Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna strona
 Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą? 

Tak 43%  43%  [ 78 ]
Nie 49%  49%  [ 89 ]
Nie mam zdania 8%  8%  [ 14 ]
Liczba głosów : 181

Autor Wiadomość

Rzetelne źródło jest na filmie który podałem.
A na tych filmach są podane źródła nauko na których to jest oparte.

Przykro mi skoro nie oglądasz tego .
Ja dziękuje za rozmowę .
:-D

Te filmy są równie rzetelnymi źródłami wiedzy jak "Zeitgeist".

Przypomij sobie szanowny panie, że żyjesz w XXI wieku, Ziemia nie jest płaska, istnieje mnóstwo skamielin mających na setki milionów lat (na który to fakt kreacjoniści za bardzo odpowiedzi nie mają), podział kontynentów trwał miliony lat.

Aha i źródeł swoich rewelacji o skamielinach na szczycie Everestu nadal nie podałeś.

Poucz się trochę, masz braki wiedzy o geologii i biologii w zakresie gimnazjum, maksymalnie liceum.

Dziękuję bardzo za rozmowę i szczerze życzę powrotu do rzeczywistości.

Śr sty 21, 2009 18:37

Ogladnalem filmik i musze przyznac ze wiekszego steku bzdur nie widzialem...
Najbardziej polubilem fragment gdzie "naukowiec" mowi ze dookola ziemi pod powierzchnia byly zbiorniki wodne i zwiekszajace cisnienie rozciagalo ziemie jak balon az w koncu nie wytrzymala i pekla
i to pekniecie obieglo ziemie w ciagu 2h to sam nie moze wytrzymac ze smiechu... 6tys km/h to calkiem niezla predkosc jak na pekniecie:)

Śr sty 21, 2009 21:36

Wiesz co? Ziemia jest nieco większa więc źle sobie policzyłeś tą prędkość. Dam ci szansę na poprawę i sam nie napiszę.

A wracając do rozmiarów to nie wiadomo ile wynosił biblijny łokieć. A co jeśli to łokieć dajmy na to goryla? I ma metr? A przyjmuje się, że miała ok. 180x30m(wysokości nie podaję), czyli była prawie tak długa jak Titanic, a prawie cztery razy od niego szersza.

A o to, że człowiek nie zbudował takiego statku, to chodziło o to, że CZŁOWIEK nie zbudował statku. Ja nie mówię nic o maszynach.

Pn sty 26, 2009 20:42

Tess napisał(a):
A skad wiesz, ze sa to mity ????????? Mam wierzyc w to bo tak Witold powiedzial, a Witold nie moze udowodnic nawet tego w co sam zdaje sie wierzyc.

Bo tą są mity. Opowieści o początkach religii, kontaktach ludzi z bogami, cudach. Typowe mity. Każda religia ma takie i chrześcijaństwo tak samo.

To za malo powiedziane.Ja moge powiedziec, ze mam zlota ges na lancuchu i zaraz bedziesz mi wierzyl gdyz powiedzialem, ze tak jest ??

Pismo Sw. mowi wyraznie o potopie i ja wierze w to.

Witold napisał(a):
Cytuj:
Pewnie, ze to nie podrecznik, ale Ksiega Boza a to jest roznica i to czy Witold w to wierzy czy nie.

A ja sobie moge powiedzieć, że program Samoobrony to Księga Boża i wówczas będziesz musiała traktować to poważnie, czy w to wierzysz czy nie.

Ksiega Boza to skiega Boza a program samoobrony to znow cvo innego.

Pozdrawiam :)

N lut 01, 2009 22:30
Pismo Sw. mowi wyraznie o potopie i ja wierze w to.

Już w starożytności ludzie nie wierzyli w potop. Filon z Aleksandrii posługując się tłumaczeniem alegorycznym tłumaczył historię o potopie. Noe jako prawy człowiek w arce pełnej zwierząt, jako element rozumu-logosu duszy ludzkiej, mającej za zadanie zapanować nad żądzami i instynktami.

Przerażająca jest myśl co można wmówić współczesnemu człowiekowi :(

N lut 01, 2009 23:44
Przerażająca jest myśl co można wmówić współczesnemu człowiekowi :(
To Prawda.
Z tym że zjawisko jest socjologocznie jeszcze ciekawsze : ludzie zdają się sami sobie wmawiać różne rzeczy względnie tylko czekają by im coś wmówić.
Stąd taki wysyp pogaństwa a la new age a także głupoty niby-naukowej.

Także w dziedzinie religii mamy cały szereg pseudomistycyzmu : pogoni za fałszywymi objawieniami, zwariowanymi charyzmatami (nie mam nic do prawdziwych charyzmatów) i tym podobnymi.
W dodatku wiele osób uważa że w imię np.katlicyzmu powinna bronić rzeczy których katolicyzm nie broni : występują oni za "młodą Ziemią", dinozaurami - smokami, dos lownym rozumieniem potopu itp "michałkami".

Zupełny absurd.

Pn lut 02, 2009 17:58
To Prawda.
Z tym że zjawisko jest socjologocznie jeszcze ciekawsze : ludzie zdają się sami sobie wmawiać różne rzeczy względnie tylko czekają by im coś wmówić.

Niestety moje odczucia są podobne. Człowiek nie może operować bez jakiegoś rodzaju fikcji - może wynika to z samego posiadania rozumu?

W każdym razie, jedyne, co można wybrać, to źródło opowieści - lepsze lub gorsze.

Pn lut 02, 2009 19:03

Cytuj:
Już w starożytności ludzie nie wierzyli w potop. Filon z Aleksandrii posługując

A wiesz że w starożytności ludzie twierdzili że ziemia jest płaska ,tymczasem
Jzajasz 40,22 pisze że ziemia jest okrągła
Siedzi nad okręgiem ziemi, a jej mieszkańcy są jak szarańcze; rozpostarł niebo jak zasłonę i rozciąga je jak namiot mieszkalny
W starożytności twierdzili że ziemię podtrzymują Herosi ,tymczasem w Bibli w K.Hioba czytamy że, ziemia jest zawieszona na niczym
Rozpościera północ nad pustką, a ziemię zawiesza nad nicością
Dopiero w tym stuleci odkryto rowy oceaniczne ,oraz fakt że,są one równoległe do łańcuchów górskich.
Gdzie w księdze Jonasza 2.6-7 czytamy o tym

Wody sięgały mi aż do gardła, ogarnęło mnie topielisko, sitowie wiło się koło mojej głowy. (7) Zstąpiłem do stóp gór,

Marek MRB napisał
Cytuj:
występują oni za "młodą Ziemią", dinozaurami - smokami, dos lownym rozumieniem potopu itp "michałkami".

Gdyby ludzie bardziej zawierzyli Biblii to naukowcy mieli by miej problemów z tym co kiedyś nie potrafili wyjaśnić i z tym co nadal nie potrafią wyjaśnić odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną :-D

Wt lut 03, 2009 8:44

Siedzi nad okręgiem ziemi, a jej mieszkańcy są jak szarańcze; rozpostarł niebo jak zasłonę i rozciąga je jak namiot mieszkalny

Tu nigdzie nie jest napisane, że ziemia jest okrągła.

Cytuj:
Wody sięgały mi aż do gardła, ogarnęło mnie topielisko, sitowie wiło się koło mojej głowy. (7) Zstąpiłem do stóp gór,

Tu nigdzie o tym nie pisze...

Cytuj:
odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną Very Happy

Niedaleko szukać podobnych rzeczy
http://www.planetaislam.com/islam/wiedzanaukowa.html
I to jest dużo mniej naciągane od powyższego.

Wt lut 03, 2009 10:05
A wiesz że w starożytności ludzie twierdzili że ziemia jest płaska ,tymczasem

A skąd masz takie informacje? Już starożytni grecy uważali, że jest okrągła. Może pokutuje w Tobie myśl, że Kopernik odkrył, że ziemia jest okrągła?

Cytuj:
W starożytności twierdzili że ziemię podtrzymują Herosi ,tymczasem w Bibli w K.Hioba czytamy że, ziemia jest zawieszona na niczym

To Ty się mitologią sugerujesz w badaniu poglądów starożytnych?

Cytuj:
Gdyby ludzie bardziej zawierzyli Biblii to naukowcy mieli by miej problemów z tym co kiedyś nie potrafili wyjaśnić i z tym co nadal nie potrafią wyjaśnić odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną

Tak szczególnie takie kwatki, jak woda nad niebiem:

Cytuj:
6 A potem Bóg rzekł: «Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj ono oddzieli jedne wody od drugich!» 7 Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, 8 Bóg nazwał to sklepienie niebem.

Już Ci wytłumaczę, hebrajczycy starożytni uważali, że jak deszcz pada, to właśnie z nad tego sklepienia :)

Biblia to dzieło literackie, a nie naukowe

Wt lut 03, 2009 14:13

Już Ci wytłumaczę, hebrajczycy starożytni uważali, że jak deszcz pada, to właśnie z nad tego sklepienia :)

No własnie że nie. Jak byś doczytał do końca to znalazłbyś fragment mówiący o tym że deszcz pierwszy raz padał przy okazji potopu a potem juz wód nad przestworzem nie było ;-)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt lut 03, 2009 14:49
nhyujm napisał(a):

No własnie że nie. Jak byś doczytał do końca to znalazłbyś fragment mówiący o tym że deszcz pierwszy raz padał przy okazji potopu a potem juz wód nad przestworzem nie było ;-)

Znaczy gdzie jest ten fragment?

Wt lut 03, 2009 14:51

Rodzaju 2:5,6 - sposób nawadniania ziemi przed potopem
7:11, 8:2 - upusty niebios

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt lut 03, 2009 18:31
Gdyby ludzie bardziej zawierzyli Biblii to naukowcy mieli by miej problemów z tym co kiedyś nie potrafili wyjaśnić i z tym co nadal nie potrafią wyjaśnić odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną :-D
Nie jest swiadectwem przyjęcia Boga ani Biblii uzywanie tej ostatniej do celów dla których nie została napisana tylko do szerzenia zabobonów.

Wt lut 03, 2009 18:32
Rodzaju 2:5,6 - sposób nawadniania ziemi przed potopem
7:11, 8:2 - upusty niebios

Z tego co przeczytałem w tych fragmentach, wcale nie wynika, że cała woda z nad sklepienia się wylała, a jedynie, że z ponad sklepienia ona pochodziła. Mam nadzieję, że sie nie mylę :)?

Wt lut 03, 2009 18:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna strona