł z Tarsu czerpał swoją wiedzę?

Jak to skąd, Bóg mu powiedział.

Wzglednie udział w tym miały wino i zioła o których wspominała pewna Dorotka :D

So cze 04, 2011 19:27
sagowiec napisał(a):
Liza napisał(a):
Życie wasze, wieczność nasza?

Jeśli posiadłeś sztukę czytania ze zrozumieniem to dostrzec powinieneś nie pewnik a zagożenie. Żaden człowiek nie może wypowiedzieć się autorytatywnie o potępieniu. To zadanie Boga.

So cze 04, 2011 19:38

"Grzech w nauczaniu Kościoła katolickiego jest świadomym i dobrowolnym przekroczeniem prawa bożego. Może to oznaczać zerwaniem jedności z Bogiem i może się wiązać z utratą łaski uświęcającej i w konsekwencji wiecznego zbawienia. Każdy grzech oddala od Boga – również grzech popełniony w stanie braku łaski uświęcającej (jego skutkiem może być m.in. większa trudność w nawróceniu się)."

Znalazłem to na wikipedii. Czyny homoseksualne są w nauczaniu kościoła grzeszne. Oczywiście, że tylko Bóg może rozsądzać, jednak w swoim oficjalnym podręczniku zawarł klauzulę zatrzymane/odpuszczone. Poprzestać możemy na tym, że czyny homoseksualne są zdarzeniem sprzyjającym zdarzeniu A (=potępieniu). Zgoda? Jeżeli tak, to ponawiam pytanie.

So cze 04, 2011 20:10

Dla przypomnienia:

REGULAMIN FORUM WIARA.PL
§ I: Zasady ogólne:

1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.

3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

4. Zabrania się wypowiedzi o charakterze obraźliwym

Posty niezgodne z powyższym zostały usunięte. Proszę o powrót do normalnej dyskusji.

N cze 12, 2011 19:51

Nie jestem pewna czy jestem na forum wiara,pl, sądząc po waszych tekstach.Czekam na poważny wpis wierzącego katolika a nie jak dotąd trele morele. dla mnieto nie homoseksualizm a SODOMIA. Pozdrawiam.

N cze 12, 2011 20:17

Wikipedia, też mi źródło. Każdy może pisać co chce. Wybacz sagowiec ale chyba się trochę zbłaźniłeś. Może saxon przytoczy nam co na temat homoseksualizmu mówi Biblia?

N cze 12, 2011 20:22
zbanowany na stałe

Saxon jest tu od porządków a nie od głoszenia tez.

A ty jeśli chcesz dyskutować na forum to dyskutuj, bo wygląda, jakbyś nie chciała.
Homoseksualiści są wśród nas i są wyzwaniem dla Ciebie abyś ich przyjęła jak braci i siostry - Twoich Bliźnich. Tak mówi Pismo Święte, które ja znam.

N cze 12, 2011 21:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona