Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
O! To coś więcej, niż opowieści. To żelazna logika.

Fajne opowieści, ale tylko opowieści, to o Panu Bogu. Dlatego przecież są tak chwytliwe – bo to też "fiction" jest.

N gru 06, 2015 21:33

Kochani nauka i odkrycia naukowe tak szybko się zmieniają, że nie sposób nadążyć za poukładaniem tego wszystkiego w jedną spójną całość.
Jeszcze niedawno naukowcy pisali o nie zmienności genów w obrębie danej jednostki czy nawet rodziny i nieuchronnym ich wpływie na żywy organizm. A jednak po pewnym czasie czytałam o badaniach na myszach , które dowodziły możliwości zmian genów na podstawie zmian doświadczeń tu zmian sposobu reagowania na różne zjawiska ( czyli pewnego rodzaju myślenia - pisze pewnego rodzaju bo wielu byłoby oburzonych za uznanie iz zwierzę myśli bo to domena ma być przyznana tylko człowiekowi). Jednak już po kilku latach czytałam, że robiono doświadczenia z ludźmi u których zmiany genów wystąpiły pod wpływem zmiany myśli a w szczególności medytacji).
Sposób postrzegania ( zauważcie ,że nie mówię widzenia) zaczyna być już zauważany i jego wpływ na tok rozumowania również.
Mówi sie o postrzeganiu mniej lub bardziej rzeczywistym. do czego zmierzam? Do tego iż czytałam o takiej teorii w której ktoś wymyślił, że Wielki Wybuch powstał w momencie próby oddzieelnia się Syna od Boga Ojca. To znaczy Syn pomyślał, jak to by było gdyby być oddzielonym od Ojca. Jednak ta myl spowodowała poczucie winy. Tak niesamowite, że ten odzielony syn postanowił przed tym uciec. Aby tego dokonać ze świata duchowego stworzył w jednym momencie świat przeciwny materialny w którym wszystko jest odwrócone do góry nogami ale nie w sensie góra dół ale w sensie przeciwieństw. To co jest całe dzieli się i oddziela. To co jest jednym powstaje jako odrębne i różne. tT co nie ma wymiaru jest porównywane w różnych wielkościach odległościach itp
Albert Einsztain np dowodził relatiwności czasu. Ale czy ktoś doświadczył takiego zjawiska? Ja tak i muszę powiedzieć ,że czas może być dowolnie rozciągany a wyniki jakie są uzyskiwane w takim czasie jeżeli porównuje się je do działań w czasie biegnącym "normalnie" odbiegają od tych biegnących relatywnie. W związku z tym nawet nie jesteśmy w stanie dokładnie postawić tezy tak aby nie podlegały zmiennym które są realtywne ( bo przecież oprócz czasu relatywizacji podlegają przestrzeń dlatego mówi się często o danej czaso-przestrzeni.
Jeżeli Jezus potrafił wskazać na brak istnienia działania czasu i przestrzeni ( a takie zdolności wykazywał podobno ojciec Pio). A Jezus wspominał, że nie jest z tego świata, to czy mam dostarczające dowody na to ,że ten świat jest tylko wytworzony i nie jest realny bo zaprzecza jedynie realnemu światu Boga? I jezeli jeden przeczy drugiemu to wzajemnie nie są kompatybilne oraz nie mogą mieć wspólnych punktów przez , które można dowieść tego drugiego świata. Tak samo Bóg nie widzi realności tego świata jego rozumienie jednak wnioskuje, że Syn jest w stanie istnienia w innym świecie , choć jest jednocześnie obecny w Bogu. To tak jakby część umysłu oszalał i tworzyła swój odrębny świat w którym dzieje się inna iluzoryczna rzeczywistość. To wg tego zaistniała potrzeba dania Głosu Ducha św , który ma być głosem Ojca aby pomocnym dla syna aby ten wrócił do rzeczywistości , obudził sie , podniósł sie z upadku, zrezygnował z matrixa itp.
Jeżeli jeszcze czytam, że naukowe badania nie są bezwzględnie obiektywne ponieważ sic! -na ich wynik wpływa sposób myślenia i przekonań badacza? To o czym my tu mówimy? Ponieważ powinno się zrewolucjonizować wiedzę o człowieku i dodać , że ma stwórczą moc podobną do Boga ( choć jeżeli jest dzieckiem Boga to nic w tym dziwnego) Tylko to ciało nie całkiem się jeszcze mieści w obrazie.

N gru 06, 2015 21:42

Ps. Jeżeli to Syn uciekając przed Ojcem bawił się w Boga tworząc świat bez Ojca to ju ż wiemy dlaczego Jezus do żydów mówił wy macie diabła za ojca
"(41) Wy pełnicie czyny ojca waszego. Rzekli do Niego: Myśmy się nie urodzili z nierządu, jednego mamy Ojca - Boga. (42) Rzekł do nich Jezus: Gdyby Bóg był waszym ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. (43) Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. (44) Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. (45) A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. (46) Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? (47) Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście."
(Ew. Jana 8:41-47, Biblia Tysiąclecia)
Tak ,że widzicie kreatywność dziecka Bożego jest olbrzymia i zawsze coś wyskoczy z szafy co nie wiadomy z czym połączyć.

N gru 06, 2015 21:49
Pamiętacie naukową prawdę pt. „jeden gen – jeden enzym – jedna reakcja” ?

Pn gru 07, 2015 8:17

Qwerty2011 napisał(a):

Fajne opowieści, ale tylko opowieści...

Mają przynajmniej jakieś podstawy, w przeciwieństwie do opowieści kreacjonistycznych, które faktycznie są tylko i wyłącznie opowieściami.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn gru 07, 2015 15:12

spin napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Wspólny przodek rozgałeził się na linie małp i linie człowieka, mówiac w dużym skrócie. Po drodze było mnóstwo rozgałęzien i ślepych uliczek.

Są na to jakieś dowody, czy widziałeś to na jednym z wydumanych licznych ewolucyjnych schemacików :?:
Jak ten wspólny przodek wyglądał, jak małpiatka :?:
To już nie praca uczłowieczyła małpę :?:
Schematy stworzono na podtawie dowodów kopalnych, w tym sensie dowody są. Oczywiscie zawsze mozna się czepiać interpretacji, jesli ma się intencje podważania. A moze to kosć niedźwiedzia, a moze źle datowano itp. Każdy, kto choć troche zna teorię ewolucji, wie ze nie zakłada ona iż człowiek pochodzi od małpy. Kreacjonisci tak to przedstawiają aby sobie ułatwic krytykę.
A jak wyglądał, to zależy jak daleko sie cofniesz w czasie. Z małpiatką dobrze trafiłeś.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn gru 07, 2015 21:22

ErgoProxy napisał(a):
O! To coś więcej, niż opowieści. To żelazna logika.

Żelazna logika oparta na hipotezach? Raczej hipotetycznie żelazna...

ErgoProxy napisał(a):
Fajne opowieści, ale tylko opowieści, to o Panu Bogu. Dlatego przecież są tak chwytliwe – bo to też "fiction" jest.

Te o Panu Bogu są te same od tysięcy lat. Te o nauce zmieniają się częściej niż trwa życie człowieka.
Między innymi dlatego te pierwsze budzą zaufanie a drugie niepewność.

@glejt
Za stwórcę materii uważało się zawsze Boga Ojca.
Do tego parę heretyckich kwiatków (np. o upadku Syna). To jakaś odmiana New Age?

spin napisał(a):
Pamiętacie naukową prawdę pt. „jeden gen – jeden enzym – jedna reakcja” ?

Kiedyś geolodzy uważali, że było 5 epok lodowcowych i gdzie nie zaglądali - wszystko im się zgadzało.
Teraz uważają, że było ich 50 i teraz tez wszystko się zgadza.
A mi podoba się koncepcja geologa Paula Garnera, że była jedna epoka lodowcowa - i też mi się zgadza. :)

Albo przykład Channeled Scablands. Nauka przez wiele dziesięcioleci uważała, że teren ten, przeorany wąwozami, kształtował się przez powolną erozję trwającą miliony lat. Napisano na ten temat wiele naukowych opracowań.
Dziś wiemy, że było to jedno gwałtowne zjawisko na ogromną skalę (przerwanie lodowej tamy na Missoula).

Nauka zmienną jest i tyle. I takie jej prawo - tylko, że trzeba o tym pamiętać. I nie przywiązywać się nadmiernie do jej koncepcji, szczególnie w zakresie tzw. Wielkich Teorii tego, czy tamtego.

Bo zawsze najpierw jest teoria a później szuka się na nią dowodów.

JedenPost napisał(a):
Mają przynajmniej jakieś podstawy, w przeciwieństwie do opowieści kreacjonistycznych, które faktycznie są tylko i wyłącznie opowieściami.

Poważni kreacjoniści korzystają z tych samych obserwacji, co ewolucjoniści. Wyciągają z nich tylko inne wnioski.

Pn gru 07, 2015 21:38

Askadtowiesz napisał(a):
No mozna, ale są interpretacje sensowne i księżycowe. Byc moze więc przedstawiciele tych ostatnich bywają wyśmiani, ale nie tyle dlatego ze przedstawiaja interpretacje spoza głownego nurtu, ale ze okopują się na swoich stanowiskach i nie potrafią ich obronic.

Cytuj:
A może nie mają szansy swoich tez obronić, bo odcina się ich od finansowania i specjalistycznego sprzętu, tak jak było to z wspomnianym wcześniej Haltonem Arpem?

E,tam. Jeżeli juz ktos przedstawia jakieś wnioski na podstawie wykonanych badań, nie potrzebuje w tym momencie ani finansowania ani sprzętu. Obroni albo nie obroni. A od wyników na pewno zalezy jego dalszy los.
Askadtowiesz napisał(a):
Aby było jeszcze ciekawiej, trzeba wspomnieć, ze przez pewien czas australipiteki żyły rownolegle z homo habilis a moze nawet z homo erectus (a nawet homo hablis też zył rownolegle z homo erectus).

Cytuj:
Owszem, ale to jeszcze nie żaden dowód na ewolucyjne powiązania z człowiekiem a nawet na jakąkolwiek ewolucję człowieka. Można co najwyżej założyć, że żyły równocześnie rożne gatunki hominidów i może nawet krzyżowały się ze sobą.
Mamy poprostu małpy (prawdopodobnie australopitek) i różne rasy ludzi żyjących równocześnie (homo habilis, homo erectus). I to wszystko, co wiadomo.
Jeśli ktoś tak to widzi, to albo słabo kojarzy, albo ma specjalne intencje.
Trzeba jeszcze zapytać skad te stworzenia się wzięły, czy datuje się je na dowolny czas czy na okreslony, jakie są podobieństwa i jakie różnice miedzy nimi, równiez w ujeciu czasowym.
Wtedy dopiero nalezy zapytać czy jest sekwencja czy nie.

Cytuj:
Osobiście irytuje mnie, że praktycznie wszystkie szkolne podręczniki - może poza uniwersyteckimi, nawet nie zająkują się na temat licznych wątpliwości.
Australopitek w nich jest przodkiem człowieka - owłosionym małpoludem. Uczciwie należałoby jednak wspomnieć o wątpliwościach i je nakreślić, choćby pobieżnie.
Podręczniki zaś są pisane z pozycji: "przecież właściwie wszystko już wiadomo".
Czy to nie jest indoktrynacja?
Podręcznik, jak to podręcznik, podaje w uproszczeniu. Dokładniejsza wiedza nie jest ukrywana.
Indoktrynacja nie jest, dlatego ze wszystko jest jednak oparte na podstawach naukowych, a nie wymyslone. Oczywiscie istnieje margnes błędu, ale nie są to błędy takiej rangi, ba mogły zaprzeczyc całej ewolucji. Różne szczegóły zmieniają sie z czasem, przychodza nowe odkrycia, podręczniki sie dazaktualizuja w jakims stopniu. tak jest w każdej nauce doswiadczalnej.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn gru 07, 2015 21:47

glejt napisał(a):
Kochani nauka i odkrycia naukowe tak szybko się zmieniają, że nie sposób nadążyć za poukładaniem tego wszystkiego w jedną spójną całość.
Niezależnie od tego czy to dobrze czy źle, tak jest i jest to proces obiektywny.
Wszelkie teorie budujemy na tym co wiedy w danym momencie dziejów. trudno sie spodziewać abyśmy budowali na podstawie tego czego jeszcze nie odkryliśmy. Jeśli sie śledzi dana dziedzine, można zauwazyc symptomy zmian i w pewnym stopniu przewidywać co zostanie niebawem udowodnione.
Ale nawet i religie nie sa wolne od zmian, tyle tylko ze tempo jest mniejsze.

G.C. Lichtenberg

Pn gru 07, 2015 21:56

To nawet nie nauka tylko teorie które nie są potwierdzone dowodowo czy naukowo.
Obecnie nauke rozdzielam na naukę zdrową tzn użytkową i potwierdzoną oraz nauki drenujące kieszeń podatników oraz krajów. Udzielane dotacje z pieniędzy publicznych na szereg teori oraz gdybanin mają zapewnić dostatnie życie nawiedzonym naukowcom, wiele nauk fizycznych uważam za rodzaj radykalnej religjii nie opierającej się na faktach. Oczywiscie tam gdzie są pieniądze tam zbierają się i hieny, wiekszosc ludzi uważa że stawanie ramię w ramię z pseudo-naukowcami pomoże im w samodoskonaleniu oraz podróży w drabinie społecznej, nic podobnego oszusci wykorzystują potrzeby oraz kompleksy ludzi do zarabiania pieniędzy. Tak samo można zaobserwować jak zachodnia np niemiecka prasa manipuluje polskim społeczeństwem kiedy w gre wchodzą interesy np opodatkowanie sklepów wielkopowierzchniowych. W Polsce PKB rosnie ale to tylko ilosc wyprodukowanego towaru, samochody w Gliwickiej fabryce Opla można wyprodukować wliczyć do Polskiego PKB i przewiesc w dowolną czesc swiata, jedyne co zostaje to podatek oraz płace pracowników. Tak samo jest z zyskiem w sieciówkach lądują w innych krajach. Polska jest tanią fabryką w Europie, przypominam że Kazachstan ma wiekszy w przeliczeniu na mieszkańca produkt krajowy, a Białorus zbliżony do Polski, Rosjanie są bogatsi. W Polsce pracuje się ciężej, zapewne nikt z was nie był w Kazachstanie, Rosji czy Białorusi, a żyje się tam lepiej. Jak widać można wmówić wszystko nawet narodom czy grupom ludzi.

Nie dajcie się zmanipulować w kwestii WW czy ewolucjonizmu są to teorie fałszywe. Weźmy prosty przykład - dinozaury. Przez wiele setek lat nikt nie znajdował szczątków pradawnych gadów, dopiero w krajach Anglosaskich w jednym roku (19 wiek) nastąpił wysyp takich znalezisk, co ciekawe były to znaleziska przypadkowe, odsłonięcia przez deszcz, przy orce, natknięcie się przez turystów na szczątki. Odbywało się to tylko w kilku krajach, dopiero po rozprzestrzeniu się tej teorii nastąpiły przypadkowe znaleziska w innych krajach. Polecam udanie się do pierwszego lepszego muzeum i wykradnięciu pierwszej lepszej kości takiego gada, jest to zwyczajnie odlewka bądź tez wyciosana kość z innego zwierzęcia.

Jeśli więc uznajecie się za chrzescijan to przyjmijcie Biblijną wersje wydarzeń, inaczej nie ma to żadnego sensu by pewne rzeczy wybierać a pewne odrzucać. Wielu ludzi zajmuje się badaniem historii bądź też naukowo podchodzi do sprawy i wnioski są zupełnie odmienne. Dlatego polecam duży dystans. Im więcej jednak kłamstw wychodzi na wierzch tym pewne rzeczy lepiej widać. Należy wszystko dokładnie sprawdzić, a nie udawać oświeconego.

Pn gru 07, 2015 22:31
Holli oczywiście naukę zna na wylot i to co pisze, pisze po rzetelnym zapoznaniu się z tematem, bo zjadł podręczniki i encyklopedie, i mówi jak jest... czemu w to nie wierzę. Czemu zdaje mi się, że Holli jest kolejnym ignorantem, który o uprawianiu nauki nie ma bladego pojęcia, choć przecież wiedza jest w zasięgu ręki i portfela. Może dlatego, że napisał, że w Rosji żyje się lepiej niż Polsce? Oto, co usilna praca nad wiarą w sensie chrześcijańskim – tzn. wiarą w zaklinanie rzeczywistości – robi z człowieka.

Bo jest zaklinaniem rzeczywistości twierdzenie, że po dwóch milleniach Chrystus nagle przypomni sobie o danym słowie, że powróci do ludzi w chwale. Jeśli ktoś buduje na tym, trzymając się świętego Pawła, to niestety, ale daremną jest jego wiara. Owszem, można wierzyć w bajki i czerpać z tego korzyści, ale trzeba to robić z pełną świadomością; a jeśli chce się szukać prawdy o świecie, to w dociekaniach badaczy, a nie w antycznej księdze spisanej przez ludzi, którym się wydawało, że niebo jest twarde i przy końcu czasów zwinie się na podobieństwo zwoju, odsłaniając Boży świat ponad obłokami.

Wt gru 08, 2015 0:02

glejt napisał(a):
Mówi sie o postrzeganiu mniej lub bardziej rzeczywistym. do czego zmierzam? Do tego iż czytałam o takiej teorii w której ktoś wymyślił, że Wielki Wybuch powstał w momencie próby oddzieelnia się Syna od Boga Ojca. To znaczy Syn pomyślał, jak to by było gdyby być oddzielonym od Ojca. Jednak ta myl spowodowała poczucie winy. Tak niesamowite, że ten odzielony syn postanowił przed tym uciec. Aby tego dokonać ze świata duchowego stworzył w jednym momencie świat przeciwny materialny w którym wszystko jest odwrócone do góry nogami

Buahahahahaha :D

Qwerty2011 napisał(a):
Kolejny katolik niedouk?
Te o Panu Bogu są te same od tysięcy lat. Te o nauce zmieniają się częściej niż trwa życie człowieka.

Wizja Boga w chrześcijaństwie też sie zmienia, na początku w pierwszych wiekach był tylko Bóg, dopiero po jakimś czasie wprowadzono dogmat Trójcy Świętej, i w tej sytuacji z jednego Boga zrobiono tak jakby trzech którzy cały czas są jednym :-D
Jeśli "Qwerty2011" potrafi czytać, to może poszerzyć swoją wiedze, choćby tutaj.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3j ... wi%C4%99ta
Qwerty2011 napisał(a):
Poważni kreacjoniści korzystają z tych samych obserwacji, co ewolucjoniści. Wyciągają z nich tylko inne wnioski.

Poważni kreacjoniści to stado wariatów.
Holli napisał(a):
Jeśli więc uznajecie się za chrzescijan to przyjmijcie Biblijną wersje wydarzeń, inaczej nie ma to żadnego sensu by pewne rzeczy wybierać a pewne odrzucać.

Kolejny nawiedzony!
Gdzie w Biblii pisze, że dinozaury nigdy nie istniały? weź ty sie zastanów!
-----------------------------------------------------------------------------
Wybaczcie ten wulgarny ton, ale jakoś ostatnio, nie mam za dużo czasu, i na dodatek jakiś niewyspany jestem.

Wt gru 08, 2015 1:14
glejt napisał(a):
Mówi sie o postrzeganiu mniej lub bardziej rzeczywistym. do czego zmierzam? Do tego iż czytałam o takiej teorii w której ktoś wymyślił, że Wielki Wybuch powstał w momencie próby oddzieelnia się Syna od Boga Ojca. To znaczy Syn pomyślał, jak to by było gdyby być oddzielonym od Ojca. Jednak ta myl spowodowała poczucie winy. Tak niesamowite, że ten odzielony syn postanowił przed tym uciec. Aby tego dokonać ze świata duchowego stworzył w jednym momencie świat przeciwny materialny w którym wszystko jest odwrócone do góry nogami ale nie w sensie góra dół ale w sensie przeciwieństw. To co jest całe dzieli się i oddziela. To co jest jednym powstaje jako odrębne i różne. tT co nie ma wymiaru jest porównywane w różnych wielkościach odległościach itp

To pewnie z Kursu Cudów.
"Kurs wierzy, że ten materialny świat w ogóle nie jest produktem Boga, lecz częścią wyjściowej jaźni Chrystusa, która oderwała się wskutek czegoś w rodzaju snu o oddzieleniu od Boga (nie zaś rzeczywistego oddzielenia) i wytworzyła ten materialny świat jako świat snu lub projekcji myśli przedstawiającej podjętą przez ego próbę ucieczki od Boga. Bóg nie wie nawet o istnieniu tego „świata snu”, gdyż jest on faktycznie nierzeczywisty."
http://www.miraclestudies.net/Polish6k.html

Wt gru 08, 2015 7:05
Robek napisał(a):
glejt napisał(a):
Mówi sie o postrzeganiu mniej lub bardziej rzeczywistym. do czego zmierzam? Do tego iż czytałam o takiej teorii w której ktoś wymyślił, że Wielki Wybuch powstał w momencie próby oddzieelnia się Syna od Boga Ojca. To znaczy Syn pomyślał, jak to by było gdyby być oddzielonym od Ojca. Jednak ta myl spowodowała poczucie winy. Tak niesamowite, że ten odzielony syn postanowił przed tym uciec. Aby tego dokonać ze świata duchowego stworzył w jednym momencie świat przeciwny materialny w którym wszystko jest odwrócone do góry nogami

Buahahahahaha :D

Qwerty2011 napisał(a):
Kolejny katolik niedouk?

Wizja Boga w chrześcijaństwie też sie zmienia, na początku w pierwszych wiekach był tylko Bóg, dopiero po jakimś czasie wprowadzono dogmat Trójcy Świętej, i w tej sytuacji z jednego Boga zrobiono tak jakby trzech którzy cały czas są jednym :-D
Jeśli "Qwerty2011" potrafi czytać, to może poszerzyć swoją wiedze, choćby tutaj.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3j ... wi%C4%99ta
Qwerty2011 napisał(a):

Poważni kreacjoniści to stado wariatów.
Holli napisał(a):
Jeśli więc uznajecie się za chrzescijan to przyjmijcie Biblijną wersje wydarzeń, inaczej nie ma to żadnego sensu by pewne rzeczy wybierać a pewne odrzucać.

Kolejny nawiedzony!
Gdzie w Biblii pisze, że dinozaury nigdy nie istniały? weź ty sie zastanów!
-----------------------------------------------------------------------------
Wybaczcie ten wulgarny ton, ale jakoś ostatnio, nie mam za dużo czasu, i na dodatek jakiś niewyspany jestem.

Wiec pierw sie wyspij,, bo to co piszesz to jakies majaki senne.

Wt gru 08, 2015 9:17

Qwerty2011 napisał(a):

JedenPost napisał(a):

Tzn. pasożytują na nauce, a potem mieszają w to swoje zmyślone historyjki?

Qwerty2011 napisał(a):

Chyba raczej odwrotnie? Nauka zmienia się, bo uwzględnia rzeczywistość. Historie o Bogu - nie. Zresztą historie o Bogu zmieniają się cały czas, tyle, że podczas gdy nauka w razie sprzeczności stara się ustalić, jak jest naprawdę, wyznawcy różnych doktryn po prostu rozchodzą się w różne strony i zakładają nowe religie, jak np. chrześcijaństwo.

Gdyby nauka działała tak jak religie nie byłaby warta funta kłaków.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt gru 08, 2015 9:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 103  Następna strona