Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
romulus napisał(a): Rzetelne źródło jest na filmie który podałem. A na tych filmach są podane źródła nauko na których to jest oparte. Przykro mi skoro nie oglądasz tego . Ja dziękuje za rozmowę . 
Te filmy są równie rzetelnymi źródłami wiedzy jak "Zeitgeist".
Przypomij sobie szanowny panie, że żyjesz w XXI wieku, Ziemia nie jest płaska, istnieje mnóstwo skamielin mających na setki milionów lat (na który to fakt kreacjoniści za bardzo odpowiedzi nie mają), podział kontynentów trwał miliony lat.
Aha i źródeł swoich rewelacji o skamielinach na szczycie Everestu nadal nie podałeś.
Poucz się trochę, masz braki wiedzy o geologii i biologii w zakresie gimnazjum, maksymalnie liceum.
Dziękuję bardzo za rozmowę i szczerze życzę powrotu do rzeczywistości.
|
Śr sty 21, 2009 18:37 |
|
|
|
 |
MyBlueHeaven
|
Ogladnalem filmik i musze przyznac ze wiekszego steku bzdur nie widzialem...
Najbardziej polubilem fragment gdzie "naukowiec" mowi ze dookola ziemi pod powierzchnia byly zbiorniki wodne i zwiekszajace cisnienie rozciagalo ziemie jak balon az w koncu nie wytrzymala i pekla
i to pekniecie obieglo ziemie w ciagu 2h to sam nie moze wytrzymac ze smiechu... 6tys km/h to calkiem niezla predkosc jak na pekniecie:)
|
Śr sty 21, 2009 21:36 |
|
 |
Zabulonek
|
Wiesz co? Ziemia jest nieco większa więc źle sobie policzyłeś tą prędkość. Dam ci szansę na poprawę i sam nie napiszę.
A wracając do rozmiarów to nie wiadomo ile wynosił biblijny łokieć. A co jeśli to łokieć dajmy na to goryla? I ma metr? A przyjmuje się, że miała ok. 180x30m(wysokości nie podaję), czyli była prawie tak długa jak Titanic, a prawie cztery razy od niego szersza.
A o to, że człowiek nie zbudował takiego statku, to chodziło o to, że CZŁOWIEK nie zbudował statku. Ja nie mówię nic o maszynach.
|
Pn sty 26, 2009 20:42 |
|
|
|
 |
Tess
|
Witold napisał(a): Tess napisał(a): A skad wiesz, ze sa to mity  ??????? Mam wierzyc w to bo tak Witold powiedzial, a Witold nie moze udowodnic nawet tego w co sam zdaje sie wierzyc. Bo tą są mity. Opowieści o początkach religii, kontaktach ludzi z bogami, cudach. Typowe mity. Każda religia ma takie i chrześcijaństwo tak samo. To za malo powiedziane.Ja moge powiedziec, ze mam zlota ges na lancuchu i zaraz bedziesz mi wierzyl gdyz powiedzialem, ze tak jest  Pismo Sw. mowi wyraznie o potopie i ja wierze w to. Witold napisał(a): Cytuj: Pewnie, ze to nie podrecznik, ale Ksiega Boza a to jest roznica i to czy Witold w to wierzy czy nie. A ja sobie moge powiedzieć, że program Samoobrony to Księga Boża i wówczas będziesz musiała traktować to poważnie, czy w to wierzysz czy nie.
Ksiega Boza to skiega Boza a program samoobrony to znow cvo innego.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N lut 01, 2009 22:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Pismo Sw. mowi wyraznie o potopie i ja wierze w to.
Już w starożytności ludzie nie wierzyli w potop. Filon z Aleksandrii posługując się tłumaczeniem alegorycznym tłumaczył historię o potopie. Noe jako prawy człowiek w arce pełnej zwierząt, jako element rozumu-logosu duszy ludzkiej, mającej za zadanie zapanować nad żądzami i instynktami.
Przerażająca jest myśl co można wmówić współczesnemu człowiekowi 
|
N lut 01, 2009 23:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nhyujm napisał(a): Przerażająca jest myśl co można wmówić współczesnemu człowiekowi  To Prawda.
Z tym że zjawisko jest socjologocznie jeszcze ciekawsze : ludzie zdają się sami sobie wmawiać różne rzeczy względnie tylko czekają by im coś wmówić.
Stąd taki wysyp pogaństwa a la new age a także głupoty niby-naukowej.
Także w dziedzinie religii mamy cały szereg pseudomistycyzmu : pogoni za fałszywymi objawieniami, zwariowanymi charyzmatami (nie mam nic do prawdziwych charyzmatów) i tym podobnymi.
W dodatku wiele osób uważa że w imię np.katlicyzmu powinna bronić rzeczy których katolicyzm nie broni : występują oni za "młodą Ziemią", dinozaurami - smokami, dos lownym rozumieniem potopu itp "michałkami".
Zupełny absurd.
|
Pn lut 02, 2009 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): To Prawda. Z tym że zjawisko jest socjologocznie jeszcze ciekawsze : ludzie zdają się sami sobie wmawiać różne rzeczy względnie tylko czekają by im coś wmówić.
Niestety moje odczucia są podobne. Człowiek nie może operować bez jakiegoś rodzaju fikcji - może wynika to z samego posiadania rozumu?
W każdym razie, jedyne, co można wybrać, to źródło opowieści - lepsze lub gorsze.
|
Pn lut 02, 2009 19:03 |
|
 |
romulus
|
ohyujom napisał Cytuj: Już w starożytności ludzie nie wierzyli w potop. Filon z Aleksandrii posługując A wiesz że w starożytności ludzie twierdzili że ziemia jest płaska ,tymczasem Jzajasz 40,22 pisze że ziemia jest okrągła Siedzi nad okręgiem ziemi, a jej mieszkańcy są jak szarańcze; rozpostarł niebo jak zasłonę i rozciąga je jak namiot mieszkalnyW starożytności twierdzili że ziemię podtrzymują Herosi ,tymczasem w Bibli w K.Hioba czytamy że, ziemia jest zawieszona na niczym Rozpościera północ nad pustką, a ziemię zawiesza nad nicościąDopiero w tym stuleci odkryto rowy oceaniczne ,oraz fakt że,są one równoległe do łańcuchów górskich. Gdzie w księdze Jonasza 2.6-7 czytamy o tym Wody sięgały mi aż do gardła, ogarnęło mnie topielisko, sitowie wiło się koło mojej głowy. (7) Zstąpiłem do stóp gór,Marek MRB napisał Cytuj: występują oni za "młodą Ziemią", dinozaurami - smokami, dos lownym rozumieniem potopu itp "michałkami".
Gdyby ludzie bardziej zawierzyli Biblii to naukowcy mieli by miej problemów z tym co kiedyś nie potrafili wyjaśnić i z tym co nadal nie potrafią wyjaśnić odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną 
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Wt lut 03, 2009 8:44 |
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: Jzajasz 40,22 pisze że ziemia jest okrągła Siedzi nad okręgiem ziemi, a jej mieszkańcy są jak szarańcze; rozpostarł niebo jak zasłonę i rozciąga je jak namiot mieszkalny Tu nigdzie nie jest napisane, że ziemia jest okrągła. Cytuj: Wody sięgały mi aż do gardła, ogarnęło mnie topielisko, sitowie wiło się koło mojej głowy. (7) Zstąpiłem do stóp gór, Tu nigdzie o tym nie pisze... Cytuj: odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną Very Happy
Niedaleko szukać podobnych rzeczy
http://www.planetaislam.com/islam/wiedzanaukowa.html
I to jest dużo mniej naciągane od powyższego.
|
Wt lut 03, 2009 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A wiesz że w starożytności ludzie twierdzili że ziemia jest płaska ,tymczasem Jzajasz 40,22 pisze że ziemia jest okrągła A skąd masz takie informacje? Już starożytni grecy uważali, że jest okrągła. Może pokutuje w Tobie myśl, że Kopernik odkrył, że ziemia jest okrągła? Cytuj: W starożytności twierdzili że ziemię podtrzymują Herosi ,tymczasem w Bibli w K.Hioba czytamy że, ziemia jest zawieszona na niczym To Ty się mitologią sugerujesz w badaniu poglądów starożytnych? Cytuj: Gdyby ludzie bardziej zawierzyli Biblii to naukowcy mieli by miej problemów z tym co kiedyś nie potrafili wyjaśnić i z tym co nadal nie potrafią wyjaśnić odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną Tak szczególnie takie kwatki, jak woda nad niebiem: Cytuj: 6 A potem Bóg rzekł: «Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj ono oddzieli jedne wody od drugich!» 7 Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, 8 Bóg nazwał to sklepienie niebem.
Już Ci wytłumaczę, hebrajczycy starożytni uważali, że jak deszcz pada, to właśnie z nad tego sklepienia
Biblia to dzieło literackie, a nie naukowe
|
Wt lut 03, 2009 14:13 |
|
 |
arcana85
|
nhyujm napisał(a): Już Ci wytłumaczę, hebrajczycy starożytni uważali, że jak deszcz pada, to właśnie z nad tego sklepienia 
No własnie że nie. Jak byś doczytał do końca to znalazłbyś fragment mówiący o tym że deszcz pierwszy raz padał przy okazji potopu a potem juz wód nad przestworzem nie było 
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt lut 03, 2009 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): nhyujm napisał(a): Już Ci wytłumaczę, hebrajczycy starożytni uważali, że jak deszcz pada, to właśnie z nad tego sklepienia  No własnie że nie. Jak byś doczytał do końca to znalazłbyś fragment mówiący o tym że deszcz pierwszy raz padał przy okazji potopu a potem juz wód nad przestworzem nie było 
Znaczy gdzie jest ten fragment?
|
Wt lut 03, 2009 14:51 |
|
 |
arcana85
|
Rodzaju 2:5,6 - sposób nawadniania ziemi przed potopem
7:11, 8:2 - upusty niebios
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt lut 03, 2009 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
romulus napisał(a): Gdyby ludzie bardziej zawierzyli Biblii to naukowcy mieli by miej problemów z tym co kiedyś nie potrafili wyjaśnić i z tym co nadal nie potrafią wyjaśnić odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną  Nie jest swiadectwem przyjęcia Boga ani Biblii uzywanie tej ostatniej do celów dla których nie została napisana tylko do szerzenia zabobonów.
|
Wt lut 03, 2009 18:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Rodzaju 2:5,6 - sposób nawadniania ziemi przed potopem 7:11, 8:2 - upusty niebios
Z tego co przeczytałem w tych fragmentach, wcale nie wynika, że cała woda z nad sklepienia się wylała, a jedynie, że z ponad sklepienia ona pochodziła. Mam nadzieję, że sie nie mylę  ?
|
Wt lut 03, 2009 18:47 |
|
|
|